Eurotarifa i ukidanje rominga u EU

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Eurotarifa i ukidanje rominga u EU

Post od Lobachewsky »

Eurotarifa je mozda jedan od najvaznijih projekta u poslednjih 20 godina kada je evropska mobilna telefonija u pitanju.

O cemu se radi?

Ideja je da se zakonom ogranici cena rominga unutar EU i njima bliskim evropskim zemljama (tipa Norveska, Island...).
Sve je pocelo 2007. kada je prvi put ogranicena cena za pozive u romingu, a zatim je planirano da se svake naredne godine ta cena postepeno sve vise snizava, sve do 1. jula 2014. kada je predvidjeno da pocne jedna nova era u evropskoj mobilnoj telefoniji, tacnije potpuna revolucija na trzistu rominga (vise o tome kasnije, ispod citata dole).
U medjuvremenu, regulisana je i cena sms-a (koja se takodje svake godine po planu snizava), a 2012. po prvi put je regulisana i cena internet sobracaja, gde je, priznacete, ubedljivo najvise dranja bilo.

Dakle, krajnji cilj je da 1. jula 2014. (tj. sledece godine) cene rominga unutar EU zakonom budu ogranicene na:

-Cena minuta poziva: 0,19 evra (tarifiranje po sekundi, posle zaokruzivanja na prvih pola minuta)
-Primanje poziva: 0,05 evra (tarifiranje po sekundi)
-Primanje poruka preusmerenih na govornu postu: besplatno
-Cena sms poruke: 0,06 evra (prijem naravno besplatan)
-Cena interneta: 0,20 evra za 1MB (zaokruzivanje na 1kb) - cisto da podsetim da je nasa regularna cena u srbiji za 1kb 0,05 din, sto mu dodje oko 0,50 evra za 1MB(!) dakle roming megabajt u evropi duplo jeftiniji nego nas nacionalni megabajt! O nasem romingu da ne pricam.

Takodje, ovom evropskom regulativom su predvidjene i sledece pogodnosti:
-Mogucnost da operater automatski iskljuci internet (i njegovo dodatno naplacivanje) kada racun predje neko kriticno zaduzenje koje ste vi odredili (default 50 evra), kao i sms obavestenje kada racun dospe na 80% kriticne zaduzenosti.
-Obavezan sms "dobrodoslice" stranog operatera sa obaveznim informacijama o roming tarifama i besplatnom broju za dodatne informacije o roming paketima.
-Besplatan broj za hitne pozive 112 i u romingu.
... 1. jula 2014. kada je predvidjeno da pocne jedna nova era u evropskoj mobilnoj telefoniji, tacnije potpuna revolucija na trzistu rominga (vise o tome kasnije).
Pobornici kapitalizma (posebno oni liberalni) ce reci da drzava ne bi smela (posebno ne tako radikalno) da se mesa u cene neke robe ili usluge i da ne bi smela direktno zakonom da ih menja, smanjuje ili povecava - vec treba da ih prepusti otvorenom trzistu, da trziste samo odredjuje cene.

Zapravo, to ce se na kraju i desiti.
Svi ti zakoni su samo sluzili da pripreme teren za pravu revoluciju i nova era moze da pocne. Od 1. jula 2014. godine Evropska unija otvara trziste rominga!
Sta to znaci? Pa to znaci da kada udjete u drugu zemlju (npr. nemacka) imate pravo da izaberete roming tarifne pakete koje nudi neki operater iz te zemlje (nemacki) - dakle nema vise kuknjave kako nas nasi operateri deru u romingu i kako nas deru sa nekakvim "putnim paketima" - nismo zadovoljni ponudom rominga naseg operatera, imamo pravo izabrati nemackog, da koristimo roming po njegovim roming cenama! Dakle, kada smo u romingu imamo pravo komplet promeniti operatera (uz zadrzavanje broja, naravno) i koristiti roming usluge i pakete koje je on organizovao za posetioce.

Sada vam je sve jasno. Ceka nas eksplozija, jer trziste rominga po prvi put postaje slobodno, otvoreno, a konkurencija je ogromna - cela evropa. U takvoj situaciji 'drzava' vise nema potrebe da intervenise, slobodno trziste ce se samo pobrinuti za to.

Ali kakve sve to veze ima sa nama?

