OS i mobilni telefon

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
analysis
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 27. Jun 2006. 02:30

OS i mobilni telefon

Post od analysis »

Da li neko zna da mi kaze,zasto na PC moze da se instalira bilo koji os,a na telefonima ne moze,vec samo jedna jedina vrsta za koju je prilagodjen? (E da,i na pc mogu dva od jednom).Zasto winmobile ili linux ne mogu da se prilagode 6630.Da li hardver(vrsta procesora,maticna) mozda sprecava da se to uradi?

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

Zato sto je drugacija arhitektura procesora. Na PC-u ne moze da se instalira npr. MAC OS (sada su napravili specialnu verziju za x86, ali do skoro nije moglo)...... itd....

Edit: gramaticka greska :)
Poslednja izmena od Dario u Pon, 03. Jul 2006. 03:01, izmenjeno 2 puta ukupno.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

analysis, e pa bas se i ja pitam: (u drugoj temi) zasto na iPod moze da se ubaci Linux (doduse maximalno obogaljen), a na neki smartphone ne moze?...

poz...

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Zato sto je Linux maksimalno modabilan software,i bas me cudi da se neko nije dosetio da uradi takav Linux za Nokia s60 telefone,mislim da bi solidan deo populacije hteo da proba!Samo je problem u nespecificnosti hardvera i cinjenici da kod iPod-a on samo izigrava upravljacki softver,maltene drajver sa grafickim okruzenjem,a kod s60 telefona bi morao da ima implementiran upravljacki softver za onolike uredjaje i plus OS koji bi parirao Symbian-u!
To je sve naravno tesko izvodljivo,a posto je Linux besplatan i neisplativo,ionako bi morali izbacivati novu verziju sa implementiranim softverom za novi model vrlo cesto,samo zato sto recimo taj novi model ima Wi-Fi u odnosu na prosli i mozda jos neku sitnicu pa ne moze da se nabaci Linux od prethodnog modela!
A druge OS-ove,na primer Palm ili Windows Mobile je nemoguce iz slicnog razloga sto je nemoguce i Linux pa cak i noviji SYMBIAN!!
Pozdrav 8)

Odgovori