Rekoh da cu ostaviti svoje utiske, pa evo ih nakon par dana koristenja novog LG G4 H815. Pre toga sam imao LG G2 D802.
Dizajn, velicina, ekran
Vizuleni dojam necu komentarisati, to je subjektivna stvar – meni odgovara ovaj plain look. Zakrivljenost telefona je skoro neprimetna, i to mi se svidja (ne bih volio da je previse zakrivljen).
Ekran je odlican, ja ga drzim na auto i 38% osvetljenja, i sasvim mi je OK jacina svetlosti/vidljivost ekrana. Nisam ga koristio napolju mnogo, tako da ne mogu jos govoriti kakav je na suncu. U koriscenju, izgleda mi veci od ekrana LG G2, mislio sam da nece biti primetna ta razlika ali ipak jeste, sto je dobro. Sto se mene tice, ova 2k rezolucija nije potrebna, ja ne vidim neku preteranu razliku u standardnom koriscenju, osim ako se gleda video visoke rezolucije (sto je pravo zadovoljstvo). Generalno, G4 ima extra ekran, ali isto bih rekao i za G2. Drugim recima, posle koriscenja G2, G4 ekran nije izazvao ushicenje kakvo sam citao po netu (stekao sam dojam kao da je nesto sto ostavlja bez daha), iako je jasno da je bolji. Da se mene pita, u G4 bih stavio 1080p display i time bih produzio bateriju.
Lepo lezi u ruci (iako se jos navikavam na velicinu), i do sada nijednom nisam prstima dodirnuo zadnju kameru, sto je odlicno, jer sam na G2 relativno cesto dodirivao kameru pa je malo malo trebao obrisati pre slikanja.
Prvo sto primecujem kad god uzmem G4 u ruke je da je prilicno velik telefon. Ocekivao sam da nece biti velika razlika (sa 5,2 na 5,5 inca), ali ja to itekako osetim. Imam manje ruke, i definitivno mnogo vise pomeram telefon u ruci i istezem prste kada koristim telefon jednom rukom. Redje ga koristim jednom rukom, npr. najcesce kucam poruke i sl sa dve ruke, sto dovoljno govori o velicini - G2 sam najmanje pola vremena koristio jednom rukom.
Druga stvar koja mi malo smeta je coskast oblik telefona. Zbog velicine i sirine, nekako taj cosak „bode“ u mesnati dio dlana ispod palca. Nista strasno, ali to nisam osetio sa G2.
Nemam nikakvih problema sa touchscreen-om. To mi je bila jedna od 2 najvece kocnice za kupovinu G4. Druga kocnica je bila pregrejavanje. Toliko postova na forumima o tome, da su me isprepadali posteno.
G4 se vise greje od G2. Mozda je to zato sto je zadnjih dana bilo extra vruce, pa je topao cim krene

ali pri kracem koriscenju (net surfanje ili yt npr.) oseti se kako se greje gornji deo telefona (oseti se i na ledjima i na staklu). Ovo se desavalo i na G2, ali se nije zagrejavao tako brzo. U stanju mirovanja je gornji deo hladan na dodir kao i donji deo telefona.
Baterija
Jos je rano da tvrdim, jer baterija treba da se „razradi“, ali je definitivno slabija od G2. To sam i ocekivao. G2 mi je redovno trajao 2 dana kada ga koristim na uobicajeni nacin (uglavnom net, poslovni i gmail mail sync, viber, yt, relativno cesto koristio kameru, pokoji poziv, i sl.), sa nekih 5,5 sati SOT.
G4 koristim na isti nacin, i baterija ce mi izgleda trajati izmedju 4 i 5 sati SOT. Ovo cu jos pratiti... u svakom slucaju, trajace jedan dan bez problema.
Kada miruje, baterija se veoma sporo trosi, kao i kod G2 (npr. nocu ga stavim na offline, i za 8 sati on potrosi 1-2%.
Kada se koristi, baterija se trosi veoma brzo, cini mi se mnogo brze nego na G2 (iako SOT ne pokazuje toliku razliku).
