Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Da li mi neko moze pojasniti sta je to ZOOM?Po meni je to recimo 1m--->1x zoom=0.5m.,ako se ne varam Medjutim to se u praksi kod N70 nije pokazalo tako.Iz prakticnog iskustva,licno mislim da su 5x realnog zoom-a podelili na 20x,odnosno,samo ga ublazili .Da li sam u pravu?
Pošto pitaš šta je "zoom" (zum), a ta je priča prilično dugačka, moraću je malo uprostiti...
Taj izraz se u osnovi odnosi na jedan od tipova objektiva na fotoaparatima.
Dakle, postoje objektivi normalne žarišne daljine - oko 50 mm ("normalni") - koji daju sliku kakvu je vidi ljudsko oko, zatim "širokougaoni" - do 50 mm (od 28 do 50 mm) - hvataju šire kadar, i "teleobjektivi" (preko 50 mm - 200, 300 i više) - uvećavaju detalj pa možeš slikati nešto na većoj daljini. Postoje još i specijalni tipovi, kao što je "riblje oko" i slični, ali oni nisu tema priče...
Dalje, "zoom" je tip objektiva kojim su se pokušale objediniti osobine ova tri prva tipa objektiva (dakle, ima promenjivu žarišnu daljinu)...
Toliko o pojmu "zoom".
Kod digitalnih fotoaparata je slična priča, s tim što su uvedeni i termini "optički" i "digitalni" zoom. Optički daje uvećanje slike (detalja) bez gubljenja kvaliteta pa na njega jedino i treba računati (to je ono kada se objektiv izvlači iz aparata). Digitalni zoom je, ustvari, softversko uvećanje detalja na fotografiji, čime se smanjuje rezolucija te fotografije i opada njen kvalitet. Digitalni zoom ima nekog smisla samo kod fotoaparata sa više megapiksela (jer i ako smanjite rezoluciju - ostaće dovoljno da ne opadne kvalitet), ili, ako se primenjuje u što je moguće manjoj meri - sve dok se ne počne primećivatii gubitak kvaliteta fotografije...
Kod VGA kamerica (640x480), rezolucije 0,3 mpix, digitalni zoom zaista nema nikakvog smisla i ne treba uopšte ni računati na njega. Situacija se malo poboljšava kako "rastu" megapikseli...
Nadam se da su ti sada neke stvari malo jasnije, a u tvoja tumačenja i računice ne bih ulazio, jer te ništa ne razumem...
Pošto pitaš šta je "zoom" (zum), a ta je priča prilično dugačka, moraću je malo uprostiti...
Taj izraz se u osnovi odnosi na jedan od tipova objektiva na fotoaparatima.
Dakle, postoje objektivi normalne žarišne daljine - oko 50 mm ("normalni") - koji daju sliku kakvu je vidi ljudsko oko, zatim "širokougaoni" - do 50 mm (od 28 do 50 mm) - hvataju šire kadar, i "teleobjektivi" (preko 50 mm - 200, 300 i više) - uvećavaju detalj pa možeš slikati nešto na većoj daljini. Postoje još i specijalni tipovi, kao što je "riblje oko" i slični, ali oni nisu tema priče...
Dalje, "zoom" je tip objektiva kojim su se pokušale objediniti osobine ova tri prva tipa objektiva (dakle, ima promenjivu žarišnu daljinu)...
Toliko o pojmu "zoom".
Kod digitalnih fotoaparata je slična priča, s tim što su uvedeni i termini "optički" i "digitalni" zoom. Optički daje uvećanje slike (detalja) bez gubljenja kvaliteta pa na njega jedino i treba računati (to je ono kada se objektiv izvlači iz aparata). Digitalni zoom je, ustvari, softversko uvećanje detalja na fotografiji, čime se smanjuje rezolucija te fotografije i opada njen kvalitet. Digitalni zoom ima nekog smisla samo kod fotoaparata sa više megapiksela (jer i ako smanjite rezoluciju - ostaće dovoljno da ne opadne kvalitet), ili, ako se primenjuje u što je moguće manjoj meri - sve dok se ne počne primećivatii gubitak kvaliteta fotografije...
Kod VGA kamerica (640x480), rezolucije 0,3 mpix, digitalni zoom zaista nema nikakvog smisla i ne treba uopšte ni računati na njega. Situacija se malo poboljšava kako "rastu" megapikseli...
Nadam se da su ti sada neke stvari malo jasnije, a u tvoja tumačenja i računice ne bih ulazio, jer te ništa ne razumem...
TVOJE OJASNJENJE JE IZUZETNO KOMPLIKOVANO NA MOJE PITANJE.A NISI ME RAZUMEO JER NISI SHVATIO POENTU(posto nemas druga posla sem iscrpnih,malokome shvatljivih objasnjenja) 5 podeljeno na 20?Izuzetno komplikovano
ne svacam tebe Cale,Sasa_NS ti je sve lijepo objasnio. kad zoomiras, priblizavas si neki deo slike, ali sta vise uvecas, to ce ti biti slika losije kvalitete. npr. kad zumiras sliku rezolucije 2mpx 20x, dobis dio te slike uvecan, ali u rezoluciji 0.3mpx!
DA,da,da ali samo u slucaju digitalnog zuma !!!
Neznam stvarno sto toliko price oko digitalnog zuma sa mobilnih telefona.
Po meni on se stavlja samo da nasminka telefon u praksi nemate nikakvu korist od njega.
Opticki.....e to je vec druga prica ,mislim da trenutno ni nema mobilni telefon sa optickim zumom ?
