Apple vs. ostali - Sudski procesi

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Apple vs. Samsung - Samsung mora da plati 1.05 milijardi $

Post od miodrage »

Sud ne sud, a cud je cud....
Ljudi, to su velike igre jos vecih kompanija oko cega mi obicni smrtnici ne da ne treba da brinemo, nego me svaka informacija u vezi toga dotice kao lanjski sneg... Neka oni jedno drugome placaju masne pare i neka se tuzakaju, dok god ja licno imam koristi od toga ne bunim se. Cim ne budem imao prvi cu da vrisnem na sav glas. A posto me Shitsung ne zanima uopste, pozdravljam odluku americkog suda
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Re: Apple vs. Samsung - Samsung mora da plati 1.05 milijardi

Post od iKe »

miodrage, od ovoga niko nema koristi, najmanje mi krajnji korisnici. Evo jedan lep osvrt na presudu na Engadgetu.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

RE: Apple vs. Samsung - Samsung mora da plati 1.05 milijardi

Post od skar »

pa Ja iskreno volim sto se ovo desilo,jer je samsung zgrnuo ogromne pare na osnovu kopiranja...od bada sistema,a i samog sami androida sve je totalna kopija iOS..

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

miodrage napisao:nego me svaka informacija u vezi toga dotice kao lanjski sneg
Pa druze moj ocigledno te itekako dotice, jer: :D
miodrage napisao:A posto me Shitsung ne zanima uopste, pozdravljam odluku americkog suda

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Green, vidi te kompanije imaju toliko novaca da je to nemoguce izbrojati u jednom prosecnom ljudskom zivotu. ta milijardica kojuce jedni da plate drugima, pa ce ovi drugi od prvih da naruce nesto za iste te pare... smesno...
Da je 100-200 milijardi, to bi vec bilo jako mnogo, ovako, oni to nece osetiti.
Uopste se ne brinem ni za ciju buducnost...
A kako ipak favorizujem Jabuku, po meni je sve reseno. Sad ce i jedni i drugi da se zale, i bla bla, i to je otprilike to.

oggich
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 13. Avg 2008. 19:26
:: Sony Ericsson k750i

Post od oggich »

Ja ipak stajem na stranu Samsunga.Koristio sam J700 pre nokie i bio sam zadovoljan vrlko.Pa tako da branim Samsung.
Pa sta ako je kopirao Epl?

Npr. evo jedan primer i tu se niko nije bunio

http://www.mobilnisvet.com/mobilni/588/Motorola/V188

http://www.mobilnisvet.com/mobilni/1547/Samsung/X550

Koliko je nastalo telefona iz nekih drugih marki ranije,pa niko nije obracao paznju. Jedino bi me smetalo ako bi zabranili prodaju SGS3 u Evropi,E to vec ne bi valjalo

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ne mogu u Evropi, mogu samo u svakoj drzavi pojedinacno da se tuze, pa dokle stignu... Ali ciljaju samo na velika trzista, a USA trziste je jedno od najvecih, posle Kine i Orijenta. Tako da m Shitsung ljubitelji kod nas ne moraju da strepe, ovde ce bofla da opstane a kvalitet izostane :(

Sunrider
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 14. Avg 2012. 20:53
:: Samsung Galaxy S3

Post od Sunrider »

miodrage, nazalos' svaka ti je na mestu :S Nisam nikad bila neki fan ni jednog ni drugog, al' se zeznuh pa uzeh SGS3 i evo sad ima da se razvlacim k'o crevo dok ne isteram ono sto bi u svakoj drugoj zemlji bilo normalno da se uradi, i jos da se kupac 'obrlati' nekim 'gratis' zamazivacem ociju, for the inconvenience caused. Ali opet, sa druge strane, sve vise pocinjem da ne podnosim Apple i da (cak i ako bih inace i uzela telefon) bojkotujem njihove stvari jer je njihova bully politika stvarno premasila granice. Dok ljudi skapavaju od gladi po svetu, oni se tuze oko *ebenog kvadrata :shock:

Ne znam da li se ovaj video pojavio pre zakljucenja spora sa Samsungom, ali ako ga naknadno uzmu u obzir, vrlo je moguce da ce spor ponistiti i cak presuditi u korist Samsunga:
http://www.androidauthority.com/apple-s ... war-69575/

A ovo objasnjava koliko je Apple zapravo 'inventivna' kompanija:
http://www.androidauthority.com/apple-s ... war-69575/

Nemojte se ljutiti, Apple fanovi, ali cinjenice su cinjenice, i u ovom drugom videu jako lepo iznesene, tako da ako niste spremni for hard truth, ne gledajte :P
"Only when the last wolf is dead, The last tree cut down, The last river dammed,
And the last field paved over, Will humans realise that we can't survive on money alone."

