Microsoft OS na Nokia telefonima?
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Microsoft OS na Nokia telefonima?
Čelnici Microsoft-a, izjavili su da su u pregovorima sa kompanijom Nokia oko kreiranja telefona koji će u potpunosti podržavati Windows Mobile operativni sistem. Microsoft ide čak dotle da predlaže kompaniji Nokia da u potpunosti pređe na novu platformu.
Da podsetimo, Nokia mobilni uređaji za sada rade pod Symbian operativnim sistemom i prelazak na novu platformu predstavljao bi veliku promenu u planovima ovog industrijskog giganta.
"Nokia očigledno ima značajne investicije u Symbian, ali isto tako postoje i mnogo mesta gde Microsoft i Nokia imaju značajne zajedničke projekte i mi bismo voleli da dođe dan kada će se ti zajednički projekti i planovi kompletno proširiti sa Windows Mobile platformom", rekao je Džon Starkveder, direktor marketinga Microsoft mobilnih i poslovnih komunikacija.
Ova izjava zasniva se, pre svega, na činjenici da telefoni koje Nokia proizvodi već koriste neke softverske alate koji dolaze iz Microsofta. To se odnosi na ActiveSynch aplikaciju koja omogućuje konekciju na Exchange Servere za razmenu fajlova, ali i PlayReady DRM tehnologiju koja se koristi za zaštitu muzičkog ili video sadržaja koji je kupljen legalnim putem.
Saradnja bi, pre svega koristila Microsoftu jer Windows Mobile OS za sada opslužuje tek 6% tržišta pametnih telefona (smartphone), dok Symbian drži 70% istog tog tržišta. Kako sve više proizvođača počinje da koristi Windows Mobile operativni sistem (HTC i Samsung prednjače u tome), u Microsoftu se nadaju da će se za isti potez odlučiti i Nokia i da će se saradnja između dve kompanije nastaviti na obostrano zadovoljstvo.
Da podsetimo, Nokia mobilni uređaji za sada rade pod Symbian operativnim sistemom i prelazak na novu platformu predstavljao bi veliku promenu u planovima ovog industrijskog giganta.
"Nokia očigledno ima značajne investicije u Symbian, ali isto tako postoje i mnogo mesta gde Microsoft i Nokia imaju značajne zajedničke projekte i mi bismo voleli da dođe dan kada će se ti zajednički projekti i planovi kompletno proširiti sa Windows Mobile platformom", rekao je Džon Starkveder, direktor marketinga Microsoft mobilnih i poslovnih komunikacija.
Ova izjava zasniva se, pre svega, na činjenici da telefoni koje Nokia proizvodi već koriste neke softverske alate koji dolaze iz Microsofta. To se odnosi na ActiveSynch aplikaciju koja omogućuje konekciju na Exchange Servere za razmenu fajlova, ali i PlayReady DRM tehnologiju koja se koristi za zaštitu muzičkog ili video sadržaja koji je kupljen legalnim putem.
Saradnja bi, pre svega koristila Microsoftu jer Windows Mobile OS za sada opslužuje tek 6% tržišta pametnih telefona (smartphone), dok Symbian drži 70% istog tog tržišta. Kako sve više proizvođača počinje da koristi Windows Mobile operativni sistem (HTC i Samsung prednjače u tome), u Microsoftu se nadaju da će se za isti potez odlučiti i Nokia i da će se saradnja između dve kompanije nastaviti na obostrano zadovoljstvo.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Glasao sam za WinMobile. Iako je Symbian odlican, malo je ogranicen sto se tiche komunikacije sa racunarom, dok WM nudi vecu kompatibilnost. Naravno da nisam za kompletan prelalzak Nokije na WM, vec samo da izbace i par WM modela. Licno jako bih voleo E61 WM6.0 verziju, cisto da mogu da vidim kako bi to ferceralo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Po meni saradnja je moguća. Microsoftu fali udeo u tržištu a Nokia, iako ima promašaja mnogo bolje radi posao od Samsunga kome su telefoni samo deo proizvoda, a Nokiji TS modeli. To je dobar način da uplivaju na TS tržište i postanu konkurentni SEu, a o ovome moraju da razmišljaju jer od stare slave se ne živi (tj. živi se jošuvek ali.........)
U svetlu ovoga logičnim se čini da SE kupi Motorolu jer su se na UIQ polju udružili, a kada bi Nokia otkupila i njih i udružili se s Microsoftom, zaokružili bi sve Smart platforme. Mislim da bi im sveža krv dobro došla jer je sadašnja Symbian ponuda sve zasićenija i svodi se na: svi imaju skoro sve samo onaj ono ima malo bolje nego ovaj
Glasam i za Symbian i za Windows, odnosno za Windows jer bi to bila novina, a oni nisu diletanti pa da im to bude preveliki zalogaj. Jedina posledica je moguće ukrupnjavanje na tržištu i cementiranje već stabilnih pozicija.

U svetlu ovoga logičnim se čini da SE kupi Motorolu jer su se na UIQ polju udružili, a kada bi Nokia otkupila i njih i udružili se s Microsoftom, zaokružili bi sve Smart platforme. Mislim da bi im sveža krv dobro došla jer je sadašnja Symbian ponuda sve zasićenija i svodi se na: svi imaju skoro sve samo onaj ono ima malo bolje nego ovaj

Glasam i za Symbian i za Windows, odnosno za Windows jer bi to bila novina, a oni nisu diletanti pa da im to bude preveliki zalogaj. Jedina posledica je moguće ukrupnjavanje na tržištu i cementiranje već stabilnih pozicija.

