Nokia glasine u 2011.

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Pa nekrivite toliko gameforce, coveka svi napadoste samo zato sto iznosi realne stvari o telefonu N8.Jeste nokia imala velike promasaje ali to je proslost i mi sada zivimo u ovom vremenu u kome je nokia ponovo dokazala da itekako ima snage da napravi dobre proizvode.
Jednostavno dosad nisu hteli menjati nista jer se je to dobro prodavalo kada su videli da se nesto mora menjati jednostavno pucnu prstima izbace nove hit modele a ostali :cry: jer je to tako ma koliko se vi trudili da opravdaju ulozeni novac u svoje ljubimce.
Poz..i odoh da pijem kafu pa se vidimo veceras.Slika

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Аууууу, па ви сви мислите да је оно што се вама свиђа најбоље?
Miškoni napisao:...8 i 12Mpx je nepotrebno za uređaj kao što je telefon.
Ово си рекао само да удариш контру, а шта је потребно телефону сем позивања, именика и СМС-а? Зашто си узео ајФон, зашто лепо не узмеш комп јер коме треба више функција од телефонирања из било ког разлога, свакако неће користити телефон.
gargamel4 napisao:...slažem s tim da je sve preko 5MPx previše. Ako želiš da vidiš detalje na takvoj slici moraćeš da zumiraš i zumiraš i zumiraš i skroluješ i skroluješ i skroluješ i imaćeš slike od po 7-8MB što je nepraktično i nepotrebno. Takvu sliku ćeš i na 24" monitoru morati da zumiraš i skroluješ. tako da......... 50MPx...)
За само 500€ ћу ти одржати кратак курс како да зумираш најситнији детаљ у једној секунди (толико дуго ће и трајати курс) ПС: научићеш и разлику у зумирању на мониторима од 19" и 24" :lol:

Ја не видим разлог да купим фотоапарат поред онакве камере на Н8 сем ако ниси професионалац. Зар не користи већина нас телефон као МП3 из разлога јер не жели да носи два уређаја? Зашто бих носио фотоапарат ако ми телефон завршава посао? Узгред А75 је ем огроман ем правио бар 2х лошије фотографије од Н8.

Стварно ми некада није јасно, помишљам да ви знате да сте субјективни и да намерно то радите :dry:

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

а шта је потребно телефону сем позивања, именика и СМС-а?
To su bili telefoni iz proslog veka... Danas je mozda ispravnije reci komunikator.
A vise od 5 Mpix komuniktoru realno ne treba... jer su pixeli nista drugo do velicina slike. 5Mpix je velika fotografija sa dosta detalja i sasvim dovoljna da se odlicno razvije.
A sto se tice 8 i 12 Mpix... ko hoce ogromne slike- sa ogromnim detaljima, sigurno nece koristiti komunikator za te stvari jer ipak sem senzora i optika se valjda pita tu nesto. A to komunikatori nemaju. Cela filozofija.
Lepo bi bilo da neko okaci fotografiju od 12 Mpix ali ne smanjenih dimenzija nego da je okaci cropovanu u 100% zoom-u. To bi resilo mnoge dileme, a ne da se ovako raspravljamo u prazno. Da vidimo da li tih 12 Mpix u N8 zavrsavaju pos'o za ono za sta je 12 Mpix i namenjeno ili je zaista dovoljno "samo" 5 Mpix na fonu.
I nr... Ne napadam ovde N8... video sam i ja da pravi nadprosecne slike za jedan mobilni, ali ubedjivanje da je 12 mpix tog komunikatora i 12 mpix nekog digiralca isto ili da se tu krljaju me malo smorilo (dakle zoom 100% pa cropovanje, tu se vide megapikseli, o cemu jel' te pricamo sada).
I da... Onaj lik sto je satro poredio Nokia N8 vs Canon 550d dslr nije poredio pixele o kojima se godinama non stop prica! Slike na njima su 2Mpix, negde ni toliko! A vidimo da i to zavrsava posao. A zamislite 5! Zavrsava posao itekako. A zamislite 12, kakva je to velicina slike i kome ta velicina treba, odnosno da li ce iko pozeleti da slika fotku te velicine komunikatorom! Nadam se da sada svi kontamo u kom kontekstu se pixeli spominju. Treba valjda neka optika za 12 mpx.
Dakle, ako hocemo da poredimo komunikator sa dslr-om dajte fotke od 12 mpx, zumirajte na 100, kropujte, pa poredite. Ovde jedino sto vidimo je balans boja, kontrast, osetljivost i ostrinu koja je na rezoluciji od 2 Mpix nadprosecna na oba. Eto.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Lobachewsky, Комуникатори су такође справе из прошлог века, данас се праве мултимедијални уређаји и они су на цени а Н8 је управо то, милтимедијални уређај, не комуникатор.
Велика је разлика између ова два уређаја.

