iPhone 3GS

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Vanzemaljac, u slučaju polovnog obavezno vodi računa da nije zaključan ili da mu nije "baseband" podignut na v06.15.00 jer mu u tom slučaju najverovatnije ne radi GPS. Proveru je lako uraditi, na telefonu uđeš u Settings->General->About i pod "Modem Firmware" piše koja je verzija baseband-a. Poslednja regularna koja može da se otključa je 05.13.04. Može da bude i neka od ranijih - 05.12.01, 05.11.07 i 04.26.08. U istom delu možeš da vidiš i koja je verzija iOS-a, pod "Version", recimo 4.2.1 (8C148a), 4.3.3 (8J2), 5.0 (9A334), 5.0.1 (9A405), 5.1.0 (9B176). Takođe možeš da vidiš i kada je proizveden na osnovu serijskog broja. Pod "Serial Number" stoji recimo 1193511A1AA ili 11003AAA1AA. Treća (crvena) cifra označava 2009. godinu, odnosno 2010. u drugom primeru, dok četvrta i peta (plave) označavaju nedelju proizvodnje. Ovo još može da ti bude korisno za jailbreak jer telefoni proizvedeni do 35.-40. nedelje 2009. imaju stari BootRom, dok kasniji imaju noviji.

Postoje dva tipa jailbreak-a - "untethered" i "tethered". Prva varijanta znači da telefon može bez ikakvih problema da se gasi i restartuje, dok je za drugu potrebno prikačiti telefon na kompjuter i pomoću određenog programa ponovo odraditi neku vrstu poluotključavanja sistema. U suprotnom sistem ne može da se podigne i neupotrebljiv je dok ne stigneš kući.

Stari BootRom omogućava da jailbreak uvek bude untethered, odnosno da radi bez pomenutog drndanja. Novi BootRom može takođe da bude untethered ali obično se to desi nešto kasnije, prvo se pušta u promet tethered varijanta. Za neke verzije iOS-a čak nikad nije ni pušten kompletan jailbreak. Za ovu poslednju 5.1.0 verziju još uvek ne postoji untethered JB, što znači da ćeš zavisiti od kabla i kompjutera.

Posebno obrati pažnju na novije telefone koji su proizvedeni tokom prošle i ove godine. Oni su puštani u prodaju sa novijim verzijama iOS-a i u većini slučajeva su morali da se otključavaju pomoću 06.15.00 baseband-a (drajver skinut sa iPad-a) i pitanje je da li im radi GPS. To možeš da proveriš na licu mesta pomoću "Maps" aplikacije, mora tačno da te locira.

Postoji i gora varijanta, neki primerci imaju novi čip koji ne može da radi sa 06.15.00 baseband-om i prilikom flešovanja dolazi do trajnog oštećenja telefona. Možda bi ovo i moglo da se sredi u nekom servisu kompletnom zamenom čipa ali ja ne čuh da to iko hoće da radi. Drugim rečima, zaobiđi u širokom luku priče onog ko prodaje "mlad" telefon pod izgovorom da ga je podigao na poslednju verziju iOS-a i da ga je zaključao, ali "sigurno će to moći da se otključa uskoro". Čak i da ga nije ubio, verovatnoća za skorašnjim otključavanjem je vrlo malena.

Posle svega ovoga, razmisli o SIM free varijanti, jeste nešto skuplja ali ćeš uštedeti mnogo živaca. Jailbreak-a će uvek biti, ali otključavanje za sve mreže je uvek neizvesno.

