Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od znemanja »

@srđan.obradovoć, apsulutno netačno, android je jednostavan brz i izuzetno pouzdan. Stara garda će bez problema kupiti Nokiu sa premium karakteristima jer vole taj brend a do sada su bili uskraćeni da pazare Nokiu sa funkcionalnim OS-om. Za malđu populaciju i tinejdžere Nokia bi trebalo da izbaci neki midrande sa dobrom kamerom, kako frontalnom tako i glavnom u širokoj paleti boja i sa bogatom ponudom prateće opreme kako bi zadovoljili raznolike ukuse.

Jednostavno, ljudi će kupovati Nokiu zbog brenda, a zahvaljujući Android OS-u neće bti razočarani funkcionalnošću.

Nokia u svojoj reklamnoj kampanji mora jasno da naglasi da ona nema veze sa MS Nokiom kako je ljudi ne bi zaobilazili. Mora da potencira Android OS jer je to način da privuče kako nove korisnike tako da i reanimira one stare koji su voleli taj brend.

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

znemanja, Znam za funkcije widget, medjutim ti moras naknadno widget ubaciti dok je kod windowsa "plocica" u ulozi ikonice, a ako zelis mozes je prosiriti da bude velicine widget pa ti prikazuje tada i vise informacija nego kada je smanjis. Prilagodis je nivou ikonice, ili prosiris maksimalno ako zelis npr da ti vreme prikazuje po danima, minimalnu maksimalnu temperaturu i slicno, kao i widget na Androidu. Naravno za neke stvari moras uci u aplikaciju, nije dovoljno samo prosiriti plocicu odnosno ubaciti widget.
Lepo si rekao da ima mogucnost personalizacije, dakle da oni kojima vise godi crno-bela varijanta interfejsa istu mogu i da podese, u suprotnom Android I ne bi nudio personalizaciju da nema korisnika koje smara wallpaper, ikonice u razlicitim bojama i slicno. Na WIndowsu isto ima mogucnost da se podesi da sve bude crno-belo, za one kojima je saren kao sto si ti napisao da je tebi. Windows je takav kakav je, ako ti se svidja dizajn kupis ga, ako ne kupis Android (koliko sam upoznat ni iOS ne nudi mogucnost personalizacije, tako da ili ti se svidja ili ne).

Ovo sto si napisao za Samsung da neko radije kupi telefon koji kosta boga oca, kome moze da eksplodira baterija u dzepu, u ruci, na stolu, rade samo hazarderi. Da li je resen problem I koliko ne znam, jedino sto je bilo pisanja da su i zamenjeni uredjaji imali isti problem. No dobro, to neka resave Samsung, ja sa svojim telefonom nemam ni pregrevanje a kamoli da mi eksplodira.

Sto se olovke tice slazem se da treba izbaciti jedan takav biznis model kako bi se stvorila veca konkurencija, ali iz nekog razlika i vec postojeci proizvodjaci koji izbacuju phablete ne forsiraju olovke iz nekog razloga. Medjutim pre nego ponude neki biznis model da pariraju Note seriji moraju imati privlacan dizajn, dobar hardver, odlicnu kameru jer u suprotnom nece biti razloga da neko pre razmotri Nokiju nego Note.
Festina lente.

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

znemanja napisao:@srđan.obradovoć, apsulutno netačno, android je jednostavan brz i izuzetno pouzdan. Stara garda će bez problema kupiti Nokiu sa premium karakteristima jer vole taj brend a do sada su bili uskraćeni da pazare Nokiu sa funkcionalnim OS-om. Za malđu populaciju i tinejdžere Nokia bi trebalo da izbaci neki midrande sa dobrom kamerom, kako frontalnom tako i glavnom u širokoj paleti boja i sa bogatom ponudom prateće opreme kako bi zadovoljili raznolike ukuse.

Jednostavno, ljudi će kupovati Nokiu zbog brenda, a zahvaljujući Android OS-u neće bti razočarani funkcionalnošću.

Nokia u svojoj reklamnoj kampanji mora jasno da naglasi da ona nema veze sa MS Nokiom kako je ljudi ne bi zaobilazili. Mora da potencira Android OS jer je to način da privuče kako nove korisnike tako da i reanimira one stare koji su voleli taj brend.

Pa znas kako, ako se odluce da ciljaju na premium karakteristike to je dtuga prica. Po meni je debilno pricati o fonovima koji kostaju 300,400,500eur ili vise a da su nepouzdani i nekvalitetni. Posto vidim da koristis S7 onda smo na razlicitim duzinama. Ja pricam o fonovima od 60-200 eur. Tu mogu da naprave razliku zbog brenda.
Kupi android od 100eur, ubaci sim ukljuci ga pa vidi kako ve biti pouzdan za tri meseca. E tu je win bio na pravom putu i tu je nokia trebala da gura.

