Pomoc u vezi kompa

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Re: Pomoc u vezi kompa

Post od Azimuth »

Drustvo, treba mi pomoc u vezi racunara. Ove nedelje moram uzeti novi, iskljucivo laptop, a cena da bude do 500 evropskih novcanica tj do najvise 60 000 din. Koristice se prventveno za Office, eventualno neki photoshop / lightroom, filmove (bitni su zvucnici) i net. Mora da bude 15'', nikako ispod, a iznad se plasim da ce mi biti veliko (ili mozda nece?). To je racunar u koji cu gledati po 8h dnevno, a koji je opet neophodno da mi bude "lak" za preneti. Baterija verujem da ce svakom izgurati barem 4h rada bez prolema.

Ono sto sam nasao i sta mi je zapalo za oko je neki HP, i3, 4GBddr3 (prosorivo do 16), 256ssd i AMD grafika
http://www.gigatronshop.com/laptop_racu ... 88ea-93287
Medjutim, u Dr Tehno su mi ponudili neki i5, 8GB ddr4 ali sa HDD i integrisanom grafikom. Cena je ista, ali ga ne vidim kod njih na sajtu.
Sinoc pricam sa drugarom, on mi kaze da ima i neki Dell koji mi izgledom lici na racunar s kraja '90., sto mi se ne svidja, ali opet sama specifikacija je ok
http://www.comtradeshop.com/laptopovi-i ... 4cell.html
U istoj prodavnici imaju i ovaj HP, specifikacija gotovo identicna, ali ima graficku.
http://www.comtradeshop.com/hp-15-ay058 ... 4cell.html

Da li imate neki drugi predlog? Nesto bolje od ovih i koji je najbolja kupovina od ova 4?
Svaka pomoc je dobrodosla.

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 08. Dec 2013. 23:54
:: 00

Post od Drakenzen »

U suštini tebi ne treba neka jaka mašina koliko sam ja razumeo, najbitniji ti je ekran tu, pošto ces mnogo provoditi vremena uz njega

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

Azimuth napisao:....Da li imate neki drugi predlog? Nesto bolje od ovih i koji je najbolja kupovina od ova 4?
Svaka pomoc je dobrodosla.
Pogledaj lepo (na nekom uređenom sajtu prodavaca) kroz filtere po tvojim zahtevima i biraj ono što tebi odgovara, evo recimo ovako.....
http://www.winwin.rs/laptop-i-tablet-ra ... lter=54171

...ima svašta, samo ako znaš šta tražiš. Ovo što je na ovom linku su uređaji sa i5 procesorom, a ostalo pogledaj šta ti odgovara. Nemoj da te brine integrisana grafika, jer su to sada integrisani grafički čipovi u samom procesoru (npr. Intel HD 520 u ovom i5 6200U) i veoma dobro rade, pa će zadovoljiti sve tvoje navedene potrebe.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Znači da idem na i5 i integrisanu grafičku umesto na i3 i AMD?
A kakva je razlika između hdd i ssd?
Koliko će mi za ovo za šta mi treba biti bitna razlika između 4 i 8gb rama? I kolika je razlika između ddr3 i ddr4?
Pitam za realne razlike, razlike u radu. Sintetički testovi me ne zanimaju...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ledjo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 05. Feb 2014. 15:03
:: G2

Post od Ledjo »

Pa razlika izmedju hdd I ssd je velika, zavisi I od samog modela ssd-a ali vidim da je m2 port, a on je brzi nego sata3 sto je ogromna razlika imajuci u vidu da hdd u laptop obicno ima 5400 obrtaja po minuti. Plus sa ssd-om ce I baterija duze trajati, jer on nema fizickih delolova kao hdd. Vidi da li laptop ima mesta za DVD ili za jos jedan hard, ako ti je ssd mali, mozes da ubacis neki hdd za slike/filmove I ostale zezalice. Tako da je ssd veliki plus.

Nije tolika razlika izmedju ddr3 I ddr4, samo sto je ddr3 na zalasku karijere, pa je pitanje ako pozelis upgrade rama, kakva ce tada biti ponuda.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

^ Sa SSD će brže podići sistem i brže pokretati instalirane programe u odnosu na HDD, ali i ovo ima neke svoje izuzetke. Sve u svemu, nisu svi SSD isti, i među njima ima razlike (u brzini čitanja i pisanja podataka), pa i tu moraš gledati kakve su specifikacije SSD-a. Što se tiče RAM-a, bolji (brži) je naravno DDR4, pa bih preporučio takav laptop čak i sa manje memorije, ali da ima mogućnost proširenja RAM-a koji kasnije možeš dokupiti ako zatreba. Sve ovo se oseti u radu, pogotovo u multitaskingu ili sa nekim zahtevnijim programima.

