Mobilni telefoni skinuti s mreže

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Eborg
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sub, 08. Maj 2010. 20:50

Mobilni telefoni skinuti s mreže

Post od Eborg »

S obzirom da je na Balkanu još uvijek praksa da se nabavljaju telefoni skinuti sa drugih mreža u inostranstvu ali i na druge načine zanima me kakvim smo sve rizicima izloženi.

Trenutno želim da kupim jedan Android telefon u "normalnoj" radnji i na naljepnici na kutiji stoji neki natpis na njemačkom i originalna cijena od 599 EUR. Naravno, prodaje se po jeftinijoj cijeni.

Da li je rizično uzimati takve telefone?

Ima li ikakvih posljedica ako je telefon skinut s mreže (ako izuzmemo iPhone sa svojim zavrzlamama, ovdje govorim o Androidu), hoće li biti problema oko updatea, softwarea i sl.?

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Eborg, ako ce ti dati garanciju onda rizik prelazi na njih....tako da rizika nemas,jedino da se prodavnica ugasi preko noci!
Razlike ce ti biti sto taj sa mreze ima instalirane neke aplikacije koje se ticu te mreze itd,ostalih razlika nema....update na androidu ide nevezano za aparat(nije kao na nokiji)
D500&E71

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

loki13, Eh da je bar tako, americki SGS ne bi ostao na 2.1 i 2.2, mislim na update-ove................
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Eborg
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od Eborg »

Pa zar nisu svi telefoni koji su skinuti sa mreže totalno debrandirani i lišeni takvih stvari? Tj. hoću li živjeti sve vrijeme sa Vodafone ili kakvim već logoima i aplikacijama, zar se to ne može obrisati nekako (ne bih rootao telefon za početak)?

@telep: Možeš li reći o čemu se tačno radi pošto i mene zanima Samsung Galaxy Note?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

loki13, pa nije bas sasvim tako. Ako je telefon ne samo skinut sa mreze vec i npr. "ispao iz kamiona pa ga nasli" (citaj kraden) mozes itekako imati problema (izvan Srbije) ako te nahvataju sa istim, i niko ti nece priznati to da si ti "kupio u radnji".
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Eborg, ako sam te dobro razumeo, update ce ti zavisiti od operatera,i bice isto... Sa root biras. Telep ispravi me ako gresim.
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Oficijelni zavisi od operatera ali pošto nisi na onom operateru na kome je predviđeno da budeš pitanje je da li će moći da se update-uje tako. Teoretski sa ROOTom bi moglo da se kroz ROM Manager da se menja, mada to kod mene nešto nije radilo, ali pravi ClockWorkMod jeste, za šta mora i boot loader da bude otključan (treba videti s kojim modelima je ovo problem).

Moguće je da telefon bude i spolja brendiran - moj HD2 ima T Mobile logo jer je TMOUS, ali meni to ne smeta.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Они су само декодирани, тј омогућено је коришћење других картица софтвер остаје од оператера.
Чак и када упдејтујеш софтвер остаје ти њихово мада се рецимо код мог друга само појављује лого оператера када стартује телфон, никада не би провалио да је скидан са мреже јер је све исто као код нормалног.

Ја сам до сада куповао само такве телефоне и нисам имао проблема, мада никада нисам путовао у земљу из кеје је дошао телефон :unsure:

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Da stvarno, i kod mene je samo splash screen je neki T Mobile a flešnuti Adroid, u tvom slučaju ROM briše sve ostalo iz njega osim loga na masci. Postoji čak i mogućnost menjanja to splash screena ali to me nešto i nije zanimalo da isprobavam. I da, ni ja nisam putovao u zemlju porekla - preko bare.
Poslednja izmena od gargamel4 u Čet, 23. Feb 2012. 12:24, izmenjeno 1 put ukupno.

Eborg
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od Eborg »

E sad me baš zadeveraste, nisam znao da bi firmware update mogao biti toliki problem, pogotovo što nemam neke želje da rootam telefon. :wacko: Mislio sam da ide normalno update - download, install i to je to. :(

Postoji mogućnost da nabavim telefon u inostranstvu pošto uskoro idem na poslovni put, cijena je skoro ista.

Šta je manje zlo i bolja kupovina - SIM-free telefon (99% bez garancije) ili lokalna kupovina sa garancijom (99% skinut s mreže ili dobavljen na neki drugi način).

