Lap top za posao

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Lap top za posao

Post od IDzO »

Zdravo forumaši!

Trebala bi mi mala pomoć, pošto nisam stručnjak i skroz sam ispao iz kompjuterske kolotečine.

Otvorio sam firmu pa sada imam potrebu za jednim lap topom koji će mi služiti za prezentovanje usluga koje moja firma nudi. Pored prezentacija služiće za "ofis" kao i za uređivanje sadržaja na sajtu koji treba da krene sa radom u narednih nekoliko dana i naravno za internet. Verovatno će se malkice koristiti PS za minimalnu obradu pojedinih slika, naravno ako za to bude potrebe.
Treba mi lap koji će imati dobru autonomiju i koji je stabilan u radu (da ne štuca, da nije spor, da brzo diže sistem...), 15,6"...
Znači koristiće se isključivo u poslovne svrhe kako na terenu tako i kod kuće (neće biti korišćen za igranje, filmove...)

Neki okvirni budžet je maks. 40.000 RSD, a ako ima neki model koji je dobar može i za manje novaca.

Unapred hvala na odgovorima!

Srdačan pozdrav!

IDzO

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Re: Lap top za posao

Post od Miškoni »

Ta cifra je sasvim dovoljna da se uzme neka solidna spravica. Asus (po meni) već neko vreme nudi najbolji odnos kvalitet/cena, mada ulete i druge marke kad su na akciji.

Recimo ovaj HP je solidan i tačno se uklapa u cenu.

Ako si alergičan na AMD, recimo ovaj Asus.

Znači neki minimum je 4GB rama i 500GB hdd. Šestoćelijske baterije su standardne za ovu klasu što daje nekih 2 sata rada, čak i više ako se koristi neki jači power saving mod. Broj USB portova nikad dovoljan, neki imaju samo 2, neki 3-4, kombinavano USB 2.0 i 3.0. Razmotri i neko postolje za hlađenje. Savet za bateriju - kada lap radi na struju duže vreme, bolje je skinuti bateriju da se ne greje bespotrebno. Produžićeš joj život značajno. Celeron CPU zaobiđi u svakoj varijanti, kao i AMD E/C seriju.

Šta ćeš za OS? Pošto je za firmu, planiraš i to u ovu cifru ili ne? Da li je potrebna dodatna grafika?

Edit:
Još jedan vrlo zanimljiv Asus u AMD varijanti.

Slično prethodnom sa Intel i3, mada ga prethodni model šije u svemu.

Fujitsu, malo stariji model pa je i cena nešto povoljnija, ali nema USB 3.0.

Super cena, Toshiba 17,3", još navodno ide i Win 8 HP u paketu. :? Znam da si naveo 15,6" pa ne znam da li uopšte razmatraš nešto veće. A i ovo je već kabasto za nosanje naokolo. :roll:
Inače, pre 2-3 godine su servisi bili puni Toshiba, ne znam kako je sad, neki kažu da im se kvalitet još srozao...

Isto Toshiba + Win 7 HP.

I mogu ja ovako do sutra... :D

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Miškoni napisao:Šta ćeš za OS? Pošto je za firmu, planiraš i to u ovu cifru ili ne? Da li je potrebna dodatna grafika?
Gledaću da uzmem lap sa OS-om. Sve legalno, nema sa firmom šale! ;)

Mislio sam da uzmem jedan od ova dva ali ih nema nigde na lageru (kao ni većinu ovih što si nabrojao):
1. ACER V5-551G-64454G50Mass
2. SAMSUNG NP350E5X-S01RS

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

IDzO, Pogledaj sledeće modele:

Dell Inspiron 15 3521 Cena mu je 36 000 rsd, Dell laptopovi su dosta kvalitetni, lično koristim Dell i nikada nisam imao problem sa istim.

ASUS X55A-SX174H Ako više preferiraš ASUS ovaj model je dobro rešenje, cena je tačno 40 000 rsd, prednost je što uz njega dolazi instaliran Win8.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

znemanja napisao:Dell Inspiron 15 3521 Cena mu je 36 000 rsd, Dell laptopovi su dosta kvalitetni, lično koristim Dell i nikada nisam imao problem sa istim.
+1! Imam Dell Vostro A860 kupljen krajem 2008. i nikad nikakav problem nisam imao sa njim. Dobro, sad mu vec malo baterija crkava ali se drzi i dalje. :D

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

IDzO, imaš neke okvirne smernice, odaberi par komada kojih ima na stanju pa ćemo da vidimo šta je najbolji pazar. Procunjaj po sajtovima "Laptop Centar" i "Win Win"... :wink:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Miškoni, dvoumim se izmedju ova dva:
ASUS X55VD-SX209
SAMSUNG NP350E5X-S01RS

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Samsung je interesantniji jer svašta ide "na poklon" uz njega, ali - pogledaj komentar ispod "nema ga na stanju". Moraš da sedneš i da zoveš svakoga, isto kao i za mobilni...
Evo ga i ovde, proveri da li ga ima na stanju.
http://www.laptopcentar.rs/product/SAMS ... S-14201305

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Onda vijam Samsung, a telefon ce da se usija ujutro. ;)

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Kapiram da ćeš zivkati prodavnice u Beogradu jer je ovde najveći izbor a i skoro svi sad rade isporuku. Gigatron/Comtrade - isto pakovanje, nešto više cene i najveći izbor, Win Win, Laptop Centar, Grappolo, Vip House, Laptopshop možda ima nešto interesantno, recimo Monitor System uglavnom ima dobre cene za ono što imaju...

