N80 i par problema

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

N80 i par problema

Post od Mirko BGD »

dakle ovako:
1. kada slikam nesto, slika nekad ispadne mutna a nekad kristalno cista. do cega je to? mislio sam da je do makro moda medjutim na svu srecu nije...
2. kako da povezem lap top i fon preko tog cuvenog wi-fi?

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

1. Zavisi koliko svetla ima sa strane tj. koliko telefon odredi da bude shutter speed. Kada ima malo svetla kamera prvo sto uradi stavi podesava otvor blende na maksimum (sto je veci otvor blende vise svetla ulazi bukvalno), povecava ISO vrednost (tj. osetljivost senzora, sto je osetljivost veca to ima vishe shuma na slici ali i vishe svetla apsorbuje) i na kraju ostaje shutter speed sto utice na "mutnost" slike. Tj. ako ti je npr. shutter speed 1/10 (to znaci da kamera crpi svetlost ili slika deseti deo sekunde, pa ako se slika neko ko se pomera bice mutan! a i aparat treba da se drzi mirno jer moze da se desi da cela slika ispadne mutna), ako je npr. shutter speed 1/1600 (znaci da aparat slika hiljadu sestoti deo sekunde pa mogu da se 'uvate lepo svi predmeti koji se brzo pomeraju, ali onda kamera "apsorbuje svetlost" 1/1600sec (skontajte koliko malo je to) pa treba da bude mnogo svetlosti. Drugim recima kada ima svetlosti i ekspozicija je kraca pa nece slike ispadati mutno dok kada ima malo svetlost duza je ekspozicija pa zahteva da aparat drzite mirno i ne mozete da slikate predmete koji se pomeraju!. Macro mode aposlutno nema veze sa tim.
Slika
Evo pogledaj link: http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_speed

Zato u onoj slici sa k800, shutter speed je bio 1/30sec pa su zato kola ispala mutna, da je bilo npr. 1/250 sve bi bilo ok.

2. Imas li AP u kuci ili ne?

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

sve je to super objasnjeno.. svaka cast al dali mi to na mobitelima mozemo stimat brzinu otvorene blende?? ..cak nemozes ni na nekim digitalcima osim profesjonalnim CANON aparatima ..to sve je nastimano automacki na mobitelima.. to se najbolje vidi kad pomjerate mobitel sa ukljucenom kamerom a da nista nesnimate.. kad primaknete tamjijoj prostoriji slika trza dok kad primaknete svjetlijoj prostoriji ili svjetlu, slika jako tecno ide jer naravno kao spomenuto, ulazi vise svjetla u blendu

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

napalm death napisao:sve je to super objasnjeno.. svaka cast al dali mi to na mobitelima mozemo stimat brzinu otvorene blende?? ..cak nemozes ni na nekim digitalcima osim profesjonalnim CANON aparatima...
kakvi crni profesionalni Canon aparati?!? :?

pozdrav...

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

recimo Canon eos300 pd66, gdje se moze da stima sta ti dusa zeli
..hocu rec gore je navedeno stimanje brzine otvoranja blende sto na 90% dig aparata nema a kamol na mobitelima.. tako, kakve to veze ima sa mobitelima, kad ga kupis, kava ti je kamera-takva ti je

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

napalm death napisao:cak nemozes ni na nekim digitalcima osim profesjonalnim CANON aparatima
A sa Nikon dSLR aparatima to ne moze? :lol: . A ako je to tako, onda je i moj A620 profesionalni aparat (u jeee :oops: ). Not bad @ all :).

Ipak moze da se postigne nesto, ako imate na izboru neke modove snimanje, kao sto je npr. night mode koji imaju vecina telefona. Night mode podrazumeva duzu ekspoziciju pa zato treba da drzite mirne ruke dok slikate i to se koristi kada ima manje svetla i kada se slikaju staticni predmeti.

I ono sto sa tamijom prostorijom sto si rekao nema veze sa zivotom (samo da znash) :| .

napalm death napisao:hocu rec gore je navedeno stimanje brzine otvoranja blende sto na 90% dig aparata nema a kamol na mobitelima
Jeste, najbolje... To mozda vazi za nikon aparate (jer retko koji nikon u kompakt klasi ima ta manualna podesavanja), ali sto se tice drugih prozivodjaca (npr. Canon), njihova cela A (ne znam za A4** povev od A5** pa na dalje) serija ima manualna podesavanja tako da...
Poslednja izmena od Dario u Sre, 25. Okt 2006. 01:31, izmenjeno 1 put ukupno.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

pa dobro ja se nebi hvalio sa ne znanjema al eto.. nek ti bude samo kako onda kod par mobitela gdje nema Night mod.. kako se sama kamera prilagodjava tamnijoj prostoriji pa onda dobijas svetliju sliku al zato dobijas usporavanje bas radi toga kao sto je Night mod.. to nema veze stim nikako??
..valjda ces nekad i to vidjet a to je slucaj kod vecine SE telefona

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Znaci ne verujem... :uhuh: :dry: . Skontaj, to sto si rekao nema veze sa vezom (a kamo li sa night modom!). View finder na display-u tezi da ti prikaze sliku na display-u (pre skjocanja) kako on misli da ce da izgleda posle toga. Pa zato unutra kada nema svetla (tj. kada aparat vidi jako malo) on ti softverki "osvetli" sliku i prikaze ti je na display-u sa ekstra mnogo shuma (sto je nevazno), samo da bi ti video otprilike kako bi to izgledalo posle skljocanja.

