N70 - Brzina prenosa preko usb kabla ??

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
zack
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 23:42

N70 - Brzina prenosa preko usb kabla ??

Post od zack »

Zdravo,

Eto kupih N70. Telefon je cool, sviđa mi se ali...
Prenos fajlova preko USB kabla mi je sumnjivo spor - ispade da za jedan MP3 treba i desetak sekundi. Izdračunao sam da transfer rate ide od 0.1 do 0.4 MB/Sec , što je 2-10 puta sporije od USB 1.1 veze ??

Da mi nisu uvalili loš kabl ? Da nisam uzeo lošu karticu ( Transcent 1 GB mobile ) ?

Pozdrav,

Zack

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

He,he,kad imas pec koja gori 10 kofa uglja na sat,a lozac moze da ubaci na primer 50 kofa,sta ce se desiti kad napuni onih 10!?Morace da saceka da to prodje,zar ne?E sad,ako je prosecna (teoretska) brzina upisa na memorijsku,recimo,5MB/s,to je u praksi naravno dosta manje,a kabal moze da prenese mnoooogo vise u sekundi,podaci ce morati prvo da sacekaju da se jedni upisu pa onda krenu drugi!
Zato imas spor upis,i stoga sto uz N70 dolazi obicna RS-MMC DV kartica,kupi MMC Mobile (dosta brza) pa ces umesto za 10 sekundi,pesmu prebacivati za,recimo,7 sekundi!Takodje,ako su ti dali DKU-2,mozes ga zameniti za CA-53 ali mislim da nema potrebe jer ce opet memorijska biti ogranicavajuci faktor (a ni fles memorija telefona nije toliko brza)!
Pozdrav 8)

zack
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od zack »

Hm, ne - kupio sam drugu karticu od 1GB - Transcend Mobile. Kabl mi jeste CA-53 ( ako je verovati onom što piše na njemu ).

E sad... Da li ti hoćeš da kažeš da i ti imaš N70 i da je i tebi transfer takav ?

Merio sam malo pre - za 190 Mb TOMTOM Eastern Europe mapa mi je trebalo 30 minuta ???

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Bas to (mislio sam da slika u mom avataru govori vise od reci ali...)! :wink:
To vec nesto nije u redu,ja sam prebacivao neke klipove ranije za Smart Movie i nije trebalo toliko vremena,to ispade jedva malo preko 6MB u minuti,a kod mene je mnogo brze,malo brze sa manjim fajlovima,recimo slike koje slikam i ne vidim kad prebaci (a vece su od pola MB) ako prebacujem jednu po jednu!
Mozda tebi kartica nije u redu,mozda je to neki nedostatak FAT sistema po kom su formatirane memorijske... ali stvarno je sporo!Da nisi jos nesto radio na kompjuteru sto je usporavalo prenos!?Ili mozda imas PI ili PII sa USB 1.1?
Pozdrav 8)

zack
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od zack »

Ma jok... USB 2.0... Ne znam gde bih mogao da pronađem drugi kabl da probam sa njim... :unsure:

Ertan
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 23. Maj 2006. 20:14

Post od Ertan »

Zanima me da li je neko uporedjivao brzinu prebacivanja fajlova preko kabla i brzinu prenosa ukoliko se izvadi memorijska kartica i ubaci u citac memorijskih kartica? Kakvi su utisci? Pretpostvaljm da prenos preko citaca ide brze.

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Mislim da je slicno,obicno mi treba skoro isto (mozda postoji mali gubitak brzine na kablu dok prodje kroz skoro metar kabla) da prebacim nesto kablom i citacem,jer su i jedan i drugi nacin brzi od same kartice pa je brzina upisa na karticu ogranicavajuci faktor ali verovatno je citac za nijansu brzi jer postoji direktan kontakt i nema"gubitaka"kao pri prenosu kablom (mozda tripujem ali mislim da ima malo gubitaka u brzini)!
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

Kod mene, citacem, neuporedivo brze! Imam nokiu 6630, Kingston MMC mobile karticu i CA-53 kabl. Zato sam najvise i uzeo citac.
By the way, jel 6630 radi na usb 1.1? Video sam u specifikacijama da za N70 pise USB 2.0 a za 6630 pise samo USB. :unsure:

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Sanse su 99% da je"unazad kompatibilna"sa starijim USB standardom,ali probom ces to najlakse utvrditi!Onda verovatno postoji solidan gubitak kad se koristi kabal (ali se ne bih slozio da je drasticno,pre ce biti 10-15% razlike,ili sekund-dva po pesmi na primer) ali je za neke stvari pogodniji kabal,na primer instalaciju programa preko PC Suite-a!
Pozdrav 8)

zack
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od zack »

Aj ako vas ne mrzi - iskopirajte 100 Mb muzike i izmerite vreme ?

