Zemlja Srbija, piraterija i ostalo...

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:13
:: Xiaomi Mi 9T 6/128
:: Nokia 8 4/64

Zemlja Srbija, piraterija i ostalo...

Post od Ensiferum »

Meni je lakše da omiljenu muziku lepo skinem sa interneta, i napunim mp3 plejer,a ne da zavisim od nekog tamo stream-a i Deezer-a! :dry: :uhuh: Nema tih para koje bi dao za slušanje muzike (osim za diskove omiljenih grupa :P , ali to je druga stvar), muzika mora biti besplatna! 8)
Poslednja izmena od Miškoni u Pet, 08. Feb 2013. 00:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Prebačeno iz teme "Telenor novosti" u zasebnu priču...
"U svetu bez iluzija, covek je stranac" A.Kami

kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Re: Zemlja Srbija, piraterija i ostalo...

Post od kvaka33 »

psyhound napisao:Kamiondzija, pa lepo je tebi ako ti 500 kinti nisu nikakve pare... Nekome ipak znaci, a u svakom slucaju ovo sto bi meni trebalo od mjuze 100% necu naci preko njihovog servisa. :P

uze mi rec iz usta :)
Ono sto WP nema,znaci da ti i ne treba

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 16. Avg 2006. 00:59

Post od Kamiondzija »

Pa ono, bolna istina je da ćemo i mi Srbi jednog dana morati da postanemo kao sav normalan svet i da uredno platimo muziku koju slušamo. Ovo je lep uvod u ono što nas čeka, kad god da se desi. A i bez toga, volim da budem 100% legalan, nemam nijedan piratski program na laptopu, a sad imam i legalno 90% muzike koju slušam.
iPhone 4 16GB SIM Free

bachika
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
:: Iphone 7
:: Lenovo P780

Post od bachika »

Kamiondzija, čim bude cela Srbija pokrivena hsdpa signalom, ja odmah platim 500 din slušanje muzike... :P
Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Kamiondzija »

bachika, to ume da bude problem, ne kažem, ali ja sam hteo da poentiram nešto drugo. :-)
iPhone 4 16GB SIM Free

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Kamiondzija, ti mislis da si veci Srbin zbog toga sto imas sve legalno? Daj ne zasmejavaj nas ovde. Kad bude plata bila u nasoj lepoj zemlji kao u Evropi i kada budemo mogli da zivimo, a ne da prezivljavamo onda ce doci vreme da se plate i programi i muzika i wve ostalo sto jeste logicno da se plati, ali u nasoj zemlji jos par vekova nece na zalost biti logicno i opravdano. Nas narod zivi ispod ruba egzistencije i ne mogu mu se nametati muzicki i jos koji dinar kako bi usao u Evropu. Prvo treba narodu omoguciti da imaju posao od koga ce ziveti kao ljudi, a ne kao stoka na zalost pa tek onda pametovati i uvoditi nesto sto u civilizovanom svetu odavno vec postoji
Note IV N9100 dual

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Kamiondzija, e pa kada se to kod nas uvede i ako se ne resi upravo to o cemu je toda81 pisao, onda kompletno prelazim na Linux, a muziku slusam sa youtube-a. :D

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Kamiondzija »

toda81, hajde mi onda objasni, zašto nisi i komp i telefon skinuo sa torrenta, nego si morao da ga platiš? Kad bi moglo i to da se skine sa torrenta, al bi bilo sjajno, jel' da?

Poenta je da se ja bavim programerskim poslom, pa mi struka nalaže da imam legalan softver, jer civilizovani svet traži odgovarajuće licence pre nego što zaključi posao s tobom, a ako ništa drugo, moral mi nalaže da platim softver koji koristim da bih zaradio za život, jer isto tako neko može sutradan moj rad da stavi na torrent. To što je životni standard u Srbiji na minimumu nije nikakvo opravdanje da se piratuje sve što može. Tačno je da je nezaposlenost u Srbiji velika, ali uprkos tome ja svakog dana viđam klince koji imaju besne laptopove i besne telefone koji koštaju kao prosečan laptop, tako da ne znam o čemu mi ti pričaš. Biće da ipak standard i nije tako nizak čim je takvo činjenično stanje, jel da? Isto je i sa muzikom. Vi slobodno skidajte muziku sa torrenta, niko vam to (još uvek) ne brani, ali nemojte da pljujete pojedine koji hoće da budu legalni. Da ne ulazim u dublju diskusiju, jer ovo nije prava tema za to.
iPhone 4 16GB SIM Free

