Ja bih, ti bi, mi bismo, itd.
Sumnjam.
Nece ti (za)faliti novca; Treba te (po)hvaliti za dobro uradjen posao, itd.
Bicikl - dijalekatski oblici bicikla i biciklo su neknjizevni.
Ali, vas dvojica ste to ionako znali.

Grešiš.Baraba napisao:I meni bode oči "Srbijanac", ne živim u Srbijaniji, u Srbiji brale... Takođe me nervira "wojim" i slične gluposti koje sakate jezik.
Rusi takođe prave razliku između Rusa u smislu etniciteta i u smislu stanovnika/državljana Rusije....
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!
Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
...
To je potpuno netacno. Ta tvrdnja je potpuna izmisljotina i rezultat lazne nacionalne mitologije stvorene 90-ih.Nennad napisao:Termin je smišljen za vreme Austrougarske monarhije kako bi bila napravljena podela između Srba koji žive u centralnoj Srbiji i Srba ....
Po tebi Rusija nije drzava? Pitam posto ona koristi zvanicno razlicitii termin za etnicitet i drzavljanstvo.Termin je politički i ni u jednoj državi sveta ne postoji zvanično taj dualni naziv za njihovu nacionalnost(državljanstvo).
Ja mislim da ti samo ne poznajes dobro svoj jezik i istoriju i suvise verujes u mitove stvorene 90-ih. Ili je po tebi Branko Radicevic nacista?Meni lično je nazivanje Srbijancem odlika nacističkih stavova i ljude koji koriste taj termin smatram nacistima.
Nennad napisao: Meni lično je nazivanje Srbijancem odlika nacističkih stavova i ljude koji koriste taj termin smatram nacistima.
Nacionalna mitologija nije ni tačna, ni netačna, nepoznato... a nacionalna politika 90-ih je bila uglavnom ispravna, izuzimajući zločine sa srpske strane i veleizdaju političara, ali to je druga tema.To je potpuno netacno. Ta tvrdnja je potpuna izmisljotina i rezultat lazne nacionalne mitologije stvorene 90-ih.
Reci mi prevod tih naziva na srpski. Nisam čuo za Rusijanac/Rus, Hrvatijanac/Hrvat, Amerikajinac/Amerikanac.Po tebi Rusija nije drzava? Pitam posto ona koristi zvanicno razlicitii termin za etnicitet i drzavljanstvo.
Da, verovatno nisam ekspert u poznavanju srpskog jezika, mislim da nisi ni ti. Nisu to ni oni koji imaju akademsko obrazovanje, jer su u ovoj zemlji decenijama školstvo uređivali komunistički isprtci (nadam se da sam dobro uradio jednačenje suglasnika po zvučnosti u reči isprdak-isprtci).Ja mislim da ti samo ne poznajes dobro svoj jezik i istoriju i suvise verujes u mitove stvorene 90-ih. Ili je po tebi Branko Radicevic nacista?
Mora da si dovoljno mlad da se ne secas da je termin "Srbijanac" bez ikakvih pezorativnih prizvuka koriscen sve do sredine 90-ih. Bilo je sasvim normalno da npr. Srbin iz Banjaluke zove Srbina iz Kragujevca Srbijancem (i obrnuto da ovaj iz Kragujevca nazove onog iz Banjaluke Bosancem).
Taj stav da je "Srbijanac" pezorativno je potpuno vestacki stvoren 90-ih i nema nikakvo uporiste u stvarnosti. Naprotiv ako bi dovoljno citao srpsku knjizevnost XIX veka video bi koliko je tvoj stav neutemeljen. Nazalost obrazovanje mladjih generacija je sve losije i zato lako poveruju u nacionalnu mitologiju stvorenu 90-ih.
Brate mili o čemu ti pričaš?Pa u užoj Srbiji ljudi SEBE i to sa ponosom nazivaju Srbijancima.
Mnogo buljiš u mobilni,pročitaj knjigu!