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ne ide to tako,nije isto vreme prenosa par velikih fajlova kao sto su mape i nekoliko desetina manjih fajlova kao sto su pesme,ne bi bio takav test merodavan!A i nemam mesta na memorijskoj da ga izvrsim! :D
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

vlajche napisao:Kod mene, citacem, neuporedivo brze! Imam nokiu 6630, Kingston MMC mobile karticu i CA-53 kabl. Zato sam najvise i uzeo citac...
isti telefon, ista kartica, isti kabl - citac je mnogo brzi zato sto je tel usb 1.1, dok je citac 2.0 ... dakle, nije kartica ogranicenje

pozdrav...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Cek,kako nije,zar nije teretski USB 1.1 (mislim 54MB/s) i do desetak puta brzi od brzine upisa memorijskih kartica,a ako predjemo sa terije na praksu to opet ostaje BAR par puta brzi prenos od upisa,tako da su,kako god okrenes,memorijske usko grlo i bice jos neko vreme,bar MMC (sve varijante)!
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od vlajche »

USB 1.1 je teoretski 12Mbps tj. 1,5MBps a za Kingston mmc mobile kartice je 7MBps write rate a
8MBps read rate
http://www.kingston.com/flash/mmc_mobile.asp?id=2
dakle, kartica nije usko grlo za USB 1.1.

Dok je situacija sa USB 2.0 drugacija. Kod USB 2.0 je teoretski transfer rate 480Mbps odnosno 60MBps. Pa neka u praksi ide cak i cetiri pta sporije (oko 15MBps), kartica ce u ovom slucaju biti usko grlo za USB 2.0 8)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Samo 12Mb/s?Sta sam ja to onda utripovao da je 54,moguce neki od Wi-Fi standard-a!?Ali kako mozete biti sigurni da telefoni kao N70 nemaju USB 2.0?
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od vlajche »

Lomnica_city napisao:Samo 12Mb/s?Sta sam ja to onda utripovao da je 54,moguce neki od Wi-Fi standard-a!?Ali kako mozete biti sigurni da telefoni kao N70 nemaju USB 2.0?
Pozdrav 8)
N70 ima USB 2.0.
Vlajche napisao:...Video sam u specifikacijama da za N70 pise USB 2.0 a za 6630 pise samo USB...
;)

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

vlajche, mozda i pise u nekim ranijim specifikacijama...ali, ipak, nazalost...N70 nema USB 2.0... :uhuh: ... Ako sad uspem da pronadjem link do mesta gde sam nalazila te informacije...postavicu ih... :wink:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od vlajche »

ninolina, ne znam stvarno, ja sam to video ovde na sajtu u specifikacijama za N70 a i na zvanicnom sajtu nokie :unsure:

Evo linka:
http://www.nokia.com/nseries/index.html ... e,main_n70

Za one koje mrzi da otvaraju link, evo sta izmedju ostalog pise:

Connectivity

* Integrated Bluetooth wireless technology v.2.0
* USB 2.0 full speed via Pop-Port™ interface
* Nokia PC Suite connectivity via USB and Bluetooth wireless technology
* Local synchronisation of contacts and calendar to a compatible PC using compatible connection
* Remote over-the-air synchronization
* Send and receive images, video clips, graphics, and business cards via Bluetooth wireless technology
* Profiles with Bluetooth connectivity: Basic Printing Profile (BPP) using Image Print or Info Print applications, Human Interface Device Profile (HID) using Nokia Wireless Keyboard application

ninolina, kakav je kod tebe odnos kada prenosis podatke preko kabla i preko citaca? Sad i mene bas zanima dal je N70 brza od 6630 sto se toga tice jer Lomnica_city kaze da je kod njega gotovo isto :?

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

vlajche, pa ja i ne koristim kabl...ali bas nimalo...Jedino priznajem Card Reader i Bluetooth...za mene su zakon... :wink: :D ...a prenos podatatka i sa jednim i sa drugim ide dosta brzo...nazalost ne mogu da vam sad uporedim kabl i Card redader... :roll:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Napisao sam da ima male razlike,ne da je bas isto,a u tom tvom uputstvu pise i da ima v2.0 BT a to SVI osporavaju,a ja na zalost jos uvek imam v1.2 MSI BT pa ne mogu to da proverim!
Pozdrav 8)

Odgovori