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Lobachewsky, koja crna 2Mpx ?!?!?!?!
Šta si ti to gledao?

Slike koje je poredio i postavio su 5184 x 3456 (17.9 MP) i teške od 4-9Mb sa Canon 550D
i 4000 x 3000 (12.0 MP) teške od 1.5-2.5Mb sa N8-00
Naravno da je poredio 100% zuma i pixele
Čak se i ogradio da on to ne ceni ali da stavlja zbog drugih.
To su ti sve one slike ispod. Negde na polovini strane.
Uzmi primer beli toranj to ti je sa slike gde onaj čovek šeta sa ogromnim objektivom.
Downloaduj npr slike koje u nazivu imaju N8-07 i DSLR-07 (isti motiv)
http://www.mediafire.com/n8shootout
Na prvoj strani su Canonove a na drugoj N8
Uvećaj sliku na 100% i pomeri na toranj dobićeš identičnu sliku sa prve strane negde na polovini review-a

Pišemo se kasnije. Ja idem malo da spavam, radilo se noćas. Ipak ne daje Nokia za džabe nadoknadu sektašima. 8)
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

Randy
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 26. Nov 2010. 02:39

Post od Randy »

araphel napisao:Svi ste mnogo postali zavisni od posedovanja necega...svi ste se nagutali previse marketinga, i svi mislite da je posedovanje kljuc svega.
Oprostite mi sto se, ovako kao potpuno nov clan, "mesam" u ovu "borbu Titana", ali trebalo bi stvarno da se zamislimo nad ovim sto je kolega araphel napisao... svaka prepirka u smislu koji je uredjaj bolji, i zasto je bolji, stvarno vise nema smisla.

Svi volimo te tehnoloske inovacije, pratimo to, ali nervirati se i znojiti nad tastaturom svaki put kad neko nema isto misljenje o nekom aparatu i njegovim funkcijama... ne ide, momci, ne ide... :uhuh: ;)

E tako. Ajd' sad nek' nesto kaze protiv Desire-a, da mu "izvadim" dzigericu... :D
HTC Desire_GingerVillain v0.8 - Dragon Lasers Viper Series 95mW

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Randy, dizajer sucks!!

Eto!!!! :P :P

Stvarno preterujete sa prepirkom!

N8 je natprosecan simbijan aparat i dokaz da se nokija napokon opametila i krenula da sustize pa mozda i da pretekne konkurenciju
and justice for all...

Randy
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 26. Nov 2010. 02:39

Post od Randy »

Dream Weaver, my "dizajer" melts your HD2 like my Viper melts plastic... :wink: :P

Ne, ok je, malo se salimo, ali verujem da vecina korisnika, koji su ucestvovali u ovoj temi, ipak realno razmislja o svemu sto se ovde pisalo. Dakle, najbolje je ono sto VAMA trenutno obavlja sve sto zahtevate. Ovo je milion puta do sada spomenuto...
HTC Desire_GingerVillain v0.8 - Dragon Lasers Viper Series 95mW