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

opusteno samo, bitno da nije skupo. ludo je naplacivati album 1000 i kusur dinara dok ameri skidaju isti za 7-8$. teraju nas na oblak pa zasto ne i muzika sa neba. ako i muzicari dobiju koji dinar jos bolje.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Kamiondzija napisao:To što je životni standard u Srbiji na minimumu nije nikakvo opravdanje da se piratuje sve što može.
Zapravo jeste opravdanje. Dokle god se rad ovog naroda bude "piratizovao" (citaj. radnici radili mesecima za dzabe, bez doprinosa, zdravstvenog, penzionog, neprijavljeni), ili placao samo 'prikljucak', a onda umesto da se plati puna cena rada, ona se skida preko torenta, neumereno, jer je dzabe (citaj. plate ti minimalac kao prikljucak, a onda te za te pare eksploatisu prekovremeno, pa jos i vikendom), do tada ni ja necu smatrati pirateriju nemoralnom, niti ce me gristi savest, da li ona bila legalna ili ne u tom trenutku.
Ne zida se kuca od krova, nego od temelja.
Tačno je da je nezaposlenost u Srbiji velika, ali uprkos tome ja svakog dana viđam klince koji imaju besne laptopove i besne telefone koji koštaju kao prosečan laptop, tako da ne znam o čemu mi ti pričaš. Biće da ipak standard i nije tako nizak čim je takvo činjenično stanje, jel da?
Paradoksalno, besni laptopovi i telefoni u srbiji nisu merilo standarda, verovatno su iskukani od svojih matoraca koji su jadni digli kredit na 10 godina (da i oni nesto svom detetu priuste posle koliko vremena)... I sve to u fazonu, daj da mu kupimo, posle smo mirni narednih 5 godina, dok se ne zaposli, posle ce on sam. Da su imali u vidu da moraju posle jos da mu placaju za muziku i igrice, skup bi to hobi na kraju ispao. Osvrni se, to je Srbija, to je prava slika Srbije. Nije Srbija samo ono sto ti zelis da vidis. Daleko smo mi od zapada i od bilo kakvog standarda. Mozemo mi to ponasanje ismevati, ali bas bi me zanimalo kako bi se ponasali drugi da su u nasoj situaciji.
Problem je samo sto sit gladnom ne veruje.

Da sam programer, verovatno bih i ja imao sve 'legalno' na kompu, ali, opet nikada ne bih osudjivao narod sto se i on ne ponasa isto kao ja. Jednostavno razumem situaciju. Nije on tu nista kriv. Kad se bude postovao nas rad u Srbiji, postovacemo i mi "rad" nekih tamo multinacionalnih korporacija (ciji se "rad" btw svodi na sakupljanje kajmaka eksploatacijom umetnika). Ne brini, nece one umreti od gladi.
Ironicno, multinacionalne korporacije su prve koje su se obogatile piratizacijom - ljudskog rada.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Kamiondzija »

Razumem ja sve to, ali opet, imamo i situaciju da se UVEK ima za pljugu i kafu u kafiću, ali $0.99 za aplikaciju nikad. Kupuju se besni telefoni od 500 - 600 evra a ovamo je mnogo 500 dinara za muziku. Nemoj da smo smešni.

Kad ti krči stomak, ne tražiš na Netu najnoviju pesmu svog omiljenog izvođača, ne budžiš slike u Photoshopu da bi ih kačio na Fejs, nego gledaš kako ćeš da obezbediš nešto da jedeš. Onaj ko ceo dan visi na Fejsu i koristi 10% funkcija svog preplaćenog telefona je daleeeeeko od ruba egzistencije.

