Nemam bas samo jednog favorita,ali posto sam promenio 30-ak telefona rekao bih da je svega nekoliko modela ostavilo utisak na mene i samim tim su proziveli u mom vlasnistvu preko pola godine i zasluzili mesto na ovoj listi!
Prvi koji mi je bas ostao u lepom secanju je bio
SE T68i,u to vreme (mislim da je bila 2002 godina) telefon sa ekranom u boji,onako malih dimenzija,sa li-pol baterijom,i IR-om i BT-om (kao da sada telefon ima Wi-Fi)... to je vec bilo nesto i lepo sam ga zapamtio,kasnije sam ga zamenio za neke delove za kompjuter kad sam se upgrade-ovao sa PII na AMD Barton-a!
Drugi je bio opet SE,i to
SE K700,telefon sa odlicnim karakteristikama,ali ODLICNIM za to vreme,uzeo sam ga ubrzo nakon sto je izasao i bio sam ekstra zadovoljan njime,sto zbog baterije,odlicnog ekrana koji su u to vreme Nokie mogle da sanjaju,polumetalnog kucista,za to doba dosta memorije... prodao sam ga jednom decku iz mog sela da bih kupio svoju sledecu miljenicu...
Nokia 6680,moj prvi licni Symbian telefon (upoznao sam se sa doticnim godinu pre toga na bratovom 6600 i rekao sebi da cu morati to da probam) i mozda najomiljeniji od tih 3-4 modela koja su mi bas dragi!Ta je lepotica bila tako dobra da je to bilo neverovatno,uzeo sam je sasvim slucajno,tako sto sam posle rodjendana stavio lovu u dzep i posao po 6630,cvrsto resen da kupim bas i samo nju,ali neki djavo me je terao da ponesem svu lovu koju imam i da ipak obidjem sve radnje umesto da kupim 6630 u prvoj u koju sam usao i to je ispalo super po mene jer kad sam je video u vitrini odmah pored 6630... dileme NIJE bilo,i vrlo rado sam prostro skoro svu lovu koju sam poneo na kasu,iako je to bilo vreme mozda par meseci posle izlaska iste,cifra preko 400 eura nimalo naivna,kod nas je skoro nije ni bilo ali... bio sam mlad i impulsivan!!

Ona mi je mozda najmilija od svih jer me odlicno sluzila,kuciste je bilo ko bombona,debelo i cvrsto (posle tweakovanja poklopca kamere) i lepe sivkasto bronzane boje,a hrom... ekstra elegantno i lepo odradjeno,nije pomislio da pocne da se guli ni posle godinu dana,sto je vazilo i za odlicnu bateriju koja me je godinu dana verno sluzila po 3 a nekad i 4 dana!!
To mi je bio prvi licni Symbian fon pa sam zahvaljujuci njoj dosta savladao taj OS i mogucnosti koje nudi,
njoj imate da zahvalite i za onaj tutorial o flesovanju,posto sam je uzeo ubrzo po izlasku imala je neku v2... verziju softvera ali za cudo bez nekih vecih bug-ova,no patriotizam je ucinio svoje i zeleo sam Srpski jezik na svom telefonu i... tako je 6680 postala SAVRSENA a vi ste dobili jedan fin tutorial!!
I dan danas mi je zao sto sam je menjao za N70,kako sam se zaj... jer se toliko hvaljena N70 pokazala kao golo go... i to duplo golo

jer sam jednu sivu zamenio posle par meseci drugom krem boje i nijedna nije bila kako treba,ni posle promene telefona,firmware-a,maske,baterije... jednostavno je u odnosu na 6680 bila ruzni plastikaner maltene bez elegancije,baterija u proseku 2 dana,2 i po sa gasenjem,maska koja skripi gde god je stisnem,prednja beskorisna kamera koja je zbog loseg i niskog okvira staaaalno bila prljava i vlazna od znoja sa obraza... ali burazer (sa kojim sam menjao 6680 za prvu N70) je prodao dalje moju 6680 pa sam morao da trazim dalje,i tako je dosla na red moja zadnja miljenica,u ukupnom plasmanu verovatno odmah iza 6680...
Nokia N72,prelepa i pametna Nokia,ekstra dizajna iako ne toliko razlicita od N70,maska kvalitetnije izrade on one na N70,sa sjajnim finisom koji,za divno cudo,ne"mirise"bas nesto otiske,mislio sam da cu je staaaalno brisati od istih kad sam je uzeo ali nije bas ispalo tako!!
Uz to je,nekim cudom posto je jelte mladja sestra iste,bila i nesto brza od N70 (koja je dotad vec imala jedno 6-7 novijih firmware-a iza sebe,a N72 tek JEDAN,cudno,a!?)

a i baterija je pokazala da zna da drzi 3 dana bez problema i bez gasenja,opet ista ona kao na N70 ali eto oko 1/4 jaca,opet cudno!?
Naravno i tastatura je postala veca posto su neki sistemski tasteri izmesteni na okvir maske i ona dotada beskorisna kamera je nestala (doduse korisna za skupljanje telesnih tecnosti i njihovo mesanje sa prasinom) tako da ona sada sasvim zasluzeno drzi drugo mesto i posle skoro godinu dana u mom vlasnistvu preti da ugrozi i samu 6680!!
IZVINITE sto sam ovoliko smorio,smatrao sam temu zanimljivom i pomislih da je mozda dobro da opisem po cemu sam svaki od njih tako lepo zapamtio jer bi to moglo pomoci nekom od vas ko se jos dvoumi oko buduceg telefona (ako pikira recimo N70 i N72,ostali se vise ne prave)!

Pozdrav