Spolja Ni-MH, a unutra Li-Po

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
grinskrin
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 24. Mar 2008. 23:45

Spolja Ni-MH, a unutra Li-Po

Post od grinskrin »

Ljudi, brisite temu slobodno ako Vas smaram.

Sadasnji ortak, jer ga pre 15 dana nisam poznavao, je u svoju nokiu 5110 ubacio bateriju iz iPOD-a(koju mu je dao neki poznanik kome je od celog uredjaja baterija jedina ostala citava, tako da ne znam ni gde da trazim bateriju za iPOD), koja je Li-Ion ili Li-Polymer nisam siguran sad, pretpostavljam da je ova druga, posto je laksa ~4 puta od standardne Li-Ion za 5110 ili 7110, a bar duplo laksa od "nove" Li-Ion za 5110, 7110 itd... koja je zaista neverovatno tanka i laka(ona iz Balkanske ulice o kojoj sam pisao u temi "Baterija za 7110").
Sad, kaze "mu drzi" oko 10 dana, inace, sam bas juce licno i personalno prisustvovao nemilom dogadjaju dok je pricao ~2h(naravno, u toku "celog dana", jedno 50 uspostavljanja poziva) i otkucao 30ak poruka, a baterija pokazuje max. iliti 4 crte, a telefon se nije ni zagrejao :) (imao sam losa iskustva sa telefonima sa ekranima u boji, kamerama, fletovima, i naravno grejanjem kao da je bio u mikrotalasnoj itd. da ne zamaram, pa mi je zato ovo "svemirsko").

Ja sam izmerio kuciste Ni-MH baterije i zakljucio da baterija koja bi mogla da stane unutra ne treba da bude duza od 66mm, sira od 33mm i deblja od 10mm.

Dakle, zanima me neko sa slicnim iskustvom, ili sa iskustvom oko baterija, sto iz fotoaparata, kamera, fiksnih telefona, toki-voki-ja, iPOD-ova i svega sto bi moglo imati bateriju te dimenzije, sa naravno, sto vecim mogucim kapacitetom i da radi na 3.7 V

Racunam da standardna Li-Ion baterija za 7110 ili 5110 koja ima 900mAh moze da drzi 3-4 dana, 6 dana stand-by, ili 2 dana gorepomenutog "sadizma".

Inace, ukupan posao zahteva ni 10, 'ajde 15 minuta, da kao pazljivo otvorim kuciste baterije, stavim 2g lepka i prelemim + i -, i sve k'o fabricko 8)

Da sumiram,
treba mi baterija dimenzija 66x33x10mm, kapaciteta od 900mAh +, da radi na 3.6 - 3.7V, na toliko radi punjac(na punjacu pise 3.6V i 350mA),
ko god ima bilo kakvu info. o bilo kakvoj bateriji takvih karakteristika, neka pise, tome valjda i sluzi forum. Hvala Vam na vremenu.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

grinskrin, ne znam iz kog si grada, ali za Beograd sam načuo da ima neki likovi čini mi se u Svetozara Markovića koji rade reparacije baterija, ali moram da se raspitam za adresu (ako ti ne saznaš pre toga). Ako sam dobro razumeo rasturili ste iPod i videli da baterija po specifikacijama odgovara samo da je velikog kapaciteta, i sad bi ti isto to da nabudžiš u svoj 7110. Teško ćeš doći do polovne baterije, a i ako nađeš to će biti skoro neupotrebljivo, u Apple shopu ne smem ni da razmišljam koliko košta dodatna oprema. Jedino da naručiš s neta. Možda Lomnica i madness mogu da ti pomognu. Oni su naručivali neke stvari s neta.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

grinskrin
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od grinskrin »

Ni u jednom Apple shop-u u Beogradu ne prodaju baterije za iPod-ove, barem su mi danas tako rekli. Zvao sam na jos 15ak "dodatnih" telefona, koje sam usput iz bas upravo tih prodavnica dobijao, i nekako sam skoro 100% siguran da su ostala dva nacina: narucivanje iz inostranstva ili kao sto je gorepomenutog poznanika "ukenjalo", da dobije od komsije bateriju, sasvim slucajno.

Nasao sam neku za kao iPod, prave neki ljudi koji kao nemaju veze sa Apple-om, i ako npr. ®baterija u Londonu kosta ~60 funti ili 100 eura, oni kao naplacuju 40-50 eura i takodje daju garanciju a + baterije su veceg kapaciteta, zvanicno. Nasao sam neku od 1600mAh i mislim da upravo ta odgovara po dimenzijama kucistu Ni-MH baterije za 7110 i takodje radi na 3.7V.

Inace, naleteo sam na jos jedan americki sajt na kome prodaju bateriju upravo za 7110, daju godinu dana garanciju, i kapacitet od 1500mAh, sto je "idealno". Poslao sam e-mail, i zamolio da mi posalju obicnom postom, posto nemam American Express ili Visa karticu, a drugacije ne znam kako bih to uspeo da narucim. Kao sto je gargamel spomenuo, ako neko zna, rado bih ukrao malo znanja ili stecenog iskustva. Do tada cekam odgovor "zlih Amerikanaca". Hvala unapred.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Imam ja jedno lepo i prosto resenje za sve... tj 2 opcije... 1) Probaj strpaj sa policijske motorole :P:P:P a 2) prodaj telefon :)
Nokia E71... Elegant, but deadly

grinskrin
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od grinskrin »

