Jako različite cene?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Surla
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 24. Apr 2006. 20:04

Jako različite cene?

Post od Surla »

Da li neko može da mi prokomentariše jako različite cene za isti telefon u radnjama, konkretno Nokia 5530, ali isto je i za druge modele:

- 180 EUR, 6 meseci garancija,
- 250 EUR, 2 godine garancija.

Znači šta je razlog ovolikih razlika u ceni, da li je to samo dužina garancije, ili je još nešto u pitanju? Da nije nešto nelegalno u ovim jeftinijim radnjama? Gledano je u regularnim prodavnicama, gde daju fiskalni račun, i čini mi se da je sve normalno i isto, kažu da imaju servis, itd. Pa kako onda razlika cene od skoro 30% ?

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Surla, razlika je u tome sto ove prodavnice koje daju dve godine garancije saradjuju sa zvanicnim zastupnikom Nokia telefona za srpsko trziste. Ove druge prodavnice donose telefone iz inostranstva (ne moraju biti skidani sa mreze) pa zato i daju 6 meseci garancije.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ja kad sam u mom mestu jednom prilikom svom rodjaku kupovao telefon nokia garancija je bila 6 meseci i to samo ta softver i nista drugo ali na srecu taj tel.radi vec 2.5 god.bez graske. Ovi jeftiniji uglavnom idu svi u istu kutiju bilo dalije nokia ili samsung bilo koji proizvodjac kutija ista i samo telefon i punjac tako je bilo kad sam malopre pomenuti telefon kupio.Za mene sam kupovao kod jednog opratera i tu ide sve sto i treba,znaci i ti proveri na intrnetu uz telefon sta sledi pa vidi i u prodavnici sta nude na to obrati paznju.

xerosoft
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 09. Dec 2009. 17:41
:: Iphone 4s
:: Iphone 3gs
Kontakt:

Post od xerosoft »

Surla, Hoce dosta toga da utice kao prvo duza garancija a i kao drugo opremu ako ti ne daje uz telefon to ti je neka razlika u ceni taman da ne nabrajam sta daju a sta ne daju po pojedinim prodavnicama :shock:
Iphone 4s white clear install

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Surla, ti sa dve godine garancije bi trebali da budu legalno uvezeni primerci, ovi sa 6 meseci "garancije" su primerci koji su nelegalno uvezeni (citaj svercovani), neki su i skidani sa neke od mreza stranih operatera, a poneki primerak je mozda i kraden. Kako da razlikujes legalne od nelegalnih primeraka? Jednostavno, ako je telefon legalan onda vazi sledece:
- Garanciju daje uvoznik, nikako radnja koja ti prodaje (oni samo overavaju garanciju)
- Servis obezbedjuje uvoznik (lista ovlascenih servisa) nikako radnja.
- Moras dobiti originalnu kutiju, sa kompletnim sadrzajem, a bez oznaka stranih operatera
- Moras dobiti "pravi" fiskalni racun, nikako rukom pisan racun.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Surla, pa mozda ovi sto daju telefone po nizoj ceni racunaju na manju zaradu i brzi obrt novca,pa ih zato daju po nizim cenama...
Mada mislim da je cena od 180e preniska za legalno uvezen aparat!
D500&E71

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

uopste nije preniska, toliko telefon kosta po evropi, i dok se trziste ne normalizuje necu da kupujem telefone od tih legalnih lopova.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Zligor, strogo gledano - koliko se god nama ne svidjale legalne cene - jedini lopovi su tu oni koji prodaju nelegalno uvezene telefone. Kod uvoza tih telefona nije placena carina, a prodavci ne placaju ni PDV. Tako je lako ostvariti razliku u ceni (prost racun 180 * 1,2 (carina) * 1,18 (pdv)= 254,88 eur ~ 250 eur). Legalni uvoznici ne samo da moraju da plate sve dazbine, nego uglavnom koriste i legalno zaposlenu radnu snagu, za razliku radnji "na crno" gde su i prodavci zaposleni "na crno" sto umanjuje troskove radnje. Zatim oni ne daju garanciju na duze od 6 meseci, a vrlo su spremni da izbegnu garantne obaveze i u tih 6 meseci. Sto se tice cena "u Evropi" imao sam prilike da obidjem dosta evropskih zemalja i cene mobilnh telefona u prodanicama bez ugovorne obaveze uopste nisu toliko nize u poredjenju sa cenama u Srbiji. Znacajno nize su jedino cene kod on-line porucivanja ili kada je u toku neka akcija. I naravno kod operatera uz ugovor. (I kad "ispadne iz kamiona")

