Symbian vs Android vs iOS vs Bada vs Meego vs ...

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima

Koji OS koristite?

Glasanje se završava Sub, 25. Avg 2012. 06:39

Symbian
16
31%
Android
23
44%
iOS
8
15%
Bada
4
8%
Meego
0
Nema glasova
Ostali?
1
2%

Ukupno glasova: 52

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:13
:: Xiaomi Mi 9T 6/128
:: Nokia 8 4/64

Symbian vs Android vs iOS vs Bada vs Meego vs ...

Post od Ensiferum »

Vidim da cesto dolazi do rasprava oko operativnih sistema, koji je bolji, RAM, MHz, UI, apps ...tralala, pa rekoh da otvorim posebnu temu za takve rasprave, jer zaista ne mogu vise da ih citam u temama namenjenim pojedinim OS, mislim da je ova rasprava vise za kafic! :D :D :D

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Android. Zato što mi najviše odgovara od svega što sam do sada probao, a probao sam sve osim Web OS. Meego ne vredi još pominjati, jer ga jednostavno nema. Symbian mi ima svoje vrline, ali i gomilu mana.....koje sad odjednom kao pokušavaju da isprave. WP7 ima lepu fluidnost interfejsa i dosta šminke, ali je prokleto ograničen. iOS mi se jednostavno ne dopada. Njegova zatvorenost u nekim stvarima mi ide na nerve.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

A zar nije poenta da prestanemo da se raspravljamo? Zar nisu sve te priče već ispričane? (a znamo svi koji brend izaziva najviše kontroverzi) Mislim da je sad kasno za premeštanje onih kilometarskih rasprava ovde a ne znam šta ćemo novom dobiti. Svako će istaći šta se njemu najviše sviđa kod onog koji koristi i počeće prepucavanje oko sitnih crevaca, dizajna i filozofije korišćenja....... :? :uhuh:
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ensiferum »

gargamel4, u pravu si! Ali bolje da se svi prazne na ovoj temi nego na temama iznad! :wink:
Uzgred, namerno sam izostavio WM7! :lol:

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Ma ok, možda ću i ja biti nečim isprovociran pa se uključim, neg kažem mislio sam da smo to ostavili malo iza sebe.

Nego kažeš namerno si izbacio WP7? Što? Što si tako isključiv i diskriminišeeš manjine :D Lično u ovoj fazi (kao i mnogi članovi foruma, a verovatno ni u nekoj od narednih faza) ne bih kupio WP7 telefon jer po meni još nije dovoljno funkcionalan, a i ne sviđa mi se M$ov pokušaj upliva u appstore/market vode kad su videli šta donosi. Ali neki ljudi su kupili aparate sa ovim OSom. Valjda će istaći i neku prednost istog ovde.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Ensiferum, mislim da Windows Mobile/Windows Phone zasluzuju svoje mesto. Posebno sto verovatno jos uvek ima vise Windows Mobile telefona nego Meego, i to za dva reda velicine.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ensiferum »

Ma znam, ali je ovako zanimljivije! Sacekacemo njihov aranzman sa Nokiom, pa cemo videti! Slazem se da je vise korisnika WM nego Meego-a i Bade! Iskreno, ja sam se Bada sistemom bas prijatno iznenadio, malo sam caprkao Wave! 8)
"U svetu bez iluzija, covek je stranac" A.Kami

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Jedan i jedini iOS, i nemam nameru da menjam za sada ni pod tackom razno. Kad izadje nesto bolje - nemam problema sa menjanjem, a dotle long live Steve Jobs :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

treba izbaciti maemo i ubaciti winmo nebitno je koja verzija. ja znam dosta ljudi koji jos uvek koriste winmo6.
a sto se tice prepucavanja toga ce uvek biti. ja cu se recimo uvek umesati kad bilo ko napise komentar tipa super je sve kod telefona ali sto nisu ubacili android. evo ja cu ovde jos jednom da pozovem sve ljubitelje androida koji su koristili druge osove da mi objasne u cemu je njegova superiornost nad ostalima. ja mogu da se setim samo jedne open source a koliko vidim i to se polako menja nazalost na gore. mogu da mi objasne i na pm da se ne prepucavamo ovde.
sto se mene tice symbian nudi sve sto meni treba a odgovara mi njegova logika tako da se zna gde ide moj glas. ne tvrdim da je savrsen i znam 10ak stvari koje bi rado promenio (zivelo modovanje).