Zvuk
Mnogo jasnije cujem sagovornika nego na G2. G4 mi je glasniji, jasniji, jednostavno preporod u tom pogledu jer se vise u glasnijim sredinama ne naprezem da cujem sta tacno prica onaj „s duge strane zice“

. Ovo cu testirati jos malo jer kratko imam tel, ali sam zasad veoma zadovoljan.
Muziku nisam slusao, samo probao, i zadovoljan sam. Siguran sam da ce biti dovoljno dobar, jer nisam zahtevan po tom pitanju.
Jacinu zvona drzim nesto manje od pola, jer mi je preko toga preglasno.
Software
Kada sam ga uzeo, imao firmware je v10a na sebi. Zvanicni update ni preko OTA ni preko LG Bridge-a nije se pokazivao, pa sam flashovao firmware v10c prema instrukcijama XDA foruma, i sve je proslo uredno. Forumas
kutijagreha me ponukao svojim komentarom na to, pa mu se ovom prilikom zahvaljujem
Ja sam zadovoljan sa software-om. Boje i oblici su mi manje bitni od funkcionalnosti, a software G4-ke je veoma funkcionalan. Koncept je slican G2-ci, iako postoje manje razlike, neke od kojih donosi sam lollipop, a neke koje je LG promenio.
Nedostaje mi Wireless storage sa G2, ne znam sto ga izbacise kada je bio extra
Brzina
Benchmark rezultati mi nista ne znace, bitno mi je da telefon nije spor. G2 mi je bio veoma brz, a G4 je jos bolji.
Lag se retko oseti, ali ne ocekujem da bilo koji uredjaj bude lag-free – to nisu ni PC sa mnogo jacim performansama. Software omogucava iskljucivanje skoro svih aplikacija koje ne koristite. Moja verzija (EUR-XX) nije imala bloatware-a.
Tel je iste brzine bilo da je sd kartica (od 32Mb) ubacena ili bez nje.
Kamera
Rano za dati utiske, ima dosta opcija koje treba istraziti
Interface i opcije su odlicne. Sve je fino i funkcionalno upakovano. Neke stvari koje su bile na G2 su izbacene: npr. predefinisani modovi (za night, beach, sport i sl.) i jasni parametri za rezoluciju (13, 10... a na G4 je 16:9, 4:6 i 1:1, sto mu dodje 16, 12 i 8 mpx).
jedna od zgodnih opcija je „blic“ za selfie, koji radi na nacin da se preview za sliku umanji (ne bude preko celog ekrana) a oko preview-a bude bijela pozadina koja ce vam bukvalno osvetlati obraz
Konacne utiske cu dati kasnije, ali zasad mogu reci da je kamera odlicna. Sva 3 moda su upotrebljiva, pa ko sta voli moze da bira. Manual me odusevljava, pa i cak i Simple mode (u kojem dodirnete gde hocete da fokusira a aparat fokusira i odmah uslika) za koji sam mislio da ga necu uopste koristiti. Mislim da cu taj mod uvijek koristiti kada dajem nekom drugom da me uslika
Autofokus, koji je bio boljka kamere na G2, je mnogo bolji na G4. Kamera generalno je brza od one na G2.
Blic je „laksi na okidacu“ na G4. Na G2 u uslovima slabog osvetljenja se blic palio samo kada je bas mrak, a G4 blic okida i kada G2 ne bi. Po meni cak i prerano okida blic, pa ga umesto na auto drzim iskljucenim. Jacina blica je otprilike ista kao na G2, sto znaci slabija od Samsung Galaxy S6 (probao sam S6 i poredio sa G2 pre 15ak dana, i iznenadio se jacinom blica na S6).
Zakljucak
Prelazak sa G2 na G4 mi je prirodan, iako ne i neophodan. Ako vam je bitnija baterija i preferirate manji telefon, G2 je bolji za vas. Ja sam presao na G4 zbog kamere, G2 mi je bio dovoljno brz i kvalitetan telefon u ostalim segmentima. G4 je sve sto je G2 bio, uz jos bolju kameru i u nesto vecem pakovanju.
Toliko od mene za sada.