Android OS *generalna diskusija*

Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AcerAlcatelAsusDellHuaweiHTCLGMotorolaSamsungSony EricssonZTE
Odgovori
dachakragujevac80
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 16:44
:: Iphone 11 pro

Re: Android OS *generalna diskusija*

Post od dachakragujevac80 »

Evindzer napisao:Dačo, to je odlično, ali na Nokiji...
Koja sad Nokia ,zar ti nemas Notaru? [emoji54][emoji16]

Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

dachakragujevac80 napisao: Koja sad Nokia ,zar ti nemas Notaru? [emoji54][emoji16]
Nisi jedini koji ne obraća pažnju na moje tizer-postove (u temi za baKteriju i desktop) u poslednja tri dana. [emoji16]
Ali, za koji dan će vam se sve samo kasti u jednoj novoj temi. [emoji12][emoji1787]
гари napisao:E, ali action center može da se zatamni. On standardno menja boju u skladu sa pozadinom (...)
Znam za tu funkciju odavno, ali, priznaćeš, to čak nije ni polovično rešenje. Podešavanja i razne druge preinstalirane stvari nemaju ni tu mogućnost. Seti se kako je to elegantno bilo rešeno na WP-u.
Zbog toga volim svoju Notaru i Samsungovu ogromnu ponudu različitih tema kojima mogu da odaberem ne samo željenu boju, već neretko i nijansu te boje. Na AO nečega takvog nema - ili sam ja glup, pa ne mogu da nađem. [emoji19]

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

E ovako, braćo - sad kad znate čime sam zamenio Lumiju, imaću par pitanja za bolje poznavaoce AO od mene. Danas samo dva, ali ne brinite, u sledećim danima biće ih još. [emoji16]

1° Kako da rešim da mi ne stoji iksić u statusnoj traci kad isključim mobilni internet (slika 1)?
i
2° Kako da isključim ovo dosadno obaveštenje, da ne iskače svaki put kad isključim mobilni internet (slika 2)?

Unapred zahvalan (i za odgovore na buduća pitanja),
vaš forumlijski ortak
Evi
[emoji1]
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201903 ... bcd3f3.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201903 ... d0d2fb.jpg[/img]

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

1. Nikako
2. Nestaće samo kada ga podigneš na Pitu [emoji12]

Sent from my Nokia 8.1 using Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

1. To može zapravo biti i korisno, da znaš da si sa nekom od kartica miran po pitanju neta. Recimo, ako mi na drugoj kartici net nije eksplicitno ugašen, a mobilni net podešen da koristi prvu karticu, ako signal na prvoj nestane, on se ipak poveže na net preko druge kartice. (Što može da uzrokuje ozbiljan zajeb.)
2. To obaveštenje se i na Piti pojavljuje ako gasiš mobilni internet za konkretno neku SIM karticu. Ne pojavljuje se kad gasiš mobilni internet (uopšteno) preko akcionog centra recimo.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Hvala za odgovore, društvo.
Uglavnom, AO ne samo da je ružan, već je i naopak: kod svih ostalih, akcije pri spuštanju zavesice isključuješ na jedan klik, samo ovde moraš dva puta - a i kad ih isključiš, neke ne posive, već ostanu crne i dobiju x.
Biće ovih dana još pitanja i pljuvanja po AO. [emoji23]

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Zanimljivo, na Šaumi to nisam video.

Mada, ja imam utisak da je nama sad ovako jer sad konkretno Google još radi na Androidu P. Tu su oni doneli dosta novog, pa su razne stvari ostale nedovršene. Tebi je recimo zapalo to sa iksićem umesto posivljivanja. Uzrged, kod mene je Android 9, a Android security patch level February 5. Ne znam šta bih trebao da gledam kako bismo uporedili tačne buildove Androida, pa da probamo da vidimo da li Mi A2 Lite ima nešto noviji build od Nokije 3.1 Plus.

Sve u svemu, pominjao sam ranije kako na Piti kod mene kad hoću da smanjim ili pojačam zvonjavu, on meni uvek pusti zvonjavu - kao fol da bi čuo koliko jako sam ga podesio. Kao što rekoh ranije - ume da ispadne urnebesno.

Tako da eto, ponovo smo "u istom čamcu", opet zajedno čekamo zakrpe. :D Ali meni je zanimljivije tako nego da ostanem zaglavljen na nekom našminkanom skinu Androida.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

^ Moja Noklica je na 8.1 - proverio, nisam pretpostavljao kao u slučaju sa Notarom [emoji38] - i nemam tu andrmolju sa zvonom kao ti.
A što se tiče brzog pristupa iz zavesice, izgleda kao na slici dole: neugledna, ružnjikava i nedosledna estetika, gde su neke stvari sive ako se ne koriste, a neke ne mogu da se posive, koristio ih trenutno, ili ne. [emoji1]
Crno (ili obojeno a istaknuto) treba da bude ono što je trenutno uključeno, i tako je na drugim Androidima (a isto je bilo i na Lumijama), dok je ovde, bar na mom primerku, jedna mešavina koja zbunjuje i uz to izgleda loše.Slika

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ali zanimljivo, na sajtu GSM areni stoji da je nadogradiv na Android 9.

