FAQ - Često postavljana pitanja

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

FAQ - Često postavljana pitanja

Post od stefank »

E ovako, posto me smorilo da ponavljam jedno te isto po 30x dnevno, a vjerujem i mnoge clanove koji su svaki dan na forumu i voljni su da pomognu, odlucih da napisem odgovore na najcesca pitanja. 8)

Formiranje baterije - Li-ion/Li-Poly baterije se NE formiraju, sto god vama rekli u prodavnici. Telefon napunite do kraja (znaci nekih 2 sata obicno traje punjenje, zavisi od moba) prvi put, i to je to. Inace, kad bi se baterija stvarno punila pola dana kolko pisu, vjerovatno bi i explodirala... Ako ipak ne vjerujete, pipnite punjac poslije recimo 3 sata... Bice hladan, sto znaci da ne puni i da bezveze drzite telefon na punjacu... :) Radi duzeg trajanja baterije bolje je da je ne pripunjavate svaki cas, nego da je punite kad je (skoro) prazna, mada uglavom dobro radi i tako i tako. :)
Da napomenem da ne panicite odma kad kupite novi mob tipa "Joj, baterija mi traje jedva dan ipo.", jer mnogo je bitno i to koliko koristite telefon, a obicno kad se kupi novi mob svi vole da ga cackaju, jel. 8)

TFT vs. STN - Oba tipa ekrana su podvrste LCD-a. TFT ekrani daju bolju sliku na suncu. Uglavnom se ugradjuju u skuplje telefone, mada polako zamjenjuju STN i kod jeftinijih modela...

Smartphone, "pametni telefon", je telefon koji ima operativni sistem, zbog kog telefon ima veliki broj funkcija i na njega mozete instalirati veliki broj programa.

Symbian je operativni sistem za mobilne telefone, i najrasprostranjeniji je OS za mobove. Pruza mnoge mogucnosti, postoji veliki broj programa, na hiljade, mada uglavnom je najbolji za zezanje, sa Symbian mobom tesko kad moze da vam bude dosadno. :) Postoji nekoliko da kazem podvrsta: series 60 - najrasprostranjenija, uglavnom telefone s tim OS-om proizvodi Nokia, series 80 - Nokijini Communicatori imaju taj OS, series 90 - jedino Nokijin model 7710, koji ima touch screen, (i 7700, ali on je izbacen iz proizvodnje) koristi ovu verziju, inace jako malo programa postoji za nju, UIQ - SonyEricssonova P serija ga koristi, ti telefoni takodje imaju touch screen. Osnovaci su vodeci proizvodjaci telefona... Na www.symbian.com mozete da vidite sve modele sa ovim OS-om.

Cesti problemi sa Symbian S60 telefonima

Formatiranje i flashovanje Symbian S60 telefona - S60 telefoni cesto znaju da pocnu da zezaju, naizgled iz cista mira. E pa - nije! Uzrok je cesto program koji je instaliran, a ne odgovara toj verziji softvera. On moze cak i da radi, ali... (Inace preporuka: kad vam pri instalaciji nekog programa pise "Application may not be compatible with... bla bla" NE instalirajte taj program!) Uzrok moze da bude i neki viruscic... Uglavnom, format se radi ovako: ako je laksi oblik kvara, tj. mozete da koristite fon ali vas zeza, dok je upaljen ukucajte *7370# i "pozovite". Sigurnosni kod je 12345, ako ga niste mijenjali. Kad zavrsi format "izgubicete" sve iz interne memorije moba, znaci dobijate fabricki telefon. Preporucljivo bi bilo odraditi i format kartice, koji radite tako sto udjete u Memory Card i pod Options nadjete opciju Format memory card. Naravno prethodno uradite backup podataka, ako vam trebaju. :)
Drugi nacin je, ako telefon ne moze da se upali, drzanje istovremeno broja 3, zvezdice (*), dugmeta za paljenje i zelene slusalice, sve dok se na ekranu ne pojavi "Formatting". Moguce je da vam je prodje iz prve, pa probajte jos po koji put. Ako ovaj format ne pomogne, flash vam ne gine. :smutny: Flashovanje kosta 10-15e u svakom boljem servisu. Sami ne mozete da ga odradite, tj. potrebna je posebna oprema koja i ije bas jeftina (nesto oko 100e cini mi se). :roll:
Jos da dodam da format "s 4 dugmeta" ne radi na nekim telefonima, provjereno... Recimo, ja na N-gage QD-u sam pokusavao 100 puta, ali nece pa nece... Ovo kazem tek da se ne bi ubijali od pokusaja... :)

