Nokia N97

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
cenobite
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 26. Maj 2008. 05:45

Post od cenobite »

navodno-nokia je vec izbacila N97 u Indiju [iz nekog razloga su im Indija i Rusija postali trzista na koje prvo plasiraju/predstave nove proizvode]...
naravno-telefona je popio ovacije [kako i ne bi]...!
jel se zna kada dolazi na evro-trziste?

takodje me interesuje sta ce nokia raditi nakon N97-prosto nema sanse da zamislim nesto novo,a ovakav aparat odavno cekam-da ima veliki QWERTY i veliki ekran [ali ne po sistemu komunikatora]!

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Indija i Rusija kao i Azijsko trziste je atraktivno zbog masovnosti populacije i samim tim zbog veceg broja potencijalnih kupaca. Tako je i npr.: HTC svoj novi model Touch Pro 2 prvo izbacio na azijsko trziste i tek sada stize u EU.
Na EU trziste tel. bi trebao stici do kraja ovog meseca.

Posle N97 ide, verovatno, nesto slicno ovom modelu, jer treba da se "bije" sa SE X1, X2 (cije su slike vec procurele) pa onda sa HTC TP 2 i slicnim telefonima iz drugih kompanija (mislim da se trenutno bori sa ovim modelima jer jos nije izasao novi komunikator u Nokii). Samo sto je tu razlika u SW, Nokia = Symbian, a ovi ostali modeli = WM, pa svako bira sta mu vise odgovara.

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Na aziskom tržištu se pojavila ima već 20tak dana ako ne i više (bar ovde u Indoneziji)
Cena je oko 430$ kod dilera za verziju 32Gb, nekodirana, a ima i ona fora za kupljene 3 dobije se jedna džabe.
Već je vidim po reklamama za neke mreže (kodiranu)
Mislim da će uskoro biti i u Srbiji ali će kao i uvek cena biti naduvana u početku (čitaj dolare u eure)
dok ne stignu neke veće količine šanirane robe.
Lično sam zainteresovan za ovaj model ali ne u prvoj isporuci :wink:
Sačekaću da reše "dečije bolesti" i naravno ako bude na njoj radio Garmin pa ću verovatno sa njom zameniti N82
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Ja sam bas postavio link i eto vec se moze naruciti u Italiji a verujem i ostalim evro zemljama za 599 eura sa porezom i kroz 2-3 dana stigne kuci sto za pocetnu cijenu i nije puno.

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 16. Sep 2008. 14:38

Post od LesaZMN »

A da li ce NOKIA da nastavi praksu da im prve serije nisu ni za k...? Slazem se sa Gameforce - kad je skupa Nokia u pitanju - bolje sacekaj da se na drugima vezbaju :-)

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

http://www.youtube.com/watch?v=6X_IegIjUsg
lol: samo to cu reci... :lol:
Pogledajte klip :D

Izmenio:gameforce:Najstrožije zabranjena dopuna raznim karakterima!Sledeći put brisanje bez upozorenja
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

kapoerista90, lepo, lepo... :D Jedva čekam da bude dostupan i za nas iz zemlje Srbije... :roll: Jel ga video neko uživo, s obzirom da ga na nekim tržištima već ima? :)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

cenobite
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od cenobite »

a beli model je tako prelep...
zazalih sto sam dao pare na e71 - sad se debelo kajem sto nisam sacekao n97!!!
mada,kada bude dosao kod nas ce kostati 600++ evra,tako da ga u narednih godinu dana ne bi mogao priustiti...

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

cenobite taj beli model sto je tako lep je HTC Touch Pro 2 :dry: Nokia je po meni lepsa do je dizajn testature na strani HTC-a..mada i OS je na strani HTC-a kao i mnoge druge stvari..ali kad bih se odlucivao ipak bi se odlucio za nokiu( znam da bi se kasnije kajao mozda) jer mi se cini da ce nokia da povrati slavu sa ovi modelom...Samo da promene zastareli Symbian..Ne mislim da ugrade drugi OS vec da ga naprave drugacije i bolje...Ima dosta stari koje su se lose pokazale na 5800 i da malo "olade" sa sertifikatima jer je vise nije odrzivo stanje.WM-Apple( rusi se nakrekovase njihovog OS-a i svega ostalog)-Google Andoid i jos koji OS su koliko toliko open a Symbian je stvarno preterao.... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

stepa86
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 12. Jan 2006. 19:19

Post od stepa86 »

janka_88, Nisam siguran da se nista nije promenilo kod display-a ova 2 telefona. Pokusao sam da pronadjem specifikacije samih display-a, ali to je nemoguce. I dalje ne mogu da se slozim sa tobom, mozda ja imam problema sa vidom, ali do sada nisam uspevao da uocim razlike izmedju 65k i 16M. iMAO SAM SVOJEVREMENO se M600i, aprijatelj Palm Treo 500V. Iste rezolucije ekrana, slicna velicina...razlika-nepostoji.Cak mi se u nekim momentima trenutno prikazano na njegovom telefonu ucinilo lepse i zivlje... Mislim da tu vise nije u pitanju tehnicka strana, vec ljudski faktor, tj. koliko boja je ljudsko oko sposobno da prepozna..