I nemoj da se zalepiš za tog Samsunga, ima boljih sprava za iste pare. Konkretno, AMD-ova A serija procesora sa integrisanom grafikom jede Intelove ekvivalente. :wink:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Miškoni napisao:I nemoj da se zalepiš za tog Samsunga, ima boljih sprava za iste pare. Konkretno, AMD-ova A serija procesora sa integrisanom grafikom jede Intelove ekvivalente.
Meni je ovo, nažalost špansko selo, pa sam zato pitao za savet.
Ne moram ja kupovinu rešiti u naredna dva tri dana, samo primiče mi se početak rada i trebao bi se obezbediti sa adekvatnim lapom, a ako ima još nešto zanimljivo rado ću pogledati.
Mogao bih u početku koristiti TOSHIBA Satellite P300-1CD ali to da mi bude neko prelazno rešenje, jer ovih 17" jedu bateriju.

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Послужиће ти овај лап док се не снађеш, поседујем релативно сличан модел Тошибе, то је једна од задњих серија Тошиба које су вределе свог имена.
Мој глас иде за овог Асуса, одлична израда и батерија су му адути. :)
http://www.itsvet.com/proizvod/asus-k55 ... p/20/11160
Слобода или смрт

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Da, poslužiće ta Toshiba fino, a ovaj Asus koji je bestboy predložio je isto ok, mada bih ja pre išao na X55VD-SX209.

fannY
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 01. Jun 2009. 21:31
:: Redmi Note 7

Post od fannY »

Imam 2 Toshibe i obe rade kao prvog dana,ne znam otkud toliko nezadovoljstvo.Ne moze niko da me ubedi da ce neki Asus da radi bolje.

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

fannY, svi uređaji u istoj klasi rade manje-više isto. Ista hardverska konfiguracija u Toshiba modelu i Asus modelu radi identično, samo malo drugačije izgleda.

Razlika se svodi na kvalitet izrade i softversku podršku, kao i na uslove garancije. Recimo, MSI i Acer su se pokazali sa lošijim kućištima - brzo se izližu. Isto tako, Toshiba je jedno vreme bila broj 1 po zastupljenosti u servisima, uglavnom hardverski kvarovi. HP, Dell i Fujitsu - u cenu uređaja uračunato i ime, možda sa razlogom, mada ih tržište uveliko primorava da izjednače cene sa ostalima, a na uštrb čega? Kvaliteta. Tu je i bivši IBM (zna se šta je bio), sada Lenovo. Sony i Apple - priča za sebe. I na kraju stoji sam korisnik, njegove potrebe i način rukovanja uređajem kao najbitnija stavka.

I zašto sam ovo pisao - nemam pojima... :wink:

bestboy
Expert
Expert

Post od bestboy »

fannY Исто
Израда и она сјајна пластика која се много лако оштети...Видео сам исти проблем код различитих модела из 2012, тачније ц850 и л850 иза десне шарке се једноставно "одвали" пластика око подножја где иде шраф и изгледа неописиво лоше као да ће цео лаптоп распасти.

Miškoni
К5х модели имају макар мало алуминијума на себи и хладни су (они са интегрисаном графиком) као гуја. :D
Poslednja izmena od bestboy u Pon, 16. Sep 2013. 20:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Слобода или смрт

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

bestboy, tek kad zavirim unutra mogu da kažem šta mi deluje kao bolje mehaničko rešenje, ovako spolja su svi slični na prvi pogled, samo se boja razlikuje. :) Sjajna plastika se na svima izgrebe čak i od brisanja flanelskom krpicom. Što se tiče problema sa šarkama, u mom slučaju vode Fujitsu-Siemens i Toshiba, njih je bilo najviše za sređivanje.

Zato se lepo uzme neki Alienware ili besni HP koji se radi samo za američko tržište i nema zime... :wink:

bestboy
Expert
Expert

Post od bestboy »

Miškoni
Мени се развила нека одбојност према HP-у да не могу да ти опишем колико, пратио сам огласе једно дуже време и ту сам видео огроман број поменутих за делове, са разноразним кваровима...
Слобода или смрт

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

bestboy, jeste, ali to se odnosi najviše na jeftinije modele HP-a, zato sam namerno naveo "besni HP koji se radi samo za američko tržište", jedino tamo može da se kupi i košta domaćinski. :) Nego, ne pomažemo mnogo Idži ovakvim pričama. :roll:

Da probam da sumiram:
Posle malo njuškanja, izgleda da AMD-ova A serija i nije baš nešto ispunila očekivanja. Radi lepo ali zaostaje za Intelom u "single threaded" operacijama, a takvih je najviše u svakodnevnoj upotrebi. Potrošnja je minimalna pa zato uglavnom i dolaze sa 4-ćelijskim baterijama, nešto je lakši i tanji i zgodniji za nosanje. Dakle, verovatno je najbolji izbor neki Intel Core Duo model iz 2k serije, po mogućstvu sa 4000 grafikom ili kao odvojeno rešenje, uz sve ono standardno nabrojano.

fannY
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 01. Jun 2009. 21:31
:: Redmi Note 7

Post od fannY »

Drugar nosio Alienware na servis...Ni sa skupim zverkama nisi siguran. :)

Odgovori