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

gameforce napisao:Lobachewsky, koja crna 2Mpx ?!?!?!?!
Šta si ti to gledao?
gameforce, upravu si. Sad videh i slike na dnu.
LittlePrince napisao:Lobachewsky, Комуникатори су такође справе из прошлог века, данас се праве мултимедијални уређаји и они су на цени а Н8 је управо то, милтимедијални уређај, не комуникатор.
Pa ne bih rekao da su samo novi telefoni multimedijalni uredjaji... Brkas ti tu nesto. Komunkator je samo jedna grana sirokog spektra multimedijalnih uredjaja. N8 je evolucija komunikatora, ili evolucija telefona iz proslog veka, kako ko posmatra. Ja bih po obliku i funkciji pre rekao da je komunikator.
Ali poenta je nesto drugo bila. To kako stalno po komentarima i forumima slusam kako telefon sluzi za razgovor i sms, a zaboravlja se da uredjaji od 500 evra nisu samo telefoni (ko fiksni sto su)... niti izgledaju kao telefoni, a stalno neko kaze "nikad ne bih dao preko 300 evra za telefon", "telefon sluzi samo za pozive i sms bla bla ovo ono". Logicka greska.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Mirko BGD, pa vidis ja sam te probleme uspesno preduhitrio. Pisao sam o tome u temi za n97, a sustini to su nekoliko stvari koje mogu produziti vek ovom telefonu. Ti problemi koje si naveo su realni to ne moze niko da spori, ali se daju preduhitriti.

araphel, u potpunosti se slazem sa tvojim postom.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Hmm,svako navodi vodu na svoju vodenicu. :roll:
'Ajmo malo cinjenica cisto reda radi:
1. U poslednjih par godina Nokija je pocela da pada u jednu vrstu letargije,neinovativnosti,bezobrazluka, itd.Ziveli su su na racun stare slave i mislili da ce tako doveka,medjutim trziste je neumoljivo i poceli su polako ali sigurno da gube tlo pod nogama.I neka su.

2. Za to vreme konkurencija se sasvim lepo potrudila, izbacila na trziste nesto novo ,napravila bum i postigla za jako kratak vremenski period nesto sto za sta je drugimo trebalo mnogo vise vremena.Taj uspon je i dalje na snazi i zasada mu se ne nazire kraj.O kome govorim?Narvno HTC i Android.

3. Apple,sta o njima reci,kao i uvek jedino sto ih vadi jeste armija fan boy-eva koji su spremni sve "progutati" i placati basnoslavne sume za nesto sto ne vredi ni upola.Kako god, neka ih, bez njih ne bi bilo tako zanimljivo.

4. Nokija uvidja konacno da je djavo odneo salu i izbacuje N8 model koji mi se cini kao prvi model posle par godina koji zavredjujue paznju i deluje kao kompletan proizvod koji vredi kupiti i koji moze da se ravnopravno nosi sa konkurencijom.E jedino sto je pod Symbianom ...
Bravo za njh.Nadam se da ce nastaviti u ovom pravcu jer iako je N8 dobar proizvod on je usamljen naspram mnogo vise modela iz suprotnih tabora.Naravno oni nece sedeti skrstenih ruku .

Bice zanimljivo cekati sledece poteze i jednih i drugih.Nokija ce morati malo vise da se potrudi dok konkurencija treba samo da nastavi dosadasnjim tempom i nece imati uopste problema.Liderska pozicija im se smesi.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

A sad malo opet JA!
Wicker Man,
1 - Potpisujem
2 - Tacno tako, ali mora se pomenuti i Samsung koji je trenutno fenomenalno pozicioniran i ima sjajne modele, znachi nije samo HTC, a mislim da je jako nepravedno zapostavljen i LG, koji se takodje lepo pokazao.
3 - e tu cu jako morati da se usprotivim. Prvo ne smatram sebe fanboyem koji ce da plati bilo koju sumu novaca da bi imao poslednju rec tehnike iz Apple-a. Imam 3G, nemam a i ne zelim iPad, kao ni iPod, a ni Mac. Ovo potonje bi bilo lepo da imam, samo i da imam, ne dam te pare koje oni traze. Ali nesporan je kvalitet Apple uredjaj, i tu moze da prica sta ko hoce, to je cinjenica. Nijedan iPhone koji sam do sada drzao u ruci, a neki su stari vise od 3 godine nigde nije raskliman, i nigde ne skripi. Cak i moj legendarni E61 je nakon 3 godine poceo da pokazuje znake popustanja pod agresivnim naletima svog vlasnika.
4 - da ponovim jos jednom, hardverski N8 je zver, softverski... :shock:

