Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od Joxy »

Ne bih se bas slozio sa svim napisanim iz prostog razloga sto Nokia ako bi isla na agresivan marketing ti telefoni nikako ne bi imali tu neku normalnu cenu. Primer je Huawei koji ima takve cene kakve ima ali trenutno ima mozda i najbolji marketing od svih proizvodjaca. Jednostavno sve to ulazi u krajnju cenu telefona.
E sada sa druge strane, makar na pocetku, mislim da ce Nokia biti interesantna pre svega evropskom trzistu koje, budimo realni, ne moze da se poredi sa azijskim/kineskim.
Nokia se vraca na velika vrata to je sigurno, ako se obistine sve one tvrdnje vezane za specifikacije modela. Vreme ce pokazati sve drugo, mislim da je nezahvalno prognozirati jer se situacija na trzistu menja bukvakno iz dana u dan.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

@Joxy, tačno, agresivni marketing znači dosta para, ali Nokia mora da bude svesna da za njih nema dobiti u nekom narednom periodu već samo gubici. Oni moraju da obaveste trzište da su ponovo tu, a to košta i to puno košta. Tek kada kupci spoznaju njihovo ponovno prisustvo onda mogu da razmišljaju o nekoj eventualnoj dobiti.

Npr, HTC ima odlične modele, njihov flagship HTC 10 je po nekim parametrima i bolji od S7 edge, a koliko je zastupljen S7e a koliko HTC 10. Pomenuti model nigde do sada nisam video, nema ga kod provajdera, nema ga u radnjama, ljudi ga ne koriste i jedan odličan model ostaje marginalizovan. Da je tu marketing odradio posao priča bi bila drugačija.

Ljudi vole da kupuju ono što je popularno i što je sa jakim brendom, a Nokia ima jedan adut koji kinezi nemaju, a to je poznat ime zato moraju to ime maksimalno da iskoriste, košta će puno, ali ako misle da se koliko-toliko vrate na trzište nemaju drugog izbora, pristupačne cene modela i agresivni matketing je recpet.

Sent from my Galaxy S7 edge using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

I ovo što kažeš za Meizu, Xiami i slično, to se u potpunosti slažem, ali i za Huawei.

Za izbacivanje Windows telefona, nije to nešto čemu se nadam, tj. ne očekujem tako nešto, ali ne mislim da bi to bio loš potez. Ali ne na početku, Android im je sad igranje na sigurnije.

Vezano za lojalnost brendu, i tu se slažem, ima ljudi koji će ga kupiti zbog brenda, jedino što takvih nema među mlađima pretpostavljam. To bi mogli biti samo oni koji su koristili Nokije dok je bio Symbian aktuelan, pa i oni koji su kupovali Lumije po preporuci Nokije kroz svoje starije telefone.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

TosaNS napisao:.....Nokia sa reklamom ili bez nece postici ama bas nista znacajno....
Šta je babi milo to joj se i snilo. :D

Nokia će sigurno napraviti prilično bolje rezultate u odnosu na one koje je imala dok je sarađivala sa Microsoftom, jer lošije od toga jednostavno nije moguće. Pre svega zbog promene operativnog sistema koji više neće biti kamen oko vrata, kao što je to bio WP. Koliki je to promašaj konačno je osetio i Microsoft, koji je izgubio silne milijarde $ zbog WP-a i na kraju zaustavio sopstvenu proizvodnju uređaja sa tim sistemom. Dakle, Nokia može samo bolje da posluje sa Androidom, što je već dobra polazna osnova za pravljenje nekih dugoročnih planova. 8)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Mozda ce Nokia bolje da posluje s Androidom, a mozda i nece.
Win uredjaj sigurno nece izbaciti jer na to nema ni pravo.

Sto se marketinga tice, ako ne uloze u njega, nemaju cemu da se nadaju, ako uloze, opet je pitanje koliko ce to da se vrati i sto je jos bitnije, KADA?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Naravno, trebao je da stavlja Android u svoje telefone koji se svako malo restartovao, bagovao ko zmaj, i da ne nabrajam - pre svega na jeftinijim telefonima. 8) I nemoj mi drobiti kako ljudi nisu trebali da kupuju jeftinije telefone, Windows Phone je pokazao da moze da se napravi i smart telefon koji lepo radi, a nije skup. I koliko god ga ti mrzeo iz svojih za nas nejasnih razloga, taj Windows Phone je pogurao Google da poradi na optimizaciji svog sistema, ali cije performanse i dalje mnogo zavise od kolicine RAMa (iako ne koliko i ranije, makar po vasim pricama, ne znam iz prve ruke). Ako je danas tvoj voljeni Android znatno bolji nego ranije sto je bio, zahvali i Microsoftu na tome.

