Azijati se najvise drze svoje tradicije, pa eno japanci od pisama imaju katakanu, kanji, hiraganu i romaji. Malo uticaja chajniza, malo uticaja zapada i eto ti 4 pisma za jedan jezik.

Iskreno, meni je malo bljuc od ove prepotenznosti. Pogotovu ako se uzme u obzir da je to tek tvoj drugi odgovor na ovu temu - mozda bih ga i razumeo da je dosao posle par strana ubedjivanja nekog tvrdoglavog clana koji se drzi svoje teorije kao pijan plota, a postovi mu imaju sigi-jevsku strukturu.Evindzer napisao:LittlePrince, druže, sa mnom možeš da raspravljaš o telefonima, ali o mojoj struci ne možeš. Kao što ja ne poznajem matematiku, tako ti ne poznaješ nauku o jeziku.
Ako ti se ne sviđa to što sam napisao, ako te muči semantika prideva "srpski" ili ti nije jasno odakle "e" u naslovu novina od pre 150 godina, predlažem da posetiš neku katedru za srpski jezik u univerzitetskom centru najbližem mestu u kome živiš, ili da svratiš do Srpske Akademije nauka i umetnosti u Knez Mihajlovoj 35, pa će se tamo naći neko da ti objasni ono što te buni, kao i da ti na logičnim primerima - koje očigledno voliš, ali se sa njima prilično loše snalaziš - pokaže zašto nijedan dijalekat sa područja ikavskog izgovora nije ušao u standardnojezičku normu.
I na kraju bih ti preporučio da se držiš svoje matematike - i telefona, kad si na ovom forumu - pošto pretpostavljam da o tim temama znaš više nego o sopstvenom jeziku - teško da možeš znati manje. Tako će biti bolje za sve: za ostale članove foruma koji neće gubiti vreme u čitanju tvojih komentara, za mene koji neću gubiti vreme na kucanju odgovora na tvoje nesuvisle konstatacije, i (najvažnije!) za tebe lično, jer kad prestaneš da komentarišeš ono u šta se bukvalno nimalo ne razumeš, nećeš više ostavljati utisak glupe osobe.
Ovo ti sve pišem krajnje dobronamerno, naravno, i siguran sam da se nećeš naljutiti.
Od tebe kao "magistra lingvistickih nauka" sam ocekivao bar da objasnis kako se u pridevu "srpski" ne menja znacenje reci, a ne da ti jedini argumenti budu frljanje titulom i kako sa tobom "o tvojoj struci niko ne moze da raspravlja". Izvinimolimte.LittlePrince napisao:Једначење сугласника по звучности се не врши ако се тиме мења значење речи
dimi89 napisao:Mene najvise pogadja to kad odem recimo u NS i kazu mi "vi srbijanci..." pa sta ste vi ? U sustini pogadja me to sto su se srbi mnogo izdelili sad imamo i crnogorsku naciju,bosnjacku jos malo i vojvojina ce da dobije vojvodjane kao posebnu...Crnogorac - srbin iz crne gore vojvodjanin - srbin iz vojvodine barem sam ja tako vaspitan mozda pogresno...Stvarno me iritira kad mi se tako obrate...
Или срПски користе они који желе да докажу да су велики интелектуалци и модернисти?liman3 napisao:Ovaj arhaizam serBski je samo još jedan dokaz kako politika može da ima uticaj.Njega koriste uglavnom oni koji žele da se prikažu kao veliki srbi.
+ 100Baraba napisao:I meni bode oči "Srbijanac", ne živim u Srbijaniji, u Srbiji brale...