Lobachewsky, lepo receno za megapixele i slicne budalastine - po meni cist marketing - bukvalno nista drugo. Koji ce nekome cak i na digitalcu vise od 5 MPix? Aman ljudi, retina oka ima raspored cepica i stapica oko 2miliona po kvadratnom cm, sto ce reci, sve preko 3.1 ljudsko oko ne razlikuje. Sa mozgom je daleko drugacije, on ne razlikuje nista preko 1.3 MPix da se tako izrazim - odnosno slika ce izgledati kao da nije dovoljno izostrena. Sve rezolucije preko navedene po meni mogu da sluze jedino da se prave posteri i bilboardi, nista drugo. Najvaznija stvar jeste optika, a to danasnji mobilni telefoni uz pojedine casne izuzetke bas i nemaju razvijeno.
Za gledanje na monitorima 22" (uzmimo kao danasnji prosek), i tih 5MPix je previse, cak i ako podrzavaju Full HD rezoluciju, ona je i dalje manja od rezolucije nastale slike, pa ce tako doci do njenog smanjivanja, i opet dokaza da velicina megapixelaze uvecava sliku sto je nepotrebno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Dobro je samo kao crop, odnosno nadoknada nepostojanja adekvatnog zooma.

LittlePrince, ne bih trošio reči na tebe :dry:
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Wicker Man,
1. Slazem se
2. dodao bi i Samsung koji po meni mnogo toga pokazao
3. Potpisujem
4. Delimicno se slazem tu je i C7 npr.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

miodrage, molim te budi realan. Video sam poprilično JaTelefona koji su popucali po ivicama, napukla plastika, itd.....nije sve baš tako ružičasto. I ne, nema svaki telefon takvu reakciju na deathgrip kao što su imale prve serije četvorke....

Uostalom, odoste skroz van teme. Poenta je da Nokia jeste pokazala veoma solidan napredak, i poenta je da se S3 možda nekom sviđa a nekom ne, a takođe je tačno da i pored svega Nokia i dalje kaska za većino drugih proizvođača po nekim inovacijama.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Nokia - Microsoft telefon?
Microsoft i Nokia pregovaraju o mogućem zajedničkom radu na Nokia telefonu koji bi pokretao Windows Phone 7, tvrdi Eldar Murtazin, poznati ruski bloger, koji je i ranije pre zvaničnih informacija objavljivao smartphone novosti.

On tvrdi da su se ove dve kompanije tajno sastale prošlog meseca kako bi dogovorile buduću liniju brendiranih Nokia smartphone uređaja na WP7 platformi, prenosi PC World.

Kako iOS i Android sve više ugrožavaju Nokiinu poziciju, a finska kompanija je rešila da se za svoj udeo na tržištu smartphonea izbori, bar sudeći prema poslednjim potezima, ideja o saradnji sa Microsoftom se ne čini nerealnom, pošto i on sve više gubi trku sa konkurentma na ovom polju.

Ono što ipak unosi sumnju u ove navode, je činjenica da se Nokia aktivirala i najavila nove planove za Symbian platformu, ali ulaže i u MeeGo platformu.

Zvaničnih komentara za sada nema.
Mislim da u ovoj prici ima dosta istine,i da skoro izvesno mozemo ocekivati krajem sledece godine neki Nokia model sa WP7 O.S. .
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Evo mene ali opet na putu. Ima i ovde nekih neposlusnih vockica pa me Nokia poslala da to caskom sredim. :P
Mozda bude vremena da napravim i neke slicice ako se prolepsa vreme.