Fize94
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 03. Jul 2015. 22:37
:: 0694448087

Post od Fize94 »

Slične zahteve imam kao azimuth s tim da mi je fhd ekran must have. 60-70k

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ok, manje više sam još uvek izgubljen :D
Ajde ovako, za namenu kakvu sam napisao (posao pre svega, a onda kući malo multimedije), šta biste mi preporučili do eto tih 55-60 crvenih?

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

^ Eto sad, pored toliko pisanja opet dođosmo na početak. :lol:
Niko bolje od tebe ne može znati šta tebi treba, ali ako već toliko nisi siguran šta hoćeš, evo recimo odaberi neki od ova dva....
http://www.winwin.rs/catalog/product_compare/index/

pogledaj uporedno u čemu se razlikuju, pa odaberi koji ti više odgovara. Nemaju instaliran OS, ali to je bolji način da dođeš do jačeg hardvera za manje novca, a OS instaliraj sam.....

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Piše da nije odabran drugi za poređenje, samo taj Dell... koji je drugi? :)

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Važi, pogledaću ih detaljno pa prelomiti. Ako ima jos neko neki predlog, do sutra ima fore da se raspuca.
Hvala puno!

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Drugi svakako jer je Dual Band, sve bitnija stavka.
Čudno mi je da ni jedan od ova dva nije full hd?!
Azimuth, to što tebi treba, radi i onaj sa bilbora gigatrona za 34-35000din a i full hd je :)

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 08. Dec 2013. 23:54
:: 00

Post od Drakenzen »

Baraba napisao:Drugi svakako jer je Dual Band, sve bitnija stavka.
Čudno mi je da ni jedan od ova dva nije full hd?!
Azimuth, to što tebi treba, radi i onaj sa bilbora gigatrona za 34-35000din a i full hd je :)
To sam i ja hteo da kažem.
:D

Evo ti Petre ovaj, od ovoga bolje za ove pare nema i tema komotno moze da se zatvori...
http://www.winwin.rs/laptop-i-tablet-ra ... 99654.html

Ako ti se svidi neki drugi model, obavezno trazi koji ima anti-glare tehnologiju, kad vidim da se presijava monitor meni pripadne muka citati vesti a kamoli nesto drugo raditi na njemu....

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ok, pohvatao sam manje više šta je bitno i šta gledam :)
Hvala vam na sugestijama i savetima :)

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Društvo, samo da prijavim, na kraju sam uzeo ovaj sa linka ispod. Nadam se da se nisam zeznuo. Radi lepo za sada i ono što mi je najbitnije je da je tastatura udobna :) Dobio sam na njega 6 godina garancije :wink:
Hvala još jednom svima na komentarima.
http://www.gigatronshop.com/laptop_racu ... 88ea-93287

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

6 god. garancije? To je odlično, to se nešto HP otvara ili? U principu to jeste najbitnija stavka prilikom kupovine laptopa, uvek bih pre izabrao onaj sa dužom garancijom. Takođe je i bitna stavka tastatura, zaboravih to da spomenem, da posle nekog vremena "ne upadne". Baci slike u temi, da vidimo uživo kakav je. Čestitam, da služi bolje nego što očekuješ.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Da, 2 redovno i 4 produžene, ukupno 6 godina garancije :wink:
Evo je jedna fotka
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016122 ... d5cc41.jpg[/img]

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

@Azimuth, cestitke na kupovini, odlican izbor! HP ima bas dobre modele. :)
Ta garancija je prava stvar, samo ako se ne varam moras svake godine jednom da ga odneses u njihov servis i platis 10€?

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Hvala ;)
Tako je, godišnje se plaća, ali po isteku prve dve godine. Svakako čistim komp, a to košta svuda ukoliko želiš da ti menjaju i pastu na procesoru itd., tako da se svakako isplati, a duže će trajati.
Jedina "mana" mu je što na njega može samo win 10 ili barem nisam pronašao način da stavim win 7. Ovo sve ostalo čini mi se da odlično funkcioniše. Nisam ni znao šta znači ssd i njegova brzina...pa ovo momentalno otvara programe, kao na mobilnom. Word za 2-3 sekunde otvori, meni je to neverovatno otkriće :D

Odgovori