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Sunrider, jedna stvar mi je malo nejasna... Ajde neka je to zaista 1992. ili 1994. kako na snimku kazu. To su debeli poceci Interneta ne samo kod nas (dosao 1994.) nego i u svetu, brzine 9600-14400 bps. Iako verujem da su ljudi vec tada mozda poceli da razmisljaju o fazonu elektronskih novina, tada onoliki Color LCD nije postojao to mogu da se kladim. Znaci ceo video je ustvari jedan veliki fake. I jos za to sve treba stalna bezicna konekcija na net, sto se opet mnogo kasnije tek pojavilo...

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Slika
Слобода или смрт

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Slika
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Sunrider, zar mislis da bi bila drugacija situacija da si uzela HTC,Motorolu,Nokiu,ili cak Apple da postoji kod nas na ugovor da se uzme?
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

ovo mi se dosta dopada i živa je istina
Slika
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

A meni se vise svidja:

Slika

Svako dalje objasnjenje je suvisno.

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

Trebalo bi razjasniti neke stvari u ovom slučaju :

1. Apple je predstavljanjem iPhone-a napravio revoluciju u oblasti mobilnih telefona.

Tačno da su i pre iPhone-a postojali telefoni sa ekranima osetljivim na dodir, sa wi-fi-jem, koji su radili na različitim operativnim sistemima, ali je Apple pogodio pravi trenutak, izbacio odličan proizvod, koji se lako koristi i osvojio tržište.

2. Apple iPhone-om ništa novo nije izmislio.

Sve stvari koje je imao iPhone imali su i telefoni pre njega ili je ta tehnologija postojala i koristila se u neke druge svrhe. Apple se samo setio da ih prvi patentira, ali su to koncepti ili pronalazci koji su postojali i ranije (prior art). Apple je sve ukomponovao u jedan, maltene savršen proizvod, i harverski i softverski, koji je godinama minimalno usavršavao i pravio sve bolji proizvod.

3. Samsung je kopirao Apple

Da kao što je i mnoge uspešne kompanije ranije ( koje su bili lideri u tom periodu), kao što sam i pre naveo Motorolu, Nokiju. Generalno Samsung nikada nije bio kompanija koja je ostavljala bez daha izgledom i kvalitetom svojih proizvoda, niti svojim softverskim rešenjima. Ali su zahvaljujući vrhunskim komponentama (ekrani, procesori, memorije...) uspevali da prestignu i unaprede one koje su kopirali.

4. Apple patenti

Apple je, kao i druge kompanije patentirao mnoge stvari, na osnovu kojih je i dobio slučaj protiv Samsunga, međutim neki od tih patenata se prkose zdravom razumu i toliko su uopšteni i neodređeni da ne mogui da poverujem da se takve stvari mogu odobriti( četvrtaste ikonice, ikonice poređane u kolone - grid view, pravougaonik sa zaobljenim ikonicama) Stvari toliko upoštene i još važnije - postojale su mnogo pre nego što ih je Apple "izmislio".

5. Samsung treba da plati odštetu Apple-u

Kao što je utvrđeno tokom suđenja, Samsung je sistematski kopirao Apple i za to i treba da plati, neki telefoni su besramne kopije iPhone-a. Međutim to nije porota ni utvrđivala, odnosno da li je Samsung sistematski obmanjivao kupce, koji su kupovali njihove proizvode misleći na Apple-ove (što opet mislim da nije slučaj, ali ih jeste kopirao i na to im je skrenuo pažnji sam Google), već se radilo o povredi gore pomenutih patenata.
To dovodi do toga da Samsung sada ne sme da pravi telefone sa zaobljenim ivicama
Slika
što je totalna budalaština, ili sa ikonicama u kolonama i redovima.
Činjenica je da Samsung treba da pokaže malo maštovitosti i hrabrosti u kreiranju svojih proizvoda, ali ovakvo ograničavanje ne vodi ničemu. Verovatno se Samsung vodio izrekom jedno mudrog čoveka koji je rekao : "good artist copy, great artist steal".