Razmislicu :lol:
Nije fora da prodam telefon. Na primer, svidja mi se N73, ali baterija mu traje 2 dana plafon, licno sam ga isprobavao, a bolje da se ne prisecam onog dela oko stavljanja kljuceva i eventualnog sitnisa u dzep sa telefonom, pa one male ogrebotine preko dela maske iznad ekrana koje je nemoguce ispolirati, a prelamaju, cak neke i mesaju boje ekrana, pa ekran izgleda kao da je sa onih kineskih decijih radioaktivnih igracaka, a ne nekog "mobilnog telefona", i za kraj, vec vidim da ce za 5-6 meseci biti "nov" za 150 eura, a tada ce N95 kostati koliko ovaj sad kosta, a bice aktuelan N96 ili N97 sa 7 mpx, i tako u krug, kao sto imam obicaj da kazem "isto sranje drugo pakovanje", e da, a flet kablovi i klimave šine kod N95 i N96. Pa onda, sad iz mog iskustva sa nekim telefonima, problemi sa servisima, kao "mi to ne radimo, velik je rizik", pa ti onda pokradu delove jer su Srbi, pa kad dobijem telefon nekoliko dugmica je nakrivo leglo i nema sanse da se vrati na mesto dok se cela maska ponovo ne skine, a Mileta iz servisa je mrzelo da uradi posao za koji je ionako preplacen. I tako... sa ovim "djubretom" sam sam svoj majstor do sada bio ukupno 2 sata, sklopio sam 3 odlicno ocuvana telefona 7110 za sad samo jurim bateriju, jer mi je stvarno pripala muka od "fensera". I prijem mi je skoro uvek 100%, a i kada nije, jaci je i od N95, uporedjivao ja(jeftinije telefone bolje da ne spominjem, bas iz tog razloga "kao, to tvoje djubre...ma nema sanse" i onda :blinky: ). Slusalica mi je na 4 od 10 podeoka, dakle cuo bih ga i u Beovozu ako bi mi trebalo, jednostavno, telefon se ne kvari(kao i onaj 6210, 6310 i jos par modela), samo sujetni i neinteligentni Srbi preprodavci ocrnjuju takve telefone zato sto ko god ih je kupio, apsolutno niko se nije pokajao, a kamoli "se smorio" pa prodao ili zamenio za neki moderniji(barem ja do sada nisam upoznao takvog coveka ili zenu, mozda postoji negde na Grenlandu :wacko: ), tako da ovi nemaju apsolutno nikakav profit sem jedne u 3-4 godine zamene baterije. Upravo je to razlog zasto su sad i ubacili ove siptarske baterije od 600mAh i kao "godinu dana garancije" :wacko: to mi je mnogo bitno, jer cu da ga punim 100 puta godisnje, a ovako bih ga punio 20-30 puta.

Sto bi rekao Dejvid Bekam :roll: :lol: :lol: : Do you feel the difference ?

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Za neke stvari te razumem ali u nekima preteruješ. A u poređenju sa politički nekorektno nazvanim narodom smo izgubili pravo da se osećamo superiornim.

I ne moraš toliko eksplicitno da braniš svoj stav, razumeli smo :wink:

@ostali: ako čovek hoće da bilo šta budži za svoje pare ko ste vi da to osuđujete? Ako čovek hoće da piše softver za puštanje MP3ja na 7110, neka to radi. Ako imate neku konstruktivnu ideju - lepo, ako nemate - nemojte da ga ismevate. Nije uvek jedino rešenje baciti nešto i kupiti novo. Neko voli da vozi stariji model nekog automobila, a neko da nosi stariji model telefona. Pa šta? Ionako je forum malo zamro (a i da nije), tako da o čemu ćete da pišete?
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

grinskrin
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od grinskrin »

@gargamel

Zamara me najobicnije trovanje mozga na razne nacine, a pogotovo svesno podrzavanje tako jednog besmislenog stava, koji samo u minus moze "da vodi", na apsolutno svaki nacin, da ne nabrajam sad, mnogi koji su ovo procitali ce se osetiti prozvanim. (inace, dobio sam "hint" od Lomnica-e-a)

Uostalom, niko nije primoran da cita moje poruke. Kome se ne svidja, samo scroll-down i to je to, a ko nema scroll, onda PageDown na tastaturi i problem resen.
Dovidjenja.
Na svakoj zemlji raste korov, samo sto se u Srbiji zaliva.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

grinskrin, ne bi bilo loše da se malo prošetaš po pijacama, ljudi koji tamo prodaju telefone ponekad imaju zanimljive i retke stvarčice, viđao sam 7110 u jako dobrom stanju zajedno sa rezervnim baterijama. Takođe baci pogled na h**p://www.n-lap.com, možda pronađeš nešto. I mali savet ako zaista hoćeš da se igraš sa pakovanjem baterija: Li-Ion baterije imaju i elektroniku koja vrlo precizno kontroliše gornju i donju granicu punjenja/pražnjenja, dok Ni-MH baterije nemaju istu jer funkcionišu po drugačijem principu. Dakle, u Li-Ion bateriju moraš da staviš isključivo odgovarajuće Li-Ion ćelije na postojeću elektroniku.

grinskrin
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od grinskrin »

Hvala na savetu, nisam znao. Inace, kupio sam pretprosle nedelje u Zemunu 7110 za 400 dinara, i mnogo je u boljem stanju bila nego jedna sto sam kupio pre mesec dana od jednog prevaranta iz oglasa za 25 eura. Zao mi bilo coveka kad mu je zapelo za 2000 dinara :uhuh: . Sreca njegova pa mi se svidja taj telefon, inace bih mu :x :wacko: :x Pozdrav.

Odgovori