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- kapoerista90
- Expert
- Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49
-
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
- :: HUAWEI P40 Pro +
- :: HUAWEI P40 Pro
Glasao sam za symbian platformu.Sve je to lepo sto Microsoft hoce da se udruzi sa nokijom,ko i ne bi??Nemam nista protiv Windows Mobile Os-a i moguce je da ce nokija eventualno izbaciti neki model sa Windows os,ali daleko od toga da ce totalno preci na tu platformu.Nokija stvarno ulaze u symbian dosta i na toj platformi su utemeljili trziste,a nastavice i dalje da ulaze mnogo i u pripremi je nova verzije os-a koje ce daleko poboljsati stabilnost,brzinu i unaprediti vec veoma dobru funkconalnost svojih telefona 

XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet
- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
Moram da se slozim sa Green, zaista svaki OS je prica za sebe i ja takodje mislim da cemo symbian koristiti jos neko vreme i da prelazak nece biti nagal,vec postepeno (ako vec bude doslo do toga) i da ce WM biti prvo ugradjivan u skuplje i poslovno orijentisane modele.
Sto se tice navikavanja korisnika,pa svako ko koristi symbian nece imati tako velikih poteskoca da se adaptira na novi OS,dok ce pocetnicima biti mozda malo teze.
Sto se tice navikavanja korisnika,pa svako ko koristi symbian nece imati tako velikih poteskoca da se adaptira na novi OS,dok ce pocetnicima biti mozda malo teze.

When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!
nista od WM u Nokia telefonima, najverovatnije ce biti u SE
"After Sony Ericsson's big move into Windows Mobile territory (with help from HTC) you can be forgiven for thinking that Nokia might follow suit. Nevertheless, Nokia CEO, Olli-Pekka Kallasvuo, brought down the hammer on those rumors by saying, "We don't have plans to do Windows in mobile at the moment." Read into that time-boxed, English-as-a-second-language statement what you will. Better yet for S60 series fans, he committed to launching the S60 touch-screen platform in the second half of the year. More on the S60 Touch interface as the Mobile World Congress unfolds."
"After Sony Ericsson's big move into Windows Mobile territory (with help from HTC) you can be forgiven for thinking that Nokia might follow suit. Nevertheless, Nokia CEO, Olli-Pekka Kallasvuo, brought down the hammer on those rumors by saying, "We don't have plans to do Windows in mobile at the moment." Read into that time-boxed, English-as-a-second-language statement what you will. Better yet for S60 series fans, he committed to launching the S60 touch-screen platform in the second half of the year. More on the S60 Touch interface as the Mobile World Congress unfolds."
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Nokia ce napraviti TS na ovoj njihovoj S60 platformi tako je rekao Olli-Pekka Kallasvuo u Barseloni!
Nokia CEO, Olli-Pekka Kallasvuo, brought down the hammer on those rumors by saying, "We don't have plans to do Windows in mobile at the moment." Read into that time-boxed, English-as-a-second-language statement what you will. Better yet for S60 series fans, he committed to launching the S60 touch-screen platform in the second half of the year. More on the S60 Touch interface as the Mobile World Congress unfolds.
Nokia CEO, Olli-Pekka Kallasvuo, brought down the hammer on those rumors by saying, "We don't have plans to do Windows in mobile at the moment." Read into that time-boxed, English-as-a-second-language statement what you will. Better yet for S60 series fans, he committed to launching the S60 touch-screen platform in the second half of the year. More on the S60 Touch interface as the Mobile World Congress unfolds.
Sensei,
ala sam se zajebao bio sam nasao jos jedan i izgleda da sam pobrkao tekstove!!!
Jbg drugi put cu paziti!!! Obrisace moderatori tu drugu poruku i resen problem!
Evo ovde mozete videti kako bi taj S60 TS izgledao i radio: http://www.symbian-freak.com/news/008/0 ... _demos.htm

Evo ovde mozete videti kako bi taj S60 TS izgledao i radio: http://www.symbian-freak.com/news/008/0 ... _demos.htm
- Super Sayian
- Mobil fan
- Pridružio se: Uto, 22. Maj 2007. 08:40
Glaso sam za WinMob,Symbian jeste super ali nije to to...Istina je da se Nokia proslavila sa Symbian-om ali meni nesto ne pashe zbog brzine kretanja kroz meni i u neku ruku je ogranicen nema neke funkcije sto ima WinMob...Posedovao sam Motorolu MPX200 i to je zla mashina od telefona tu se bukvalno moglo stavljati sta ti dusa zeli ne moras da kompresujes film samo ga stavis i gledas uz windows media player dok kod Symbian-a moras da skidas programe i da se smaras :S a to mi se ne svidja
Istina je da ce Nokia ostati verna Symbian-u ali je pitanje vremena kada ce Symbian biti pregazen sa strane Widnows Mobila...(u neku ruku vec i jeste)

Nokia 6220+1G MircoSD Symbian ruleeezzz!Ali se plasi da hakuje svoj mob
- dimi89
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
- :: Samsung Galaxy Neo
- :: LG Optimus 4X HD
tema jeste zastarela ali imam i ja 1 komentar koji mislim da je veoma vazan
naime Nokia je kupila akcije firme Symbian i tako postala vecinski vlasnik iste i iz tog razloga ne vidim mogucnost da se desi neka ozbiljnija saradnja sa Win OS-jem.....mislim daju pare prvo za razvijanje svog OS-ja a posle uzimaju Win nije logicno .... 

>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...