Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od гари »

Ime u dobroj meri i prodaje telefon, ali Nokia ime nije to što je nekad bilo, Nokia je prozvođač telefona koji se sporo snalazio sa smart telefonima, i to ne zbog Microsofta nego zbog same Nokije. Nokia se uhvatila Windowsa ne bi li se spasla, nije se Windows uhvatio Nokije. Mada jeste to sve i Windowsu koristilo, naravno. Stoti put, Nokia je imala izbor - da li da bude jedan u moru proizvođača, ili da ponudi nešto drugačije, i zato je ponudila Windows telefone. Sa Androidom je znala da ne može da postigne svoje ciljeve, a sad je ova priča sa Androidom više "daj šta daš".

I tako je, Apolo!

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Nisam isključio android, moje razmišljanje je išlo u pravcu da imaju oba os-a, bi možda mogla biti prednost, tako da to što ja više preferiram jedan os od drugog nije važno, kosolidacija će potrajati ... Tačno da bi mi bilo drago da su izbacili na tržište i aparat sa win os ali to nije tema, imam rezerve prema uspešnom povratku nokijie u bilo kakvom obliku... No ja im svakako želim uspešan povratak ali iz moje perspektive to je još jedan android koji neće biti moj izbor...

Soylent green is people
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Festina lente.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

TosaNS napisao:Ja mogu reći da će naredni period pokazati da li sam upravu ili ne.....
Nikakakav budući period tebi neće razbiti tu tvoju neizlečivu zaslepljenost od koje nisi u stanju da vidiš i ono svako može da vidi,.... pogledaj šta ti pišeš.....
TosaNS napisao:..... mislim da nisu trebali da u potpunosti odbace win os....
Za koga to da proizvode, kad više nema tržišta koje to traži da kupi. Šta, treba opet da pokrivaju gubitke samo da bi ti, gari i još vas 10-15 fanatika bili zadovoljni. Pa sa time sistemom su otišli u bankrot, a od proizvodnje takvih (WP) telefona je odustao čak i Microsoft, čime je posredno priznao da je to čist finansijski gubitak praviti takve uređaje. Još jedino TI nisi u stanju da shvatiš šta se dešava i nečemu se nadaš. :lol: :lol: :lol:

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

A šta ti imaš u toj kristalnoj kugli u kojoj gledaš budućnost... :D Mora da je neki Android u njoj, ali nisi imao kinte da kupiš kuglu sa više RAMa, pa kugla malo baguje. :lol: Nikad ne kupuj jeftinu kuglu. :lol:

1808, pa ti si ovde Google fanatik. :D

Ali nemoj ipak tako da razgovaramo. :) Ti kupi šta ti voliš, mi ćemo šta je nama bolje, i svako da bude srećan.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Na zapadu Nokia ima mnogo bolje ime od mnogih drugih proizvodjaca. Ljudima moram 5 puta da ponovim kako mi se zove telefon. Azija jeste najvece trziste gde ti kineski telefoni imaju najvecu prodaju ali mislim da je Zapad taj koji diktira trendove. Ako Zapad dobro prihvati Nokiu prihvatice je svi i naravno, cena ce biti itekako vazna.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, ali zapad trenutno zna samo za Apple i Samsung. Samsung=Android. :)

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

staff napisao:Na zapadu Nokia ima mnogo bolje ime od mnogih drugih proizvodjaca. Ljudima moram 5 puta da ponovim kako mi se zove telefon. Azija jeste najvece trziste gde ti kineski telefoni imaju najvecu prodaju ali mislim da je Zapad taj koji diktira trendove. Ako Zapad dobro prihvati Nokiu prihvatice je svi i naravno, cena ce biti itekako vazna.

Zapad je manje trziste od Azije (kontrektno Kina I Indija na koje se fokusirao Xiaomi) gde se zna samo sa Samsung i Apple, a generalno sve vise se kupuju kinezi u skladu sa devizom sto vise dobiti za ulozeni novac. Tim pre nakon debakla Samsungovog novog Note-a i novog iPhone koji koliko vidim po pisanjima nista spektakularno nije ponudio (mada po meni licno nikad i nije bio spektakularan dok nisu izbacili 3.5mm jack). Slazem se da Xiaomi i drugi kineski proizvodjaci i dalje nisu afirmisani u znacajnoj meri na zapadu, ali koliko znam Xiaomi se trenutno i ne fokrusira na zapadno trziste. Nokia jeste ime medjutim ljudi ce koristiti telefon, koji ako ne bude u skladu sa ocekivanjima ime nece znaciti nista.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Budimo iskreni, vecina njih kupuje kineske telefone a masta o iphone i samsungu. Mali je broj onih koji kupuju flagship kineze a olako sebi mogu da priuste iphone i samsung.