Kratko sam ti odgovorio, i sad idemo dalje. A ti snivaj sta ti se sniva. :)

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

miodrage napisao:Mozda ce Nokia bolje da posluje s Androidom, a mozda i nece.
Nema tu možda. Šta može da bude lošije po Nokia-u od onoga što im se već desilo, a isto je doživeo i Microsof sa svojim uređajima. Finansijski krah koji se meri milijardama $. Da im nije drugih poslova na kojima debelo zarađuju, već bi odavno bankrotirali od poslovanja sa mobilnim telefonima. :D
miodrage napisao:Win uredjaj sigurno nece izbaciti jer na to nema ni pravo.
Pa to više neće ni oni koji imaju pravo. Eto neće ni Microsoft više da pravi gubitke i zaustavio je proizvodnju.
miodrage napisao:....Sto se marketinga tice, ako ne uloze u njega, nemaju cemu da se nadaju, ako uloze, opet je pitanje koliko ce to da se vrati i sto je jos bitnije, KADA?
Svi misle da je marketing svemoguć i samo o tome pričaju. Važan je naravno, ali samo kad imate dobar proizvod u koji vredi uložiti novac za marketing. Jedno bez drugog ne ide. Može se na prevaru reklamirati i loš proizvod, ali ta vrsta marketinga daje neke rezultate samo u jednom kraćem periodu, 15-20 dana ili mesec-dva i posle je šteta veća od koristi jer potrošače ne možeš dugo da obmanjuješ. Jednostavno, nema tog marketinga koji u dužem kontinuitetu može prodavati loš proizvod. 8)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Može da bude mnogo gore veruj mi. Marketing je danas skoro sve, eto ti znemanja što je naveo za HTC10.
I za kraj, biće još win uređaja, MSFT neće i ne može, mogu reći, ne sme da odustane od mobilne platforme jer su onda gotovi. Po najavama, biće nešto do sada novo i neviđeno.
Poslato sa najboljeg telefona današnjice
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Grešiš 1808 jer telefon nije nešto što kupuješ svake nedelje, pa jednom uđeš u prodavnicu i pomisliš "a daj da probam i ovu Frikomovu buraniju", pa je samim tim uticaj marketinga ogroman. Sa telefonom neće neko reći "a daj da probam ovaj Meizu, jeste da je taj njihov telefon 75% moje plate (u nekom boljem slučaju), ali daj da vidim kakvi su". A ogroman je uticaj marketinga ipak i kod proizvoda koji je kupuju na nedljnoj bazi.

I nemojte više o Microsoftu, idete u off. Znamo vrlo dobro šta ko ovde misli o Windows Mobilu, držite se teme. :D

ciklon
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 07:03
:: Mi Note 10 Lite

Post od ciklon »

Nokia bi trebalo da uradi ono što nije sa jeftinijim Lumijama - da prodajni paket bude cenovno prihvatljiv (bilo da su modeli il nižeg, srednjeg i višeg ranga), da svaka kutija uz fon ima sluške i data kabel sa punjačem, a ne da se, kao u doba saradnje sa MS-om, stegnu kao lik kome je ispao sapun u zatvoru, pa da daju samo fon i punjač sa običnim kabelom.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

I dodatno, da ne čuvaju neke opcije samo za skuplje telefone, to sad sebi definitivno ne mogu da priušte, a kao što se vidi i po učinku, nisu to mogli sebi da priušte ni ranije. Mislim na to što nisu davali glance za jeftinije telefone iako su to mogli. Dovoljno je što se telefoni već razlikuju po chipsetu, kamerama, i ostalom.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

1808 napisao:
Nokia će sigurno napraviti prilično bolje rezultate u odnosu na one koje je imala dok je sarađivala sa Microsoftom, jer lošije od toga jednostavno nije moguće. Pre svega zbog promene operativnog sistema koji više neće biti kamen oko vrata, kao što je to bio WP. Koliki je to promašaj konačno je osetio i Microsoft, koji je izgubio silne milijarde $ zbog WP-a i na kraju zaustavio sopstvenu proizvodnju uređaja sa tim sistemom. Dakle, Nokia može samo bolje da posluje sa Androidom, što je već dobra polazna osnova za pravljenje nekih dugoročnih planova. 8)