Prebacanje preko Bluetootha - Kako da prebacim fajl koji je veci od interne memorije?!?! - To je jednostavno. Udjite u Messaging, zatim u podesavanja poruka. Pod Other imate da odaberete memoriju na koju se snimaju poruke. Odaberite Memory card.
Na N-gage i N-gage QD-u ne postoji ova opcija, valjda zato jer su osmisljeni kao telefoni-igracke konzole, a igrice se kupuju na MMC karticama... Postoji neki patch koji to kao ispravlja, ali ne radi... Bar meni nije. Tu je jedino rjesenje citac kartica.

Moze li u novije Nokie koje koriste Dual Voltage RS-MMC kartice obicna RS-MMC? - Odgovor je NE. Dual Voltage kartice rade na 1.8V, dok ove "obicne" rade na 3.3V. Telefoni koji koriste te kartice su: 6630, 6680, 6681, N70... Bacicete pare ako uzmete RS-MMC, ali zato je MMC Mobile itekako bolji izbor od DV RS-MMC. Te kartice su dosta brze, a vec ih ima na trzistu.

Poredjenja modela

Nokia 6630 vs. SE K750i - Bilo je mnooogo rasprave na forumu oko ova dva modela. 6630 je S60 Symbian telefon, dok K750i ima "obican", SE-ov softver. K750i pobjedjuje u mnogim stavkama: kamera je dosta bolja (2 mpix naspram 1.23, ali razlika u kvalitetu slike se takodje primijeti), mp3 takodje, a i ekran. Ima i blic mada to nije od nekog znacaja, jer su to ustvari samo 2 LED diodice. Na kraju ostaje samo da vidite treba li vam Symbian, ili ne. Mnogo realnije poredjenje je izmedju Nokie N70 i SE K750i, ali N70 je dosta skuplji i tu zapravo opet ostaje samo da odlucite - Symbian ili "obican" mob.

Nokia 6630 vs. Nokia 6680 - Moje misljenje je da nikako nije isplativo dati 70e vise za 6680, jer on zapravo ima samo "blic" (opet LED diodica) vise, jos jednu (bespotrebnu, jer kod nas jos nema 3G-a, a pitanje je i kad se pojavi kolko ce bit stvarno korisna) VGA kameru s prednje strane, i nesto (jedva) bolji ekran. Za te pare bolje da kupite karticu od 512 mb. :) A i nesto je sporiji u radu.

SE W800i vs. Samsung D600 - Slicne karakteristike, pitanje je koji vam se vise dopada. W800i ima nesto bolji mp3... D600 ima TV-out i mogucnost citanja MS Office dokumenata... Ja licno imam prilicno losa iskustva sa Samsungom, tj. koristim D500 i on ima dosta bugova u softveru. Vjerovatno i D600 ima neke svoje "bubice", te bi stoga preporucio W800i. ;)

Best buy

Za oko 200e - Za te pare najbolji izbor je 6630, koji je trenutno 220e. Ako pak necete Symbian, mislim da su Nokia 6230i ili SE K600i najbolji izbor.

Za oko 300e - Definitivno SE K750i. Ako je Symbian u pitanju, 6680, mada se tu opet vracamo na onu raspravu 6630 vs. 6680... :roll:

Povezivanje mobilnog telefona sa kompjuterom

Postoje 4 nacina da prebacite podatke s kompjutera na svog ljubimca :) i obrnuto:

1. Card reader, iliti citac kartica - Najbrzi nacin, za prebacanje vecih fajlova, npr. filmovi, mp3 muzika, veca kolicina slika itd. Naravno, moguc samo kod mobova koji imaju memorijsku karticu. :) Citac kartica je jeftin, oko 10e.
JAKO je jednostavan za upotrebu, samo ga utaknete u USB, a karticu u njega, i eto. :) Trebalo bi da vam na ekranu iskoci ono prozorche koje vas pita sto da preduzmete :) , ukoliko koristite Win XP. Ako to kojim cudom ne iskoci, u My Computer-u ce pisati Drive I, J, ili koje vam je vec slovo CR u kompu zauzeo, da tako kazem. :)

2. USB Data kabl - Obicno dodje u paketu s telefonom, bar ovim nesto skupljim. Za prenos preko data kabla potreban je software koji obicno dodje na CD-u, opet u paketu s mobom. :) Recimo kod Nokie je to PC Suite.
Prenos preko data kabla je brz, ali programi koji su neophodni za takav prenos znaju da stvaraju probleme, te mi zato ovaj nacin nije omiljen. :) Jedan od boljih programa je i Oxygen...

