Trzisni udeo posle 2005.

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
mi2scg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 16. Sep 2004. 23:11
Kontakt:

Trzisni udeo posle 2005.

Post od mi2scg »

Finland's mobile phone maker Nokia has reaffirmed its position at the top of the global handset sales league, with a 35% market share, a survey says.
In the final quarter of last year, Nokia's share rose from 33% on an annual basis, according to market research group Gartner.
Motorola had 17.8%, up from 16.3%, on the back of the launch of its popular Razr thin phone and cheaper models for emerging markets.
Comeback
LG Electronics' market share went up to 7.2% from 6.8% and is expected to enjoy a further boost this year, now that Vodafone has decided to start selling the brand.
That's all we need - crappy LG VodaLive phones!
Sony Ericsson's share rose to 6.9% from 6.3%, thanks to increasing sales of its Walkman and camera phones.
Still some way to go...
The only one of the top five vendors to lose market share was Samsung, which saw its slice of the market edge lower to 12.1% from 12.2%.
Serves them right for not releasing the P850/Z700.

Ko ne stoji dobro sa Engleskim stvar je sledeca - radi se o trzisnom udelu posle 2005. godine:
- Nokia 35%
- Motorola 17.8%
- Samsung 12.2%
- LG 7.2%
- Sony Ericsson 6.9%

Samo mi nije jasno kako je SE napravio pomak na gore sa samo 0.6%?!
Podaci dobijeni prema Gartner group istrazivanju.
Pozdrav svima!

Marko MI2
Stop the madness!

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

ovaj deo je manje bitan za nasu zemlju gde dobijamo sve naj naj fonove cim puste u prodaji :wink: najverovatnije ce SE poskociti na visoj skali posle cebit'a
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

gajic_ivan
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 04. Avg 2004. 01:22
:: iPhone 7 Plus
Kontakt:

Post od gajic_ivan »

Pa ni ti ne stojis dobro sa engleskim :-) Od svih gore navedenih jedino je Samsung na "gubitku" od 0.1%, odnosno spali su sa 12.2 na 12.1%...
make. believe

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Sta je bre ovo:):):) Dobro, ali u nasoj zemlji je ipak druga situacija... Bar za Sony Ericsson i Motorolu. A i ovaj LG kod nas nije toliko zastupljen. Otkrio sam vrucu vodu :):) Pozdrav :)

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Nokia vec duuuuugi niz godina ima trzisti udeo veci od 30%,to nije nista novo kad je u poslednjoj cetvrtini godine skocio na 35%!Samo ne znam sto se Vodafone odlucio da propagira LG :chytry: ,fino im je krenulo sa SonyEricsson-om. :roll: A taj pomak od "samo" 0.6% znaci ipak dosta lepu cifru prodatih jedinica za SE :wink:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Lobachewsky napisao:Sta je bre ovo:):):) Dobro, ali u nasoj zemlji je ipak druga situacija... Bar za Sony Ericsson i Motorolu. A i ovaj LG kod nas nije toliko zastupljen. Otkrio sam vrucu vodu :):) Pozdrav :)
Naše tržište nije merilo nizašta... :D

Dok god ne omasovi proizvodnju i ne uloži malo (mnogo) više u reklamu, SE neće bitnije napredovati na globalnom tržištu, i pored toga što ima super telefone... Nokia im na tom polju deli lekcije, ma šta mi mislili...
Motorola je već druga priča - oni su najviše fokusirani na američko tržište gde su neprikosnoveni No.1, ali se polako šire i na ostala tržišta... Najopasniji" u ovoj priči je Samsung koji se opasno primiče iz godine u godinu...
Veliki igrači su dakle, po meni, samo pomenuta trojka - Nokia, Motorola i Samsung, a ostali (dok ne okrenu ploču) tek popunjavaju praznine koje im ovi ostave (kupe mrvice ispod stola)...

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Veoma je lako zakljuciti zbog cega SE nema vetji udeo, a to su prvenstveno 3 razloga, prvi je uzasno mali proizvodni kapacitet ( i greske uprave u proceni broja prodatih primeraka i unapred proizvedenih modela) a drugi je nedostatak low end telefona koje verovali ili ne drzi najvetje trziste ww... i tretji je povezan sa prvim a to je cinjenica da je imao mnogo malo modela, sto se sada trude da isprave radetji nesto sto radi nokia sve vreme a to je izdavanje modela baziranih na istoj platformi sa minimalnim razlikama... ima jos razloga ali ovu su glavni...
Ova i sledetja godina su presudne za SE... :)
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

mi2scg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 16. Sep 2004. 23:11
Kontakt:

Post od mi2scg »

Sto se tice brojki za Samsung - permutacija.
Sto se tice Sony Ericssona stvari ce se sigurno promeniti jer su najavljena 4 modela, koja spadaju u pocetnu klasu - Z300i, J230i, J220i i J100i, ali i modeli visoke klase - M600, W810i, W950i, K610i ... Istina je - ove godine bice svasta!
Pozdrav svima!

Marko MI2
Stop the madness!

