Android OS *generalna diskusija*

Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AcerAlcatelAsusDellHuaweiHTCLGMotorolaSamsungSony EricssonZTE
Odgovori
Zile995
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
:: Xiaomi Redmi Note 4X
:: HTC M8 | Galaxy SII

Re: Android OS *generalna diskusija*

Post od Zile995 »

Ako imas u recovery-u backup, onda logicno imas i restore opciju ;). Pronadji restore i izaberi backup folder. Videces i datum kreiranja backupa u nazivu tog fajla.
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0

sale82ful
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 13. Mar 2012. 05:18
:: SGS2 I9100P

Post od sale82ful »

Aha,znaci,samo vratim onaj bekap folder iz kompa u root kartice i iz rekaverija idem na restore? (ako sam te dobro razumeo)

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Imam jedan problem i potrebna mi je pomoć. Sređujem jedan Huawei, ne znam tačno koji model, problem je što ima malu internu memoriju i posle par app celokupna interna memorija se popuni. Root-ova sam ga pomoću Framaroot metode, ubacio 16GB karticu klase 10, instalirao Link2SD. Uspem da prebacim neke app na memorijsku karticu, ali veliki deo ostane u internoj memoriji i dalje. Npr, Chrom iako je na SD kartici zauzima negde oko 30 MB na internoj memoriji i oko 40 MB na kartici, slično je i sa FB, twiterom, instagramom, nekim igricama, Google mapama....

Zanima me, da li ja mogu da proširim tu internu mmoriju, recimo da odvojim 2-3 GB na kartici gde će ići samo app, ali celokupne app bez zauzeća ionako male interne memorije? Napominjem da sam već setovao da se po default app instaliraju na SD kartici, ali opet jedan dobar deo ostaje u internoj. U pitanju je Android JB 4.2.2.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

znemanja, jedan mogući način je da deo te kartice formatiraš kao ext4 particiju.
Tada ti treba a2sd skript za taj telefon koji će mauntovati tu particiju kao sistemsku. Onda će instalacije ići na memoriju telefona dok je ima, posle toga će ići na tu particiju.
Na HTC Desire koji sam dao supruzi ovo radi i na originalnoj 4GB kartici od koje sam "odsekao" 512MB za ove namene. Ima sasvim dovoljno prostora za puno aplikacija.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

m@c|-|oR, To sam negde na ovom forumu i pročitao. Uradio sam tako sa predhodnom karticom od 8 GB u tom fonu (ona je clase 4, ne znam da li to ima veze za celom pričom) 1GB sam odvojio kao ext4, ostatak od 6 i kusur GB kao FAT32. Problem je što i dalje Link2SD kada prebacujem app na SD prebacuje na onaj deo koji je formatiran kao FAT 32, a to znači da dobar deo app ostaje i na internoj, ne mogu nikako da prebacim na tu novu particiju od 1GB. Tu ext4 particiju mogu da vidim samo kada pogledam Storage info u link2SD pro app. Da li radim nešto pogrešno, da li treba nešto da setujem u samoj Link2SD app?
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Gde snima .obb?
Možda taj telefon pravi razliku između sistemske particije i one na kartici.
Ja ne znam za ta podešavanja na Link2SD, koristio sam a2sd skript u samom ROM-u.
Klasa kartice ne treba da ima nikakvu vezu sa tim procesom.
Nego, da li se tebi ta particija mauntuje kao sys?
Kineska Poslovica

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

m@c|-|oR, Kako da proverim gde snima .obb?
Kada izberem opciju mount scripts, ponudi mi da restartujem telefon i to je to. Inače kod te novo kreirane particiji u Link2Sd mi piše data/sdext2

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

.obb tražiš sa npr root explorer.
Pa dobro je prepoznao particiju.
Ima li išta na njoj snimljeno (opet root explorer)?
Kineska Poslovica