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

snenad, potpisujem to sto si rekao, osim tog "open source" Android nema nista drugo u odnosu na iOS ili bili WinMob, ili cak i Symbian. Mozda koja opcija gore dole. A bas iz razloga koje si naveo, da se i taj open-sourcing menja na gore sam stavio u znake navoda!
Tebi Symbian, meni iOS zavrsavaju posao :D

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Okorjeli sam korisnik i ljubitelj Symbia OS-a mada ne zatvaram mogucnosti prelaska na neki drugi sistem ako bi mi u potpunosti odgovarao kao Symbian. Npr. imao sam priliku koristiti Desire HD i ima par interesantnih stvarcica ali sveukupan utisak je los i uopste mi se ne svidja android kao sistem. iPhone i njihov iOS nisam imao prilike koristiti mada bi volio vidjet sta je to toliko napravilo boom na trzistu. :D Al eto za sada Symbian. :)

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Trenutno koristim Symbian, ali moj sledeći telefon će 99% biti na Android platformi, ne zato što nisam zadovoljan Symbianom, već zato što hoću da probam nešto novo, a i izbor Android telefona je daleko veći od svih ostalih platformi.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Symbian ! i kraj diskusije, novi symbian^3 OS-a je odličan tako da što se mene tiče symbian je OS No.1.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Zasad symbian a kada dodje vreme kupovine novog telefona ako se bude imalo para lako ce se i birati. I sada kada bih kupovao telefon pored svih glasina o symbianu opet bih birao nesto slicno kao E6 znaci sa tastaturom.

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Symbian poštujem kao jedan od prvih OSova. U vreme kada se pojavio bio je revolucija. Danas je evoluirao u nešto što mi se ne sviđa više toliko a konkurencija je odradila dobar posao i on bi mi danas bio tercijerni telefon (ustvari i biće - e50).

Trenutno apsolutno Android a radim na skupljanju para za i4 za sekundarni :)

fica
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 08. Sep 2009. 20:57

Post od fica »

Moj izbor je Bada OS. Koristio sam Symbian na staroj Noki-i 6600 i nisam bio preterano iznenadjen pogotovo cestim bagovima i restartovanjem telefona... Bada treba samo jos malo da se razvije i mislim da ce biti rival popularnom Androidu. Takodje imao sam prilike da na nekoliko dana koristim HTC Wildfire sa Androidom i bio sam zapanjen sistemom al kasnije mi nije bio nista posebno. Nekazem da Bada nema mana ali mi je to za sada nesto sto po pristupacnoj ceni moze dosta toga da odradi. :)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

gargamel4, vrlo brzo ce taj sekundarni da ti postane primarni veruj mi. Nadalje, sada je trenutno moguce svaki i4 zakljucan u roku 2-5 dana uz nadoknadu od $169.99 pretvoriti u SIMFree.
Ima na sajtu www.cutyoursim.com i o ovome sada vristi Twitter, kao i userland zajednica, i zaista sve radi. Izgleda da su sklopili deal sa Apple databazom, i sada rade sta hoce.
Pa eto za one koji zele jeftiniji iPhone4 - mogucnost da kupe zakljucan i otkljucaju ga ekspresno na ovaj nacin, i time izbegnu sve dalje frustracije!

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

Ja sam definitivno za Android..:-) Ima tu jos stvari da se pegla ali je trenutno tacno ono sto mi treba..:-) Brz, neverovatno prilagodljiv interfejs, od aplikacija ima sve sto mi treba i to u velikom broju verzija (pa tacno mozes da nadjes ono sto ti po svemu odgovara), mnogo mogućnosti za igranje sa sistemom kao i dobra podrška zajednice (ROMovi, patchevi, teme...) i jako važno, sto izdvaja Android od ostalih OSova - NAND backup.. (omogucava da svasta na tel probas i onda ga za 5 min vratis u početno stanje (ono koje najbolje radi) tj. mogucnost "zamrzavanja" odredjenog stanja tel u momentu backupa..;-)
Symbian jeste legendaran jer je to početak svega ovoga, ali sad je vec legenda.. Meni je bar dosadio i nije mi vise zanimljiv..:-)
iOS sam probala ali nije zadovoljio moje kriterijume.. (jednostavno nije sve radilo onako kako meni treba)
WIN sam tek malo probala, on me bas nije zaintrigrao, a 7ica mi je jos previse mlad i nedefinisan OS pa cu o njemu tek ubuduce imati konkretno misljenje..:-)
Za Badu i Meego nemam komentar za sad.. Tako je bolje..:-)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

dakiza
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 02. Nov 2009. 20:35

Post od dakiza »

Svakako Android, jednostavno mi sve radi kako treba, na gotovo svim ostalim platformama ima po nešto što ne može odmah ili na neki jednostavan način. U tome pregnjači ios na njemu ništa ne može jednostavno. :lol:

antec
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 11. Jul 2008. 03:32
:: LG G Flex 2

Post od antec »

Slazem se sa Ninolinom, nand rules :). I isto ti modovi i sta vec ne mi cine Android brojem 1.

Nadam se da ce Nokia promeniti odluku i nekako odrzati symbian u zivotu. Voleo bih da se vrati na velika vrata ali cini mi se da ima sve manje sansi za to. Ovim tempom polako postaje budget OS na izdisaju. Steta.

WP7 i Bada mozda za koju godinu probam ako uvedu neke uobicajene stvari kao sto je multitasking recimo.

iOS je prica za sebe, mozda i pazarim nesto iz Apple arsenala jer mi mnogo nedostaje kvalitetan mp3 player i poneka super igra na mobu a retko koji Android moze da prismrdi iPhone-u sto se toga tice (poneki Samsung mozda). Nikako ne mogu da prezalim Se w950i koji je ubijao preko slusalica.

Odgovori