Sent from mTalk
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@srđan obradović, lepo si rekao da je do 100 evra Win bio pouzdan. Sada imaš masu androida sa novom iteracijom OS-a od 100-150 evra koji rade odlično. Jednostavno Android se razvija jako velikom brzinom i svi problemi koji su postojali na predhodnim iteracijama su sada ispravljeni. Sada nema više problema ni sa jeftinim Android uređajima.
Problem sa Windwsom je što sa svakom iteracijom ime sve više i više problema.

Inače, za Nokiu koja namerava da se vrati na tršište, High-end kategorija je on kategorija koju treba da gađa. Nije se Apple proslavio tako što je izbacivao low budget telefone veće je ponudio samo model u Premium kategoriji.
Tržište mid range i low end telefona je prepunjeno, imaš masu kineza koji za male pare nude dosta dobte karakteristike, ali retko ko za 500+ € kupuje kineze, već traži proverene marke kao što su Apple i Samsung. Nokia ima ime, samo da ponude kvalitetan proizvod i ponovo su u igri.

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Enemoon
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Sep 2016. 22:08
:: Xiaomi Mi 9T Pro

Post od Enemoon »

Ni jedan jeftin android nikad neće moći da se poredi sa jeftinom nokiom sa win Os-om i to je činjenica koju svi znaju ali ne mogu svi da je prihvate.Superiorna je,nokia naravno.

Sent from mTalk
Poslednja izmena od Enemoon u Ned, 09. Okt 2016. 10:50, izmenjeno 1 put ukupno.

rock9855
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 15. Jan 2014. 20:23
:: MS Lumia 950
:: OnePlus 7T

Post od rock9855 »

Ja mislim da Nokia može da napravi veliki uspeh i kroz par godina da bude u top 5 proizvodjaca. Treba da upakuju dobar hardver po ceni nizoj od konkurencije a u rangu huaweija. Sve upakuju u premijem kuciste sa minimalno izmenjenim androidom koji ne baguje i nema brdo bespotrebnih aplikacija kao TW npr. Sa svojim imenom može da ima taj početni vetar u ledja. Cim izbaci nekoliko dobrih modela koji su dobro izreklamirani. Vratiće se poverenje kupaca i mnogi ce zeleti ponovo Nokiu. Dobre kamere se podrazumevaju jer je to zaštitni znak Nokie od pojave kamera na mob telefonima. Evo ja kao verni fan bi joj dao sandu ako izbaci neki zanimljiv model. Ako ne zeznu nesto Nokia može biti u Evropi medju prva tri proizvodjaca za par godina. Nadam se da imaju resursa i pameti da iskoriste potencijal

Enemoon
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Sep 2016. 22:08
:: Xiaomi Mi 9T Pro

Post od Enemoon »

Šta im vredi pamet kad im za to čemu se ti nadaš treba mnooogooo novca

Sent from mTalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Klinci ne da ne znaju za Nokiju, nego im je Nokia nešto što je nezanimljivo. A ako kažu "mi nismo stara Nokia", šta su onda... Neko ko je propao jer nije više bio zanimljiv, pa sad pokušavaju sa manje resursa da se vrate na foru stare slave iz doba dumb telefona.

Sent from mTalk on Windows 10 phone

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Enemoon napisao:Ni jedan jeftin android nikad neće moći da se poredi sa jeftinom nokiom sa win Os-om i to je činjenica koju svi znaju ali ne mogu svi da je prihvate.Superiorna je,nokia naravno.

Sent from mTalk
Apsulutno pogrešno, uzmi bilo koji telefon sa Androidom 5.1.1 i naviše u cenovnom rangu do 150€ i uvidećeš da tu Win nema šta da traši. Win je imao prolaz ranije jer je relativno dobro radio na jeftinim uređajima, ali je sada i to gotovo.

@Garu nije Nokia propala, upropastio je MS sa Windowsom, da nije bilo MS sada bi Nokia bila sigurno u top 3.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Ne vidim zasto bi se Nokia distancirala jasno od MS-a u kampanji. Nije MS osudjen za ubistvo pa da ovi moraju jasno da se distanciraju. :-D Nisu Nokiu sa WP-om koristile milijarde i sad su svi oni razocarani. Mislim da Nokia ima bolji brend u odnosu na sve te kineze koji se danas kupuju. Ako zele da se probiju moraju imati pristupacnu cenu bilo koji segment da gadjaju. Pogledajte kako je prosao Blackberry sa androidom, jednostavno bio je preskup. Imaju ime koje je cenjeno samo to ime ne smeju da naplacuju. Mnogi ce hteti da kupe jeftin a poznat brend za koji se oduvek vezivao kvalitet. Kakva je njihova strategija, videcemo.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

znemanja, Upropastio ih je MS jer su im dozvolili, ispade da su ljudi iz Nokije bili maloumni pa nisu znali sta rade. Da se na vreme preslo na Android ne bi se sad vracali iz mrtvih. A MS ne treba komentarisati, imati komparativnu prednost i srozati trzisno ucesce to moze samo neko ko ima monopol na drugom polju (PC) pa da placa gubitke na polju mobilnih telefona.