Samo ću da te citiram "Šta je babi milo to joj se i snilo. :D"
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

miodrage napisao:....Marketing je danas skoro sve, eto ti znemanja što je naveo za HTC10.
Mogu i ja tebi da navedem kontra primer. Evo recimo Microsof kad je lansirao WP8. Niko u istoriji mobilne telefonije nije uložio toliko novca u pokretanje novog projekta, od kupovine Nokia-e do megalomanskog marketinga. I šta su uradili?????? Ništa naravno, jer nema tog marketinga koji može izgurati takav promašaj.
A sećaš se verovatno i one njihove prevarantske reklame za L1020 kada su snimali DSLR kamerom, a predstavili da je to snimak sa 1020. :lol:
miodrage napisao:...I za kraj, biće još win uređaja, MSFT neće i ne može, mogu reći, ne sme da odustane od mobilne platforme jer su onda gotovi.
Biće poneki komad od ovih firmi kojima M$ daje novac da naprave telefon sa W10M (kao što je Alcatel), jer su u obavezi još neko vreme (godinu dana) da održavaju sistem, ali sve je to samo šminkanje mrtvaca.
miodrage napisao:......Po najavama, biće nešto do sada novo i neviđeno.
To što spremaju (po najavama SurfacePhon) neće biti kompatibilno sa W10M. Opet kreću sve iz početka i opet nude samo obećanja koja su u proteklih 10-15 godina uvek izneverili. U njihova obećanja mogu da veruju još samo izuzetno naivne osobe.

Za to vreme Nokia će već stati na noge i opet će biti značajniji faktor na tržištu mobilnih telefona od Microsofta, što je svakako posebna satisfakcija. 8)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Nokija je kupljenja tek pri kraju, opet izvrćeš.

Ovo za Surface Phone neću ni komentarisati, okani se više Microsofta i Windowsa, nije ovde to tema. :lol: A očigledno je i da tu nešto što može biti baš dobro izvrćeš da izgleda kao opet loš potez Microsofta.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Interesantno mi je kako neki pisu sta ce Nokija raditi kao da rade u toj kompaniji. Nokija ce raditi kako oni misle da trebaju, ako hoce mogu i W10M da ubace u neki od modela. Sudeci po navodima iz medija izbacice 2 modela od 150 i 200 dolara (ako sam dobro upamtio cifre) i navodi se jos neki flagship sa SD835 i Carl Zeiss optikom. Tu verujem da ce cena biti paprena, ali ako kamera bude bila zver onda im se moze.

Sto se MS tice, imaju odlicno poslovanje sa Windowsom za PC i mogu sebi da priuste da ostvaruju gubitke sa Lumijama, iako je potpuno nelogicno zasto se ponasaju hazarderski u tom slucaju.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

Nisam inventivniji od Nokijinog razvojnog tima da bih mogao da smislim šta je to što Nokia Android može da osmisli a da bude novo i originalno i prepoznatljivo. Možda dizajn sa oštrim ivicama, zaboravljene fore sa dugmićima za miziku i ostalo kao sa X serije, reprodukcija muzike sa fona na auto-radio...obavezno led lampica ili nesto slično. Ja bih je uzeo ako bi imao neki model do 150€ jer ne dajem vise za mobilni nikad. Čak i ako je android.

Lumia 532ds Win10 continum carl zeis 256gb Grand surface
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Obrisan je off. Vodite računa o naslovu tema u kojima pišete da ne bi bilo zaključavanja i banovanja.
Nemam nameru da idem za vama i opominjem vas.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Festina lente.

Abioye
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Okt 2016. 16:06

Post od Abioye »

Pojaviće se kad i S8 i u tome je problem. Između S8 i nove Nokie većina će izabrati S8. Izgubili su tržište i kupci su se okrenuli drugim proizvođačima.
Mislim da će se Nokia vratiti ali ne na prvo mesto, nego će tavoriti u nekom mid range segmentu i zarađivati ponešto na konto stare slave.
Jasno je da neće moći da se približe Samsungu, Huaweiu i drugim velikim firmama koje troše ogroman novac na razvoj i istraživanja...

Odgovori