Da li svetska ekonomska kriza utiče na vas?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Nenad-77
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:51

Da li svetska ekonomska kriza utiče na vas?

Post od Nenad-77 »

Sobzirom da je kriza u celom svetu i da treba stedeti dali cete da nastavite da kupujete nove modele mobilnih telefona ili cemo da cekamo da se ova kriza smiri i sve se vrati u normalni tok.Kod nas je oscilacija u kursu evra pa kakve ce cene mobilnih aparata biti kod nas.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Nema razloga za paniku, ova svetska ekonomska kriza zahvata samo razvijene zemlje :) :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Nenad-77
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:51

Post od Nenad-77 »

Nebih se slozio stobom da je eko kriza zahvatila samo razvijene zemlje.Primer u Sloveniji cene padaju dok kod nas postepeno rastu i poskupljuju.Evro ce postepeno da raste dok ce plate i penzije trenutno biti zamrznute sva roba koja se uvozi placa se u evrima.Cene tel u inostranstvu ce da pojeftine da bi se prodavali dok ce kod nas koliko mislim ostati iste jer je nas mentalitet takav evo vam primer sa cenom sirove nafte sa 146dolara za barel spala je na 50dolara za barel a kod treba da poskupi kako kazu.Eto vam primer na tome pa sami prosudite.

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

ja mislim da ce nas lepo prodrmati a ovo rece Nenad-77 za Sloveniju istina je danas mi bas cale prica spustili su npr lcd sa 550 eura na 350eura :) a tek da vidite ostale stvari to je neverovatno al kod nas je sistem udri brigu na veselje
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Nenad-77, Sad, ne mozemo mi prognozirati dalji tok ove situacije,pre svega uopste nismo merodavni i kompetenti,jer je za to potrbno mnogo veliko znanje i dobro iskustvo.Mi jedino mozemo govoriti o licnim iskustvima u svemu tome.
Lobachevski napisao:...ova svetska ekonomska kriza zahvata samo razvijene zemlje
Da,ova kriza je DIREKTNO zahvatila razvijene zemlje,ali cemo mi osetiti njene INDIREKTNE uticaje,sto za nasu slabu ekonomiju moze biti jako tesko.
Ja trenutno nemam u planu nabavku novog telefona,pa bilo kriza ili ne.Osim ako ne iskrsne neki iznenadni kes.Ali ipak mislim da ne bi bilo lose malo priteci kais i ne srljati u nove investicije bez preke potrebe.Bar na jedan kraci period.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ma mene vise brine ova domaca kriza :) :) , vidite da nema 'leba da se jede, evro otisao u tri lepe (a nije ni cudo kada, izmedju ostalog, svi navalili da ga kupuju, dal' od straha ili cega), sve poskupljuje, a mi se brinemo za neku tamo svetsku krizu koja jos nije ni dosla...
Tako je bilo i za naftu, kao presusuju izvori, nestaje za 15 godina itd, barel dodirnuo nebo, svi prognozirali 500 dolara za barel itd. I sta bi na kraju? Tako ce da bude i sa ovom krizom, i tako u krug. Dok nekima ne smrkne, drugima ne svane. :) Ne bi bilo lose da malo svoje probleme resavamo za pocetak.
Poslednja izmena od Lobachewsky u Ned, 23. Nov 2008. 05:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

drugo, pored toga sto ne utice DIREKTNO na nas, mi cemo to osetiti dosta kasnije. Naravno da u Srbiji nece pasti cene telefona, ili tehnike generalno... Carina, porez, porez na budale, sve to u Srbiji utice na cenu :) Ja sam odustao od nabavke telefona, a hteo sam da prodam N82, i da uzmem INNOV8 (iskrsla neka lepa prilika) i E71 :) al odustao...
Nokia E71... Elegant, but deadly

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Hm, interesantna tema.
Moram priznati, da su desavanja oko nas, u blizem ili dalje okluzenju i mene ponukala na razmisljanje, da li su mi neke stvari nuzne, da li je pametno da kes zadrzim...
Ogovor je iskljucivo individualne prirode....