3. Bluetooth - Najbrzi nacin poslije data kabla, a najbolji za svakodnevnu upotrebu. (ne morate da vadite karticu) Mnogi telefoni imaju BT. BT adapter za komp uglavnom kosta izmedju 20 i 40e. Postoje Class I i Class II. Class II je nesto malo jeftiniji, jer ima domet oko 10 metara. No, ta razlika u cijeni je sad vec neznatna, Class I je nekih 5-10e skuplji, te je bolje njega uzeti. Recimo MSI-ov Class I BT adapter ima cak i mogucnost konekcije sa do 8 BT uredjaja istovremeno. Ukoliko imate laptop mozda vec ima ugradjen BT, te stoga prvo provjerite. :)
Kad krenete da prebacite podatak mob/komp upitace vas za sifru. Nije bitno koja je, ukucajte npr. 1, ali mora biti ukucana ista i na mobu i na kompu. ;)

4. Infrared - Ovaj metod NIKAKO ne preporucujem, jer je jako spor. Odnosno preporucujem ga samo ukoliko je to jedini nacin da povezete mob s kompom... :dry: Brzina je 115 kbps, sto dodje oko 15 kb/s, a to znaci da je za prenos mp3 pjesme od 3 mb potrebno nekih 3 minuta... To je teorijski, a u praxi je prenos jos sporiji... Mnogi laptopovi imaju IR, te ako posjedujete isti nema potrebe za kupovinom IR adaptera, ustvari prvo bar provjerite ima li ga. :)

Mnogi telefoni nemaju ni slot za memorijsku karticu, ni BT, ni IR, a ni mogucnost povezivanja data kablom. Sto sad?! - Jedini nacin je da nadjete neki free WAP hosting, i tu uploadujete s kompa sliku ili sto vam vec treba, i skidate... Prilicno komplikovano i skupo, ali sto da se radi... Laksi nacin je snimanje zvuka diktafonom, ili slikanje necega kamerom :) , ali veliki su gubici u kvalitetu... Jedan od telefona koji takoreci izaziva ovakve probleme a veliki broj ljudi ga ima jeste Nokia 3220...

Uh, nemam vise ideju sto da pisem, a i prsti mi popustaju... :D Bar nemam problema sa cuvenih 100 karaktera... :D Dopunicu ako se cega sjetim, a mogli bi i ostali clanovi. ;)
Valjda bi ovo trebalo pod Sticky... :roll:
Poslednja izmena od stefank u Pet, 13. Jan 2006. 01:36, izmenjeno 9 puta ukupno.

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Lepo, pohvale za trud :wink:
Ali ja ne bih bio ja kada ne bih nasao zamerke :D

Dakle, prvo sto si napisao za symbian i formiranje baterije: postoji sticky tema " Formiranje i punjenje baterija" u kojoj je objasnjeno veoma detaljno, ali ipak sa vremena na vreme se pojavi tema sa istim pitanjima, isto tako postoji siguran sam tema koja objasnjava sta je symbian, pa bi mozda bilo ok da se i ona stavi kao sticky, mada nisam siguran koliko bi to pomoglo, jedino resenje je, po meni, da se teme sa ponovljenim pitanjima odmah lockuju, jedino tako tje ljudi skapirati da moraju da koriste funkciju "trazi"! :)

Drugo, za poredjenje modela, ma koliko to sto si ti napisao bilo pametno i tacno, to je ipak samo tvoje misljenje! I sad dodje neki "Zika" i napise potpuno suprotno od tebe, a posto je to tema u kojoj ima dosta subjektivnosti, kako neki "Mika" koji je nov na sajtu da zna ko je u pravu! :D
Pogotovo ono za best buy, tu tek moze da se rapsravlja! :wink:

Tretje, povezivanje, to je ok, ali mislim da je pametnije napisati za svaq marq telefona uputstvo kako povezati (nesto kao moje ili bolje u SE delu foruma) i te teme zakljucati i brisati teme sa ponovljenim pitanjima, ostaviti samo one sa nekim slozenijim ili redjim a tezim problemima! :wink:

I na kraju, sto se tice FAQ, mislim da bi bolje bilo otvoriti podforum FAQ, nesto slicno kao na Benchu, gde tje biti izdvojeni threadovi sa odgovorima na osnovna i bitna pitanja! :wink:

poz
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

@akki
Gledaj, htio sam ukratko da napisem sva pitanja koja su jaaaako cesta na forumu, pogotovo u zadnje vrijeme, do te mjere da nas starije korisnike nerviraju. :x
Sto se tice podforuma FAQ, naravno da je bolje, ja sam to i predlozio, ali ne znam kad ce Milan to da otvori, i oce li. ;) Podforum FAQ je odlicno realizovan na http://forum.svijetskutera.com/ npr. pogledaj. ;)
Sto se tice opcije "Trazi", mislim da ce mnogo vise njih prvo da opazi Sticky teme, nego pomenutu. :)
Valjda ce ovo da smanji broj ovih cestih pitanja...
Sto se tice poredjenja modela, ono ja nisam ni rekao da nije moje misljenje. :) Trudio sam se da budem objektivan i mislim da ce mnogima da pomogne.

@jok_jok
Ne znam, sat-dva... :wink:

Hvala jos jednom na podrsci. :oops:

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

stefank napisao: Gledaj, htio sam ukratko da napisem sva pitanja koja su jaaaako cesta na forumu, pogotovo u zadnje vrijeme, do te mjere da nas starije korisnike nerviraju. :x
Lepo, i pohvale za to, ali to ne moze ukratko u tome je poenta, tacnije moze ali ne vidim neku svrhu kad vetj postoje teme u kojima je to mnogo detaljnije objasnjeno!

stefank napisao:Sto se tice podforuma FAQ, naravno da je bolje, ja sam to i predlozio, ali ne znam kad ce Milan to da otvori, i oce li. ;) Podforum FAQ je odlicno realizovan na http://forum.svijetskutera.com/ npr. pogledaj. ;)
Bio sam na tom forumu, ali mislim da ms ne bi trebalo da se ugleda na takav tip foruma, vetj na bench, koji je i vetji i bolje uredjen i komercijalan kao i ms.com
stefank napisao: Sto se tice opcije "Trazi", mislim da ce mnogo vise njih prvo da opazi Sticky teme, nego pomenutu. :)
Valjda ce ovo da smanji broj ovih cestih pitanja...

Hotje, ali ja sam pricao kako da se "nateraju" ljudi da koriste to f-ju, sto je nuznost na ozbiljnim forumima! ;)
stefank napisao: Sto se tice poredjenja modela, ono ja nisam ni rekao da nije moje misljenje. :) Trudio sam se da budem objektivan i mislim da ce mnogima da pomogne.
Nisi rekao, nisam ni ja rekao da jesi, ali praviti FAQ za "poredjenja modela" je suludo, ma koliko ti ili bilo ko bio objektivan!
A da tje pomotji, hotje, ali kada se radi FAQ, bolje je odraditi to do kraja i kako valja! ;)
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Pohvala za trud, a evo i primedbi sa moje strane (dopuna Akkijevim :D ):

FAQ (često postavljana pitanja) se koncipiraju tako da se navedu opštepoznate i prihvaćene stvari koje ne zastarevaju (ili zastarevaju što manje moguće), a to sa kategorijom "Best buy" nikako nije slučaj jer se cene kod nas menjaju skoro iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec... Zamisli kako će takva preporuka da zvuči kroz dva, tri ili šest meseci... Znači, takav FAQ bi se morao neprestano ažurirati...

Dalje, treba dobro paziti na tačnost i potpunost navedenih podataka (odnosno, moraju se navesti sve moguće opcije)... Evo, recimo, kao "podvrste" Symbian OS-a nabrajaš "series 60", "series 80" i slično, a to nisu verzije Symbiana, već Nokia "platfome" telefona...

Kod prenosa podataka, pominješ Nokie N-Gage, "patch" kojim se (ne)ispravlja mana u softveru i kažeš da je jedina opcija čitač kartica!? Zaboravljaš da ovi telefoni imaju mini USB port i kabal koji omogućava direktno prebacivanje podataka na karticu... Ti telefoni su stvarno među retkima čije posedovanje uopšte ne zahteva i posedovanje čitača kartica...
Dalje, svim telefonima koji imaju taj mini USB port (a biće ih sve više, verujem), u potpunosti odgovara i najobičniji USB kabl kupljen na nekoj pijaci koji košta stotinak dinara, pa je kupovina itekako isplativa. Štos je samo u odgovarajućim drajverima...