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

tomas.hokenberi,vecina stvari koje si naveo u svom prethodnom postu su tacne,pogotovo se to odnosi na cene u radnjama koje prodaju telefone na "crno".
Ipak bi dodao da su cene telefone u EU ipak nize nego kod nas,i to bar za 20 %,taj 5530 se u radnji(ne samo online) moze naci i za 160,170 eura i to sa sve uracunatim porezom od 20 %,tako da bi "legalni" uvoznici koji telefone nabavljaju na 100-tine pa i 1000-e komada po cenama koje vaze samo za njih (mislim na cene na veliko),morali (ali im se nece) da prodaju telefone bar po 10-15 % manjim cenama,razumem da moraju da imaju neku zaradu,ali pogledaj samo osnovnu cenu u Telenoru Nokia-e N97 mini koja je 540 eura,ipak se ne moze reci da je to "ok" cena... :uhuh:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Ma lopovi i jedni i drugi!
Jedne stiti zakon a druge sopstvena snalaznjivost.
Resenje dileme je jednostavno, ako imas dovoljno novca kupi tamo gde dobijas duzu garanciju, ako nemas trazis alternativno resenje. :)
Слобода или смрт

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Zligor »

tomas.hokenberi, i te online prodavnice placaju carinu za uvoz u EU kao i porez koliko god iznosio u odredjenoj zemlji pa i radnike (mnogo vise nego ovde) pa telefon kosta 180, kao sto Fox, kaze 5530 moze da se nadje i za 160 a ja sam za primer uzeo cenu iz amazona koji mi dodje najsigurniji za ovakva poredjenja. ostajem pri tome, veci lopovi su ovi "legalni"

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Zligor, "radnje" koje rade online imaju mnogo nize troskove nego, prodavnice u koje ces uci na ulici. Iz vise razloga. Od prostora imaju samo magacine i par kancelarija. Samim tim troskovi su im znacajno manji, nego pravim radnjama. Radnike imaju ali znacajno manje nego prave prodavnice - to opet znacajno smanjuje troskove. Sem toga vecina proizvodjaca mobilnih telefona ima svoje "pogone" u EU, makar se u njima samo lepile nalepnice, pa se dobar deo tih telefona tretira kao domaci proizvod, samim tim nema nikakve carine.
Sto se tice cena na Amazonu, poruci taj telefon od 160 eur preko Amazona, pa vidi da li ces zaista platiti 160 eur. Neces cak ni u EU, a u Srbiji ce ti na to nalepiti jos jedno 20% carine + "spediterske troskove" koji mogu da budu veci od carine, cak i do 30-40% cene telefona. Kada poredis cene u nasim prodavnicama sa evropskim jedino je realno da ih poredis sa cenama u evropskim prodavnicama, nikako sa cenama za online porucivanje. Daklem udji u prodavnicu mobilnih telefona u bilo kojem evropskom gradu i pogledaj cenu po kojoj se prodaje pa mi to uporedi sa nasim cenama.
Evo ti jedan primer. Cene su iz francuskog "Fnac-a", koji ima dosta prodavnica tehnicke robe:

Nokia 5730 XpressMusic Noir Monochrome 299 €* (ovo je ako porucis - 310 € u mobilstore) - legalna cena kod nas je od 308 eur. Za ostale cene pogledaj FNAC. Da se razumemo - ne mislim ja da su cene legalno uvezenih niske, naprotiv. Medjutim kupovina "na crno" je finansijski prekrsaj i nikako je necu podrzavati. Prodavci "na crno" nisu nikakvi "Robin Hudovi" koji se brinu o sirotim kupcima mobilnih telefona, vec najobicniji (privredni) kriminalci.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Zligor »

ne znam zasto bih platio vise od navedene cene kad lepo pise besplatna isporuka i telefon je na lageru znaci ne mora da cekam.
Slika
amazon

naravno da je online shop povoljniji od klasicne radnje ali razlika od 70e pa ako i uracunamo carinu je prevelika. nelegalni uvoznici nisu robin hoodovi danasnjice ali nude telefone po realnim cenama, a zasto oni postoje???? da operateri i legalni uvoznici nude telefone po normalnim cenama, ne trazim prilagodjene za nase trziste, trazim normalne cene, pa i da kazem evropske ne bi bilo potrebe da kupujemo telefone kako kupujemo. ako si toliko zabrinut za legalnost kazi mi da li su svi programi na tvom telefonu koji se placaju placeni ili si prosetao do nekog warez foruma???