Onaj, ko je raniji period, nazovimo blagostanja zivio na nacin, da su mu primanja bila knap, a da je pri tom bio kreditno zaduzen, taj treba da se ozbiljno zamisli..
Sto se tice krize, ona jeste vani prodrmala dobrano ekonomiju, i eto jedna od prvih posljedica je i presusivanje izvora za inostrano zaduzivanje,na koje smo navikli, sa kojim smo servisirali narastajucu domacu potrosnju.
Danas se do tog novca teze dolazi, tako da balast ponude domace valute i evra je dobrano uzdrman, sto se manifestuje kroz kurs dinara...
Sad sto se tice kursa, cinjenica je da za razliku od 90-tih, Narodna Banka, dnevnim intervencijama je do sada iz platnog prometa povukla nekih 250 milona evra u dinarskoj protiv vrijednosti, pri cemu, taj novac, nije redistribuiran za javnu potrosnju, vec je prosto povucen..
Cinjenica je da ce sa novom godinom, jedna izvjesna kolicina deviza stici u zemlju, sto ce uz povlacenje novca, smanjiti pritisak na kurs dinara.
Ja nisam pobornik teze , da ce dinar ici do 100 oko nove godine, iako je cinjenica da je on precjenjen..
Ako i treba da se izvrsi korekcija kursa, apsolutno treba izbjegavati nagle promjene, sto stvara i dodatni psihicki pritisak, na traznju za evrima, a to vec ulazi u domen, kada ni instrumenti fiskalne politike, ne mogu da djeluju promptno...

E sad, daleko veci problem i jos veca enigma je uticaj spoljnih desavanja na realni sektor priverede..
Cinjenica, je da mi nismo mnogo povezani sa Zapadnim privredama, da svoj drustveni proizvod stvaramo dobrim djelom domacom traznjom, i izvozom u regionu, i sasvim malim djelom poslovanjem sa zemljama zapada..
S obzirom na to, mislim, da nije tesko pretpostaviti i koje grane ce biti najvise pogodjene..
Moja procena, one koje rade, sa Hrvatskom , Crnom Gorom, iz prostog razloga sto su to zemlje, sa razvijenim usluznim djelatnositima, a one, kao nesto ne primarno, ce sigurno biti na najvecem udaru...
E sad, ako se zna,kakve strukture su prve na udaru, moze se izvesti i neka procena posljedica, a to sigurno nije kataklizma...

Znaci da eto rezimiramo, nas bankarski sektor, nije ucestvovao u spekulativnim transakcijama na trzistu hipotekarnih kredita, i samim tim je stabilan..
Mjera Narodne Banke o obaveznim rezervama, ranije cesto kritikovana, jer kao toga nema u Americi, danas se pokazala kao pun pogodak..
Samo je par banaka, bilo pred krizom likvidnosti, ali je to blagovremenom intervencijom otklonjeno..
Znaci, banke su OK.
Realni sektor, je takodje zbog male povezanosti, u daleko bolje polozaju od onog na zapadu, mada ce posljedica biti..
I na kraju, mozda najvaznije, da napomenem, je da je ovaj nas narod, prezivljavao, i pod bombama, i batinama, tako da stvarno ne vidim razlog za brigu, osim, sto eto moramo ponovo da se privikavamo, dobro izvjezvanoj vjestini prezivljavanja..

Zapamtite, mi nismo navikli na neke komocije, sa kojim su zapadne zemlje sad uskracene, a sto je za njih sok...

Sto se tice cijena, na skupu ,forumasa, je izasla informacija da ce pdv na telefone od nove godine biti 8 %.
I ako ne zbog krize, onda bar zbog toga, treba malko usporiti, i sacekati da vidimo sta ce to konkretno znaciti...
U ostalom, sto se tice cijena, mene mnogo vise brine, ova legalizacija, i dovijanje kojem moram da pribjegavam, ne bih li dobio telefon za neku normalnu cijenu kao sav normalan svijet....

Uf, koliko sam napisao :oops:
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Da ne ulazimo u dublje politicko-finansijske vode (jer ista bagra vodi zemlju od 90-tih godina); kratko receno, Da, osetice se kriza i kod nas tj. vec je pocelo sa otpustanjem radnika iz evropskih firmi koje su ovde otvorile svoje pogone!
Samim tim to ce uticati i na nase mogucnosti kupovine novih tehnickih "slastica" jer ce biti tesko zaraditi za prosecnu potrosacku korpu!
Na zalost drzava hajducija, gde nema reda i gde se zakon primenjuje selektivno, nema bas veselu buducnost ni u stabilnim vremenima, a kamoli i u ovim ne stabilnim!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