cenobite
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od cenobite »

dimi89 napisao:cenobite taj beli model sto je tako lep je HTC Touch Pro 2 ...
ma znam da je to HTC... mislim na beli n97!!!
uglavnom se po celom netu vrte slike crnog n97 [po testovima],a beli je nekako izostavljen,a savrsen....
i vidi se da nokia i puca na belu varijanu,na ovom crnom se nekako 'nista ne vidi'!?
prvi [moguce i poslednji] aparat gde mi se vise svidja bela izvedba nego crna...!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ljudi, idalje vi o displaju :)
Mozda ovo konacno rasplete raspravu u stepinu korist.
janka_88, Koliko je meni poznato, win mobile je ogranicen na 65k boja. Jel' to znaci da svi ti silni fulltouch telefoni imaju s**nje ekran?
Pzo.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

janka_88
Expert
Expert

Post od janka_88 »

Lobachewsky, znam ja da je win mobile ogranicen na 65k boja, ali ja govorim uopsteno o bojama na svim telefonima. Ja znam primjer izmedju N73 i N82 i nema me sta niko ubjedjivati da nema razlike kad ima, a volio bi kad bi jos neko potvrdio to. I ja sam mislio da nema razlike, ali je ona i vise nego ocigledna. Ekrani su sa 16M boja mnogo blizi prikazu kao na racunaru neko sa 262k. Razlika je mala kad se ne uporedjuju 2 telefona u isto vreme, ali kad se 2 telefona stave jedan pored drugog to je druga prica...

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

lobachewski a odakle ti to da su win mobile telefoni ograniceni na 65k ? Sto se tice tih boja i ostalog delimicno ste svi u pravu....Samo janko nemoj molim te da poredis racunare i mobb telefone jer nekako im je ekran veci...mislim na racunaru tako da nema tu nekog poredjenja...Meni bi najvise odgovaralo na 256k boja da bude ekan od 2" mada mogu i veci jer sve preko toga je opterecenja za hardwer telefona i moze da se kaze da je zanemarljivo. 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

janka_88
Expert
Expert

Post od janka_88 »

dimi89, ne idem na to da poredim po preglednosti i tako to, vec samo po bojama. Znam da nije adekvatno porediti ekrane na telefonima i racunare :wink:
Istina je da je dzabe i 100M boja ako je ekran 128 x 160. :) Npr. N95 8GB ima isto 16M boja kao i N82 ali istu rezoluciju sa vecom dijagonalom i ima vidjivo losije boje nego na N82 tako da sve mora biti adekvatno napravljeno. pozz i necemo vise zatrpavatio ovu temu sa poredjenjem ekrana...

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

dimi89, informiši se. Lobachewsky je u pravu. U Windows Mobile telefon možeš da ugradiš 16M boja, ali će se prikazati samo 65k jer je to ograničenje sistema.
Nokia 5800XM

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Upravo tako.
Recimo za OMNIA-u se u specifikaciji navodi: 256K colors (65K effective)
Dakle,sve je jasno.
Slika

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Nemanja istu preporuk dajem i tebi..Znam da u telefonima stavljauu 256-65k ali to stavljaju ne zato sto system ne podrzava vec da bi izvukli bolje karakteristike iz telefona i ne zaboravite i ovako koliko malo traje baterija na ppc uredjajima.... 8)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

dimi89, WM je namerno ogranicen na 64K boja odnosno na 16 bitni kolor. Ogranicenje je zbog nacina kako se pristupa framebuffer-u. 256K boja podrazumeva da se svaki piksel kodira sa 18 bita (2^18=256K).Kako CPU pristupa memoriji u umnoscima od 8 bita (32 bit CPU ce odjednom procitati 32 bita) 18-bit kodiranje se pokazalo kao neprakticno. Postoje 2 mogucnosti. Da se opisi piksela neprirodno pakuju (u reci od 32 bita 18 bita jednog piksela pa 14 drugog, pa u drugoj reci 4 bita drugog, 18 bita treceg i 10 bita cetvrtog itd) ili da se trosi vise RAM-a (npr. 32 bita za smestanje 18 bita 14 bita se gubi). U prvom slucaju jako padaju performanse, u drugom performanse padaju manje ali zato se nepotrebno gubi memorija.

Zato su svi drajveri za displeje aktuelnih WM uredjaja podeseni da koriste iskljucivo 16bitni rezim bez obzira na mogucnosti konkretnog displeja. Tako Omnia displej podrava 256K boja ali ga OS tretira kao 16 bitni.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

tomas.hokenberi, šta reći, svaka čast na objašnjenju.

dimi89, da, PPC-ovi imaju slabu bateriju, ali to je drugi faktor.
Nokia 5800XM

Odgovori