Nokia N9

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Re: Nokia N9

Post od tomas.hokenberi »

Jacbri, mislim da te je brat malkice pogresno savetovao. Lepo je to sto N9 koriste fanovi, koji su spremni da razvijaju open-source softver, ali to je generalno od slabog znacaja. Zasto? Pa zato sto za Android telefone softver pise mnogo vise open-source developera, plus softverske kompanije. Gresis sto poredis N9 sa jednim aparatom kao sto je GS2. GS2 je pre svega samo jedan od Android uredjaja, deo "ekosistema", zato ce za njega uvek "podrska" biti duza i bolja nego za N9, posto ce se pisati softver za Android OS (ne specijalno za GS2) koji ce on moci da izvrsava. N9 je "dead end", bez zvanicne podrske, osim podrske zajednice koja ce se polako osipati kako jedan po jedan budu nalazili nove igracke u Android, Windows Phone ili negom drugom "ekosistemu".

N9 ima skromne perfomanse u poredjenju sa novim (2011+) Android high-end uredjajima i tesko da ce na duze staze biti zanimljiv developerima.

Sto se tice Sailfish-a. N9 nikada nije bila ciljna platforma vec buduci Jolla tableti i telefoni i nikada nece biti zvanicno podrzan na N9.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

dejan87dex
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 12. Dec 2007. 01:41
:: Lumia

Post od dejan87dex »

DOBRO ali nezvanicno ce furati Sailfish u full izdanju posto se N950 I N9 koriste kao test uredjaji za tu platformu vec neko vreme...sto podrazumeva i novi 3.4 kernel :)

Ljudi sada pored N9 imam i Sony TX (dobio ga iz Nemacke), da se razumemo to je super uredjaj, brz, kvalitetan, ma gotovo savrsen!

Ali N9 ostaje bre u srcu, pamti se kao prva devojka :D

Pre N9 sam imao brdo telefona, Android, Symbian...ali posle N9 sve postaje to smesno, makar imalo 8 procesora, 4gb rama, full 4K ekran... ili neznam sta... Kada je nesto unikaktno , to ostaje UNIKAT!
A sve ostalo je pomodarska tehnika, kao sto je rekao lepo covek, SG3, Iphone...bacanje para - na budalama se zaradjuje.

EDIT:
darkonda napisao:dobro hvala na odgovorima!
sledeca stvar, zasto ne podrzava video poziv? :D

Ti bre anakonda imas puno pitanja, aj ti meni reci dali bi koristio 3G video call ???
Gtalk lepo radi jes da je prednja VGA, ali vidi se solidno :)
Bilo bi korisnije da Skype ima video podrsku :)

Ako neko ima plocu od N9 64GB neka mi javi (PP) - polovan vizuelno unisten nebitno (ploca je bitna) :)
Hocu da prepakujen N9 64GB u cyan kuciste :D posto ne postoji 64gb cyan
:lol:
Poslednja izmena od dejan87dex u Sub, 29. Dec 2012. 21:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Nokia N9 Cyan, Lumia 800 Black, Lumia 720 Black

saleki
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 26. Apr 2012. 09:03
:: Nokia N9
:: Motorola Defy

Post od saleki »

Baterija i multitasking su mnooooogo bolji na N9 :D nego na galaxy s2.
Šta da se radi. Tako je kako je. Svaki model ima svog kupca i tu svako svoje hvali.
Ipak treba biti realan i pogledati na youtube klipove kako N9 radi kao zmaj sa 30 otvorenih aplikacija!
:roll:
A onda probajte to sa galaxy s2...
P.S.
Sailfish baš izgleda moćno. :)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Baterija,multitasking,kamera,muzika tj zvuk,brzina samog telefona,izrada kucista,sve je to mnooogo bolje na N9 nego na S2.Zanima me taj Sailfish opasno. :)
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Одг: Nokia N9

Post od toda81 »

Ali cemu to da mogu da budu otvorene 30 aplikacije? Ne znam coveka koji moze da radi nesto toliko zahtevno da mora d akoristi toliki broj aplikacija da bi nesto odradio. Ja sam sasvim zadovoljan multitaskingom na s2
Note IV N9100 dual

saleki
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od saleki »

Naravno. S2 je zaista moćan telefon. To niko ne spori. Ovde samo naglašavam koliko je dobro urađen spoj softvera i hardvera na N9 i koliko mogućnosti pruža. Ponavljam, svaki telefon ima svog kupca i svako zna tačno šta traži od uređaja.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Naravno, svaka roba ima kupca i svako voli nesto, nesto ne
Note IV N9100 dual

Jacbri
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 28. Dec 2012. 00:25
:: Blackberry Passport
:: Nokia E52

Post od Jacbri »

