Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od srđan obradović »

1808 napisao: Godinama ovde lupetaš, pa tako i sada. Evo ti pogledaj kako stoje stvari u trećem kvartalu 2016.
http://www.businesswire.com/news/home/2 ... 88-Percent

Dakle, svi ostali među kojima je i WP imaju 0,3% što znači da Windows ima i manje od toga. :lol: :lol: :lol:
znaci otvorim taj sajt i odlucim sta da kupim posto cim svi kupuju droid mora da je vrhunski, kao i pink, farma, snajke parovi, gde mogu da nadjem njihove rejtinge pa da znam dal' da gledam ili ne[emoji15]

Sent from lumia532ds
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

srđan obradović, iz tvojih postova vidim da su tebi u glavi samo farme, snajke, parovi i tome slično. Prebaci se lepo na burek forum i tamo o tome možeš koliko hoćeš. Ovo ovde je tehnički forum. 8)

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

1808 napisao:srđan obradović, iz tvojih postova vidim da su tebi u glavi samo farme, snajke, parovi i tome slično. Prebaci se lepo na burek forum i tamo o tome možeš koliko hoćeš. Ovo ovde je tehnički forum. 8)
[emoji106]
mmmm....burek
[emoji486]

Sent from lumia532ds

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Kad je rejting sve... 1808, shvati, imaš ljudi koji žele da budu jedinstveni, posebni, da ne pripadaju mainstream-u... Iz tvojih postova se vidi da imaš obrazovanje, ali me zaista čudi tvoja netolerancija prema svemu što je različito.
A po tebi i svemu što ovde iznosiš, zaista ispada da treba svi da sedimo kući, i buljimo u Pink, jer to je televizija sa najvećom gledanošću. Ja ću i dalje da gledam HBO, Discovery, Animal Planet, NatGeo i sl.
Statistika ne znači ama baš ništa. Imam srećom svoju glavu da mi ne može niko soliti pamet šta da gledam, koristim, ili kupujem.
Poslato sa najboljeg telefona današnjice
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

miodrage, Nije problem u različitosti već u konkurentnosti nečega. iOS je različit od androida i oba OS egzistiraju na tržištu sa svojim manama i vrlinama, ali WP umire iz razloga manjkavosti OS-a. Symbina je takođe različit, ali je mrtav, jer je napušten od strane developera i od korisnika, sa WP se to isto dešava što je šteta jer je taj OS imao potencijala, ali ga je loš menadžment ubio.

Iako iOS ima dosta manji tržišni udeo od Androida niko ne može da kaže da je iOS loš, može nekome da više ili manje odgovara, ali nije loš. Ti pojam tržišnog udela previše bukvalno shvataš, naravno da popularnost farmi, velikog brata i sličnog rijaliti smeća ne znači da je to kvalitetno, već to govori o mentalitetu ljudi, tako da ne možeš da mešaš babe i žabe.
U kontekstu OS-a za mobilne uređaje, tržišni udeo je izuzetno bitan jer bez velikog tržišnog udela OS umire i postaje sve manje upotrebljiv usled nedostatka razvoja i održavanja aplikacija za isti.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

znaci razumeli smo se, los rejting ne znaci los sistem, nego lose poslovanje[emoji106]

Sent from lumia532ds

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

^ To! A zbog toga onda pate i korisnici jer manji udeo znači i manje zainteresovanih developera i manje aplikacija, a OS sam po sebi nije ništa bez aplikacija iako neki to ne žele da shvate.

1808, još se oni koprcaju, ali ne još dugo. Ovo su već poslednji trzaji. :D

Sent from HUAWEI P9 lite via Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Meni nije jasno što se hvatate za tržišni udeo. Šta je nekima ovde nekima logično: da neko ima Lumiju 640 sa najnovijim softverom, i da bez obzira na to odluči da kupi još jednu Lumiju 640, ili šta? Ljudi koriste Windows telefone, jedino što se ne kupuje jer nema u ponudi mnogo navih telefona. Treba da zavidimo Androiđanima na tome što ne ne doživljavamo to zadovoljstvo oprobavanja novog softvera nakon kupovine novog telefona, jer taj najnoviji softver već imamo? :lol: Jedino bi imalo smisla kupovati noviji telefon sad je zbog Continuuma i zbog toga što Lumije 550, 650 i 950/XL imaju mogućnost snimanja razgovora.

DODATAK: Čim se pojavi više novih uređaja u prodaji, a za to ima sve više naznaka da će se dogoditi pre proleća, skočiće i zainteresovanost za operativni sistem. I nemojte da razvijanje univerzalnih aplikacija da vezujete samo za mobilne telefone, univerzalne aplikacije se prave desktop računara, laptopova, tableta, i ostalog...