6. Ovo otvara put monopolu Apple-a

Na ovaj način Apple može da tuži sve proizvođače Android telefona, pa i sam Google, za mnoge nemoguće patente koje poseduje. To može da dovede da Apple narednih deset godina izbacuje ovakve telefone, bez prave konkurencije
Slika

Moje je mišljenje da postoje stvari i pronalazci koje se ne mogu patentirati i za koje se ne može tražiti zaštita, jer ili su neko opšte dobro ili su sami patenti previše uopšteni ili apstraktni, a ne prikazani na realnom proizvodu, te ih je nemoguće zaštititi. A da oni koji kopiraju moraju biti kažnjeni i sprečeni u tome.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

dzonsi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 10. Sep 2010. 16:02

Post od dzonsi »

Cela tuzba je nebuloza,mislim da se Apple uplasio zato sto Samsungu dobro ide od kada su izbacili telefone sa Andoridom,pa je ovo pokusaj da ih uspore...Imao sam i iPhone i Galaxy S,svaki telefon ima svoje prednosti i mane,tako da ko sta voli neka izvoli:)

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

iKe, slažem se sa navedenim. Svojevremeno je Microsoft pokušao da prisvoji upotrebu naziva "Windows", međutim, sud ih je glatko odbio jer se radi o potpuno degutantnom zahtevu. I u ovom slučaju je trebalo odbaciti sve tačke koje se uopšteno mogu primeniti na masu drugih stvari i ne mogu da podležu zaštiti.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Slučajno ili namerno ali postoji i ovako nešto
Slika (htc se davno setio)
i postoji gomila telefona i tableta koji nemaju niklovani okvir oko ekrana. Slide to unlock bi bilo idiotski da patentiraju i nadam se da i ne može ali to mislim da nisam ni viđao osim u custom temama. Mnogo manje medijski prpraćena tema je bila Nokijina tužba Apple-a za stvarne hardverske patente (čak sam i zaboavio epilog) ali to otvara prava pitanja za ubuduće - šta sve Apple treba da legalizuje da bi mogao da nastavi da koristi.

P.S. Nadam se da bez obzira na sve, niko nikada više neće pokušati da iskoristi dizajenrski krik ivice N9.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ako ovaj slucaj posmatramo na nacin kako ga posmatra korporativni biznis, dolazimo do kristalno jasnog razloga zbog cega se Apple bas toliko okomio na Samsung. Znali su da je pravni sistem u Americi njihova prva tacka uspeha, a takodje su znali i finansijsku moc giganta kakav je Samsung. Pogledajte recimo modele koje rade Meizu i Xiaomi, (a o pljunutim kineskim kopijama iPhone-a da ne govorimo). Ono ne da lici nego iskace iz frizidera, na sav glas vristeci iPhone. Da je Apple tuzio njih, dobio bi kintu, ali se njihova alava dupeta time nikako ne bi zadovoljila. Ako bi dobili koji milion i to je to.
E ali posto Samsung nije proizvodjac iz podruma, svake godine postavlja nove rekorde u zaradi i prodaji svojih "bednih plastikanera", koji su preplavili i United States and Ameriku, alava dupeta iz Kupertina su postala zaista alava i tuzba je jednostavno morala da se uradi takvom da bi mogla proci kod sudaca. I prosla je. Zato sada oni sledbenici Apple crkve sa "najvecim" procentom sive mozdane mase, saraju po forumima i prosipaju pamet koja se jedva moze i nazvati pamecu... :dry:

oggich
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 13. Avg 2008. 19:26
:: Sony Ericsson k750i

Post od oggich »

Jos nesto sveze oko celog ovog tuzakanja,od juce

http://www.guardian.co.uk/technology/20 ... sfeed=true

Odgovori