Nokia 808 PureView

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Re: Nokia 808 PureView

Post od Baraba »

Moram da pohvalim još i mogućnost postavljanja fokusa na beskonačno ili na hiperfokalnu daljinu čime se značajno ubrzava snimanje fotografija. Pri korišćenju hiperfokalne daljine, oštro će biti sve što je na približnoj udaljenosti od 2.4 metra pa do beskonačnosti.

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

Baraba, objasni malo obicnim smrtnicima kod kakvih fotografija konkretno moze da se koristi ta prednost? :)
Pominjao si negde ranije da imas i sinhronizaciju za dropbox, jel mozes da napises jos nesto o iskustvima sa tim?
Nokia Lumia 1520

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Baraba, ti se bas informisao o 808 8) mnoge stvari o ovoj kameri u 808 ljudi ne znaju,cudo je nokia napravila...
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

Sale_M, cudo, samo to cudo se malo kasno stvorilo... Da je to "cudo" izaslo kad i neki Android telefoni, mislim da bi Nokia i dalje bila leader sto se tice prodaje mobilnih telefona, ali tako je, kako je :)
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Adams, radi se o:
Slika

Sale_M, veruj da svaki dan nešto novo vidim u fonu, dosta obaveza i ne stižem baš da iščačkam pošteno sve što ima.

zavodnick, aj što se kasno stvorilo nego što uopšte nije reklamiran proizvod kako zaslužuje. Nikad mi ne bi palo na pamet da kupim 808PV da nije bio izložen u jednoj radnji, slučajno uzmem u ruku i tada je počelo interesovanje, kupio sam fon isti dan.

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Adams »

Baraba, da da , znam za tu opciju, ali kod kojih fotografija je dobra da se primenjuje? :)
Nokia Lumia 1520

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 23:33
:: Lumia 1020

Post od Kopte3 Again »

Kod scena gde npr kamera ima problem sa fokusom (slabo osvetljenje) ili gde se zeli fokus na tacno odredjenoj udaljenosti.
I'd explain it to you, but your brain would explode.

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 07. Jul 2010. 09:53
:: iPhone 6
:: Nokia 808 PureView

Post od RandjaPO »

Kopte3 Again, mozda ja gresim ali ipak mislim da ti nisi u pravu. Ja koliko znam hiperfokalni fokus se koristi prilikom slikanja brzih objekata.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Prostim rečnikom, efekat koji pojačava "dubinu" fotografije, pretežno namenjen za landscape, mislim - tu ima najveći uticaj.
Ako i ja ne grešim :D
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

RandjaPO, fokus nema nikakve veze sa fotografisanjem brzih objekata.
Definition 1: The hyperfocal distance is the closest distance at which a lens can be focused while keeping objects at infinity acceptably sharp. When the lens is focused at this distance, all objects at distances from half of the hyperfocal distance out to infinity will be acceptably sharp.

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Kopte3 Again, a evo sta sam ja nasao:
...hyperfocal focus is quite good for point and shoot situations where speed matters and a minimum distance to the object of 1.60 m is given...

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

RandjaPO, hajde da prvo razjasnimo nesto.

Adams je pitao za sta se TA opcija koristi. Baraba je u svom postu pre toga okacio sliku manuelnog fokusa pa mi je bilo logicno da se pitanje odnosi na to. Moj odgovor je s toga bio vezan iskljucivo za primer primene manuelnog fokusa.

Nakon toga je krenula nasa diskusija. Medjutim, ti si govorio o hiperfokalnom fokusu, a ja o manuelnom podesavanju fokusa. Ono u cemu si ti bio u pravu jeste na sta se Adams-ovo pitanje odnosilo. Ne pratim temu od pocetka, skoro sam se ponovo pridruzio pa sam pogledao samo par poslednjih postova, moja greska.
U trenutku nisam bio siguran da li uopste razumes cemu fokus sluzi (posto sam smatrao da na moj odgovor o manuelnom fokusu pricas o brzini objekta), pa sam ti dao genericki odgovor i definiciju hiperfokalnog fokusa.

Da se razjasnimo na kraju: hiperfokalni fokus moze da pomogne u brzini samog cina fotografisanja odredjenog subjetka. To ne znaci da brza kretnja subjekta nece biti mutna - na to utice vreme izlaganja senzora svetlu. Hiperfokalni fokus, kao i svi ostali manuelno podeseni fokusi ce pomoci fotografu utoliko sto ce mu vreme uslikavanja biti umanjeno za deo fokusiranja objekta. Kod nekih fotoaparata ovo moze imati veliku primenu, ali kod 808, gde je dof izuzetno velik, ovo uopste nema smisla jer ce izrazito mali procenat fotografije biti u fokusu.

Nadam se da smo se konacno razumeli.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Jbt, jedna je poenta, kad se slika tim "modom" centralni objekat je fokusiran ali ne na stetu
ostalog dela fotografije koji je obicno "blurovan".
Ovde se i "background" prikazuje kao da je u nekom fokusu (citaj ostrije) i to daje tu "dubini" fotografiji.
Moguce da to ima efekata i na "tela" u pokretu.
Moguce da tako ne radi na PW ali to je definicija.
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Što volim kad se tema rasplamsa :)
Kopte3 Again, cenim da je zabuna nastala od snimka ekrana na kom se vide Režimi fokusa, ti si komntarisao Automatski (centralna fokusna točka) koje je trenutno izabran, ali nismo o njemu pisali, snimak ekrana sam okačio da se vide režimi fokusa koji imaju da se odaberu. Eto kad ne pratiš redovno :D

Ostalo ste odgovorili, samo nasta zabuna na koji fokus ko misli :)

Da spomenemo i pravi hardverski ND filter, RandjaPO mi je skreno pažnju na to parče hardvera ugređeno u 808PV još pre kupovine jednim njegovim komentarom, pitao ga na pp jer nisam znao šta je... onda sam čita, čitao. On smanjuje količinu svetla u uslovima jakog osvetljenja. To je sjajna stvar.

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Baraba, ne, ja sam komentarisao koriscenje manuelnog fokusa.
Vlada Zem, ne razumem tvoj odgovor, niko ne porice znacenje hiperfokalnog fokusa.

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Adams »

S obzirom da sam laik, nista nisam razumeo, ali kapiram da je 808 pravi badass. :D
Nokia Lumia 1520

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Baraba napisao:Da spomenemo i pravi hardverski ND filter, RandjaPO mi je skreno pažnju na to parče hardvera ugređeno u 808PV još pre kupovine jednim njegovim komentarom, pitao ga na pp jer nisam znao šta je... onda sam čita, čitao. On smanjuje količinu svetla u uslovima jakog osvetljenja. To je sjajna stvar.
ND filter je imao,tacnije ima i N8 cisto da se zna. :P
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Fox, paaa što niste komentarisali i kačili slike sa i bez da se ljudi informišu? Siguran sam da i sada neko ima N8 a ne zna za isti da ima ugrađen. Ja nisam znao za 808PV. Ima RandjaPO par slika sa 808PV gde baš dolazi do izražaja, kačio je na forumu.

Njabrža i najbolja tastatura za kucanje jednom rukom, bila i ostala:
Slika

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Fox, imaju ND filter i N95,N73,N82 pa i N8 ali se on ukljucuje iskljucivo automatski, a na nekim verzijama softvera je i to onemoguceno pa kao i da ga nema.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Evo ja imam N8 a nisam znao da ima ND filter, čak šta više, do sada nisam ni znao šta znači ND filter.....
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Odgovori