A to što se rad u Srbiji eksploatiše, to je zato što ljudi pristaju na takve uslove rada. Kad bi odjednom svi oni dali otkaz, da vidiš kako bi se plaćalo više i poštovao zakon. To naravno otvara Pandorinu kutiju još više, ali s druge strane, niko nikome ne brani da osnuje svoju firmu i zarađuje onako kako on želi. Ja u krajnjoj liniji i ne osuđujem nikoga što koristi pirateriju, ali mi smeta kad me neko proglašava za velikog Srbina i budalu zato što imam sve legalno na kompu i telefonu.

A što se tiče eksploatisanja umetnika od zlih multinacionalnih korporacija, niko tim umetnicima ne brani da sami izdaju svoje pesme i time zaobiđu čitavu tu mašineriju. To je bar u današnje vreme lako, kad su servisi na Internetu užasno jeftini a raja masovno koristi isti. Nego, biće da ipak ima nečeg korisnog u tome da ti album izda neka izdavačka kuća, čim tako radi 80% umetnika.

A i kad se piratizuje, uvek su to Ultimate mega giga verzije programa, tipa Photoshop i slično, iako 90% ljudi ne koristi ni 5% funkcija tog istog Photoshopa. Kad bi se nekako iskorenila piraterija, da vidiš kako bi odjednom krenula priča "vidi šta sve ovaj besplatni GIMP može" a ne odmah svi udare na Photoshop u koga je neko uložio milione dolara i radnih sati da ga napravi takvog kakav jeste. I sad neko treba da ga da džabe zato što u tamo nekoj Srbiji ljudi nemaju šta da jedu. Kako da ne. Ja prvi ne mogu tako da razmišljam jer sam uložio godine i godine da se iškolujem i dođem do tog nivoa da budem programer koji je u poziciji da plasira svoje proizvode na tržište.

Mogao bih ovako do sutra, ali mislim da se poenta itekako kapira, samo što neki izbegavaju da priznaju pravo stanje stvari.
iPhone 4 16GB SIM Free

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Kakve veze ima sad parce hardwera sa softwerom? Naravno da moram da kupim i tel i komp da bih imao nesto opipljivo, a to cime cu ga ja nadogradjivati i budziti zavisi od mene,a dok je torrenta i piraterije bice lepo. Ne zelim da ponavljam sta sam pisao jer mislim da sam u pravu s jedne strane i da postoji opravdanje zasto smo jos uvek piratska zemlja. Prvo standard pa tek onda legalna kupovina
Note IV N9100 dual

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Kamiondzija napisao:Razumem ja sve to, ali opet, imamo i situaciju da se UVEK ima za pljugu i kafu u kafiću, ali $0.99 za aplikaciju nikad. Kupuju se besni telefoni od 500 - 600 evra a ovamo je mnogo 500 dinara za muziku. Nemoj da smo smešni.
Jednostavno, ne vidis pricu iz ugla prosecnog stanovnika ove zemlje - to cak i nisu oni na rubu egzistencije (po kineskim standardima) - jednostavno to su ljudi koji su jeli, ali su ostali zeljni svega drugog. To su ljudi koji kada jedu, ostane im jos u najboljem slucaju 200 dinara na raspolaganju za taj dan. Sigurno te pare nece potrositi na aplikaciju. Budi realan.
Kamiondzija napisao:A to što se rad u Srbiji eksploatiše, to je zato što ljudi pristaju na takve uslove rada. Kad bi odjednom svi oni dali otkaz, da vidiš kako bi se plaćalo više i poštovao zakon. To naravno otvara Pandorinu kutiju još više, ali s druge strane, niko nikome ne brani da osnuje svoju firmu i zarađuje onako kako on želi.
E kada neko napise ovako nesto, ja sta dalje da pricam ovde.