Opticki.....e to je vec druga prica ,mislim da trenutno ni nema mobilni telefon sa optickim zumom ? Ma, neću da ti kažem.
mislim da je sharp izbacio neki sa 2x optickim i mislim da je u prodaji. ponavljam mislim, ali sharp ces kod nas malo teze naci, a uopste mi nije jasno zasto. po meni imaju vrh telefone po karakteristikama-kakvi su u praksi
cale, Sasa ti je odlicno objasnio... A sto ti oces da kazes s tim 5x, 20x ni ja ne svatam...
Inace ima i neki mob za valjda koreansko trziste s 7 mpix kamerom i 3x optickim zoomom cini mi se, no to nama ne treba nista jer ga nema u EU i ne radi na nasim mrezama. A to je ka digitalac s brojevima...
Ljudi,bez uvrede,narocito Sasa_NS.Hteo sam da kazem da se radi o marketinskom potezu,kao 20x .Naime pre N70 sam imao 6681 na kome je bio opticki zoom 6x.E sad kad bi stavili telefone jedan do drugog, i zumirali "do daske" neki predmet=dobili bi isti rezultat.Radi se o tome da sam zamisljao da ce 20x zoom-irati mnogo udaljenije predmete,medjutim-nije tako
cale, pa šta si očekivao od jednog mobilnog telefona? Nije ti to foto aparat, ako hoćeš takav zum, zna se šta treba da kupiš...Ipak je to pre svega mobilni telefon
Mislim da je Sasha_NS ipak bio od najvece pomoci oko ove diskusije,digitalni zoom na telefonima nema nikakvo poboljsanje kvaliteta snimka i to je to,tacka.Ne treba trositi reci na nesto toliko pojasnjeno. Hvala Saletu na ovome.
Cale,tih 6x zoom na tvom 6681 je verovatno digitalni,NE opticki!Toliki zoom nemaju ni mnooogo ozbiljniji pravi digitalni foto-aparati.
Kod telefona je po tom pitanju najjaci(u sirem smislu,ne racunajuci japansko,korejsko,tajvansko trziste) Sharp 903 koji ima 2.5x opticki zoom.Tesko da ce ikad doci u SCG,ja sam ga na primer video ovde kod mene u Australiji u Vodafone radnji po ceni od...ne pitajte,zanemarljiva je,mada cu samo reci da je ipak maaaalo jeftiniji od Nokie 8800.
Ajd pozdrav,Green Out!
hmmm...sto se tice moba koji ima jachi zoom ovo-ono, nista vam ne vrijedi bez upoznavanja sa Zoom-om sto vam je Sasa_NS objasnio... medjutim zaboravili ste jednu cinjenicu da kazete...sa zadnje strane tel-a koa stoji kamera vidjecete neke brojke... cale, te brojke ti objasnjavaju koliko i sta puta zumiras...imas one brojke 1:3.2...to ti znaci (bar koliko sam ja skontao) da 1 mm na telefonu moze da zumira maximalno ili da prikazem maximalno do 3.2 mm ! Ja mislim cale da ce ti ovo biti dovoljno... e sad pogledaj sta pise na 6681 i na N70
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!
E,ovde niko ne slusa sta covek pita...Jeste,to je malo marketinga,nisu toliko napredovali (ispravka,jesu,ali mi to necemo da platimo,tj. ne isplati im se da stavljaju,to kosta)da bi mogli poboljsati kvalitet zuma toliko,pa su onaj od 6x sa predhodnih modela podelili na 20 podeoka. To je kao kod kola,jedna imaju 4 brzine i idu 200 km/h a druga imaju 6 brzina i idu takodje 200 na sat
bobpp napisao:E,ovde niko ne slusa sta covek pita...Jeste,to je malo marketinga,nisu toliko napredovali (ispravka,jesu,ali mi to necemo da platimo,tj. ne isplati im se da stavljaju,to kosta)da bi mogli poboljsati kvalitet zuma toliko,pa su onaj od 6x sa predhodnih modela podelili na 20 podeoka. To je kao kod kola,jedna imaju 4 brzine i idu 200 km/h a druga imaju 6 brzina i idu takodje 200 na sat
E svaka cast bobpp,konacno me je neko shvatio.Pozdrav!
Evo da i ja nesto kazem... Digitalni zoom efekt priblizavanja postize softverski, kao kad se u Photoshopu zumira slika, i to je po meni i mnogima beskorisna mogucnost koja dovodi do gubitka ostrine, odnosno dovodi do pikselizacije slike. A, usput, opticki zoom efekt priblizavanja postize udaljavanjem leca od CCD-a. Znaci, objektivi svih fotoaparata nalaze se na odredenoj daljini od filma ili CCD-a te priblizavanjem ili udaljavanjem omogucava da svjetlost padne na CCD ili film pod sirim ili uzim uglom. Sto je objektiv blizi CCD-u to je i siri kadar, a sto je veca udaljenost objektiva od CCD-a, veca je fokusna daljina pa nam se cini kako smo se priblizili objektu, odnosno zumirali ga. I ti cale postavljas mnogo teska pitanja, evo ja pokusah u najkracim crtama da objasnim kako to funkcionise. I neka te ne zavarava to 20X zoom, jer Photoshop podrzava stostruki (100X!!!) zoom, a nijedan fotograf ne koristi digitalni zoom. Pozdrav
A pazi ovo...20x Zoom kod N90 je mnogo bolji nego kod N70.Mozes das zoom-iras predmet sa 5m u gro planu bez problema,sto kod N70 nije slucaj. Pametni su ovi u Nokia_i,nema sta
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.