Biće ti to bolje na Piti ipak, nadam se da možeš da ga nadogradiš. Ja sam moj nadogradio odmah. Deluje mi da hoće da Android One što više bude gotov proizvod, iako još uvek on (barem po ponuđenim aplikacijama) to nije baš sasvim. Za mnogo stvari moraš pronaći third party alternative.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

^ Doći će mu Pita uskoro, ne žurim, i ovako je upotrebljiv za tih par aplikacija koje sam mu nabacio. [emoji4]

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

U svakom slučaju, to je eto osetna mana Androida One u odnosu na Windows 10 mobile - vrlo slabašne "fabričke" aplikcije...

Onda recimo, na Lumiji sam lepo podešavao da mi neke aplikacije ne idu na net u pozadini, i za to nije neophodan nikakav poseban režim rada telefona. Ovde to sad mogu samo ako uključim Data Saver ili šta već, pa onda određenom broju aplikacija dozvolim da pristupaju mobilnom netu u pozadini. A kad je taj data saver uključen, stoji mi gore u status baru ikonica. To mi je baš naopak pristup.

Ali da se razumemo, telefonom sam super zadovoljan. Kao što sam i pre kupovine govorio - prelazak na drugu platformu je skoro uvek sidegrade. Pozitivne stvari mogu da prevlađuju, ali ipak.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Evo jednog pitanja specijalno za Nokličare sa AO:
je li moguće instalirati aplikacije na SD karticu?
Prema piskaranju na nekim stranim forumima, izgleda da nije, bar na 3.1 - što bi mi upropastilo uglavnom pozitivan utisak o telefonu. [emoji2959]

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Prebacivanje aplikacija na SD karticu je zvanično ukinuto još od Nougata ili čak MM. Znam da ja nisam imao tu opciju ni na P9 lite i honor 8 lite.
Međutim ono što možeš je da formatiraš karticu ka internu memoriju i tako će je telefon prepoznavati i koristiti.

Sent from my Nokia 8.1 using Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, može da se SD kartica formatira kao interna, ima to svoje neke prednosti (i mane).

S tim da će se u tom slučaju na memorijsku karticu moći prebaciti samo aplikacije za koje je developer to dozvolio. Ali bi memorijsku karticu koristile i druge aplikacije izgleda - za skladištenje svojih nekih resursa.

Da, i ako bi hteo da ti baš cela aplikacija bude na memorijskoj, memorijska bi morala biti neka brža. Sad sam uzeo novu od 64GB, i i na njoj su aplikacije osetno sporije kad su (cele) na eksternoj memoriji.

Ne sviđa mi se recimo to što, kad kartica je formatirana kao interna, onda se više u file managerima i pri povezivanjem sa kompom ne razlikuje šta se nalazi u kojoj memoriji. Stari fajlovi će biti na internoj, novi u eksternoj...

Dobro mi je to da, u slučaju krađe telefona, zvuči da je to sa internom sigurnije - jer podaci sa tako formatirane kartice ne bi trebalo da mogu da se pročitaju.

niko1a
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jan 2015. 23:46
:: android

Post od niko1a »

aj da okacim i ovde, vezano je i za rad samog sistema.
niko1a napisao:evo kako se danas drzi googlov prvobitni pulen, i mali test za one koji insistiraju da ne treba prelaziti na nove verzije androida jer one obavezno usporavaju telefon..

https://9to5google.com/2019/03/26/googl ... -versions/

voleo bi da vidim isti test sa jabukom, bas me zanima kako bi to tamo izgledalo, ako je neko naisao na tako nesto nek okaci u prikladnoj temi.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Braćo, prijateljici na Moto Z sistem zauzima 20 GB od 32 GB! Pregledao sam sve što sam mogao i - sve što mogu je bilo da joj kažem da ga nosi u servis.
Imate li neki drugi predlog?

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

Neka prvo proba factory reset. Tacno je da sistem zauzima dosta prostora, posebno je to izrazeno kod tih verzija sa manje memorije, ali bas toliko da zauzima, ne ide. Neka pogleda tacno koliko GB ide na sistem a koliko na aplikacije, slike i ostalo.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Hvala za predlog, Joksi, to sam joj već predložio (i pokazao šta i kako treba da radi), samo to noćas nismo mogli jer treba da prebaci neke stvari sa telefona. Aplikacijâ ima tek desetak, i one uz multimediju zauzimaju ostatak, a sam sistem celih 20 GB. To nikad u životu nisam video, iskreno.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

Onda tu nesto nije kako treba, 32GB nije bas mali prostor, jos vecinu da zauzme sistem...
Neka odradi factory pa da vidimo kako ce se ponasati mob.

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

Evindzer napisao:samo to noćas nismo mogli jer...
Ste imali druga posla. [emoji14][emoji23]

Moguće da slike i video fajlovi iz fejsa, vajbera, vacapa i ostalih socijalih aplikacija zauzimaju puno mesta. Očisti keš iz tih aplikacija, ili nek obriše ručno iz svakog foldera ponaosob.

Odgovori