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

mislim da je veliki deo ovog "problema" SE-a mala zastupljenost na marketinskom polju...slaba reklama za svaki ponaosob model je veliki "krivac" za losu prodaju...setite se samo onih par reklama za SE K750i sto na TV-u sto na bilbordima po gradu...odmah sam se zainteresovao za taj model i kupio ga veoma brzo...tako da ce SE morati da se pozabavi tim aspektom prodaje...pozz 8)

Nikola Vapa/CA
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19

Post od Nikola Vapa/CA »

Tesko da se moze sta u ovoj godini promeniti.Nokia nije iznenadjenje,vec Motorola i LG.(Citao sam da je Samsung drugo mesto i da krece u napad na Nokiu).Motorola verovatno zbog Americkog trzista i 3G telefona a LG iskljucivo zbod 3G telefona zauzima visoku poziciju na trzistu mobilnih telefona jer su mnoge evropske zemlje uspostavile saradnju sa LG u isporuci telefona za njihove mreze.Uzgred,LG i Simens snabdevaju 90% Evropskog trzista opremom za 3G servise.Samsung pravi male i lepe telefone koje kupuje uglavnom zenska populacija i skolska omladina zbog svog izgleda.SE je u usponu i moze se ocekivati napredak na 4 mesto ali ni ostali proizvodjaci ne sede skrstenih ruku.

rocK
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 22. Feb 2005. 21:07

Post od rocK »

i mene je iznenadilo ovo za se , mada mislim da se ima veci udio , ali je ovakav postotak iz razloga sto ih je akki naveo.... 8)
rocK for ever

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Mene nije iznenadio ovakav raspored procenata, mislim da nokija zasluženo ima najveći udeo... :wink: :)

Del Boy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 20. Jan 2006. 12:30
Kontakt:

Post od Del Boy »

Zoka napisao:Mene nije iznenadio ovakav raspored procenata, mislim da nokija zasluženo ima najveći udeo... :wink: :)
slazhem se sa tobom i ja mislim da nokia zasluzhno na prvom mjestu ,tako je vec zadnjih 5 pa i vishe godina, mada je SE dosta uznapredovao i ne bi me chudilo da za nekih 2 godine bude na prvom mjestu , rame uz rame sa nokiom.

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Naravno, tržište je uvek otvoreno i nepredvidivo...Bez sumlje da SE napreduje stalno, pomalo i Samsung, ostali kaskaju...I da će se u narednom periodu svašta dešavati, ali trenutno stanje stvari je po meni očekivano (35% Nokia) :wink: :)

Dushan_87
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 02. Avg 2005. 09:07
Kontakt:

Post od Dushan_87 »

s obzirom na obzir svaka cast nokiJi :D za nokiju samo najbolje mogu da kazem...
a to sto su se udruzili soni i erikson je odlicna strategija... :)
bye :)

Dario 13
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 17:50

Post od Dario 13 »

Shvatio sam zasto SonyEricsson stoji tako "lose" u odnosu na ostale prizvođaće, ali mi je opet nelogicno da je tek 5. jer kada velis "SonyEricsson" i "LG" ljudi pitaju sta je ovo drugo...
Ali ipak je ovo nase trziste koje niako nije usporedivo sa svjetskim...
MALO JE PUNO!!!

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

meni je ovakav raspored isto ok, mozda bih samo SE pomakao za jedan vishe, ipak mislim da LG nije bolji od SE
inache zanima me shta toliko ljudi vide u SE? sem kamere koja je stvarno kvalitetna, ostalo su po meni gluposti

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

eto,opet pocinjemo!

cinjenica je da SE pravi fonove napakovane funkcijama i lake za upotrebu,mnogo vise pruzaju za svoju cenu nego slicni nokia aparat,i kada bi pojacali proizvodnju i reklamirali se besomucno kao i nokia,zacas bi je prestigli!nije da imam nesto protiv nokie ali je cinjenica da su pod jedan relativno skupi za ono sto nude(ima izuzetaka),ali se guraju u maltene svaki film,reklamu,sportski dogadjaj.....

LG se dobro kotira jer pravi jeftine 3g fonove,u zadnje vreme krade princip od samsunga i sprema gomilu fancy aparata sa solidnim funkcijaja,ali fora je u tome da svoje jeftine modele preko operatera daje jos jeftinije,i ljudi kupuju samo zato sto je simpaticno,solidno napravljeno i maltene dzabe!

Motorola je napravila bum sa V3 i tesko ce da odrzi taj status,morali bi bas da izbace neko dizajnersko cudo da bi nadmasili V3!ali kao sto neko rece,oni pucaju na USA trziste,i sve dok su tamo naj,nije ih mnogo briga!doduse,to njihovo koncentrisanje na prosecnog americkog kupca je upravo stvar koja ih kolje u evropi!evropljani i amerikanci drugacije razmisljaju,razlikuje im se logika.....zato svi u evropi konstantno pljuju po motorolinim menijima,jer prosto nisu prilagodjeni nasem nacinu razmisljanja i upotrebe!kad bi to malo izmenili,cas posla bi se popeli vrlo blizu nokie!

Schkomi
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 21. Sep 2004. 11:53

Post od Schkomi »

:wink: NOKIA je zakon! Imao sam i Samsunga i Motorolu i SE... ali mi se Nokia uvek najviše sviđala. Jednostavno ima najlogičniji meni, kompatibilna je sa svim i svačim, svaka www na netu "skonta" koji model Nokije imaš, pa ne moraš da pregledaš sve sličice, zvukove i programe koji nisu kompatibilni sa tvojim telefonom.... ima toga još jako mnogo....

Takođe, pojavom Nokije N80, doći će do još većeg pomaka u zastupljenosti tržišta za nokiju, jer je taj telefon prvi sa takvim performansama. Dakle, svaka čast za nokiju! :D

rower
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 10. Nov 2005. 13:52
Kontakt:

Post od rower »

Za Nokiu-ocekivano,ali me je pozitivno iznenadio LG!
Ocigledno je saradnja sa Vodafonom donela rezultate! Ali ipak mislim da najveci procenat prodaje ostvaruju na azijskom trzistu! Pogledajte samo kolike su Kina i Indija!
A to sto se svi iznenadjuju za SE govori kakvo je nase trziste! Kod nas se SE probio sa modelom t610 i nastavio trend rasta i napredovanja! Sada je poprilicno zastupljen,ali je to ipak najvecim delom u srednjoj i visoj klasi!

Odgovori