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Zligor, opet poredis babe i zabe - nadji cene u radnjama i njih poredi sa cenama u nasim radnjama. Sem toga isporuka je "besplatna" a ne besplatna. Klikni na details pa vidi pod kojim uslovima je besplatna. Inace obrati paznju sta pise pod "sie sparen" u tvom primeru i koliko se to slaze sa tvrdnjom da je razlika od 70 eur prevelika. I da nije sav softver na mom telefonu legalan, sto nije nikako ispravno, ali to je moj greh.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Zligor »

procitao sam sve detalje, i isporuka je besplatna, moze nesto da se doplati za isporuku istog dana 25e itd...
uopste ne znam gde se tu razlikuje online kupovina od klasicne i zasto to ne moze da se uporedi, da je toliko ogroman razlika radnje ne bi ni prodavale telefone vise. ma koliko ti branio uvoznike oni jesu problem, jer su dobili "moc" da jedini uvoze odredjenu marku telefona i sami odredjuju cene, tako da sasvim nebitno da li se taj telefon posle nasao u online ponudi ili u nekoj radnji kosta mnogo vise nego sto bi trebao.

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

tomas.hokenberi, Порез не плаћају продавци, такође они не плаћају ни царину а гаранцију једва добијеш и код овлашћених. ЛГ КФ750 на нету кошта 130€ а код нас 280€ е сад ја колико се разумем у царину и порез ово му дође мало више него што би требало :?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

LittlePrince, porez i carinu placaju ovlasceni uvoznici, to se uracunava u cenu po kojoj se prodaju aparati u radnjama koje prodaju legalnu robu. Garanciju ne dobijas jedva, nego je dobijas. Druga je stvar sto su nasi ovlasceni servisi, posebno bivsih zastupnika Nokie, na niskom nivou.

Zligor, ne treba porediti on-line prodaju i cenu u prodavnicama zato sto su to dve razlicite stvari. Ponavljam, cena u pravim prodavnicama u svim evropskim gradovima je samo neznatno niza od nasih cena kod legalne prodaje. Cak i kada ista firma prodaje telefon u radnji i online - ta online cena moze biti 30% niza.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Prvi tel.sam kupio 2000 god.na crno,dva puta je iso na srevis kostalo me 20 dm. sedeci kupljen u prodavnici isto na crno i sa njime problemi.Sledeca tri modela sam kupio kod operatera i nikakvih problema, jeste placeni vise ali problema nikakvih a i sva oprema.Divota je kada si ti prvi koji skida onu securiti nalepnicu i vadis mezimca iz kutije stavljas bateriju i samo uzivas.Moja odluka je na crno telefon vise nikada necu kupiti. 8)

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Zanimljivo, ali izvukao bi se možda pogrešan zaključak iz tvog iskustva. Ja sam 4 komada kupio na crno, i samo sa prvim jedan jedini problemčić, koji je uz garantni list rešen za dan, i ni dinara me nije koštalo, a sa ostalima ni to. Tako da koliko ljudi, toliko priča. A iako bi (što se kvaliteta uređaja tilče) trebalo da bude isto, sa par strana sam čuo da baš i nije tako, i nekako više volim da kupujem ono što kupuju nemci, nego ono što je namenjeno nama.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Deksi, gargamel4, Kad vec polemisemo o iskustvima da use "ubacim" i dodam da do sad sam kupio 7 telefona na crno i nekoliko kod operatera i ni sa jednim nisam imao nikakav problem (ni sa onima kupljenim kod operatera ni sa onima kupljenim na crno) cak stavise uvek mi se desi da telefon koji kupim kod operatera ima 1 mrtav piksel i to na levoj strani displeya,malo je cudno ali je tako. Sto se tice cena u ovlascenim prodavnicama i onim na crno jedan od glavnijih faktora je taj sto generalni uvoznik kupuje telefon direktno iz fabrike i on placa prevoz tj. transport robe iz te fabrike do svog skladista a zatim su tu carina,razni ostali porezi i gomila papirologije o samom uredjaju i na kraju i on mora nesto da zaradi dok ovi na crno preskoce nekoliko koraka u tom lancu.Izmedju ostalog mislim da kad se napravi neka racunica oni na crno vise deru i vise imaju profit nego generalni uvoznici(NPR. ako generalni uvoznik zaradi 30 evra po telefonu ovi zarade 50)......Za 2 godine garancije (naspram 6 meseci) se po meni isplati da dam neki evro vise naravno ne za sve telefone ali za neke da.Npr E71.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Odgovori