Nokia Lumia 930

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Re: Nokia Lumia 930

Post od 1808 »

Apolo napisao:.....Ne pisem napamet posto sam koristio i WP i Android.....
I sad te ovo kao kvalikuje da pišeš svašta. I moja žena je koristila oba sistema, a nema pojma ni o hardveru, ni o softveru.

Tvoja priča o memoriji najbolje pokazuje koliko ne poznaješ materiju o kojoj pišeš. Lepo sam ti sve obrazložio, ponudio primere da se uveriš, a ti opet po svome.......
Apolo napisao:.....Svakako da flagship telefoni trebaju da imaju vise RAMA zbog svojih mogucnosti, ekrana i ostalog ali kao sto vidis Android u rangu 930 i 1520 fura vec uveliko 3gb rama
Jesi li ti svestan da trenutno na tržištu postoji preko 35 modela Android telefona sa QHD rezolucijom (2560 x 1440) i da oni koriste 3 GB RAM-a. Nijedna od te dve Lumije koje pominješ nije u rangu sa ovim uređajima (po grafičkim zahtevima i hardverskim mogućnostima).

Osim toga, na tržištu je takođe i blizu 200 modela iz Android sveta koji rade u Full HD rezoluciji (1920 x 1080) i uglavnom koriste 2 GB RAM-a, a neki čak i manje, 1 GB. Za razliku od toga, Lumia ima svega dva modela sa Full HD rezolucijom i oba imaju po 2 GB radne memorije. Svi ostali Lumia modeli rade sa manjom rezolucijom, pa im nije ni potrebno više od tog 1 GB, a tu su i vrlo oskudne mogućnosti samog sistema, naročito aplikacija koje i nemaju gde da troše hardverske resurse. Ako misliš da se to zove optimizacija sistema, onda si u velikoj zabludi.
Apolo napisao:.....a koliko znam Android "kolje" Java i zbog toga moraju da guraju vise rama nego npr. Windows.
Objasnio sam ti o čemu se radi (ako hoćeš da razumeš), pa sad ti vidi koliko znaš i koliko ovo ima smisla što pišeš.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Kvalifikuje me to sto mi je covek koji programira u Androidu i koji koristi Android rekao mnogo objektivnije svoje misljenje o Androidu pa i Windowsu nego vecina korisnika ovde na forumu (cast izuzecima), takodje taj isti covek mi je prvi rekao da je Windows bolje otpimizovan od Androida. Po tvojoj prici ispade da je glavni problem sto Android gura vise rama zbog ekrana, a evo nasao sam da LG G3 ima QHD rezoluciju a koristi "samo" 2gb rama kao i Lumia flagship telefoni, dok Xiaomi koji ima slabiju rezolicija ekrana ima 3gb rama, sto se malo kosi sa tvojom logikom koju si malopre izneo.

Hvala ti na iznetim stavovima ali ja sam vise pragmatican, uporedim telefone i vidim sta i kako radi, teorija kod mene bas i ne pije toliko vodu.
Festina lente.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

1808 uziva u teoretisanju, jedino se teorija i praksa malo razilaze. Uglavnom, Windows radi sjajno, i svima ga preporucujem, a Android ne preporucujem ni neprijateljima.
Elem, tema je Lumia930, pa da se vrnemo na istu.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

Apolo napisao:.....a evo nasao sam da LG G3 ima QHD rezoluciju a koristi "samo" 2gb rama......
Taj model se nudi u dve verzije, sa 2 GB i sa 3 GB RAM-a. Šta misliš koji brže radi i zasto?
Apolo napisao:....kao i Lumia flagship telefoni,....
Ajde mi pokaži koja to Lumia ima QHD rezoluciju, kad ih već upoređuješ sa LG G3. I ne samo to, ajde mi pokaži koji to Windows Phone sa Full HD rezolucijom (a ima ih svega 6 kad se uključe svi proizvođači) koristi manje od 2 GB RAM-a. Šta će tim modelima uopšte ta 2 GB kad ti tvrdiš da je zbog dobre optimizacije WP-u sasvim dovoljno 1 GB. Jesu li oni u Microsoftu poblesavili kad rade suprotno od ovoga što ti tvrdiš? Što im ne napišeš ova tvoja saznanja, da ih malo prosvetliš? :)

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

1808, Vidim da izvrces moje reci ili uopste ne citas sta pisem. Prvi deo samo dokazuje da tvoja teorija o ramu ne drzi vodu jer ocigledno postoje telefoni sa QHD rezolucijom sa 2gb rama, a dosad nisam cuo da se neko zalio na G3 sa 2gb rama. Uostalom valjda si svestan da ram trose i druge stvari osim ekrana, ili mozda nisi?

