Da se pridružim i ja nabrajanju pošto je iPhone 3G zaslužio moju pažnju kao nešto potpuno drugačije od svih drugih spravica koje sam imao prilike da čačkam.
Ponoviću neke već navedene aplikacije čisto da bih i ja skrenuo pažnju na njih.
-
SBSettings - brz pristup uključivanju/isključivanju mreže, 3G, Edge, WiFi, BT, itd, gašenje nepotrebnih procesa i oslobađanje memorije, sakrivanje ikonica, podešavanje osvetljenja ekrana, respring, reboot, itd. U njega mogu da se ugrade
Insomnia (drži WiFi u "budnom" stanju i kada je telefon zaključan),
FakeAPN (onemogućava kačenje na net), itd. Jedna od obaveznih aplikacija!

-
WinterBoard - već dobro poznato okruženje, naprednija varijanta SpringBoard-a.
-
BossPaper - dodaje još opcija WinterBoard-u, sitnice koje fale
-
iStat - razne informacije o telefonu plus mogućnost daljinskog praćenja drugih kompjutera
-
SysInfoPlus - takođe razne informacije o telefonu, kontrola procesa, itd.
-
Backgrounder - kvazi multitasking, nije to još uvek ono pravo
-
FontSwap - zamena fontova (plus Font starter pack)
-
AptBackup - aplikacija pravi spisak svega što je instalirano preko Cydia servisa i to se čuva u backup-u iTunes-a. Zgodno za naknadnu automatizovanu instalaciju.
-
iBlank - programčić za generisanje "nevidljivih" ikonica pomoću kojih su moguća razna tumbanja u izgledu (kao na slici ispod)

-
Make It Mine - promena naziva operatera
Sad malo copy/paste
Korena
-
5 icon row i
5 icon column - matrica 5x5 umesto 4x4
-
Categories - omogućava pravljenje foldera i ubacivanje aplikacija u njih
-
FileViewer, iCommander - fajl menadžeri
-
ezShare - daljinska konzola za razmenu fajlova preko WiFi-ja, moguća i reprodukcija podržanih tipova (slike, video) direktno sa kompjutera
-
Discover - slično prethodnom programu plus mogućnost pristupa preko internet browser-a u stilu FTP servera
-
iFile - siromašnija verzija prethodnog programa
-
MyWi - omogućava telefonu da glumi WiFi HotSpot i deli internet konekciju, popularno zvano "Tethering"
-
AirMouse - WiFi daljinski za komp
-
Ringtones - konvertuje muziku na telefonu u .m4r format
Nekoliko player-a -
MPlayer, yxFlash, VLC4iPhone - nisam stigao da se poigram, navodno vrte i Dvix/Xvid, WMV...
Toliko za sada, ima još gomilica svega i svačega, i korisnog i krajnje beskorisnog ali zanimljivog, nastaviću uskoro...