E pa ajde da i ja napishem koju :)
Elem s obzirom da je ovo SVETSKA ekonomska kriza, jasno je da cemo je i mi osetiti, u kolikoj meri, ne bih znao da kazem. Pocetke vec dobrano osecamo.
Sto se kursa evra tiche, mogu samo da kazem sledece - evro ce nastaviti da raste do neke granice od 90-92 din, do negde 10-15 decembra i cene ce da prate taj rast, onda ce naglo da padne vestacki na nekih 82, jer se vraca gomila gastarbajtera, i treba im izmusti te evre, dok ce cene da ostanu iste. Nakon novogodisnjih praznika krece nagao rast evra na oko 100 din, a kasnije i vishe.
Moja je procena da sada treba malo o'laditi, spustiti loptu na zemlju i sacekati kako ce dalja situacija da se formira. Elem, ja ne znam kako cu sve to da izdrzim, mesecima vec merkam neki nov telefon, i nikako da se odluchim. No kad sam vec do sada cekao, cekacu jos.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

evro je stvarno otisao u tri lepe do sad sam pukao nekih 50 eura na kursu i lepo presao na franke i sad je odlicno kurs varira dinar-dva gore dole i odlicno tako da ako prodajem nema frke.Al kako je krenulo kriza ce se zavrsiti u Evropi a docice tek onda kod nas da nas drma :)
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Rast kursa preko 100 je losa stvar i nikome ne odgovara.
Podjite samo od servisiranje kredita gradjanstva.
Pa ni bankama ne odgovorara, da ljudi budu u ne mogucnosti da vracaju kretit za stan, i da joj se umjesto redovnog prilva kesa, vrate nekretnine...
To isto se desilo i u americi, gdje je stednja gradjana plasirana u obliku kredita za kuce, a kada ovi vise nisu mogli da vracaju, krenula je prinudna naplata, a kako je to vise nego rasirena pojava, pojavio se ogroman broj kuca koje su oduzete, a koje niko ne moze da kupi, sto je prvo oborilo cijene nekrentnina, onda uzdrmalo bankarski sektor, jer je novac stedisa koje prispjeva na isplatu zarobljen u nekretninama, i onda konacno udar na gradjevinsku industriju, koja nije imala sta da radi, jer je ogroman broj nekretnina u prometu....

Takav scenarij ne treba ni Srbiji...
A ako i bude naznaka, intervenisace MMF, kao sto je intervenisao u slucaju Madjarske i Ukrajine, ciframa i po 16 milijardi dolara pojedninacno, a sve u cilju sprecavanja kraha...
Jer i mi treba da smo platezno sposobni, sljedece godine na naplatu dolazi 550 miliona evra...

Znaci, vremena su turobna, Avram je umro, ali imamo MMF...
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

To znachi da sada treba otici i za male pare kupiti kuce po Kaliforniji, i kada se stvari vrate u normalno stanje prodati i biti na visestruko vecoj zaradi. Jos da mogu da kupim neku takvu kucicu...
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

miodrage, mozda ako se svi ovde na forumu udruzimo pa posle da delimo dobit :wink:
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

tomas.hokenberi, ili damo oglas u Fin Times-u,kako menjamo kucu u mirno predrgadju L.A. za oko 1500 kom glanc novih Iphone 3g 16gb telefona,ili pola Iphone pola Blackb......a moze i deo novac,deo fonovi :lol: :lol: :lol: :lol:
D500&E71

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

loki13, malo je to - kada prodje kriza kuca u mirnom predgradju LA ce vredeti barem 3 megadolara - za to nam sleduje barem 10 000 Iphone-a ;-)
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

sssikisss
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 27. Mar 2006. 14:04

Post od sssikisss »

I mene ova situacija brine jer bi trebao da se ponovim sa novim ljubimcem ali ako budem toliko razmisljao o krizi nema meni telefona narednih godinu mozda i dve...

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Ma da ljudi ce zivjeti normalno kao i do sad, a jedino ce u problemima biti oni sa kreditom, koji nije na fiksnoj kamatnoj stopi.
I dalje ce se trositi, ali sa malo korigovanim navikama..

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Kako ce ziveti normalno ako dobiju otkaz u stranoj firmi koja ovde ima predstavnika?
Drugarica mi prica da u Palanci ima neka strana firma za podove koja zaposljava nekoliko hiljada radnika i da ce se zatvoriti firma, a radnici na siz!
Sumnjam da se i sada zivi normalno! :dry:

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Nece se gasiti fabrike, to se ne desava, ali ce reducirati radna mjesta, sto ce narocito trpjeti male sredine, u kojoj cijelo mjesto radi u jednoj fabrici.
TU ce biti lomova, npr. Apatin ili Vrsac.
Na jugu, nema sta da se lomi, tamo nema nista :D .
Drugo, prvo ce se gasiti najskuplje jedinice, u okviru koncerna, a takve su zbog visine nadnica , prevashodno u zapadnoj evrpi..

Odgovori