Ocigledno je da ti ne razumes sta znaci ta recenica, odnosno pogresno si je razumeo. Kada koristis GPRS vise aplikacija istovremeno moze da koristi GPRS konekciju. Npr. ti mozes istovremeno da surfujes pomocu wap browsera, dok u pozadini GPS softver skida "efemeride". Ukupno preneta kolicina podataka znaci ukupno prenetu kolicinu tokom jedne GPRS sesije.igibg80 napisao: Usluga prenosa podataka se tarifira prema količini prenetih podataka, a ne po vremenu provedenom za pregled WAP i web sadržaja. Pri tome se tarifira ukupna preneta količina podataka bez obzira da li je tokom konekcije korišćen WAP ili web ili kombinacija ova dva.
Konekcija je sasvim standardni forum (a moze da se koristi i sesija) i nije izmisljotina ovog foruma. Problem je sto ti ocigledno ne shvatas sta prenos podataka ovde znaci. Ti mislis da se obracunavaju samo oni podaci koje ti zelis/vidis/koristis. Medjutim kada aplikacija napravi najoobicniji ping prema serveru to podrazumeva slanje ICMP poruke, odnosno prenos podataka. Daklem ako se povezes na GPRS, pingujes server, raskines vezu - svejedno je doslo do prenosa podataka..Usluga se i zove prenos podataka, a ne internet veza ili uspostava konekcije sto su pojmovi koij figurisu samo na forumu.
To sto je to standardni model tarifiranja koji primenjuju svi oerateri kod nas, a za svet ne znamo ni vi ni ja, ne znaci automatski i da je to ispravni i legalni nacin tarifiranja.
Treba pricati u svoje ime, ja sam koristio usluge stranih operatera (konkretno Orange France) i princip obracuna je isti. Daklem ja znam. Moze biti da u Kazahstanu ili Uzbekistanu rade drugacije.
http://www.orange-business.com/fr/entre ... ions-data/
les tarifs des connexions data
les tarifs des connexions GPRS/EDGE/3G/3G+
Lorsque vous partez à l’étranger, vous avez la liberté de choisir l’opérateur que vous souhaitez, sans incidence sur le tarif.
depuis la zone Europe (27 pays de l' U.E. hors France métropolitaine + Norvège + Islande + Liechtenstein), la Suisse, Andorre, les USA et le Canada
5 € HT/Mo
depuis le reste du monde
9 € HT/Mo 1
1 Avec le pass data à l’usage : le pass data à l’usage est activé automatiquement pour toute ligne souscrite après le 30/06/08. Il est activable sur demande pour toute ligne souscrite antérieurement. Sans cette option, les communicatons sont facturées 7.5 € HT/Mo depuis la zone Europe, Suisse/Andorre et Canada/USA.
(*) les connexions 3G+ sont disponibles sous réserve de la souscription de l’option 3G+.
les connexions GPRS/EDGE/3G/3G+ sont facturées par pas de 10 ko, après un premier palier indivisible de 30ko
Google translate za one koji ne govore Francuski:
rates for data connections
rates + connections GPRS/EDGE/3G/3G
When you go abroad, you have the freedom to choose the operator that you want without affecting the price.
from the Europe (27 countries of the EU outside metropolitan France + Norway + Iceland + Liechtenstein), Switzerland, Andorra, the United States and Canada
€ 5 HT / MB
from the rest of the world
HT € 9 / 1 MB
With 1 pass data to use: pass the data to use is automatically enabled for any line taken out after 30/06/08. It is activated on demand for any previously purchased online. Without this option, Communicaton are charged 7.5 € HT / MB for the Europe, Switzerland / Andorra and Canada / US.
(*) + 3G connections are available subject to underwriting the 3G option.
GPRS/EDGE/3G/3G + connections are billed in increments of 10 kb, after a first level of indivisible 30kb
Gramzivost nasih operatera se istina ogleda u tome sto koriste suvise krupne inkremente od 100kB kod tarifiranja. Medjutim intervali tarifiranja su navedeni i dostupni korisnicima.