araphel, cestitam i neka te dugo i dobro sluzi!
Bas mi je drago da su ti utisci pozitivni, i zbog tebe, naravno, ali i zbog samog Pasporta, jer se on meni kao ideja jako dopada.
Nadam se da ces nam u nekoj bliskoj buducnosti, kad budes mogao, preneti jos svojih utisaka i sa zadovoljstvom ih ocekujem.
Prvi put sam video da postoji Sošpa pre nove godine na KP kad je jedan lik prodavao nov za 550e, i po izgledu prvi moj utisak je bio WTF??
Otišao sam na MobSvet i video o cemu se radi. Neki su skepticni prema obliku PP ali svi znamo da te BB telef one koji su skuplji najvise poslovni ljudi pa je zato ciljna grupa BB Passporta biznismeni koji ce ga zbog oblika nositi u Armani, Cavalli torbici, a ne dripci u buvljačkim Puma trenerkama Ovo je realnost ovog BB, nadam se da se ostali slažu sa mojim mišljenjem
Hajde posle nedelju dana korišćenja da napišem još neke utiske.
Pre svega par stvari oko dizajna I dimenzija: postoji izvestan period privikavanja zbog neuobičajenog odnosa dužine I širine telefona. Mislim da bi se ljudi sa manjim šakama teže snašli, ali generalno telefon se udobno drži u ruci. Znam nekoliko žena koje takođe imaju Passport I nemaju žalbi. U početku sam se svaki put plašio da će telefon ispasti iz ruke pri stavljanju u džep ili vađenju iz džepa.
Kucanje jednom rukom nije izvodljivo, I ko god kaže suprotno, težak je lažov. Uspem da otkucam unlock password I to je to. Što se upotrebe jednom rukom tiče, to već nije problem koliko se može pročitati na netu. Glavni UI elementi su dobro postavljeni I uglavnom ih je sve lako dohvatiti palcem. Desnorukima će definitivno biti lakše.
Tastatura je odlična, I vrlo brzo sam navikao da je koristim za skrolovanje umesto ekrana. Predikcija teksta je nenadmašna. U kombinaciji sa osetljivom tastaturom, kucanje je veoma brzo I sa minimumom grešaka. Niko ne može da me ubedi da je virtualna tastatura bilo koje vrste bolja. To što je spakovana u tri reda nije minus, čak mi se dopada što su dodatni simboli na ekranu, jer nema dvostrukih funkcija tastera.
BlackBerry world jeste malo siromašan sa aplikacijama, ali praktično sve glavne su tu. Doduše, ne koristim instagrame I tako te stvari pa to nisam ni uzeo u obzir. Instalirao sam Snap uz koji imam pristup svemu sa Google Play store. Od svega što sam probao, ne radi One note I Here drive. Recimo, Tapatalk radi savršeno, Intesa mobi takođe... ima toga još.
Postoji tutorijal kako ubaciti Google Play services, pa instalirati Play Store, ali se za sada nisam cimao sa time. Imam sve što mi treba za sada. Navodno uz Google play services velika većina aplikacija radi.
Kamera je za moje potrebe dobra, možda malčice lenja kad je fokus u pitanju, ali ništa nisam primetio što bi bilo dealbreaker.
Zvuk je čista desetka. Stvarno nemam šta da dodam na to. Mislim na zvuk na zvučnicima. Slušalice još nisam probao.
Baterija je super. Treći dan, I trenutno sam na 18%. Po dvadesetak minuta poziva I desetak sms dnevno. Dva maila na push, tapatalk I browsing na dnevnom nivou. Par fotografija. Ja sam zadovoljan.
Pre neki dan, u supermarketu, vidim neku gospodju sa belim Passportom. Gospodja sva neka smokljava, htela bi da bude neka riba a nije, ali je telefon u beloj boji bas "sexy".
Senzori na tastaturi hoće da pobrljave od hladnoće. Kad sam probao da skrolujem preko tastature napolju na minusu, primetio sam da se malo zbuni. Ili šeta previše ili malo skače gore dole.
Kako god da su optimizovali upotrebu radne memorije, šampionski su to uradili. Definitivno nema zastajkivanja ili štucanja čak I kada je baš mnogo aplikacija otvoreno. Naravno, siguran sam da 3 gb ram-a ovde igra ogromnu ulogu, ali sam se brinuo šta se dešava ako mi paralelno radi I nekoliko Android I nekoliko BlackBerry aplikacija. Nema nikakvih problema.
Inače, na telefon je uz malčice truda moguće ubaciti patchovane google play services, I instalirati originalni google play store, I onda radi I mogućnost kupovine aplikacija I sve, kao bilo koji Android. Isprobao sam ovo, ali kako nemam preterane potrebe za time, skinuo sam play store.
Baterija se ustalila na dva ipo do tri dana moje upotrebe, što je fantastičan rezultat. I sa dva dana na G3 sam bio zadovoljan, ali ovo je čist bonus.
Browsing u desktop modu na ovom ekranu je super stvar!
Da ne bude da je sve super I nema minusa, nervira me nedostatak poštenog youtube klijenta, koji bi dozvoljavao I upload video klipova. Postoji aplikacija za to koja super radi, ali smor mi je da za pregled koristim jednu a za upload drugu aplikaciju. No dobro, tako je kako je.
Sredi to "I" koje ti svaki put ispravi u veliko slovo posle razmaka Ti nosis telefon u pantalonama ili u dzepu jakne/duksa/sakoa? Zanima me da li ti smeta ako ga nosis u pantalonama i da l' mozes sesti kao covek? (:
Ne nosim sakoe I generalno se ne oblačim poslovno. Tako da najnormalnije nosim telefon u prednjem džepu pantalona I bez problema mogu da sednem, sagnem se, itd. Nisam neki krupajlija ali nisam ni baš sitan, ali zaista nemam problem. Ko zna moja pisanja od ranije, zna da sam I tab od sedam inča nosio kao telefon, pa možda moje mišljenje I nije najmerodavnije.
A da je telefon kao saliven za unutrašnji džep jakne, jeste.
Moraću da pogledam gde da regulišem to slovo I. Nisam ni obratio pažnju do sada.
https://www.youtube.com/watch?v=rd_8-ncw7oU
Siguran sam da ste do sad vec videli ATT verziju.
Braco, ala mu sj**ase estetiku. Prvi put kad sam pogledao ovaj video, pomislio sam: "Ili sam poludeo, ili ovako ne izgledad Pasport!"
Da ovako izgleda regularni model, nikad ga ne bih uzeo u razmatranje, pa i pored svih naprednih i interesantnih funkcija..
Ne razumem sto vam smeta estetika. Zaobljene ivice doprinose komforu pri koriscenju aparata. Po meni je to prednost, a ne mana. Araphel je, cini mi se, negde spomenuo da ostre ivice znaju da zasmetaju nakon duzeg drzanja aparata u ruci.
Naravno, po pitanju svakodnevnog koriscenja, zaobljene ivice svakako mogu da imaju svojih prednosti. Medjutim, sa cisto estetske strane, regularni Pasport je mnogo prijemciviji, bar meni. Ovako je samo augmentovani Klasik, kao sto rece matorix, pa gubi na originalnosti.
Gubi originalnost, stoji u tekstu, ali da je sada estetski manje privlacan, ne bih se bas slozio. I dalje je pasoskih dimenzija.
No dobro, ukus je u pitanju.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.