Kada bi, ko sto kazes, "svi" dali otkaz, umesto njih bi istog trena upali novi "svi" koji godinama cekaju na posao i za koje do tada nisi ni znao da postoje jer ih ne vidjas po kaficima zato sto zive na ivici egzistencije od kevine penzije. Malo posla, puno ljudi koji cekaju na posao - niska cena rada. Ponuda i potraznja. Osnovi ekonomije.
Da ne naglasavam da je pola tih koji su uopste zaposleni u kreditima do guse, pod hipotekom, da skoluju decu, hrane bebu.
A da osnujes firmu, ta firma danas jedino moze da bude softverska jer jedino tu jos drzava nije pustila svoje pipke (jos uvek je sve to novo za njih, ćudo tehnike) - evo, probaj da osnujes bilo kakvu drugu firmu, ceka te 150 nekakvih nameta, poreza, taksi, kamata - ne bi uspeo vrata da otvoris, a vec bi ti ga zatvorila taksa za svemirski program i pomorska istrazivanja. Ti ko da ne zivis u Srbiji.
O plasiranju nekakvog tvog proizvoda nemoj ni da razmisljas - tajkuni drze monopol u svim sverama tvog zivota - jer im je drzava to omogucila. Da bi se tvoj proizvod nasao u nekom velikom lancu, tipa Maksi, morao bi doooobro da podmazes. Tek onda pocinje skoro pa nemoguca borba sa nelojalnom konkurencijom i njihovom debelom zaledjinom.
Jedino da izmislis neku cokoladu koju kad pojedes, i kad je iskakis (da prostite) opet moze da se pojede - e onda bi mozda uspeo da se probijes, pa onda ce mozda konacno da te krene biznis u Srbiji.

Sve u svemu, ta tvoja resenja, da su moguca, odavno bi bila realizovana, ali nisu. Nije ti ovo Amerika. Ovde ti drzava veze ruke, nema mrdanja. Kazem, jedino softverske kompanije sto nesto rade, ali budi srecan dok je tako dok drzava ne nanjusi pare tu. Industrija je mrtva, poljoprivreda unistena - ne zato sto su radnici i seljaci bili lenji, vec losim zakonima, losim privatizacijama, slabim subvencijama u poljoprivredi (sistematski se unistava jedna po jedna stvar), zastitom tajkuna i njihovih monopola, i stranim lobijima koji pripremaju podlogu da dovedu svoje pogone u novu "evropsku kinu" gde cemo raditi za saku pirinca dnevno. Nisu gradjani srbije ludi i neracionalni, stvari su tu dosta kompleksnije.

Ono sto sledi dalje u tvom tekstu, sve proistice iz ovog tvog tripa citiranog iznad. I onda sta reci, sve nadalje ti je izokrenuto posmatranje, pa ti je poenta o kojoj pricas na kraju potpuno pogresna. Jer jednostavno, vi programeri, ne shvatate da je ponasanje naroda posledica problema, a ne njegov uzrok. Manevarskog prostora nema. Jer se drzava sistematski pobrinula za to.
Kamiondzija napisao:A što se tiče eksploatisanja umetnika od zlih multinacionalnih korporacija
Uopste ne kapiram tvoju potrebu da branis takve multinacionalne korporacije i izdavacke kuce. Oni bre ne znaju vise sta ce sa novcem, prihodi su im uprkos nezapamcenoj pirateriji veci nego ikada, a ti se brines za njihovu egsistenciju, i naginjes onaj tas pravde ka njima. Ako ti je stalo do pravde, pogledaj svet oko sebe pa shvati gde stvarno nema pravde, i ko (hm... ko?) umesto pravde siri nepravdu. Uvek se nadju ljudi koji brane tiranina, dal u nadi da ce kasnije biti pomilovani... ili sta. Ono kao, "ovaj decko nam se uvlacio, njega nemoj, postedi mu zivot".
Kamiondzija napisao:A i kad se piratizuje, uvek su to Ultimate mega giga verzije programa, tipa Photoshop i slično, iako 90% ljudi ne koristi ni 5% funkcija tog istog Photoshopa. Kad bi se nekako iskorenila piraterija, da vidiš kako bi odjednom krenula priča "vidi šta sve ovaj besplatni GIMP može" a ne odmah svi udare na Photoshop u koga je neko uložio milione dolara i radnih sati da ga napravi takvog kakav jeste. I sad neko treba da ga da džabe zato što u tamo nekoj Srbiji ljudi nemaju šta da jedu. Kako da ne
Sto se tice Photoshopa, Windowsa i slicno... Mislim da je poenta skroz negde na drugom mestu. Zapravo mislim da i Adobe i Microsoft od piraterije imaju znatno vise koristi nego stete.
Lepsi je primer Microsofta za pocetak. On se recimo satro kao bori protiv pitaterije svog OS-a, a ustvari, bas zahvaljujuci pirateriji i jedino pirateriji (i nikako drugacije!!!) windows je danas postao ubedljivo najdominantniji operativni sistem na PC-ju. Veruj mi, to vredi mnogo mnogo vise nego sto bi bilo koja eventualna zarada od potencijalo prodatih kopija mogla ikada da im donese, da su sve windows-e prodavali samo legalno. Poziciju koju windows ima sada ne moze da se kupi novcem. Tih para nema.