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Kada instaliram root explorer, vidim samo dva taba, root i storage koji je deo kartice koji je formatiran kao FAT32 i nista vise, ne mogu da vidim tu particiju formatiranu kao ext4. Kako da pretrazum .obb fajl, to treba da je smesteno u folder Android ?
Kada ukucam u pretragu ekstenziju .obb ne dobijam nista kao rezultat.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Ja mislim da treba da se vidi u root. Koliko se prostora vidi u root? Da li se sabira sa internom memorijom telefona i ext4 particijom?
Batali sad .obb, moguće je da ta particija nije dobro mauntovana.
Kineska Poslovica

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Pretrazih i root, nema fajlova sa .obb ekstenzijom. Root, koliko sam uspeo da vidim, vidi samo taj nepuni 1Gb interne memorije i nista vise.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

uffff, onda se sigurno nije mauntovala ta particija koju si dodao. Ne znam šta bih ti drugo rekao.
Jesi pogledao po xda? Koji beše telefon, neki Huawei? Da li on podržava a2sd/link2sd?
Kineska Poslovica

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Izgleda da ce da padne jedan hard reset, ne znam tacno koji je model, mislim da je g510. Provericu na XDA, ali skoro sam siguran da podrzava link2SD, negde sam citao bas za Huawei i to za neki malo stariji model da su tom metodom resili problem male interne memorije.
Cisto da rekapitulisem korake koje cu da radim.Hard reset mogu da radim brz obzira sto je tel rootovan?
Na kartici napravim pomocu alata za particionisanje dve particije, jednu kao ext4, ostatak memorije formatiram kao FAT32, zatim rootujem telefon, instaliram Link2SD. Sama link2Sd skripta ce da pronadje tu particiju formatiranu kao ext4 i to je to.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Tako bi u teoriji trebalo da bude.
Ako je telefon rutovan, ne moraš ponovo da ga rutuješ.
Ako imaš twrp/cwm iz njega pobriši data, cache, dalvik (nemoj system!!!) pa probaj ono što si rekao.
Kineska Poslovica

Nennad
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 23. Jan 2009. 19:01
:: LG G2

Post od Nennad »

Mora rom da podržava ext particije, džaba što link2sd kreira skriptu za mount, kada rom ne mount-uje ext particiju pri pokretanju. Mislim da je to na nivou kernela, imao sam nekada u8650 i morao je custom rom za ext particije.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@m@c|-|oR", hvala ti na pomoći, ali izgleda da ROM u telefonu ne podržava ext particiju. Sve je urađeno kako treba ali i dalje ne vidi tu ext4 kreiranu particiju, tako ili novi ROM ili novi telefon :) Pošto sam telefon sređivao za kolegu, bar sam uradio hard reset i preko Titanimum izbrisao sve nepotrebne stvari tako sada telefon bar ima konstantno slobodnih 350-400 MB interne memorije a već u telefoni ima preko sto app i nekih igrica što je dobar rezultat.
Nego, da li sme da se preko Titaniuma brišu jezici? kolegi nije potrebno ništa sem engleskog i srpskog, pa sam mislio i te jezike da deinstaliram.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Ne verujem da ćeš dobiti puno brisanjem jezika. Nisu to veliki fajlovi.
Predlažem da nađeš SD maid (sa ključem, naravno ;) ) i da mu pokažeš kako povremeno da briše đubre sam - keš, podatke aplikacija itd.
Kineska Poslovica

acamatic
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 10. Okt 2011. 12:24

Re: Одг: Android OS *generalna diskusija*

Post od acamatic »

Jel postoji mogućnost da se na marketu skinu starije verzije nekih aplikacija ili pak mora da se traži po google-u?

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Mora po guglu. Na marketu su samo one poslednje verzije.

dachakragujevac80
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 16:44
:: Iphone 11 pro

Post od dachakragujevac80 »

Je l zna neko da li postoji mogucnost da se kada stigne poruka preko Googlovog messengera ekran automatski upali i da na led lampicama zasija neko obavestenje? koliko je to dobro swto ne moze,toliko je i bezveze kada ne cujes telefon a cekas da ti stigne neka poruka! :dry:

Odgovori