Malo o pravopisu

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

...to su sve nemački gastarbajteri, za njih je "v" f, a "w" v. Baš ih dosta ima kojekude
:D

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

Slazem se sa svima Vama...ja nisam bas pravopisac al' sta je - tu je. Recimo,navikao sam da pisem tri tacke "dovoljno" puta u recenici. Ajd' razumem kad neko pogresi za slovo,zarez ili tako nesxto ok, ali kad vidim w umesto v , y umesto j (ili u ne znam tacxno) , x umesto h, etc....zgadi mi se zxivot ...

EDIT : Sad vidim da sam pisao tacxno umesto tačno ... to je zato sto koristim program SrpsKey a tu je š=s+x , č=c+x , đ=d+q , ć=c+q , ž=z+x pogledajte program...ko je navikao na EN-US tastaturu , biće mu od pomoći.

P.S Ispravite me ako sam pogrešio negde u pravopisu. :oops:
Nokia 5800XM

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

NemanjA^, poznat mi je pomenuti program (SrpsKey), ali mislim da je njegova uptreba losa ideja zato sto se radi o nestandardnom nacinu za unos nasih znakova. Bolje je koristiti odgovarajuci raspored na tastaturi (SR-LATIN).

Kada koristim iskljucivo ASCII set (obicno na forumima i njuzgrupama) ja nikada ne pisem po dva znaka umesto nasih slova posto mislim da je to manje citko. Meni je citikiji tekst gde je š=s, č=c, ć=c i ž=z od teksta u kome ce koristi č=ch i slicno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

tomas.hokenberi, Slazem se ... ch ne volim ali ako je recimo SMS poruka pa onda i moze...recimo "idem da se shisam" nece biti "idem da se sisam" mada se moze razumeti, anyway, ja koristim SrpsKey zato sto mi je laksa nego SR-Latin tastatura.Ne volim kad ne znam gde mi stoji : , ( , ) , .........
Nokia 5800XM

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

tomas.hokenberi napisao: Meni je citikiji tekst gde je š=s, č=c, ć=c i ž=z od teksta u kome ce koristi č=ch i slicno.
Амин горе изреченом!

Поздрав! ;)
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Vincent napisao:gameforce, namjerno sam stavio "srbijanski", jer imaš "srpsku" mrežu u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj (možda i drugdje, ne znam), a što se mene tiče Srbija i nije jedina srpska zemlja (bez ikakvih nacionalističkih pretenzija, samo smatram da je to tako iz određenih stavova kojima ovdje nije mjesto), već samo najveća (i jedina "međunarodno priznata" kao srpska zemlja :D). Zato smatram da sam s pravom naglasio "srbijanskih mreža", jer mislim na one mreže u SRBIJI. Mislim da nije bilo u potpunosti u redu da mijenjaš naslov teme i sadržinu teksta dok se prethodno nisi konsultovao sa mnom da ti objasnim o čemu se radi, jer je to ipak zadiranje u privatnost.
Pošto mu tamo gde je napisano NIJE mesto, premestio sam ovo u "Pravopis" mada spada i u nešto drugo. 8)

Prema pravopisu koji je važeći ne postoji "srbijanski" nego srpski, kao ni "srbijansko" već srpsko.
"Srbijanski" je pežurativ od srpski!
I kao takvom mu nije mesto na forumu!

Poreklo "srbijanci" vodi još od Austrougarske što je jako lepo objašnjeno

Miroslav Antic
Utorak, 23 Sep 2003
Srpski pravopis i inostrana politika
"Vlada - srpska i srbijanska", 16. 9.

Neke države su imenovane po geografskim pojmovima, a neke države su imenovane po narodima koji ih čine. Od Crne Gore, kao geografskog pojma, dobijeni su i pridev "crnogorski", i nacija Crnogorac. Od naziva naroda "Srbi" izveden je i pridev "srpski" i ime države "Srbija". Od imena države "Srbija" - ne izvodi se pridev "srbijski". Pridev "srpski" izvodi se samo od imena naroda "Srbi". Srbima se ne može nametnuti naziv države "Srbien" ili "Srbian", kako bi se izveo pridev "srbijanski".

Kada je 1882. g. Milan Obrenović proglašen za srpskog kralja, odmah se u srpski pravopis umešala inostrana politika. Iz Beča je tada stigla protestna nota i objašnjenje da kralj Milan ne može biti srpski, nego srbijanski kralj, kako ne bi ugrožavao interese Habzburške monarhije na Balkanu, jer ne žive svi Srbi u srpskoj državi, nego i u habzburškom carstvu.

Slabiji i pametniji popušta, pa je tako uradio i kralj Milan, promenivši svoju titulu "Srpskog kralja" u titulu "Kralj Srbije". Kralju Milanu nije ni na pamet palo da preuzme nemački pridev "srbijanski".