I ponavljam, night mode nema veze sa tim "prilagodjavanjem tamnoj prostoriji" vec je to prosto mod za slikanje sa druzom ekspozicijom.
napalm death napisao:..valjda ces nekad i to vidjet a to je slucaj kod vecine SE telefona
...no comment :uhuh:
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

ma nebitno hajd kako god.. upravu si, da sam na tvom mjestu nakon onolkog ispisanog teksta, nebi nija tvrdijo da je neko drugi u pravu tako da.. nek se na ovome zavrsi

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

dakle evo o cemu pricam:

Slika

Slika :wink:

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

hajde dario sad malo koju pametnu pa objasni covjeku

Mirko BGD : ma sve je tacno gore sto je naveo dario samo sam ja spomenu, na mobitelima kamera automacki stima brzinu otvaranja blende i ulaza svjetla.. takve slike (mislim na ovu mutnu).. bi dobio kad bi slikao sa night modom eh sad jedino moze bit da ti nije kamera il mob. nije uredu.. vidi jos s nekim ko se razumje u to a da mu mozes pokazat mob.

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Tebi se nesto zaglupio telefon, pogledaj exif:
-Shutter Speed: 1/19606 sec. !!!
-ISO 20!!!
A druga slika (koja je ispala bolja):
-Shutter Speed: 1/17536
-ISO 20.

Sto je NEMOGUCE jer da je u stvarnosti SS 1/19606 slika bi bila kompletno CRNA, a ako bi bilo u toliko svetlosti da moze da se vidi nesto ne bi bilo teoretke shanse da ti slika ispadne mutna! bukvalno. A za ISO 20 da ne pricamo!!! (josh na mobilnom telefonu).

Zakljucak: probaj da skinesh neke programe koji koriste svoj driver za kameru (ako uopste postoji tako nesto), ako ne onda probaj sa nekim Camera FX-om ili slicno (tj. bilo koji program za kameru, da vidish sta ce da ti kaze) i posle pogledaj EXIF na kompu. Trebalo bi da dobijesh normalne vrednosti (tj. ISO od 100 pa na gore, ako je 100 minimum a cini mi se da jeste i Shutter Speed bi trebalo da ti bude od 1/3 ili 1/8 koliko mislim da je maksimum pa sve do 1/6400 ili manje, koliko vec ima). Uglavnom po danu ovako bice ti od 1/30 do otprilike 1/400.

@napalm death: pazi, ja sam imao dobru volju da ti objasnim sta kako i gde (cak i ako si ti i dalje bio ubedjen u tvoju pricu), a ovde (posto je dan) cak i da je ukljucio night mode slika ne bi ispala mutna jer ima dovoljno svetla, bice malo duza ekspozicija (ali ne u toj meri da slika ispadne mutna) pa ce mozda biti manja osetljivost senzora.

Ja inace preporucujem koriscenje night mode-a i po danu kada se slikaju staticni predmeti jer ne moze da steti, moze samo da pomogne :)

Poz 8)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Dario puno ti hvala

tako sam i ja mislio da tu nesto nije u redu, prvo sam mislio da je do firmware-a onda sam skinuo novi updateovao ga, posle sam ga cak updateovao i preko nokia sajta... znaci verovali ili ne slike na 7610 su mi bile cistije nego na n80...
a gledao sam slike na MR sajtu i na jos par sajtova slike su ciste da cistije ne mogu biti... izgleda da je moj telefon nesto felerican... a ne bi trebao, ima hologram i sve pise da je made in finland... izgleda da cu morati da ga menjam za n93...

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

Dario, he mogu reci da nisi povrsan :D ma nemoj svatit nista bukvalno i konkretno, ja samo tvrdim ono sto ja mislim da je ok kao naravno i ti.. a ostalo, nemoj se nac uvrjedjen, sala mala :wink:

poz.. .

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Mozda nesto od ovoga pomogne:
-Iskljuci fixni makro mod.
-Flesuj telefon.
-Iskljuci night mode
-(!)drzi mirno telefon 2 sekunde pre zvuka "skljocanja" i dve sekunde posle jer ti se mozda pravo skljocanje ne poklapa sa zvukom, pa cimnes ruku pre vremena.
-zameni ga za N93.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Odgovori