To su buraz, sve taktike, koje vecina ljudi ne razume, a onda ih kao brani, jer ne konta igru.

Isto vazi za Adobe i Photoshop. Da Photoshop nije bio krekovan, on bi fakticki dobrovoljno ostao zarobljen unutar staklenih zidina dizajnerskih kompanija, niko za njega dalje od tih zidina ne bi cuo. Tesko je uopste i zamisliti taj osecaj, da rec "photoshop" potpuno nepoznato zvuci, isto kao recimo imena nekih tamo profesionalnih programa za ne znam ni ja kakve delatnosti, za koje nisam ni cuo da postoje jer mi i ne trebaju. A ne trebaju nam jer koji bi ludak dao 700 evra za "neki tamo" photoshop, ako moze da koristi alternativne besplatne alate, ili za ovaj primer mnogo vaznije - one neuporedivo jeftinije. Konkurencija bi ovde bukvalno ugusila photoshop - ko zuti mravi kada napdanu one obicne velike. Konkurencija su im recimo - TI i TVOJA firma sa nekim znatno jeftinim resenjem.

I sta onda imamo:

situacija #1: Adobe legalno prodaje svoj proizvod Photoshop ozbiljnim firmama i jakim dizajnerima - to je njegova cela zarada. Van zidova tih staklenih zgrada - za photoshop niko nikad cuo. A ko je cuo, nije lud da ga kupi ako od njega ne zivi, 700 evra, ne raste ta novcanica na drvetu. Tu vi upadate sa vasim softverskim resenjem! Grabite vas deo kolaca i to poveci jer pucate na raju, dakle, najsire narodne mase, racunate na ovo fejsbuk ludilo. Ide ko alva. Svi pricaju samo o vasem PhotoExpress-u i svi ga preporucuju jer "ima sve", a jako je jeftin. Photoshop niko i ne spominje - jer svi koriste PhotoExpress.

Medjutim, realnu danasnju situaciju mnogi programeri ne shvataju pa im je najlakse da odmah osude nas, obican narod.
Situacija je u realnosti zapravo ovakva: dakle, situacija #2: Adobe konta da ce piraterija prakticno dampingovati cenu njihovog proizvoda Photoshopa, a da u isto vreme tako ne izgleda - i osvajanje trzista moze da pocne. Sta se desava kao posledica - ozbiljne firme i jaki dizajneri (iz situacije #1) opet kupuju fotoshop jer ga moraju imati legalno - dakle Adobe je zaradio identicnu sumu kao u "legalnoj" situaciji #1, medjutim - plus (koji se ne meri novcem, jer nema tih para) - svako je cuo za fotoshop (i babe sto se domundjavaju na pijaci komentarisu kako su zvezde granda "izfotostropirane"), svako ga ima u kompjuteru, i sta god da ti treba vezano za fotke - svi pale fotoshop jer je fotoshop sve sto ti treba.
A konkurencija - tj. VI, je prakticno ubijena!

Dakle, krajnje je vreme da prestanete da smarate sa tim autorskim pravima, i da ti, a vala i ostali programeri oci uperite umesto u nas, u pravog vaseg nepirjatelja - u multinacionalne korporacije - da, bas one koje ste vatreno branili sve vreme!
Kamiondzija napisao:Mogao bih ovako do sutra, ali mislim da se poenta itekako kapira, samo što neki izbegavaju da priznaju pravo stanje stvari.
Poenta je da bi tvoja prica imala poentu kada bi se kuca zidala od krova. Ovako nema, jer nista nije onako kako si ti napisao da jeste. Sto se kaze, spusti se u narod, malo dalje od kafica. A neprijatelja gledaj pravo u oci, a ne u onog koga ti on pokazuje prstom.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ensiferum »