Mislim da se svi slazemo oko toga kakav treba da bude povratak Nokie. Kvalitetni telefoni, odlicna kamera (za razliku od kineza) i pristupacna cena, odnosno da budu jeftiniji od vodecih proizvodjaca.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Naravno da ime znači dosta. Pa Apple je izgradio imperiju zbog poznatog imena. Pritom, siguran sam da će prosečan kupac između Xiaomi, Huawei, Meizu sa jedne strane i hardverski ekivalentnog Nokia telefona sa druge strane, za sličnu cenu, pre izabrati Nokia android telefon.

Takođe, Nokia nikako ne sme ni sada ni u budućnosti da plasira na tržište Windows telefone. Da su kupci hteli da kupuju Win telefone sa Nokia brendom to bi do sada i uradili, tržište je polazalo sasvim drugačiju sliku.

Sent from my Galaxy S7 edge using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od TosaNS »

Tržište pri tome misliš Kina i ostatak sveta. Kažem da nema potrebe dalje ići u neku priču sve je već rečeno, dalje bi se samo ponavljali i otišli u off u odnosu na temu. Ako mislite da su huawei i xiaomi marke u zapadnom svetu ne poznate onda mislim da grešite u toj konstataciji, da je tako huawei ne bi stojao iza nexusa ili možda grešim. Ja mislim da će sada pre ljudi uzeti huawei nego nokiu. Mišljenja sam da se Nokia sa windowsom solidno prodavala dok sa druge strane imate android sa koliko brendova iza sebe. To su ne uporedive kategorije sa jedne strane jedan brend, a na drugoj svi ostali. No videćemo ...

Soylent green is people
Poslednja izmena od TosaNS u Uto, 03. Jan 2017. 17:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Ostaje nam da sačekamo nove Nokia modele i vidimo kako će tržište reagovati na njih.

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od TosaNS »

Mlako gotovo neprimetno jer će se u isto vreme prema najavama pojaviti aduti drugih brendova... Što će dodatno otežati veliki povratak Nokie

Soylent green is people

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

гари napisao:Nokia je prozvođač telefona koji se sporo snalazio sa smart telefonima
Zaboravio si da naglasiš vremenski period. Smartphone je bio i Symbian telefon mnogo pre Androida i iOS-a, koji je na vrhuncu svoje dominacije držao i 80% tržišta. Nokijina sporost je novijeg datuma. A toj sporosti je umnogome doprineo i Microsoft sa svojim kačkavaljem od sistema.
Digitron bre ima više aplikacija od Windows-a!! :D

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

TosaNS napisao:....Mišljenja sam da se Nokia sa windowsom solidno prodavala.....
Pod hitno se javi Microsoftu i referiši o toj solidnoj prodaji, jer oni izgleda imaju drukčije podatke čim su ukinuli proizvodnju WP telefona. To je sigurno neka zavera protiv M$-a, koju izgleda samo TI možeš da im objasniš i spaseš WP od propasti. :lol: :lol:

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ja govorim o onome što mi se čini da ljudi misle o Nokiji, a to je mišljenje iz doba pre "kačkavalja". :)

Sent from mTalk on Windows 10 phone

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

TosaNS napisao:Mlako gotovo neprimetno jer će se u isto vreme prema najavama pojaviti aduti drugih brendova... Što će dodatno otežati veliki povratak Nokie

Soylent green is people
Kao što rekoh, ostaje da vidimo. Suprotnog sam mišljenja, jer brend kao što je Nokia i dalje ima lojalnost određenih kupaca, a sada kada je Windows van priče, možda se ti verni kupci i vrate na Nokiu.
Tržište će vrlo brzo reći svoje.

acamatic
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 10. Okt 2011. 12:24

Post od acamatic »

