Formiranje baterije - Li-ion/Li-Poly baterije se NE formiraju, sto god vama rekli u prodavnici. Telefon napunite do kraja (znaci nekih 2 sata obicno traje punjenje, zavisi od moba) prvi put, i to je to. Inace, kad bi se baterija stvarno punila pola dana kolko pisu, vjerovatno bi i explodirala... Ako ipak ne vjerujete, pipnite punjac poslije recimo 3 sata... Bice hladan, sto znaci da ne puni i da bezveze drzite telefon na punjacu...

Da napomenem da ne panicite odma kad kupite novi mob tipa "Joj, baterija mi traje jedva dan ipo.", jer mnogo je bitno i to koliko koristite telefon, a obicno kad se kupi novi mob svi vole da ga cackaju, jel.

TFT vs. STN - Oba tipa ekrana su podvrste LCD-a. TFT ekrani daju bolju sliku na suncu. Uglavnom se ugradjuju u skuplje telefone, mada polako zamjenjuju STN i kod jeftinijih modela...
Smartphone, "pametni telefon", je telefon koji ima operativni sistem, zbog kog telefon ima veliki broj funkcija i na njega mozete instalirati veliki broj programa.
Symbian je operativni sistem za mobilne telefone, i najrasprostranjeniji je OS za mobove. Pruza mnoge mogucnosti, postoji veliki broj programa, na hiljade, mada uglavnom je najbolji za zezanje, sa Symbian mobom tesko kad moze da vam bude dosadno.

Cesti problemi sa Symbian S60 telefonima
Formatiranje i flashovanje Symbian S60 telefona - S60 telefoni cesto znaju da pocnu da zezaju, naizgled iz cista mira. E pa - nije! Uzrok je cesto program koji je instaliran, a ne odgovara toj verziji softvera. On moze cak i da radi, ali... (Inace preporuka: kad vam pri instalaciji nekog programa pise "Application may not be compatible with... bla bla" NE instalirajte taj program!) Uzrok moze da bude i neki viruscic... Uglavnom, format se radi ovako: ako je laksi oblik kvara, tj. mozete da koristite fon ali vas zeza, dok je upaljen ukucajte *7370# i "pozovite". Sigurnosni kod je 12345, ako ga niste mijenjali. Kad zavrsi format "izgubicete" sve iz interne memorije moba, znaci dobijate fabricki telefon. Preporucljivo bi bilo odraditi i format kartice, koji radite tako sto udjete u Memory Card i pod Options nadjete opciju Format memory card. Naravno prethodno uradite backup podataka, ako vam trebaju.

Drugi nacin je, ako telefon ne moze da se upali, drzanje istovremeno broja 3, zvezdice (*), dugmeta za paljenje i zelene slusalice, sve dok se na ekranu ne pojavi "Formatting". Moguce je da vam je prodje iz prve, pa probajte jos po koji put. Ako ovaj format ne pomogne, flash vam ne gine.

Jos da dodam da format "s 4 dugmeta" ne radi na nekim telefonima, provjereno... Recimo, ja na N-gage QD-u sam pokusavao 100 puta, ali nece pa nece... Ovo kazem tek da se ne bi ubijali od pokusaja...

Prebacanje preko Bluetootha - Kako da prebacim fajl koji je veci od interne memorije?!?! - To je jednostavno. Udjite u Messaging, zatim u podesavanja poruka. Pod Other imate da odaberete memoriju na koju se snimaju poruke. Odaberite Memory card.
Na N-gage i N-gage QD-u ne postoji ova opcija, valjda zato jer su osmisljeni kao telefoni-igracke konzole, a igrice se kupuju na MMC karticama... Postoji neki patch koji to kao ispravlja, ali ne radi... Bar meni nije. Tu je jedino rjesenje citac kartica.
Moze li u novije Nokie koje koriste Dual Voltage RS-MMC kartice obicna RS-MMC? - Odgovor je NE. Dual Voltage kartice rade na 1.8V, dok ove "obicne" rade na 3.3V. Telefoni koji koriste te kartice su: 6630, 6680, 6681, N70... Bacicete pare ako uzmete RS-MMC, ali zato je MMC Mobile itekako bolji izbor od DV RS-MMC. Te kartice su dosta brze, a vec ih ima na trzistu.
Poredjenja modela
Nokia 6630 vs. SE K750i - Bilo je mnooogo rasprave na forumu oko ova dva modela. 6630 je S60 Symbian telefon, dok K750i ima "obican", SE-ov softver. K750i pobjedjuje u mnogim stavkama: kamera je dosta bolja (2 mpix naspram 1.23, ali razlika u kvalitetu slike se takodje primijeti), mp3 takodje, a i ekran. Ima i blic mada to nije od nekog znacaja, jer su to ustvari samo 2 LED diodice. Na kraju ostaje samo da vidite treba li vam Symbian, ili ne. Mnogo realnije poredjenje je izmedju Nokie N70 i SE K750i, ali N70 je dosta skuplji i tu zapravo opet ostaje samo da odlucite - Symbian ili "obican" mob.
Nokia 6630 vs. Nokia 6680 - Moje misljenje je da nikako nije isplativo dati 70e vise za 6680, jer on zapravo ima samo "blic" (opet LED diodica) vise, jos jednu (bespotrebnu, jer kod nas jos nema 3G-a, a pitanje je i kad se pojavi kolko ce bit stvarno korisna) VGA kameru s prednje strane, i nesto (jedva) bolji ekran. Za te pare bolje da kupite karticu od 512 mb.