Ljudi, otišli ste u off! :D Ja potpisujem sve što je Lobachewsky naveo! Šta više, otićiću i malo dalje! Ja sam završio ETF, i u potpunosti podržavam pirateriju! Mislim da sav softver kao i muzika, moraju biti BESPLATNI! Sve programčiće koje sam radio u Javi i VB-u stavio sam na raspolaganje svima, BESPLATNO, ne treba mi bre nikakav novac, niti želim da zarađujem na takav način, jednostavno radim to iz zadovoljstva, i mnogo mi više znači da je nekome moja aplikacija pomogla, nego glupavi novac koji će da mi da! 8) Nazovite me slobodno, utopistom ili anarhistom, ovakav stav nikad neću promeniti! :P A što se tiče muzike, to bih takođe radio iz zadovoljstva, draže mi je da neko sluša moje kompozicije (i pada u trans :D ), nego taj novac koji će da mi za to isto slušanje plati, novac je prolazan, a dobra dela su večna!!! 8) I još nešto, uopšte ne žalim te kompanije i izdavačke kuće, to su jednostavno "paraziti" današnjice!
Da se vratim na temu, TELENOR uopšte nema sluha, kada je reč o korisnicima, ne znam na kojoj planeti oni žive, što jednostavno ne daju akcije tipa VIP-a i MT:S-a javno, a ne pod pretnjom raskida ugovora i bežanja iz mreže, licemeri! :x
Uvek su me njihove "akcije" nervirale! :x Izvinjavam se na off-u!!!

godja
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 05. Maj 2005. 09:27

Post od godja »

e prokleti telesmor...zavadi ljude na forumu svojim glupim servisom :disgust:
Samsung S10+ red

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
:: iPhone 6 64gb SG
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

@ensiferum kolega, podrzavam!!!! I ja sam programer pa nemam ni jedan legalan program. Kada budem imao firmu onda cu imati legalan program. Imam drugara sa kojim trebam nesto da radim, koji je radio ekstremno velike i ozbiljne projekte, a koristi opensource ili pak krekovan program. I niko ga nista nije pitao, jer sve sto napravi, radilo je savrseno dobro...
Opet off :) Miskoni ce da pobenavi
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
-- iPhone 6 space gray, 64 GB --