staff, Prosli su kako su prosli jer misle da im telefon kuva rucak, meri nivo secera u krvi i slicno i neobjektivno nabijaju cenu uredjaja i onda opsala, slaba prodaja. Pogledaj samo kineze, guraju SD 820, 821, a onda ugrade prosecnu kameru koja je 3 kollja iza Samsunga, LG npr. I stave cenu uredjaja 500+ eur. A Xiaomi je relativno brzo izbio na 2. mesto u Kini koje je najvece trziste jer je ponudio sve isto sto i ostali (doduse na kameri moraju jos da rade posto je I dalje losija od vodecih konkurenata), samo za pristupacnu cenu.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

staff napisao:Mnogi ce hteti da kupe jeftin a poznat brend za koji se oduvek vezivao kvalitet. Kakva je njihova strategija, videcemo.
Baš tako.

A da li je Microsoft upropastio Nokiju, nije njima Microsoft govorio šta da rade - za šta god da su se odlučili, sami su doneli odluku. Oni su se očigledno opredelili za Windows jer nisu hteli da budu jedni u moru ostalih brendova.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Mogu kineski proizvodjaci da budu na kom hoce mestu u Kini, svet ih nece tek tako prihvatiti kao ravnopravne takmace najpoznatijim brendovima. Jos uvek moraju kinezi da se bore i da grade imena, Nokia to ne mora i tu je njihova sansa medjutim samo ime nije dovoljno.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

S tim da je sigurno u mnogim zemljama već dosta ljudi probalo i kineske telefone. Ko je imao dobro iskustvo sa Huawei telefonima, što bi davao mnogo više novca za Nokiju. Možda ranije dok su ljudi bili skeptični prema kinezima, sad baš i ne.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Na sve to zavisi kako će biti optimizovan android na tom uređaju. Ako bude kako treba imaju šanse, a ako se bude loše pokazao džaba sve i ime i boje i oblik. Uvek se pojavi nešto novo što može da privuče pažnju kupca. Danas jedna vest traje samo jedan dan ako se podgreva može da potraje neko vreme, hoću reći ako se pokaže kao kvalitetan i pouzdan aparat imaće svu šansu da uspe da otkine deo kolača tržišnog udela.

Soilent Green is People
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

staff napisao:Mogu kineski proizvodjaci da budu na kom hoce mestu u Kini, svet ih nece tek tako prihvatiti kao ravnopravne takmace najpoznatijim brendovima. Jos uvek moraju kinezi da se bore i da grade imena, Nokia to ne mora i tu je njihova sansa medjutim samo ime nije dovoljno.
Ovo nije tacno.
Koliko znam trenutni poredak je takav da je medju prvih 10 proizvodjaca na svetu cak 7 iz Kine.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Ima logike u tome ja i ne znam da se neki uređaj sklapa van prc-a :)

Soilent Green is People
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Martin Mystere
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Ned, 20. Okt 2013. 11:10
:: Samsung Galaxy Note8
:: LG G2, HTC HD2

Post od Martin Mystere »

staff napisao:Mogu kineski proizvodjaci da budu na kom hoce mestu u Kini, svet ih nece tek tako prihvatiti kao ravnopravne takmace najpoznatijim brendovima. Jos uvek moraju kinezi da se bore i da grade imena, Nokia to ne mora i tu je njihova sansa medjutim samo ime nije dovoljno.
Ovo je netačno na toliko nivoa... Niti su kineski brendovi visoko pozicionirani isključivo u Kini, niti je pojedinim brendovima potrebno da grade dodatno imena, niti ime Nokia trenutno samo po sebi ima toliki značaj koliki veruješ da ima u poređenju sa pojedinim kineskim top brendovima.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ma sve je to Orijent. Sony, LG, Samsung, Xiaomi, Huawei... Apple i BlackBerry se tamo sklapaju i prave jedino nisu striktno njihove firme...
Sto se mene tice, Nokia verovatno nece napraviti nikakav bum, bice nekih koji ce da je pazare iz nostalgicnih razloga, mozda i ponude nesto dobro, ali videcemo sa kojom cenom. U svakom slucaju, bice jos jedan u nizu Androida koji je eto tu da bi postojao.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

E to, upravo treba da se razlikuju od kineza! U jeftinijem segmentu, gde prc dominira, cesta je situacija da fon kosra 60-70 eur , ima 2355mp kameru, najnoviji android, prelep dizajn, tanak, ogroman ekran...a 512 RAM. Znaci to ne sme da im se desi. Cak i samsung ima te fore. To je malo dziberski. Treba napraviti iskren i usklađen fon. Ovako cenom i reklamom privuces ljude a onda krenu bagovi kvarovi i gotovo. Za garazne brendove nije steta, ali za Nokiu...

Sent from mTalk
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

Odgovori