Samsung GS2 je samo jedan u moru Android uredjaja, koji pritom ima svaki "batica" koji zeli da bude moderan, a nije kupio IPhone. Daleko od toga da je to los telefon, on je kao Mercedes McLaren, ali N9 je specifican, dizajnerski i softverski prosto zavodi. Probaj ako budes imao prilike jedno desetak dana i videces o cemu se radi. GS2 je kao pomenuti Mercedes McLaren, a N9 je kao Bugati Vejron, jedan jedini. Mene brat nije lose savetovao, Jolla je zivi dokaz toga. Mozemo sada hipoteticki da pricamo sta bi bilo da je MeeGo ostao u planu Nokie i koliko bi napredovao do danasnjeg dana. No nije, ali sada cekamo novi softver, novi Sailfish OS koji cu moci da ubacim u N9. Galaxy S2 o tome moze samo da sanja. Generalno, problem android uredjaja je sto moras da nosis punjac u dzepu. Moji drugari mi redovno kukaju i traze punjac oko 18h predvece. To sa N9 nije slucaj. Za godinu dana ce svako moci da uzme oglase, pogleda i uporedi cene S2 i N9. Mislim da ce tada biti sve jasno :)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Sale_M »

Svaka cast na kompletnom postu Jacbri, imamo isto razmisljanje.Respect :wink: 8)

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Smesno je poredjenje n9 i s2, ali ipak ne zelim da se raspravljam sa tobom. Zivi ti u tvom svetu i necu da ti razbijam iluzije
Note IV N9100 dual

dejan87dex
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 12. Dec 2007. 01:41
:: Lumia

Post od dejan87dex »

N9 NIJE ILUZIJA N9 JE STVARNOST!

Bravo Jacbri :)
Nokia N9 Cyan, Lumia 800 Black, Lumia 720 Black

lesa0208
Supreme Themer
Supreme Themer
Pridružio se: Ned, 14. Feb 2010. 22:33

Post od lesa0208 »

Aj ovako pustite hardver uporedite softver i vidite koji ima vise mogucnosti i koji vise pruza....

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Jacbri, Jolla je bre gotova i pre pocetka, ti stvarno mislis da ce oni da uspeju sa tim sailfish OS-om, RIM i MS se pate da ostanu zivi a sada ce tu neka jolla sa budzetom koji MS potrosi za 10 dana nesto da urade. Multitasking 30 aplikacija na N9, pa jel ima uopste 30 aplikacija za N9 :lol: Sto se tice podrske ja na svom GS1 furam 4.2.1 a to je telefon koji ima dve i po godine, gde ce N9 biti za 2 godine sto se tice podrske.

Inace ne kontam zasto ubedjivanje i poredjenje sa bilo cime, odabrali ste model koji vam se svidja OK, niko nema nista protiv, pogotovo nazivanje drugima budale i slicno. OK je, unikatni ste i svaka vam cast, samo nemojte druge zvati budale zato sto su uzeli drugi telefon.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

saleki
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od saleki »

još kad bi prestali da pišemo o N9... to bi bilo najbolje :-)
ukoliko neko želi srpsku tastaturu sa šžčćđ neka traži. trenutno radim i tastaturu sa dugmićem za smajli.

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

To nije niko rekao, samo ne vidim razlog da opravdavate svoju kupovinu, tako sto nesto blatite, i nazivate ljude budalama, uzivajte.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

saleki
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od saleki »

ograđujem se od takvog mišljenja. i dalje smatram da je s2 moćan telefon.
samo baratamo nekim činjenicama ovde kao što su trajanje baterije, multitasking, dizajn...
a može i o tome da s2 ima bolji i veći displej, veliki izbor romova i developere koji ih unapređuju i održavaju, brdo besplatnih aplikacija itd. možemo podići temu na ovaj nivo ili ostati na prepucavanjima.
inače, lepota linuxa je baš u njegovoj fragmentaciji i velikom izboru distribucija. zato bi trebalo da se obradujemo sailfishu, a ne da ga nipodaštavamo u trenutku dok se još razvija.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Bitno je da svako pronadje ono sta zeli i da bude zadovoljan tim sto ima, a kao sto kaze telep nema potrebe za blacenjem pojedinih telefona koji to zasugurno ne zasluzuju
Note IV N9100 dual

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Smatram da je N9 jako lep telefon, izgleda futuristički, ima savšen ekran, MeeGo zaista fluidno radi, ali nedostatak aplikacija ga je sahranio.Evo recimo nedavno je moj brata od strica kupuo ovaj model u Telenoru, ne znajući o kom OS je reč. Zamolio je mene da mu ubacim par aplikacija, ali se ispostavilo da te aplikacije nisu napisane za MeeGo, a one je to video kod njegovog kolege na S2.
Da je nokija nastavila sa razvojom MeeGo-a, sada bi bila druga priča, ali to je jednom rečju mrtav telefon, lep, od kvaltetnih materijala izrađen, ali ipak mrtav.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Sale_M »

Jel nasao neko video player sa podrskom za prevode?Probao sam open video player i u opisu programa pise da cita prevode,ali meni nije hteo da prikaze.

saleki
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od saleki »

meni radi verzija 0.0.4. mora da bude srt i mora da ima isti naziv kao i film.

Odgovori