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

pod "aplikacija" mislis "drustvenih mreza" ili? ima i ljudi koji nemaju profile na drustvenim mrezama.

Sent from lumia532ds

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ima aplikacija za sve i svašta, i zaista umeju aplikacije da olakšaju neke stvari. Recimo, baš nedavno sam komentarisao aplikaciju Trakter koja mi je super - mogu sa njom da pratim kad izađe neka nova epizoda za neku seriju koju pratim. Ali i to ima preko browsera, naravno. Ma vidiš da neko još malo, pa neće moći ni da diše bez svoje Android aplikacije. :lol:

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Gari, napisao sam u postu iznad zašto je tržišni udeo pitan. OS bez app je ništa koliko god on sam bio dobar, a što je manji tržišni udeo to je manje developera.

Sada je došlo do onoga - smanjuje se broj kvalitetnih app jer je sve manje korisnika, a smanjuje se broj korisnika jer je sve manje kvalitetnih app i app uopšte.

Znači upali su u začarani krug već pre dužeg vremena, a za to su sami krivi. Umesto da su iskeširali i pokrenuli developere da rade aplikacije dok su imali kakav takav jači udeo oni su samo obećavali i radili ko zna šta što prosečnom korisniku nije bitno.

Sent from HUAWEI P9 lite via Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Tu se ne slažemo onda samo, ja mislim da će ih univerzalne aplikacije vaditi po tom pitanju, i mislim da ih već i vade. Sve više je kvalitetnih univerzalnih aplikacija, iako ima i nekoliko servisa koji su svoje aplikacije ugasili (kao Amazon recimo).

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

npr. šta će ti app za youtube kad na browseru radi duplo bolje nego specijalna na androidu a sigurno vuče i mawe rama i podataka

Sent from Windows 10 PC

sizif
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 13. Avg 2015. 11:12
:: W10Mx2
:: smsg Note III

Post od sizif »

Čitajući postove pojedinih načitanih tehničara, dobijam napade asocijacija da rade u tehničkom delu od preŠednikovo preduzeće. Molim, jel se zna tačan datum sahrane dotičnog propalog OS-a? Ne bik da propustim. :P

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Pa ono, Windows Phone je uvek bio sistem za sladokusce, ne?! :D

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Bio sam u AIK koja ima Win app, i prešao u Intesu koja ima za BiH ali ne u za Srbiju. Malo razočarenje, međutim to kompenzuju time sto imaju najbolju ponudu kreditnih kartica na tržištu trenutno (bez kamate i naknade plaćanje na rate). Ali slažem se da je eBanking iz fotelje bolji od mBanking.
Izvinjavam se zbog malog off-a u komentaru.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

sizif
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 13. Avg 2015. 11:12
:: W10Mx2
:: smsg Note III

Post od sizif »

Green napisao:Pa ono, Windows Phone je uvek bio sistem za sladokusce, ne?! :D
Kengure, dobra ti ova :)
Komšija, sory na prisnosti. Imam kolegu u Melburnu, radi-radio? dugo u nekoj fabrici koja radi plastike za auta, zaboravio sam koja. Isto se zatvara, morao da iskoristi godišnji, pa bio letos u kući. Da niste u istoj, možda se znate?
Izvinavam se na offu.

@Apolo heh ja pre godinu ipo prešao iz AIk u Intesu, em sam tu imao internt karticu a i iz naveo si razloga.
Da nisi ti hteo/trebao da offuješ u Windows aplikacijama? :)
Sory i za ovi off.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Opet priča o udelu i dokazivanju kvaliteta jesu argumenti i pokazatelji o zastupljenosti nekog osa na tržištu i ništa više od toga. To bockanje o udelu nije utemeljeno na dokazivanju nečijeg kvaliteta niti povezivanje sa brojem aplikacija u prodavnici. Udeo na tržištu najviše zavisi od kineza jer su oni ti koji guraju taj udeo. To što većina kineza koristi android ne govori o njegovom kvalitetu nego o izboru koji oni imaju. Mislim da Microsoft i windows imaju problema u Kini i njihovo tržište im je ograničeno pa otuda vidim razlog da kinezi kao najmnogoljudnija nacija u svoje aparate guraju android. Pretpostavljam da im je jednostavnije ugraditi android nego windows ali to opet ne govori o kvalitetu os-a. Ja ne kažem da je android loš ali ne tvrdim takođe ni da je windows loš. Za merenje kvaliteta nekog os-a relevantni su samo stručnjaci koji su tehnički potkovani i koji imaju sertifikovano znanje da kažu e ovo valja, a ovo je loše. Da završim debatu sa mišlju da microsoft nema novih modela pa otud tako loš udeo prodatih telefona sa određenim na tržištu.