Ne znam sto si se uhvatio QHD ko pijan plota, jer ja QHD i lumiu uopste ne pominjem, vec ti. A ako te vec zanima, uzmi lumiu sa 2gb rama i pogledaj koliko joj je zauzeto rama kad je koristis pa prosudi sam da li moze da radi sa 1gb. Rekao sam ti sve sto imam, zelim ti prijatan dan posto smo debelo otisli u off. Vratimo se temi L930, a kome se ne svidja uvek ima i drugih tema gde se moze iznositi misljenje :)
Festina lente.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

Apolo napisao:1808, Vidim da izvrces moje reci ili uopste ne citas sta pisem.
Evo, onda ću ponovo citirati ono što si napisao, pa da vidimo ko tu izvrće i ne čita ono sto pišeš.
Apolo napisao:....a WP telefoni zasad ne moraju da mrdaju sa 1gb,.....
Svaka dalja diskusija sa tobom jednostavno nema smisla. Čisto gubljenje vremena.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Evindzer, Drago mi je da je tako. U svakom sličnom tekstu nastojim da budem maksimalno objektivan i detaljan, pa ako nekome smeta, šta mu ja mogu.

Kažem, da nije bilo dobrih ponuda, bez problema bih ostao na L930 i mislim da to dovoljno govori. Telefon daleko od toga da je loš kao i sam sistem, te zamerke (češći bag nego kod androida, zbrka oko aplikacija, sitni nedostaci i prljanje zadnjeg poklopca) su zaista minorne i me treba da budu prepreka bilo kome da bar proba wp. Opet kažem, to za aplikacije i neke funkcije mi ne bi nedostajalo da pre toga nisam koristio flagship iz Android sveta. Takođe, možda će nekome kada pređe sa wp na Android pojava svih tih novih funkcija biti previše i nepotrebna. Ne doživljavamo svi stvari na isti način. Generalno nema velikih zamerki već sitnice koje meni lično smetaju ali opet kažem bez problema sam hteo da ostanem na 930 da nisam dobio adekvatnu ponudu.

filip11314
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 26. Okt 2014. 16:37
:: Xiaomi Mi 10

Post od filip11314 »

Ja zadovoljan sa 720p, a vi se ovde koljete oko qHD. Ja ne znam kome treba uopšte na fon qHD na 5-5,5 inča. Ali ono moto kompanija je: nije bitno u čemu, bitno da se preteruje. :)
Generalni sponzori foruma: Samsung & Apple

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Laki, svaka čast. Opet subjektivan stav potkrepljen argumentima i objektivno i realno iznet.
Stvarno je zadovoljstvo čitati komentare ljudi poput tebe, koji znaju šta pišu i zašto to pišu.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

filip11314 napisao:..... a vi se ovde koljete oko qHD. Ja ne znam kome treba uopšte na fon qHD na 5-5,5 inča.
Nismo ni raspravljali o toj vrsti potrebe. Čak sam i napisao u jednom postu sledeće.....
1808 napisao:....Sasvim je drugo pitanje čemu služi tolika rezolucija i kome to treba.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Što veća rezolucija - to bolje. :)
Naravno, bila bi vrlo poželjna i mnogo izdržljivija baterija. :)

filip11314
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od filip11314 »

Da ne otvaram novu temu. Ovo mi se čini kao da će mnogi od vas biti zadovoljni specifikacijama :D http://www.benchmark.rs/vesti/procurele ... fone-57479

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Zeleo bih nesto poput 940XL iz Microsoftove kujne. Moze ekrancina i od 6 inca, ne mari. 8)

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

Uffff, nisu trebali dizati velicinu ekrana na 5.2 ali svakako zver od telefona.
Festina lente.

filip11314
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od filip11314 »

Još da izgledao kao na slici, svako bi ga poželeo realno :D

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

Sto ne bi, Lumia flagship modeli prosto odisu izgledom :))))
Festina lente.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Suviše me ovo podseća na S6/ip6 sa ovim zaobljenim ivicama. Mislim da bi trebali da se drže jakih linija kao na 930 eventualno da pokupe onu obradu kao na Note 4 npr.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

filip11314 napisao:Da ne otvaram novu temu. Ovo mi se čini kao da će mnogi od vas biti zadovoljni specifikacijama :D http://www.benchmark.rs/vesti/procurele ... fone-57479
Ja sam čitao neke druge informacije na nekom stranom sajtu.
Možda jedina potpuno tačna informacija u ovom Benčmarkovom članku je poslednja rečenica. :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto napisah, 940xl me jako interesuje u dual SIM varijanti, i odmah bih dao 930, i tablet i doplatu (razmisljao bih se cca pola sec, o visini doplate)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

miodrage, am arm & a leg. 8) :lol: :lol: :lol:

Odgovori