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

A da ti lepo kupis iPhone SIMFree, pa ces imati bas to sto zelis, download, install kraj. Operacija jednostavna cak i za simpanze :D Mislim... ako sam ja savladao sve to, i svako drugi ce... Doduse neki uspeju da naprave sranja, ali sta da se radi...
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Eborg, na tvom mestu se ne bih mnogo brinuo oko toga kakav ćeš primerak da zabodeš, više bih se brinuo oko toga koji model ćeš da izabereš. Šta hoću da kažem, možda statistički uzorak i nije neki ali ja sam poslednjih 7 telefona uzeo u domaćim radnjicama koje prodaju skinute s mreže, ili u oglasima - poreklo isto. Ne znam koji je procenat vraćenih odnosno u startu pokvarenih telefona koje korisnici dobijaju kod nas, ali moja neka teorija je da kod nas ipak ne dolazi baš prva klasa, nego i po koji refurbished komad, odnosno takav utisak stičem čitajući komentare sa ovog foruma, od korisnika koji su uzeli telefon preko operatera. Iz ovoha stičem utisak da Nemačka, Holandija, Italija itd. odakle su moji telfoni bili poreklom, dobijaju malo viši kvalitet.
Moj princip je da gledam model koji mi se sviđa i razletim se po netu i saznam o njemu koliko god mogu i vidim da li je finansijski moguće da ga uzmem. Ovo kažem zbog pomenutog bootloadera, koji je, ako se dobro sećam, kod Sensation-a bio zaključan ali kao na dalje su obećali da ga više neće zaključavati, pa u tom smislu raspitaj se za model koji ti se sviđa kakvih je karakteristika.
Što se legalnosti tiče: uzet od neke poznate osobe napolju - mislim da je ok, uzet u prodavnici u BGu - teško da mogu mnogo da se igraju i rizikuju da ih zbog profita od 20e neko ocinkari da prodaju kradeno tako da mislim da je i to ok. Kupovina iz oglasa - najrizičnija ali ja ni tu do sada nisam imao problem.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

moguce je naci i telefon koj nije uzet preko stranog operatera. ako je u original kutiji onda su male sanse da je kradjen.

Eborg
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od Eborg »

@miodrage: Razmišljao sam dugo o iPhoneu i bio vrlo blizu kupovine istog ali cijene SIM-free modela nisu baš sjajne. Uostalom, Galaxy Note mi je potreban zbog zaista ogromnog ekrana a ne da mi se kupovati tablet.

@gargamel4: Samsung Galaxy Note je u pitanju, dakle najaktuelniji model. Prekopao sam sav net od reviewa, nema nekih problema sa samim modelom koliko vidim. U radnji sam ga vidio u originalnom pakiranju sa svom opremom i nekom naljepnicom (čini mi se da je bio njemački jezik u pitanju) od 599 EUR. A oni ga prodaju za nekih 560 EUR a još bi se moglo i cjenkati. Zato me brine, ne znam je li telefon skinut s mreže ili mahnut nekako u inostranstvu. Mislim, relativno su ozbiljna firma sa dva prodajna mjesta u centru grada, svima poznati, samo se bojim krhnuti toliko love za nešto što će možda biti ograničeno na ovaj ili onaj način (update i sl.).

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

Upalis telefoin i vidis da li se pojavljuje logo nekog operatera i da li ima nestoi na samom uredjaju. I broj skinutih sa mreze se dosta smanjio, i ovako moze fino da se zaradi, trenutna cena u evropi za note je oko 510e, tax free ispadne 420 a prodajiu ga za 560 :)

artifex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 07. Jan 2011. 00:11
:: Poco X3 NFC

Post od artifex »

Ja sam prijateljov LG gt540 koji je skinut sa vodafone mreze,updatovo sasvim normalno preko oficijalnog Lg programa na njiihov firmware.On u njemu koristi MT:S karticu.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Iphone 4s sim free je odlican izbor.Tel je brz kao munja .
Note IV N9100 dual

kobi87
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Ned, 24. Nov 2013. 23:34
:: samsung
:: nokia

Re: Mobilni telefoni skinuti s mreže

Post od kobi87 »

Dobro vece.Da li mogu dekodirati Sony Xpiriju pomocu kodova.Ako mozete da mi pomognete?Najverovatnije je kodiran na Vip.Pomozite mi.Hvala

Odgovori