Malo o pravopisu

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Re: Malo o pravopisu

Post od sugarcoated_ass »

Svi jezici se vremenom menjaju i prilagodjavaju vremenu... Ne vidim u cemu je problem. Hajde onda pisi klinastim pismom ako vec hoces da se drzis onoga sto je nekad bilo. Neki jezici su se vremenom bas dosta izmenili... Pokusao sam skoro da citam stari engleski... Ajme sta je ono??? :lol:

Azijati se najvise drze svoje tradicije, pa eno japanci od pisama imaju katakanu, kanji, hiraganu i romaji. Malo uticaja chajniza, malo uticaja zapada i eto ti 4 pisma za jedan jezik. :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Evindzer napisao:LittlePrince, druže, sa mnom možeš da raspravljaš o telefonima, ali o mojoj struci ne možeš. Kao što ja ne poznajem matematiku, tako ti ne poznaješ nauku o jeziku.
Ako ti se ne sviđa to što sam napisao, ako te muči semantika prideva "srpski" ili ti nije jasno odakle "e" u naslovu novina od pre 150 godina, predlažem da posetiš neku katedru za srpski jezik u univerzitetskom centru najbližem mestu u kome živiš, ili da svratiš do Srpske Akademije nauka i umetnosti u Knez Mihajlovoj 35, pa će se tamo naći neko da ti objasni ono što te buni, kao i da ti na logičnim primerima - koje očigledno voliš, ali se sa njima prilično loše snalaziš - pokaže zašto nijedan dijalekat sa područja ikavskog izgovora nije ušao u standardnojezičku normu.
I na kraju bih ti preporučio da se držiš svoje matematike - i telefona, kad si na ovom forumu - pošto pretpostavljam da o tim temama znaš više nego o sopstvenom jeziku - teško da možeš znati manje. Tako će biti bolje za sve: za ostale članove foruma koji neće gubiti vreme u čitanju tvojih komentara, za mene koji neću gubiti vreme na kucanju odgovora na tvoje nesuvisle konstatacije, i (najvažnije!) za tebe lično, jer kad prestaneš da komentarišeš ono u šta se bukvalno nimalo ne razumeš, nećeš više ostavljati utisak glupe osobe.
Ovo ti sve pišem krajnje dobronamerno, naravno, i siguran sam da se nećeš naljutiti.
Iskreno, meni je malo bljuc od ove prepotenznosti. Pogotovu ako se uzme u obzir da je to tek tvoj drugi odgovor na ovu temu - mozda bih ga i razumeo da je dosao posle par strana ubedjivanja nekog tvrdoglavog clana koji se drzi svoje teorije kao pijan plota, a postovi mu imaju sigi-jevsku strukturu.

Evo, recimo, ja smatram da dosta dobro poznajem gramatiku i pravopis srpskog jezika, ali ne zelim da me moje znanje ogranicava (kakav paradoks).

Da pojasnim - za mene je "srpski" maltene aksiom, a ne "srbski".
Medjutim, LittlePrince, me je bacio u razmisljanje onim:
LittlePrince napisao:Једначење сугласника по звучности се не врши ако се тиме мења значење речи
Od tebe kao "magistra lingvistickih nauka" sam ocekivao bar da objasnis kako se u pridevu "srpski" ne menja znacenje reci, a ne da ti jedini argumenti budu frljanje titulom i kako sa tobom "o tvojoj struci niko ne moze da raspravlja". Izvinimolimte.

Evo mene ozbiljno zanima obrazlozenje strucnog lica kako se nije promenilo znacenje reci.

Eto, ako smem da te pitam.

Sad cekamo da se javi neki ETF-ovac i da kaze kako sa njim "mozemo o svemu da raspravljamo, ali o mobilnim telefonima ne". Tacka. Strasno kakvih ljudi ima. Nije ti ovo kvantna fizika pa da sagovornik mora da ima doktorat da bi te razumeo. Ako umes da objasnis, razumece te i dete 5. razred.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

liman3
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 28. Maj 2014. 08:54
:: P10 Lite

Post od liman3 »

dimi89 napisao:Mene najvise pogadja to kad odem recimo u NS i kazu mi "vi srbijanci..." pa sta ste vi ? U sustini pogadja me to sto su se srbi mnogo izdelili sad imamo i crnogorsku naciju,bosnjacku jos malo i vojvojina ce da dobije vojvodjane kao posebnu...Crnogorac - srbin iz crne gore vojvodjanin - srbin iz vojvodine barem sam ja tako vaspitan mozda pogresno...Stvarno me iritira kad mi se tako obrate...