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Auuu, evo krenulo je opet :D Ovako nesto cekam vec jedno 2 meseca :D
Svako je sa svog stanovista u pravu, i opet, naravno NIKO nije u potpunosti u pravu.
Krenucu od nazad :D
Ensiferum, svaka tebi cast brate, ali da ti je jedini prihod od tih aplikacija ili muzike, i te kako bi se tuk'o za svaki dinar... Ja sam prvi koji ce da podrzi pirateriju, ponosim se time sto u kompu nemam nista originalnog softvera, a u iPhonu sam imao 2 aplikacije (iParking Serbia i CHM+). Znaci imam samo freeware i piratizovane stvari. Muzika - iskljucivo piratska, o filmovima da ne pricam. Jedino mi nije bilo zao kad su bili na akciji Ko to tamo peva, Balkanski spijun, i Maratonci, kupio sam ih sva 3 za 270 din :D
Lobachewsky, slazem se u 99% svega sto si napisao i u pravu si. Jedino se ne slazem u tome da piraterija treba da bude nas milje, odnosno da se tako izrazim cilj. Iz tvog pisanja, ja zakljucujem da je piraterija nesto dobro i pozitivno, a to svakako nije. Budimo realni, da od softvera i muzike nema prihoda, nista se ne bi ni pravilo. Sve je to jako lepo sto je recimo Microsoft prodao toliko i toliko licenci, i sto je svoju poziciju jos vise ucvrstio piratizovanim softverom, ali da se ne lazemo, piratski softver nije legalan, i da je zakona, mogli bi svakoga od nas pojedinacno da tuze i uzmu jos para. Razlog sto to ne rade je sto bi bila skuplja dara nego mera.
Kamiondzija, i tebe potpuno razumem, zaradjujes za zivot pravljenjem softvera, ako se on slabo prodaje zbog piratizovanja, i ti ces lose da zivis. Ali sa druge strane, iako ti vidis razne klince sa besnim kolima, telefonima i ostalo, pogledaj i ljude koji po kontejnerima traze HRANU (da bas hranu), i kojih je svakim danom sve vise. Prosjaka na ulicama je sve vise. Odes iz centra grada malo dalje, ili cak odes u neko selo, neku zabit, i vidis kako ljudi tesko zive. To sto u BG, NS i urbanim centrima izgleda da je zivot relativno ok, to nije pravo merilo stvari.
Izrekao si jos jednu veliku budalastinu - da svi daju otkaz... Pa cak i da se ne desi to da drugi uskoce na ta mesta sto je Lobachewsky rekao, sta time dobijes? Da li ti imas predstavu da je privreda u Srbiji MRTVA? Da mi privredu nemamo? Imamo poljoprivredu koja daje manje prinose nego Etiopija, imamo trgovinu (trange frange) koja jos jedina nekako funkcionise zahvaljujuci nakaradnim zakonima i propisima, i to mu otprilike dodje to. I ti ocekujes da u zemlji gde nista vise ne radi ljudi placaju za softver. To je najveca utopija koju sam u zivotu cuo! Osvesti se i pogledaj realno oko sebe gde zivis, ako i onda ne vidis realnost, tugu, jad, bedu i cemer, e onda se prosetaj po Srbiji, i videces sigurno sve o cemu sam ti pricao. Ako ni tada ne uspes, daj nadjemo se, sprovescu te ja da vidis sve ovo o cemu pricam.
Mozda se ti kao programer ne sreces toliko sa jadom i nesrecom, ali veruj mi da ja kao lekar vidim sve, ponekad pacijenti dolaze sa takvim horor pricama da se pitas da li je to moguce. Pa to Tarantino da iskoristi za svoje bolesne filmove napravio bi zilion blockbustera, samo od prica nesrecnih ljudi na prostorima ex-yu.
Zakljucak svega bi bio da koriscenje piratskog softvera u Srbiji je pre potreba nego eto neki hir. Mi svi pricamo da cak i da imamo ne bi smo dali i sl. Greska! I te kako bi svako dao. 2 su uslova za to neophodna - imanje novca, i zivot negde drugde, u uredjenom sistemu, u sistemu gde se zna da je koriscenje piratizovanog softvera kaznjivo delo, u sistemu gde je opste poznato da se za svaku uslugu mora platiti. U sistemu gde se i za voznju autobusom, metroom i sl mora platiti, isto kao i za taxi. There is no such thing as a free lunch!!!
Kao primer - navescu svog drugara iz Australije, svukao je neki film sa torrenta, kroz 2 dana je dobio mail od svog providera da im se cini da je svukao piratski sadrzaj sa neta, i da ga mole daproveri svoj racunar, jer u suprotnom ako se tako nesto ponovi, moraju da mu posalju inspekciju da proveri njegov racunar. To sto kod nas, Kineza i u Rusiji, pa i jos ponegde, nema kontrole, i sto je koriscenje piratskog softvera dozvoljeno, to ne znaci da je to ispravno. I te multinacionalne kompanije od necega moraju da zive. A zive od prodaje intelektualne svojine. Pa Apple ima vrlo ozbiljnu zaradu od prodaje muzike i aplikacija.
Znaci rezime svega - kao i obicno, istina je negde na sredini. Piraterija nije ispravna ali je u Srbiji nasusna potreba.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ensiferum »

miodrage napisao: Ensiferum, svaka tebi cast brate, ali da ti je jedini prihod od tih aplikacija ili muzike, i te kako bi se tuk'o za svaki dinar...
Problem je zapravo u tome što su "muzičar", "stilista", "PR menadžer"... postali "zanimanja", pa se stavljaju u isti koš sa učiteljem, lekarom, inženjerom.. itd! Ja sam diplomirani inženjer, bavim se Energetikom (da da, dobro sam napisao!), tačnije elektromotornim pogonima i energetskom elektronikom, takođe sam strastveni programer i elektroničar (it telefonije), i smatram ljude kojima je "muzičar" jedino "zanimanje" pravim nesposobnim luzerima,koji svoju nesposobnost upravo maskiraju na takav način! Čovek treba biti svestran i učiti celog svog života, što više "zanata" poznaješ, bolje ćeš proći u životu! Meni molerisanje i bravarija ne pada teško, ponosim se i pčelarstvom, a gitaru sviram iz čistog zadovoljstva, jer volim da veselim ljude oko sebe i pravim dobru atmosferu, nema tog NOVCA, kojim se to zadovoljstvo može platiti!!! :P Stvarno smo otišli daleko...neka neko otvori drugu temu, više me je sramota...!!! :oops: :oops: :oops:

Da, da, da dodam, Telenor me i dalje nervira! :lol:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ensiferum, sve je to u savrsenom redu, ali po tebi su onda i Djordje Balasevic, Bora Djordjevic, Momcilo Bajagic, Dejan Cukic... da ne ulazim sada u gomile grandovaca, nesposobnjakovici? Pa njima je svima jedino zanimanje u zivotu pevac. Ili imamo glumce... i oni opet zaradjuju za zivot of prodavanja njihovih filmova, ili kupovinom karata za pozoriste gde glume. Ili recimo sportisti razni... po tvojoj definiciji, svi oni su nesposobni, samo sto nisi rekao da ih treba postreljati na nekom trgu, svima za primer.
Ne mozes tako jednostrano da posmatras svet. Na kraju krajeva, u vreme kad su pomenuti pevaci bili na vrhu svoje popularnosti, Internet jos nije ni postojao, ili je na stidljiva vrata tek ulazio u nasu zemlju. Jedini nacin dolaska do muzike je bilo placanje za nosace zvuka, pa onda kasnije presnimavanje kaseta...
E isto tako imas nekoga cije je zanimanje programer, ili da kazemo spravljac elektronskih aplikacija i usluga, neko ko pravi nesto virtuelno, sto nam svima olaksava svakodnevni zivot. Recimo aplikacija za B92. Ona je besplatna, ali tim ljudi koji je na njoj radio, je placen bio da je napravi, njih je platila kuca koja je narucila aplikaciju. Njima je opet cilj da se sto vise citaju i distribuiraju, pa onda reklame, i eto zarade i od naizgled besplatne aplikacije.
Ti lepo kazes, bavis se svim i svacim, neko se bavi samo jednom jedinom stvari i to mu je to. Ljudi su razliciti. Svako zeli da zivi od svog rada, doduse mnogi bi da zive ni od cega, ali krivac za to je danasnje drustvo, to je skoro pa izopacena pojava pa ne bih da ulazim u to. A da bi neko mogao da zivi od svog rada i da bude time zadovoljan, i srecan potrebno je da se njegov rad moze unovciti pod 1, i pod 2 da ga taj posao ispunjava zadovoljstvom. Nista strasnije nego raditi nesto sto ne volis.
Konkretno, neko obozava kola, i voli to sto je automehanicar, a neko drugi to ocima ne moze da vidi i smisli.
Sto se Telenora tice, mislim da su najgora mreza kod nas koja postoji :D
I ode prevara u jednom sasvim drugom svetu... sad cekam Miskonija da pocne da brise postove i ostalo :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ensiferum »

Kad kažem "nesposobnjakovići", mislim u smislu, da se ne bave nijednim "ozbiljnim" zanimanjem! Ja njihovu muziku obožavam, imam i cele diskografije (skinute besplatno sa neta, naravno! :D ), a imam i kupljene albume, jer sam i kolekcionar nekih grupa koje volim, i želim da imam njihov disk!
miodrage napisao:[. A da bi neko mogao da zivi od svog rada i da bude time zadovoljan, i srecan potrebno je da se njegov rad moze unovciti pod 1, i pod 2 da ga taj posao ispunjava zadovoljstvom. Nista strasnije nego raditi nesto sto ne volis.
Citiraću svog profesora kad mi je savetovao šta da upišem, "Upiši ono što voliš, a voli ono, od čega možeš da živiš!" :D

Hajde da se "vrnemo" na temu!
Servis Deezer je po meni totalna glupost, koristiti streaming za slušanje mjuze je po meni besmislica, i još za to platiti, strašno! :uhuh: A da ne spominjem tek njihovu "prepametnu" mrežu i pokrivenost HSDPA signalom! :dry:

Odgovori