Od države "Srbien" izvodi se i naziv naroda "Srbijanci". (?) Srbi se ježe od toga imena. Kad kažu: "Hej ti, Srbijanac", svaki će Srbin reći: "Ja nisam Srbijanac, ja sam Srbin!" - bilo iz kog da je kraja. Samo stranci daju firmama i deci srbijanska imena, a ako se naziv upelcovao i kod nekog Srbina, onda je to iz neznanja.
Izraz "Srbijanci" je u najmanju ruku nakazan. A sa logikom nema nikakve veze, i tu nema nikakvih argumenata.

Ako se ime drzave gradi po imenu naroda, imamo dvojako gradjenje: sa -ska, ili sa -ija. Mi kazemo Bugarska, ali je Bugari zovu Bugarijom (tj. B'lgarijom). Imamo li zbog toga Bugarijance?

Imamo Sloveniju, Slavoniju, Dalmaciju, Sumadiju, Rumuniju, Holandiju, Portugaliju, Litvaniju, Rusiju, Estoniju, Albaniju itd. itd. itd. - sve sa dobro poznatim korenima. Ko je ikad cuo za "Slovenijance", "Slavonijance", "Dalmacijance", "Sumadijance", "Rumunijance", "Holandijance", "Portugalijance", "Litvanijance", "Rusijance", "Estonijance", "Albanijance"?

Srbija znaci Srpska. Kao sto je i Hrvatija (Croatia) Hrvatska. Kao sto je i Madjarija Madjarska i Rumunija Rumunska. Ili Grecija Grcka.

Nazivi stanovnika Srbije imaju se izvoditi isto kao i da je zvanicno ime drzave "Srpska", jer su to sinonimi.

Primeri: Slovenija=Slovenska. Slovenci
Slavonija=Slavonska. Slavonci
Dalmacija=Dalmatinska. Dalmatinci
Sumadija=Sumadijska. Sumadinci
Rumunija=Rumunska. Rumuni
Holandija=Holandska. Holandjani
Potugalija=Portugalska. Portugalci
Litvanija=Litvanska. Litvanci
Rusija=Ruska. Rusi
Albanija=Albanska. Albanci
Srbija=Srpska. Srbi

Dakle...
Ako nekoga iz Crne Gore ne zovemo Crnogorcijancem ZAMOLIO BIH TE da ne koristiš izraz koji vredja Srbe
(koji je NAŽALOST zbog neznanja i nepismenosti raširen i medju Srbima van Srbije)
i koji ima isključivo pežurativan i nacionalističko-negativno obojen karakter
smišljen kako vidiš odavno da nas razdvoji i/ili podeli na ONE i OVE Srbe kako bi nas barem na papiru i u gramatici bilo manje.
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

gameforce, video sam temu dok je stajalo Srbijanske... I jako me je uvredilo, no da ne bih pravio pobunu na forumu i izigravao pametnjakovica jednostavno sam preskocio preko ovoga, ali posle videh da si ti ovo izmenio ;)
Nije ovo prvi ni poslednji put da neko koristis doticnu rec, uglavnom ovu rec upotrebljavaju nasa "draga" braca Hrvati, i Crnogorci...
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Kad smo već kod (po)tlačenih naroda, jedno pitanje, kako bismo na engleskom jeziku razdvojili Indijance od građana Indije (Indijce), ili za sve važi reč "Indian"?

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Amerikanci odavno ne zovu Indijance tako ;)
Pravilni naziv na engleskom je native-americans ili starosedeoci, isto kao što su crnci afro-americans :)
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
:: iPhone 13 mini

Post od Cooomi »

i j mislim da je ekstra shto ste ovu temu stavilii jer ima veomapuno onih koji nynaju da pisu i imaju tri iy srpskog

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Cooomi, da li si ti namerno napisao recenicu sa toliko gresaka? Verovatno si hteo da nam omogucis da dodatno vezbamo korigovanje teksta?
i j mislim da je ekstra shto ste ovu temu stavilii jer ima veomapuno onih koji nynaju da pisu i imaju tri iy srpskog
Nego, da li i vas nervira preterana upotreba postapalica "mislim", "znaci" i slicnih - pre svega u govornom jeziku? Mene to jako nervira, a takodje me nervira i upotreba reci "ekstra(aaa)" i slicnih.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Uh,to je najvise izrazeno na ispitima kada se ne zna gradivo i onda se tim postapalicama pokusava reci "vise".To je takodje mnogo izrazeno kod osoba sa "siromasnim" recnikom.Ne nerviram se oko toga ali mi to odmah moze dosta reci o doticnoj osobi,tako da je u neku ruku i "korisno". :)
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

tomas i wicked slazem se sa vam da je ruzno ali da nisi malo preterao kad si reko "siromasnim".Mislimda je to pre stvar navike tj uzrecice nego nedostatak reci i izraza.Primetio sam da svi juzno(uzkljucujuci i mene) imamo problema sa pravopisom jer mnogo brze pricamo nego Vi severnije(ne vredjam niti se hvalim naprotiv) i to sto kazemo ne moze bas tako da se napise :D ( da nas vidi Vuk sad) i zbog toga imamo(pogotovo ja) mnogo gresaka ali sto je gore nije bas da nas briga i da tezimo da ih ispravimo. Evo male sale posto moj kum radi trenutno u crnoj gori kad dodje nikad ne prica crnogorci nego montenegrani :) jer nisu hteli da mu daju neke papire za CG i mnogo se iznervirao a da stvar bude jos gora rodjen je u CG i sam je crnogorac i cela njegova familija/porodica :lol: Svako ima pravo da se izjasni o svojoj pripadnosti ali nema potrebe da vredja druge ili da spaja neke narode koji su nespojivi i da im daje nove nazive.Cinimi se da je to gameforce hteo da kaze ako se ne varam. 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Sensei, to "native-americans", možda na vestima ili u Kongresu, u jeziku "običnog" naroda će zaživeti tek za... Hmmm, verovatno nikad. :wink:

Mene te reči tipa "znači"...itd, ne remete previše ukoliko je post ispravan ili neko objašnjava svoju neku trenutnu (obično burnu) emociju po pitanju nečega. Jel'se seća neko onog "legendarnog" (mislim da je) MilančeBGD posta u kome izražava svoje zaprepašćenje muzičkom snagom N91, 25-30, koliko već, "znači" u postu :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Hahaa secamo se! :)
Tema je "jel' sam samo ja lud, ili ceo svet" :)
Meni jedino smeta kad neko ne stavlja tacke i zareze jer onda izgubim dah dok procitam doticni komentar imam osecaj da taj i ne dise dok to kuca ovako neka pise kako i sta hoce bitno da skontam sta je autor hteo reci pozdrav
edit: setih se naziva teme..
Poslednja izmena od Lobachewsky u Sre, 11. Feb 2009. 06:36, izmenjeno 2 puta ukupno.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Lobachewsky, pocni da citas u sebi, nema ti druge... Nemoj da nam padnes u nesvest :lol:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Srbima se ne može nametnuti naziv države "Srbien" ili "Srbian", kako bi se izveo pridev "srbijanski".
Lepo je covek objasnio i tu nema šta da se doda. Ne može braćo Srbi da se piše srbijanski i tačka. Nema dalje. 8)

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Rasprava između mene i gameforcea je prebačena u privatnu prepisku, jer joj ovdje nije mjesto. Samo ću reći svima da se izvinjavam ako sam nekog uvrijedio, jer mi to nije bila namjera. Ja imenicu "Srbijanac" i pridjev "srbijanski" koristim samo da bih preciznije izrazio da mislim na nešto što je geografski vezano za Srbiju, a ne striktno (ili doslovno ne) i za srpski narod (npr: Telenor = srbijanska mreža, Albanac iz Prištine = Srbijanac, Crnogorac [po naciji] rođenjem i prebivalištem u Srbiji = Srbijanac, dok recimo neko iz Crne Gore može da se osjeća Srbinom, ali Srbijancem samo ako živi u Srbiji). Možda je takva distinkcija i pretjerana, ali uvijek želim da se precizno izražavam i čak ako po pravopisu nije tako, ja se u graničnim situacijama kada je apsolutno neophodno svjesno oglušujem o pravopis, ali sa jasno objašnjenim razlogom da je to u cilju preciznijeg izražavanja, kao ovdje. Izgleda da mi je ovaj put dara premašila mjeru. :) Još jednom, nikom nisam mislio uvredu, a naročito svom narodu. Ako je gramatički nepravilno, no will happen again! :) Obzirom da pojedince to vrijeđa, obećavam da ću nastojati da to ubuduće ne koristim!

Zato tražim od vas da prije nego nekog napadnete, pročitate dobro šta je taj neko mislio i da li ima osnova da ga napadate, za šta ovdje nije bio slučaj.

Što se tiče poštapalica: one su ponekad korisne i ako se dobro upotrijebe mogu biti sredstvo iskazivanja barem emocija (kao kad je MilančeBGD iskazivao svoje oduševljenje. Tad se mislim još zvao milan91, što je dodatna fora :)), ako ne i za jasnije izražavanje stavova (npr: "To je izuzetno dobra stvar. Znači, da čovjek ne povjeruje!"). Nije uvijek gramatički i stilski najispravnije, ali može biti dobro upotrijebljeno (može se reći i "upotrebljeno", ili gore "upotrebe", ali je ovako "čistunskije" - doslovno praćenje pravila, mada je malo komplikovano za govor. :D). Dok kad se poštapalice upotrebljavaju konstatno, recimo 5-6 puta u rečenici, to me izluđuje i kao da me udara po glavi! To ljudi rade na fakultetu dok odgovaraju i 'ladno polažu ispite sa takvim izražavanjem! "Znači ovo, znači ono, mis'im ovo, mis'im ono" = KATASTROFA! Ja bih propisivao zatvor. :)
Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

maxo28
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 10. Mar 2009. 01:11

Post od maxo28 »

meni je naj jace kada odem u skolu i na jednom casu profesor iz multimedije kaze odprilike oko 100 puta "dobro" i "znaci" :)
HTC Legend

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

maxo28 gde je tu pravopis ?? ( bezveze ovo sa 100 karaktera nekad je stvarno potreno da se postavi kratko pitanje) 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Odgovori