Lobachewsky, preskocio si ono poredjenje pixela.
Sada kada si video, tvoje misljenje je?
Inace, veruj da su fenomenalne slike kada se urade (hard copy). Daleko, daleko bolje od oni malih digitalaca sa po 10-12Mpx.

Nokia je resila ocigledno da se razvija na bar 2 sistema.
Ovo kako radi ponistava sva moja prethodna iskustva sa Symbianom i za sada nemam nikakvih problema (kao na ranijim modelima)
Citao sam negde da postoji plan da se kasnije na N8 stavi MeeGo. Mozda bi to bilo za nekoga privlacnije od 3. Otom-potom.

Iako licno smatram da Android jeste bolji u vizuelnom smislu od ^3 shvatam zasto ga nisu stavili na N8. Ko se iole razume u programiranje moze da to bolje objasni od mene.
Kako ja to vidim:
Sustina je da je Android i za babe i za zabe bas kao sto su oni kaubojski lekovi koji lece sve od suljeva do zuljeva. Takav sistem treba da obuhvati i siroki spektar hardvera i svega ostalog pa ga je tesko idealno optimizovati i napraviti da sa slabijim procesorom radi ovako brzo. Za tako nesto i treba 1GHz ili vise i mnogo rama da se sve to obradi i da radi brzo.
Kada malo bolje razmislim N8 kao da je pravljen prema 3 a ne obrnuto. Posto nisam rob GUI nego gledam funkcionalnost meni odgovara savrseno i ovo.

Pozdrav do sledece prilike.

P.S Navigacija i ovde SAVRSENA. Stari dobri Garmin radi i na N8 bez greske, bez skidanja kredita i bez "ups, za ovo selo nema mape" (selo ima stanovnika kao pola Srbije :lol: ).
Da ne zaboravim, Maps je takodje ok ali sa mnogo manje detalja ali bar je dzabe :wink:
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Hmmm, sto se Garmina tiche, a sad ce mnogi da krenu da me pljuju znam da je u odnosu na IGO daleko neprecizniji. Elem, dogadjaj je bio sledeci - ja dugo nisam bio u BG, ali makar ga poznajem. A drugar ga uopste ne zna, i kaze idemo kako kaze GPS. Posto ni on ni ja nismo tacno znali gde treba da odemo (ja sam znao po karti otprilike - nesto malo iza Kuce cveca), Garmin nas je sa Mostarske petlje odveo na Dusanovac :D
IGO nas je posle vratio :D hehe
Sto se tiche Nokie i WP7 - hmmm, interesantno, bilo bi lepo, ali zar da odustanu od necega sto su platili onolike pare? Mada opet... sve je moguce :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

nego jeste li videli da se veliki broj nokia blogova u posldenje vreme ugasio, jer ljudi prelaze na nesto drugo razocarani nokijinom politikom :cry: http://nokiamobileblog.com/nokia-has-let-me-down/

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

LittlePrince napisao:Ово си рекао само да удариш контру...
Ne, to zaista i mislim. Objašnjenje se nalazi u postu ispod tvog, Lobachewsky je lepo napisao. Po meni nepotrebno, ali ako dolazi u paketu - zašto da ne.

Mirko BGD, da, to je upravo ono o čemu sam pričao. Citiraću čoveka:
Edward napisao:Being a Nokia blogger is not as exciting as it was some years ago. Nokia has been playing the “catch-up” game for too long now. They used to be the leader.

I was just playing with my Nokia N93 and I realized why I started a Nokia blog in the first place: they were the ones that came up with the cool gadgets, the innovations – and everyone else played the catch-up game…

But Nokia stopped innovating. Its last effort, the N8, makes me laugh when I compare it to my other phones. In every other aspect, but the camera, the N8 lags behind my Galaxy S, and more recently, my Samsung Focus.

I have to be honest, I sold the N8 I was given by Nokia. I was not using the N8, it was just pretty hardware with an annoying, horrible, and unattractive UI and UX.

I have not given up on Nokia though… There is MeeGo coming, and there are the updates that used to be Symbian 4 coming too… But until Nokia gets my attention back, this blog will remain without updates…..

Odgovori