Soilent Green is People
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Sizife, dotakao sam se komercijalnog dela o bankama, profesionalna deformacija. Nije bilo namerno :D

TosaNS, sistem je dobar onoliko koliko je koristan za konkretnog korisnika. Dakle aplikacije, funkcije, interfejs, sve to ako ti stima ostali mogu da ti pljuju sistem koliko hoce (kao sto ovde pojedini konstantno nabijaju drugima nesto na nos, kao da imaju zelju da ti predju na Android i da te prethodno ubedi kako Windows ne valja). Sto se tehnickog dela tice o tome su najvicniji da pricaju oni koji se time bave. Moj bivsi cimer na faxu koji se bavio Android aplikacijama I programiranjem mi je ispricao neke osnovne stvari na meni razumljivom jeziku, nakon cega sam shvatio koliko su neki u stanju da lupetaju gluposti i prave se kako se razumeju u neki OS. Raspravljati se o tehnikalijama sa kvazi strucnjacima nema smisla vec pitas ljude koji se de facto time bave.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

Enemoon
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Sep 2016. 22:08
:: Xiaomi Mi 9T Pro

Post od Enemoon »

Glasine: Windows 10 Mobile će do kraja 2017. pokretati ‘desktop’ aplikacije

Prema procurenim infomracijama, Microsoft radi na ugradnji x86 emulatora u ARM64 uređaje. Riječ je zapravo u stvaranju sloja unutar Windows 10 Mobile OS-a koji se pokreće na 64-bitnim procesorima ARM arhitekture, koji će omogućiti pokretanje aplikacija za procesore x86 arhitekture, koji se korite u računalima. To znači da bi Windows 10 Mobile uređaji bili u stanju pokrenuti računalne programe, što je u konačnici krajnji cilj ‘One Windows’ strategije i realno jedini način da Windows 10 Mobile krene u pozitivnom smjeru po pitanju tržišnog udjela.

Informacije o radu na pokretanju desktop aplikacija objavila je Mary Jo Foley sa ZDNet.com stranice, koja je veoma kredibilan izvor. Continuum je zapravo prijalazni oblik između mobilne platforme i desktop platforme, a konačan cilj je spajanje. Iako je Microsoft prvotno mislio to spajanje ostvarit uz pomoć Intelovih procesora, odustajanjem Intela od mobilnih procesora moguće je da se Microsoft odlučio u prilagodbu Windows 10 Mobile OS-a ARM arhitekture tako da može pokretati x86 aplikacije.

Bitno je naglasiti da se radi o emulatoru, dodatnom sloju operativnog sustava, što će definitivno ugroziti performanse Windows 10 Mobile OS-a, ali ovaj emulator će izgleda biti ograničen na 64-bitne Windows 10 Mobile uređaje, a to su oni s 4GB ili više radne memorije, kao što je HP Elite X3 jer oni to mogu podnijeti za razliku od uređaja slabijeg hardvera.
Ovaj novitet trebao bi biti predstavljen krajem 2017. zajedno s Windows 10 Mobile Redstone 3 nadogradnjom, a tada očekujemo i Surface Phone, na kojem će ova opcija vjerojatno debitirati. Windows Central tvrdi da se ovaj napredniji Continuum testira na Snapdragon 835 procesoru (nama poznat kao Snapdragon 830), koji podržava do 8GB radne memorije.

X86 emulator na ARM64 uređajima interno se vodi kao ‘Project Cobalt’, no WC ima informacije da Microsoft možda radi i na cijeloj transofrmaciji Windows 10 Mobile OS-a u x86 OS. Naime, izvori su otrkili da Microsoft Windows 10 Mobile testira na x86 hardveru, a Daniel Rubino smatra da bi time Windows 10 Mobile postao računalni OS, konkurent Googleovim Chromebook laptopima jer bi imali bolju autonomiju od klasičnih Windows laptopa, a opet bi bili u stanju pokretanja računalnih programa.

Kako bilo, Microsoftu je jasno da je budućnost mobilna i da je zapravo jedini način za dugoročni ostanak na mobilnom, ali i na računalnom tržištu puni Windows 10 u obliku smartfona, nebitno na koji način izvedeno.

http://nokiamob.me/2016/11/21/glasine-w ... plikacije/

Odgovori