Predstavi se

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Re: Predstavi se

Post od zavodnick »

m@c|-|oR, bas bas davno :)
Kompresor, znam... Ja sam imao ludu srecu sto sam ovdje upao i iskreno samo da jos malo iskustva skupim, pa cu da probam u bijeli svijet, jer za masince ( bilo koje - naravno bez uvrede za ostale ) je smrt ovdje, jer niti mozes da nesto naucis, a niti da napredujes. Sad recimo po BL imas vecinom firme koje rade grijanje i klimatizaciju a gazde firmi su novopeceni bogatasi koji rijec "sajam inovacija" cuju samo u prolazu... Jer da budem iskren, tesko danas mozes da radis
(sto se tice masinstva) ako ne gledas nove inovacije, bolja rjesenja... isto je tako s doktorima! Zato nam je i zdravstveni sistem ovakav... (da budemo realni R. Srpsku poredim sa Srbijom, jer mislim da smo u istim gov... ) jer poslednji doktor koji je bio na sajmu je vec pola vijeka mrtav.I ko sad predaje ljudima na faksu? Ljudi koji su "priuceni doktori". Cast izuzecima jer jos mislim da imas onih ljudi koji su daleko bolji doktori nego sto to prikazuju i nadam se da ima i strucnjaka kod nas... Ali samo se nadam ! :chytry:
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

Kompresor
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 10. Okt 2014. 18:36
:: Sony M2

Post od Kompresor »

Tako je macor, jos ce da ispadne da smo kolege :) :) :) :) :) :)

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Kompresor, samo malo dedukcije :D
Ne radimo u istoj firmi, ali moj prijatelj vam je konsultant za LEAN i druge zeze ;)
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

m@c|-|oR, kakva je situacija u Kostocu?Cujem da ce neka kineska kompanija da radi Kostolac,e sad... :lol:
Javi mi,ako znas nesto...

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Uf, koleza, ne raspolažem sa mnogo detaljnih informacija. Znam otprilike koliko i ti. To mu dođe ja mislim na malo dužem štapu... Više politika nego biznis :(
Kineska Poslovica

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

m@c|-|oR, mah, znao sam da i tamo kod vas politika igra veliku ulogu, samo mislim da je to dato nekoj kineskoj firmi :) Trazi tamo sebi posao, vjerujem da se plate bas bas dobre... Jos ako imas licencu :) Ihaj :) Ili recimo jos ako si IWE... onda mozes da stavis prst u uvo i da kupis Ferrari-a za platu :)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

zavodnick napisao:Ili recimo jos ako si IWE... onda mozes da stavis prst u uvo i da kupis Ferrari-a za platu :)
Kako se postaje inzenjer zavarivanja? I zasto je on placeniji od ostalih inzenjera? :)

Znam da takav smer za zavarivanje i zavarene konstrukcije ima na masinskom fakultetu, samo ne znam koliko studenata odlazi bas na taj smer (posto masinski ima bas dosta smerova a nemaju svi medjusobno dodirnih tacaka, sto je i logicno, iako je isti faks u pitanju).
Nasao sam da postoje neki kursevi za IWE (koji nisu jeftini, tipa 2000 evra), ali moras da imas zavrsen masinski, gradjevinski, ETF ili TMF da bi postao IWE... Sad ne znam na sta si ti tacno mislio i da li se to zaista tako isplati? :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Lobachewsky, vi'š ovako - dobar argonski zavarivač može da napravi 70-100 EUR za 12 sati u Srbiji. Napolju da ne pominjem.
Inženjer zavarivanja propisuje tehnologiju zavarivanja i ispitivanje zavarenih spojeva i overava zapise o izvršenom ispitivanju. Njegova odgovornost je mnogo veća, a srazmerno i primanja.
Jes' da je kolega malo preterao, ali baš puno zarađuju, posebno u energtici gde se varovi proveravaju 100% (ko zna o čmu pričam kapira koliko je to zeznuto!), gde su debljine materijala velike, gde je obavezno predgrevanje i otpuštanje (eektričnim ćebadima) itd. Osim tamo, za njih posla ima u rafinerijama, ali i u visokogradnji - na nebodeerima.
Da li se isplati? Sigurno. I to vrlo brzo. Oni su retko bez posla. Problem je što nikad nisi kod kuće, radi se po sajtovima, na čudnim lokacijama. Kad si mlad to ti super, ali posle se smoriš.
Da li su pare lepe? Jesu, ali znaju da budu gorke.
Kineska Poslovica

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

m@c|-|oR, hvala na odgovoru. Reci mi samo da li jedini put da to postanes ide preko zavarivackog smera na masinskom fakultetu, ili mozes postati inzenjer zavarivanja i preko kursa, tipa ako si zavrsio neki drugi smer na masinskom ili neki drugi od gore navedenih fakulteta (gradjevinski, etf, tmf)?

I da li ti kursevi zaista toliko vrede ili samo stancuju priucene IWE (sa istim takvim "ugledom" u inostranstvu), tipa kao raznorazne "it akademije" koje su u poslednjih par godina nikle kao pecurke posle kise.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Lobachewsky, sinoć sam kasno video šta si napisao...
Elem, za sertifikat za IWE ti nije potreban zavarivački smer, naravno, ali je njima lakše.
Ići na kurs, a nemati praktičnog iskustva nema nikakvog smisla, bar ja tako mislim. Takođe mislim da orgnaizacije koje nude sertiifikaciju moraju da budu ovlašćene od strane bar naše inženjerske komore, ali i stranih institucija. To može neko drugi da ti potvrdi.
Mnogo je to odgovoran posao da bi se davale "kaubojske" diplome.
EDIT: OVO je primer jednog ozbiljnog kursa.
Kineska Poslovica