Edit:
Lagao sam te za bluetooth transfer - pojavila se aplikacija koja ga omogućava - AirBlue Sharing. Može se skinuti sa Cydia-e, regularna verzija košta par € ali postoji i "narodna"... ;)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Miškoni, odmah da te ispravim za AirBlue ta narodna kao da ne postoji. Ne radi kako treba, ubije WiFi, samo hard reset telefona pomaze. Samo kupljena aplikacija radi kako treba.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Vanzemaljac
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 04. Maj 2010. 18:18
:: Samsung Galaxy S III

Post od Vanzemaljac »

Serial je 87942N1E3NR znaci 2009 42 nedelji e sad dal ima stari BootRoom? :/
ModelFirmware je 06.15.00
A verzija iOS-s je 4.1(8B117)
E sad nisam ga pitao dal radi GPS al kako ti kazes onda sigurno ne radi .. Ima li sanse da se tu popravi nesto ili mora da ostane na ovome BB 06.15.00?
I hteo sam pitati jel mogu aplikacije a apple store-a da skidam normalno kao sto moze sa android marketa ili je i tu sada nesto iskomplikovano?
LG G2
Miniii <3

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Downgrade BB nije moguc, 99.99% GPS ne radi. Ja bih to batalio u startu. Eventualno ako ga daje za cca 150€ pmda vredi uzeti, inace jok.
I jos jedna digresija Maps moze da pokaze tacan polozaj putem lociranja preko mreze. GPS najbolje vidis da li i kako radi ako stavis airplane mode, i ukljucis location - treba imati samo strpljenja pa iscekati 10-ak min da nadje signal.

Vanzemaljac
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 04. Maj 2010. 18:18
:: Samsung Galaxy S III

Post od Vanzemaljac »

miodrage prodaje ga za 190e..
Tesko da sam video neki Iphone 3gs da ga prodaje neko za 150e a da je u super stanju :/ sad en znam sta da radim
LG G2
Miniii <3

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja sam video za 160€ najjeftiniji. JA iskreno taj ne bih kupio, ali ti radi kako ti volja, tvoje su pare. Moj a verujem i Miškonijev savet je da taj telefon ne uzimas... cak ni u razmatranje.
Sve sto je 6.15 zaobidji u sirokom luku, downgrade je nemoguc, i nece ni biti moguc, jer izlaze novi uredjaji, niko se od hakera starima nece baviti.
Zato sam ti i rekao po kojoj se ceni eventualno isplati uzeti, ipak moze slobodno da se kaze da je to u najmanju ruku poluispravan uredjaj. Necu reci da je neispravan, mada nije daleko od definicije. Jednostavno ne radi sve kako bi trebalo, odnosno sto bi se reklo by-the-book.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

miodrage, da, malo sam testirao AirBlue, tačno je da hoće da zaglupavi WiFi ali može da završi posao ako baš zatreba.

Vanzemaljac, i ja se slažem da je bolje zaobići taj primerak. Jedino ako možeš da spustiš cenu na maksimalno 150€, i ako ti nije bitan GPS...

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Evo i mene sa novim cedom :D
Ali avaj, odmah problem... :( Ne mogu da svucem kontakte sa Gmail-a. Kad odem u Settings, uopste nemam opciju za mail tamo ispod General kao sto sam video na YT da drugi imaju... Tu mi stoji samo i to ovim redosledom : general, phone, safari, messages, ipod, photos i store.
Sta sam propustio? :unsure:
Pod modelom mi stoji MC135LL
BB je 05.13.04
Rekao bih da je odradjen JB jer sam nasao Cydiu.
Najveci problem su mi kontakti kojih pod hidno moram da se docepam a ne znam kako da sinhronizujem sa gmail-om... HELP!!!!! :cry:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Polako druze:D
Cestitke na novom cedu. Ajde sada lepo idi u mail, pa podesi svoj gmail nalog tamo. U podesavanjima za mail imaces ponudjeno da syncujes i kontakte. Odradi to i mislim da ce time sve da bude zavrseno :D

E da, ako je 5.13 u njemu, udji u Cydiu i vidi jel instaliran ultrasn0w? Ako jeste, onda to nije SIMFree telefon. Po modelu LL, rekao bih da je AT&T. Ali kako su oni sada masovno poceli da otkljucavaju telefone, ako je ova riba od koje si kupio bila prvi vlasnik, savataj je za racun i sve ako ima, pa da i tebi napravimo simfree telefon, a onda ces moci za vece novce da ga prodas.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Sad gledam i ne vidim na onoj listi ultrasn0w...moguce da ne gledam dobro pa cu potraziti to jos veceras.
Kako sam usao u Cydiu tako mi kaze da imam 2 upgradea, neki Activator i Cydia Installer. Smem da pustim da odradi apdejt?
Sto se Gmail-a tice, kad kliknem na ikonicu otvori mi, pretpostavljam, iz Safarija Gmail, ulogujem se ali tamo nemam nigde sync ili ga barem ne vidim :|

EDIT:
Sad nesto razmisljam, da li je moguce da nemam tu opciju u Settingima jer je 4.0 (8A293) ?