Ja sam iz NS.Ne znam odakle si ti.Znam da većina ljudi ovde kada kaže srbijanac misli na nekogo ko živi u centralnoj Srbiji,znači Šumadija i Pomoravlje,što i nije pogrešno reći.Naravno ima i pogrešnog korišćenja ove reči,beogradjanin to nije,kao ni neko iz Leakovca.Bošnjaci i hrvati koriste srbijanac za svakog srbina iz Srbije,ali to je već neka druga priča.
Što se tiče reći vojvodjanin,mene lično vredja kada se nekome ko sebe tako naziva odmah stavlja stigma autonomaša ili separatiste.
Kada me stranac pita šta sam,reći ću mu da sam Srbin.Kada me Srbin pita šta sam,reći ću mu Vojvodjanin.

A ovo serBski je čist arhaizam i gura se iz nekih političko,nacionalno,verskih razloga a ne gramatičkih.Slično je onome što su uradili (i još rade) hrvati i bošnjaci,a od nedavno i crnogorci.
Zašto bi iko iole pametan menjao jednu od najsavršenijih gramatika današnjice? Učio sam pomalo slavenosrpski i mnogo je komplikovaniji od onoga što danas koristimo.Što se tiče ćirilice i latinice,ja sam za to da se moraju znati oba pisma.

Edit.
Izvinjavam se zbog loše gramatike,autocorrect mi poblesavio a pišem ovo na brzaka.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Liman3, zasto ne Novosadjanin? Daleko preciznije. Mislim, tvoje je pravo da se izjasnis kako zelis ili da se uopste ne izjasnis, samo mi je ovo malo cudno. Ako me neko pita koje sam nacionalnosti, reci cu Srbin, ako me pita gde zivim, reci cu u Nisu. Ovo Vojvodjanin, meni nista ne znaci, narocito jer Vojvodina od svih delova Srbije ima najvise nacija, plus pokriva veliku teritoriju, no dobro.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Niko iz Bosne ,Crnegore itd me nikad nije nazvao srbijanac zato sam steko utisak da samo vojvidjani to rade.Predstavljam se imenom i prezimenom a kad me pitaju odakle sam kazem "iz Nis"(zbog fore) ne pricam ja sam "Juznjak",sa juga (nismo s'juga s'mercedesa smo :) ) Samo kazem da sam steko utisak da Srbi sve vise i vise traze razlog da se odvajaju u razlikuju jedni od drugih a vojvodjani bas onako potenciraju da su posebni.Svaka cast izuzecima ja kazem kakav sam utisak steko nema razloga da pokrecemo raspravu da li vojvodjani hoce ili nece da se odvoje.Sto se tice pravopisa jedini put kada zaista obracam paznju na to je kada se dopisujem sa devojkom kojom trebam da izadjem ili smo tek poceli da se vidjamo.U ostalim situacijama mi je bitno da osoba zna sta sam mislio i da se razumemo.Toliko sam postao lenj da vise ni pogresna slova u recima ne menjam ako moze da se iole shvati znacenje te reci.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

liman3
Mobil fan
Mobil fan

Post od liman3 »

@staff
U pravu si.Zapravo većinom i kažem da sam novosadjanin,tek ponekad vojvodjanin.Kad malo bolje razmislim ima sremaca koji se uvrede kada im kažeš da su vojvodjani,srem je srem [emoji1]
@dimi
Redovno u CG čujem naziv srbijanac za sve iz srbije i to ni manje ni više od zenine rodbine (koja za sebe kaže da su srbi ne crnogorci) pa ih stalno ispravljamo Haha.

pelleruma
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 27. Nov 2011. 16:59
:: LG G2

Post od pelleruma »