Dakle, još jednom, svaka čast za trud, ali to se ipak mora napraviti malo ozbiljinije (i nikako ne unositi ličnu notu)...

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Ma znam, ali u ovom slucaju FAQ su meni sva pitanja koja su toliko postavljana da vise smaraju. :)
Sto se tice modela, mislim kako da ih opisem a da ne budem nimalo subjektivan (trudio sam se da ne budem) i da svakome bude po volji, ili da se misljenja u potpunosti poklapaju? :roll: A sto se tice Best-buya za par mjeseci, uvijek postoji "Edit" zar ne? :wink: Uostalom i nije neki problem jednom mjesecno editovati post i prepraviti par redova texta. :)
Sto se tice N-gage-a tu sam se malo zeznuo, mislio sam prvenstveno na N-gage QD... :wink: A on nema ni mini-USB, ni pop-port te data kabl moze da se otpise... 8)
Inace trudio sam se da objasnim tako da moze svaki laik da shvati, zato ima mozda nekih glupih objasnjenja... :)
U svakom slucaju, doradicu ja ovo jos... :wink: A primjedbe sve slobodno iznezite, taman da mi ukazete na greske, kako bi ih popravio. :wink:

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Ok, definitivno pohvala za trud! :wink:
Tema trenutno ide kao lepljiva, dok se ne organizuje i napravi ozbiljan FAQ kao poseban deo foruma. Ovde ćemo da se dogovaramo i konsultujemo šta i kako, a već je dosta toga napisano na forumu, samo treba to izdvojiti, srediti i postaviti. Zamerki na ovakvu koncepciju imam i ja, ali će u finalnoj varijanti FAQ izgledati baš onako kao što i treba... :)

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Trebalo bi opcija "Trazi" da bude vise naglasena tj. da ne bude dole u onom sivilu nego nekako da se istakne da bi ljudi videli tu opciju pa ce se onda mozda vise koristiti!!!

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Pao je bris nepotrebnih postova, nemojte raspravljati ovde o tome šta je bestbuy, pogotovo što to ispada kao opcija za FAQ. Dakle samo ono što zaista treba i može da bude neko realno uputstvo i objašnjenje.

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Samo par ispravki,konkretno oko USB kablova koje:"nikako ne preporucujes jer kostaju preko 50evra"!?
Neznam gde si to video ali kod nas i originalni kablovi tesko da kostaju preko 20-ak evra!
Druga stvar je vezana za bluetooth,malo ti je bezveze komentar tipa:"nemojte da kupujete Class 1 jer vam netrebaju i skuplji su duplo"!?Mozda je takvo stanje u CG ali kod nas se takvi uredjaju (Class 1 i 2) razlikuju najvise za trecinu cene i nebih bas rekao da nam netrebaju jer pojedini stariji i losiji Class 2 ne podrzavaju 1.2 standard,nisu bas ni pouzdani tako da ako neko ima Class 1 uredjaj za 2000 i Class 2 za 1500 dindzi recimo u svakom slucaju bih preporucio Class 1 pogotovo MSI i Gygabite modele.Ostali su vec ispravili ostalo tako da mi samo ostaje da ti cestitam na trudu i samo mali savet a to je da budes maaaalo manje subjektivan.
Pozdrav 8)

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Originalni Nokijin kabl npr. je cini mi se 70e...
Kod nas je MSI Class 1 preko 40e... :roll: A MSI Class 2 sam platio 18e cini mi se. :D I nisam imao problema s njim ni sa jednim fonom (prebacao sam i drugovima), a kupio sam novi BT jer sam taj Class 2 zviznuo nogom slucajno. :lol:

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Mislim da bi neki poznavalac kao sto je bio stefank godine 2005 otvorio ovu temu ponovo napise isto jer je proslo pet godina od tada i mnoge stvari su se izmenile kod novijih symbian telefona.Ovde po forumu ima puno istih pitanja ali ih ljudi postavljaju od muke da bi se snasli i resili svoj problem i ja sam jedan od njih ,zato neki poznavalac ovih problema neka obnovi ovu temu. :blinky: :blinky:

Odgovori