Progressive Web App platforma

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Progressive Web App platforma

Post od гари »

Društvo, više puta sam na ovo naletao, i link dole dajem samo da bi bilo jasno na šta mislim. (Pošto je pisac Danijel Rubino sa Windows Central moguće i da je obogatio tekst svojim spekulacijama, a i po kojom svojom fotografijom, pa reko, čemu trud... Mada jesam "preleteo" tekst.) Jel može neko ukratko da kaže o čemu se radi? Web aplikacija koja se otvara u svakom browseru, OK, i šta s tim? Jel bi mogla i van browsera samostalno da se otvara? I jel bi se otvarala na svakoj platformi koja ima "sistemski browser" koji podržava PWA?

Šta bi mi mogli da imamo od toga? Kako na kompjuteru, tako i na telefonima?

Microsoft is supporting Google's Progressive Web Apps platform and that's great news for everyone
http://windowscentral.com/faq-progressi ... windows-10

hibiskus
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 666
Pridružio se: Sre, 18. Mar 2009. 01:34

Re: Progressive Web App platforma

Post od hibiskus »

Secam se da su ovo spominjali na BB10 forumima, kao "life after life" ovog OS-a. Poenta je u kreiranju sajtova da daju iskustvo koje je slicno aplikaciji. Npr sa browserom resavas FB, Skype, twitter, instagram i ko zna sta jos.
Generalno ceo koncept shvatam kao lite verzije aplikacija, sto meni i odgovara jer nisam zahtevan korisnik.
Za telefone dobijamo univerzalnost platforme,a za desktop...npr jesi kad probao da podelis neku stranicu putem chroma, a da nema na toj stranici share klik?

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Re: Progressive Web App platforma

Post od гари »

Aha... Zvuči to onda dosta dobro ako sam dobro razumeo. Recimo, na kompjuteru može da se sharuje iz Mozille preko raznih nekih servisa, ima ugrađena opcija share. Tu su mejl, Facebook... Ali daleko od mogućnosti koje bi imao na telefonu ili tabletu. Chrome, kod njega mora neka ekstenzija da se skine, ali i sa njom je mejl jedina opcija... A ovo bi onda pružilo mogućnost da browser vidi ovakve aplikacije kao što imaš aplikacije na telefonu, i onda preko njih da se pošalje šta treba.

Sad doduše Edge ima takvu opciju Share, i ona mi odgovara za neke stvari, (recimo Hand Off aplikacija, ili Connected Devices može da pošalje link na telefon, i da se stranica na njemu automatski otvori ako je telefon otključan) ali... Na kompu u Edgu sam kao generalno bez noge... :/ Ali i ne pojavljuje se baš sve među opcijama za sharovanje... Recimo, verovatno bi se pojavio UWP Viber, ali se ne bi pojavio win32 Viber. Tako da, ako bi se i takve aplikacije kao win32 Viber mogle dodati, i ako bi i Mozilla i Chrome koristili ovu mogućnost, onda bi to moglo biti to jednim delom. Ali sa klasičnim Windows programima, i sa UWP aplikacijama.

S tim što bi ovo sa web aplikacijama bilo verujem većini udobnije.

Šteta za Blackberry, možda samo da je ovo brže zaživelo...

Sent from mTalk on Windows phone

Odgovori