Evo i ja da kazem koju za automatika

Vozim Volvo V70 2.4 D5 automatik. Na satu mu stoji trenutno 466,160 km i mjenjac radi bez ikakvih problema.
Da mi je neko spomenuo automatika prije kupovine, samo bih ga popljuvao i reko to je za amerikance. Kako sam prije kupovine otisao da pogledam auto, provozao ga, moje misljenje se automatski promijenilo (kao da me neko udario u glavu

). Odusevljen automatskim mjejacem, uzivam evo vecu petu godinu za redom. Nakon kupovine sam zamjenio ulje u mjenjacu.
U principu kod nas (Srb i Cg) su autoatici na losem glasu jer se "kvare". Pa kvare se ako ne mijenjas nikad ulje u njemu, odradi servis automatika (isperi ga i uspi novo ulje) na svakih 60.000 km i neces nikad ali nikad imati problema. Sto se tice leda i snijega, nisam primjetio da je nesto losiji od manuelnog. Evo bas sam zimus isao za Srbiju po snijegu i tamo se vozao, nikakvih problema nisam imao. Ali dosta ljudi meni i dalje kaze da je manuelni bolji... Aman, kako bolji kad uvijek imas jednu radnju vise (saltanje). Izgleda da se oni nikad sreli nisu sa automatskim mjenjacem niti su istog vozili.
Imam drugara, koji je prosle godine kupio isti Volvo kao moj. Isti motor, isti mjenjac. I on se kleo u manuelnog i mene pljuvao kad sam pricao za automatika da je dobar, itd itd. E zadnijh godinu dana prica se mijenja... On meni svaki put kad se vidimo prica da je automatik odlican