M$ je uništio sve što je nokia vredno imala. Taj udeo od 0.8% ili koliko već je zahvaljujući imenu i ostvaren. Koliko njih poznajem da su kupili wp telefone samo što su verovali imenu Nokia i ništa više. I kada su se uverili u svoju kupovinu imali su šta i da vide, da su svoj novac bacili bad badava za digitron na touchscreen - u.
Prosto mi je krivo, ne mogu da opišem koliko mi je žao što su to ime ublatili M$ stoke. Ta Nokia je zadavala domaće zadatke na bazi telefona mnogo pre Apple, Samsunga i ostalih...
Nadam se da će pametno poći i startovati prodaju, ne sa previsokim cenama da bi tržište moglo da se pridobije na staro ime, ali sada sa novim OS. Da ne misle ljudi kako je nokia ponovo vratila one kante od telefona sa još većim smećem od os.
I da želim, da M$ i ceo deo wp prođe isto kao što je prošao i s^3,odlična zamisao koju su uništili!!!

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

TosaNS napisao:Tržište pri tome misliš Kina i ostatak sveta. Kažem da nema potrebe dalje ići u neku priču sve je već rečeno, dalje bi se samo ponavljali i otišli u off u odnosu na temu. Ako mislite da su huawei i xiaomi marke u zapadnom svetu ne poznate onda mislim da grešite u toj konstataciji, da je tako huawei ne bi stojao iza nexusa ili možda grešim. Ja mislim da će sada pre ljudi uzeti huawei nego nokiu. Mišljenja sam da se Nokia sa windowsom solidno prodavala dok sa druge strane imate android sa koliko brendova iza sebe. To su ne uporedive kategorije sa jedne strane jedan brend, a na drugoj svi ostali. No videćemo ...

Soylent green is people
Naravno da su nepoznate marke kad tek sada izlaze na ta trzista. Xiaomi narocito, dok je Huawei tu mnogo bolji. Od svih tih kineza, mislim da se jedino Huawei probio/probija na Zapadu.

Ja ocekujem od Nokie neki dobar midrange telefon jer ja plivam u tim vodama kao i vecina ljudi i misljenja sam da moraju i taj segmet dobro da pokriju.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

znemanja, nije bas Apple dosao do ovoga samo zahvaljujuci imenu, jer su pre toga 2 ili 3 puta bankrotirali pa ih je federalna vlada spasavala. Do ovoga sada su dosli nenadmasnim marketingom, i stvaranjem hype-a u cemu je presudnu ulogu imao pokojni Steve Jobs, koga su neki ovde poprilicno blatili, a ja sam rekao jos pre 4-5 godina da je Apple njegova magija. Na kraju krajeva, ti si bio jedan od najglasnijih protiv Apple-a pa cim su dosli, odmah si uzeo sebi jedan.
Green, Nokia je mozda i drzala taj procenat trzista, ali sigurno ne zahvaljujuci svojim Symbian uredjajima, koji su ruku na srce bili odlicno, vec zahvaljujuci nekim dumb modelima koji su bili jeftiniji od sake pirinca, konrektno mislim na 1100 ciju prodaju jos niko nije ugrozio, niti ce u skorijoj buducnosti.

Sto se Windowsa tice, isto ovo se pricalo pre 4-5-6 godina za Apple, a sada Apple niko da uzme u usta.
To dovoljno govori i o polemicarima!
Android jeste trenutno najzastupljeniji, ali, nicija nije gorela do zore. Desice im se isto sto i Nokiji, naduvace se kao balon od sapunice a onda ce da puknu. Doduse, taj proces ce da bude daleko sporiji, jer Google proizvodi OS, a isti potom proizvodjaci hardvera dodatno smenkaju. Nokija je radila sve sama pa je zato na kraju i pukla sa Symbianom. Sa Win platformom nisu zeznuli nista, tu je krivac iskljucivo Microsoft, jer nije na vreme nametnuo nesto svoje potrosacima, ubedio ih da je to najbolje, i dozvoljio Nokiji da se malo razmase, a ne strogo diktirajuci sta i kako da rade.
Na kraju, kao najvecu gresku, ja im zameram sto su bilo sta od svojih app (a tu podrazumevam pre svega Skype, i Office) dali drugima na koriscenje. Kome treba, ima, kupite nas proizvod. Ovako, sto da neko sa Androida predje na Win, kada sve ima na svom sistemu. Glupost!
Trzisni rat se tako ne dobija!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Odgovori