SE W800i vs. Samsung D600 - Slicne karakteristike, pitanje je koji vam se vise dopada. W800i ima nesto bolji mp3... D600 ima TV-out i mogucnost citanja MS Office dokumenata... Ja licno imam prilicno losa iskustva sa Samsungom, tj. koristim D500 i on ima dosta bugova u softveru. Vjerovatno i D600 ima neke svoje "bubice", te bi stoga preporucio W800i.

Best buy
Za oko 200e - Za te pare najbolji izbor je 6630, koji je trenutno 220e. Ako pak necete Symbian, mislim da su Nokia 6230i ili SE K600i najbolji izbor.
Za oko 300e - Definitivno SE K750i. Ako je Symbian u pitanju, 6680, mada se tu opet vracamo na onu raspravu 6630 vs. 6680...

Povezivanje mobilnog telefona sa kompjuterom
Postoje 4 nacina da prebacite podatke s kompjutera na svog ljubimca

1. Card reader, iliti citac kartica - Najbrzi nacin, za prebacanje vecih fajlova, npr. filmovi, mp3 muzika, veca kolicina slika itd. Naravno, moguc samo kod mobova koji imaju memorijsku karticu.

JAKO je jednostavan za upotrebu, samo ga utaknete u USB, a karticu u njega, i eto.

2. USB Data kabl - Obicno dodje u paketu s telefonom, bar ovim nesto skupljim. Za prenos preko data kabla potreban je software koji obicno dodje na CD-u, opet u paketu s mobom.

Prenos preko data kabla je brz, ali programi koji su neophodni za takav prenos znaju da stvaraju probleme, te mi zato ovaj nacin nije omiljen.

3. Bluetooth - Najbrzi nacin poslije data kabla, a najbolji za svakodnevnu upotrebu. (ne morate da vadite karticu) Mnogi telefoni imaju BT. BT adapter za komp uglavnom kosta izmedju 20 i 40e. Postoje Class I i Class II. Class II je nesto malo jeftiniji, jer ima domet oko 10 metara. No, ta razlika u cijeni je sad vec neznatna, Class I je nekih 5-10e skuplji, te je bolje njega uzeti. Recimo MSI-ov Class I BT adapter ima cak i mogucnost konekcije sa do 8 BT uredjaja istovremeno. Ukoliko imate laptop mozda vec ima ugradjen BT, te stoga prvo provjerite.

Kad krenete da prebacite podatak mob/komp upitace vas za sifru. Nije bitno koja je, ukucajte npr. 1, ali mora biti ukucana ista i na mobu i na kompu.

4. Infrared - Ovaj metod NIKAKO ne preporucujem, jer je jako spor. Odnosno preporucujem ga samo ukoliko je to jedini nacin da povezete mob s kompom...

Mnogi telefoni nemaju ni slot za memorijsku karticu, ni BT, ni IR, a ni mogucnost povezivanja data kablom. Sto sad?! - Jedini nacin je da nadjete neki free WAP hosting, i tu uploadujete s kompa sliku ili sto vam vec treba, i skidate... Prilicno komplikovano i skupo, ali sto da se radi... Laksi nacin je snimanje zvuka diktafonom, ili slikanje necega kamerom

Uh, nemam vise ideju sto da pisem, a i prsti mi popustaju...

Valjda bi ovo trebalo pod Sticky...