Podele i insistiranje na njima su samo za ljude plitka uma.Jer to je prava slucajnost gde ces se ispiliti,da insistiranje na svojoj naciji i uzdizanju u odnosu na drugu je besmisleno.Samo da roda umesto pravo,skrene levo kod Alburkerkija i vec si nesto drugo.U smislu nacionalne pripadnosti.Jedino u cemu si isti,a to se,nazalost zaboravlja je da si - covek.Kakve veze bilo sta osim te cinjenice,i da smo po tome isti i ravnopravni.Koliko samo razni ratovi,a jos vise lova menjaju neciju nacionalnu pripadnost?Koliko ih je doslo u Nemacku i vec njihova deca,a kamoli decina deca,su uveliko nemci.I o cemu sada pricati o srbima,hrvatima,englezima,vojvodjanima,sumadincima,...covek je covek i nista vise ne bi trebalo biti vazno.Odakle,koje vere,boje koze,kog mesta,...
stara japanska poslovica - nikad ne veruj staroj kineskoj poslovici

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

pelleruma, И те како је битно одакле си и ко си, и нисмо исти ни по боји коже, ни по нарави, физичкој снази, обичајима, религији, па чак ни по величини полног органа...

Никако нисмо исти, зато ова планета и јесте занимљива, зато истражујемо, зато путујемо у далеке крајеве, криза идентитета је и почела са губљењем разлика и глобализацијом. Ни један народ није исти, ни једна регија није иста, ни један град није исти, ни једно село није исто па ни домаћинства нису иста. АЛИ, све то не значи да треба да се поубијамо, не значи да треба да мрзимо једно друго али исто тако не треба ни да се стидимо да будемо другачији, да волимо другачије, да изгледамо и уживамо на другачији начин, да пишемо другачијим писмом...

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Otisli ste predaleko, tema je ipak pravopis...

pelleruma
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 27. Nov 2011. 16:59
:: LG G2

Post od pelleruma »

To je sve nijansa iste teme.Pa naravno sa nismo isti u bukvalnom smislu reci.
stara japanska poslovica - nikad ne veruj staroj kineskoj poslovici

liman3
Mobil fan
Mobil fan

Post od liman3 »

Zapravo je veoma interesantno kako politika može da utiče na razvoj jednog jezika.Na primer hrvati i muslimani su izbacili gomilu reči koje koriste i srbi samo da bi se udaljili što više od nas.Ovaj arhaizam serBski je samo još jedan dokaz kako politika može da ima uticaj.Njega koriste uglavnom oni koji žele da se prikažu kao veliki srbi.

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

liman3 napisao:Ovaj arhaizam serBski je samo još jedan dokaz kako politika može da ima uticaj.Njega koriste uglavnom oni koji žele da se prikažu kao veliki srbi.
Или срПски користе они који желе да докажу да су велики интелектуалци и модернисти?
Зависи како посматраш свет око себе.

liman3
Mobil fan
Mobil fan

Post od liman3 »

To bi bio veoma čudan pogled na svet...

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

I meni bode oči "Srbijanac", ne živim u Srbijaniji, u Srbiji brale... Takođe me nervira "wojim" i slične gluposti koje sakate jezik.

Ledjo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 05. Feb 2014. 15:03
:: G2

Post od Ledjo »

Verujem da to wojim, mawi, swadak i ostale gluposti deca prestanu da pisu kad zavrse osnovnu

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

@Baraba 1+
@Ledjo, neki izadju samo fizički, a u glavi...

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Arabija - arapski, ali i Arapin
Srbija - srpski, ali Srbin

Da je čudno, jeste. Da je lakše za izgovor jeste. Ali sve dok tebi, meni, nama piše srPsko državljanstvo, možeš do sutra da se raspravljaš. Tako je zvanično i službeno i tu je kraj. Polemike nema. Dok je nebo plavo a voda mokra, ti si srPski državljanin svidelo se to tebi ili ne.

ilija98
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 28. Avg 2013. 19:36
:: LG Spirit
:: E72, 5800

Post od ilija98 »

Baraba napisao:I meni bode oči "Srbijanac", ne živim u Srbijaniji, u Srbiji brale...
+ 100
Takodje i ono kad neko napise "nemogu", "neznam" i sl... Mada to je toliko postalo ucestalo da vecina i ne obraca paznju vise na to.

A tek mesanje jer i je l, to necu ni da komentarisem... Kad neko napise "jer si bio" -_-

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ili mesanje bi i bih, pa zatim sumljam, potom faliti umesto hvaliti i obrnuto itd.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

A biciklA? :lol:

Odgovori