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

m@c|-|oR, ono sto sam rekao da mozes da stavis prst u uvo i kupis Ferrari-ja... naravno da sam pretjerao, ali s nasim uslovima :D S druge strane, ovdje gdje ja radim WPS i WPQR su jako skupi jer recimo ovdje zavarujemo cijevi fi 325x25... to su recimo nekakve pomocne spusne cijevi... ( da ne objasnjavam dalje ).
Lobachewsky, tek sad vidjeh da ste nesto pisali, ali Zavod za zavarivanje iz Bg-a organizuje kurseve gdje mozes da budes IWE ( level 2 ) i IWE ( level 3 ) i takvi kursev kostaju ( za level 2 ) oko 4000 Eurica ( nemojte me drzati za cijenu sad, jer ta cijena se vrtila prije nekoliko godina )a za level 3, ko zna kolika je cijena :) Ako ti Lobachewsky ovdje nije jasno nesto tipa level 2 i level 3, mogu da objasnim, ali nisam sad htio da sirim pricu...
Naime, sto se tice toga sto je kolega m@c|-|oR rekao, definitivno se ne isplati ici na kurs ako bas nemas bas nikakvog iskustva. A sto se tice kontrole zavarenih spojeva, da ne pominjem koja ja tu platica ;) No, veceras cu malo vise da raspisem o ovome :)

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Ima li neko u blizini Trstenika? Trebala bi mi usluga da pogleda neki telefon tamo. :)

Koliko se ja razumem Trstenik je tamo kod Krusevca, Kraljeva, Aleksandrovca..

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Re: Predstavljanje

Post od tomas.hokenberi »

m@c|-|oR napisao:toda81, niste, veruj mi 8)
Mislim da ovde ja držim tu titulu (ne samo zbog avatara :) ).
Ima još jedan visoko rangiran član ovde (neću da ga imenujem dok sam sve ne prizna :D !), koji je sa mnom završio srednju školu nekada, ... davno, ... u prošlom veku :D :D :D
Evo, priznajem (posle samo 9 meseci od ovog posta koji sam tek ovih dana video) ja sam taj.
Godina proizvodnje 1971., garaziran, malo presao, .... ;-)

m@c|-|oR, me jelte zna "licno i personalno" posto smo isli zajedno u srednju skolu, a posle smo se "strucno razisli" odnosno otisli na razlicite fakultete. Gde je on otisao vidi se lepo u ovoj temi koju su maltene privatizovali masinci.

Ja sam otisao na ETF, gde sam diplomirao i magistrirao. Kada sam diplomirao verovao sam da cu se baviti vestackom inteligencijom i neuralnim mrezama, ali sam se time bavio jedno 4 meseca, a poslednjih 18 godina se bavim elektroenergetikom, tacnije racunarskim upravljanjem elektroenergetskim sistemima.
A telefoni, tableti i razni drugi gadzeti su naravno hobi.

P.S. A nekada davno kada su kucni racunari bili glavni hobi bio sam "komodorista", a ako me "staracko secanje", ne vara m@c|-|oR bese "spektrumovac" dok nije presao na Amigu?
Tada teme nisu bile ko ima veci ekran i kome drzi bolje baterija, vec ko ima gumice, a ko pravu tastaturu, i kako nastelovati kasetofon ;)
U poslednje vreme me nije bilo na forumu posto mi se nivo obaveza prilicno povecao, toliko da sam nosio posao kuci, srecom sad se polako vraca u normalu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

tomas.hokenberi, kolege smo, i ja sam na EESu diplomirao, sad sam na nekim master/specijalističkim/magistarskim,
ne znam ni kako se zovu po novom statutu, jer sam ja po starom kao i ti, ali mi loše ide, tj ne ide, mrzi me da učim :wacko: .

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

cvoruga, koelge smo po ETF-u, ali nismo po EES-u. Ja sam zavrsio automatiku. Ako si upisao poslediplomske po starom statutu (do recimo 2008/9) onda si na magistarskim, i ako zelis da ih zavrsis onda moras do kraja ove godine. Ako te mrzi, a polozio si barem 2 ispita na magistarskim, i studirao si petogodisnji program na osnovnim studijama, mislim da mozes da dobijes master diplomu, barem je neko vreme moglo.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

Kolege smo i po C64, mada sam ja dobrano mlađi od tebe :) .

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

tomas.hokenberi, eee, to su bila vremena. Divim se tvom pamćenju takvog nečeg, iskreno.
Da, beše to ZX Spectrum 16k, koji sam potpuno sam proširio na 48k. Eeeej, 498K. Pa onda ta divota sa kasetofonima i "sikdanje" igrica sa radija... Pa Elite (evo, sad je izašla reinkarnacija), pa druge igrice...
A onda - iskorak: Amiga, sa sve 3.5" 880k flopijem.
Ostalo je istorija, naravno.
Kolega, druže, prijatelju, od srca ti hvala što si me na trenutak vratio tih ... (koliko beše, majku mu?) ... 25-26 godina unazad.
Dođem pivo kad budemo slavili 30 godina mature!
8)
Kineska Poslovica

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Uh, C64... prva racunarska ljubav takodje zaborava nema... :oops: :) , unapredjen model (nije onaj cuveni "debeljko"), model sa disketnom jedinicom. Koriscen samo za igrice i neke jednostavne zezalice u BASIC-u.
Bejahu to bas lepa mladalacka vremena.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

E sad ste i mene vratili u ta vremena, isti taj "unapredjeni" C=64, sa onim cuvenim turbo modulom pozadi, sa disketnom jedinicom, sa 2 Quickjoy joysticka... To su bila vremena.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Auuu, al ste vi matori, još malo pa penzija aaaa :)
Huawei

Odgovori