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Azimuth, dodaj me na skype, ovako necemo puno postici. Svaki Cydia update koji ti se ponudi, slobodno uradi. I ne treba da ides iz Safari-a na GMail, vec ides u mail pa GMail, a sve je to u settings.
U Cydiji programe trazis tako sto ides na manage pa packages.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Dodajem te veceras kad se vratim kuci. Ako ne uspem da se snadjem sutra te gnjavim dok baterije ne popucaju :D
Inace, nemam u settings-u nista vezano za mail. Uopste mi nema takve opcije nigde a prevrnuo sam sve. Gore sam napisao sta mi sve stoji tamo gde bi trebala da se nalazi i opcija za Mail, calendars, contacts.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Mislim da cemo mi tom telefonu prvo da zviznemo jedan restore :D To je najbolje :D Zajebi radnju sa ovim preganjanjima i sve to, lepo sve fabricki pa ajmo ispocetka :D

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

I meni se cini da je to najpametnije... Provalio sam da je od 16GB ostalo jos samo nesto vise od 4GB slobodno.
Elem, nisam uspeo da resim ono sa gmail-om tako da... Dodajem te :D
Valjda ce se posle restore pojaviti i ta opcija u settings-ima :unsure:

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Jos jednom samo da se zahvalim miodrageu na ogromnoj pomoci oko turanja 5.0.1 na ovo telefonce :)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ima da me vodis na veceru... a retki nesrecnici koju imaju priliku da me poznaju, posvedocice ti da mogu bas puno da pojedem :D Salim se naravno, drago mi je da smo posle silnih peripetija resili sve.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Avaj, nismo bas sve... Ispade da je untethered JB pa moram da ga preko kompa palim. Mada bas i ne kontam zasto i kako ali ajd, valjda se da i to srediti. Bitno je da sljaka :D
Nije problem za klopu, dogovorimo se od nedelje :wink:
Poslednja izmena od Azimuth u Čet, 12. Apr 2012. 18:33, izmenjeno 1 put ukupno.

Freyr
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 14. Avg 2004. 09:57
:: iphone 4

Post od Freyr »

Koja ste vi sekta cccc... bilo je dovoljno da procitam dve poslednje strane na ovoj i IP4 temi da bih se zarazio :) a tacno sam znao, obilazim iphone i sve vezano za njega vec godinama, niti gledam niti citam, svuda pricam da je sranjce da ne vredi para i djavo me terao danas i juce. Kako sad da zaradim 170 evra? Kako recite vi meni?
12 godina na forumu!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Jesi cuo za onog kineza sto je prodao bubreg? :D
Salu na stranu, ono sto me je na prvu loptu najpozitivnije iznenadilo bila je boja glasa sagovornika. Neverovatno koliko je prirodna, maltene kao kad uzivo pricas sa nekim. Promenio sam do sada prilican broj modela ali mi se nikada nije desilo da je glas sagovornika bas toliko realan.
Ovako OS kao takav...pa verovatno da ima svojih prednosti i mana kao i svaki drugi. Sta znam, jos uvek cackam i igram se pa cu gledati da dam sto objektivnije misljenje u odnosu na druge modele.

Freyr
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 14. Avg 2004. 09:57
:: iphone 4

Post od Freyr »

Ajd, mene bas zanima, ja sam isto sve osim ios-a probao. Pa da vidimo, da l' da oglasavam bubac ili bulju :oops:
12 godina na forumu!

Odgovori