Necete verovati, ali RATEL i Ministarstvo trgovine i telekomunikacija su pokrenule pred Evropskom komisijom inicijativu da i Srbija postane deo te eurotariff ekipe, pa da i gradjani Srbije imaju pravo na jeftin roming kada se nalaze u EU. Istu inicijativu su pokrenule i Makedonija i Crna Gora. S obzirom da je 2014-ta vec sledece godine, nama ostaje samo da se smesimo, dok se nasi operateri kljukaju bensedinima.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Postovi: 11662
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od miodrage »

Lobachewsky, ovo je sve jako lepa zamisao, ali to sto su RATEL i neko nase ministarstvo pokrenuli inicijativu, ne znaci da ce nas tamo i ukljuciti. Mi smo svuda u svetu poznati kao veliki prevaranti i hohstapleri, i smatraju nas za banana republiku, sto u sustini i jesmo, i bas ih zabole da nas pustaju u nesto sto mozemo samom pojavom da zeznemo :D
Drugo, ako ce trziste rominga da postane slobodno, sta operatore svih zemalja sprecava da se dogovore i opet podignu cene kako njima odgovara? Ako je ogranicenje i dalje na snazi - onda to nije slobodno trziste, zar ne?
U svakom slucaju, ja bih jako voleo potpuno besplatnu komunikaciju sa celim svetom, ili neki fazon placanja fixne pretplate (ne preterano visoke), i da za to mogu bez razmisljanja da koristim svoje omiljeno sredstvo komunikacije bez ikakvih stega. Zivim za flat!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

miodrage napisao: Drugo, ako ce trziste rominga da postane slobodno, sta operatore svih zemalja sprecava da se dogovore i opet podignu cene kako njima odgovara? Ako je ogranicenje i dalje na snazi - onda to nije slobodno trziste, zar ne?
Pa pazi, ideja je da zakon 'preporuci' najvise dozvoljene cene rominga, a da operateri onda zahvaljujuci otvorenom trzistu (pravu izbora izmedju zestoke konkurencije) i uz pomoc roming paketa te cene smanje jos vise. To nije nista novo, tako sve vec funkcionise u nacionalnoj mrezi dugi niz godina - sirovi minuti na prepaidu su skupi, ali zato u paketima, ako ih kupis odjednom, prodjes znatno jeftinije.
Elem, dakle, ideja je da zakon ogranicava dok se pelcer slobodnog trzista ne primi, posle toga nece vise ni biti vazno dal zakon uopste postoji, zestoka konkurencija ce gotovo sigurno odrzavati cene nize od propisanog limita - otprilike kao kad bi kod nas doneli zakon da cena minuta ne sme biti veca od 30 dinara, ako me razumes. Ko je lud da digne cenu koliko ti zakon daje, ako konkurencija ne spava. Tako da bi trziste prakticno bilo slobodno. U takvoj situaciji ti bi mogao formalno zakon i da ukines, ne bi imalo nikakvog uticaja.
Danas je roaming tako skup jer operateri prakticno drze monopol na roaming, a mi bar imamo iskustva sta znaci monopol - sve placamo najskuplje, a najslabijeg kvaliteta - pocev od maksija, odece, tehnike pa do interneta. Sve u svemu, u normalnim zemljama, gde postoji prava sloboda izbora, to se ne desava.
E sada, sto se tice toga da mogu da se dogovore... To je valjda zabranjeno. Ali dobro, nebitno, zasto se u srbiji ne dogovore da najjeftiniji paket kosta 3000 din, a cena minuta 50 dinara? Kad nasi ne mogu medjusobno da se dogovore da toliko dignu cene, sumnjam da bi mogli sa nekim nemcem, rumunom ili portugalcem.
Po meni ovo itekako obecava.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Postovi: 11662
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od miodrage »

Lobachewsky, pa nisu bas toliko blesavi da se dogovaraju jer ako sstave te cene, ne da nece imati zaradu nego ce imati troskove, ko ce imati te pare ovde da im plati?
A to da se ne dogovaraju nisam ubedjen. Iskreno mislim da se direktori Telekoma, Telenora i Vipa makar jednom mesecno sastanu na neki rucak ili vecericu, da dogovaraju sta i kako dalje.
Sve je isto, razlike su mizerne i minorne, da ne kazem da ih skoro ni nema.
Dobro, drugo je Evropa, drugo smo mi... Videcemo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

b92.net napisao: Ukidanje rominga u EU?

Brisel -- Potpredsednica EK Neli Krus pozvala je Evropski parlament da primora operatore mobilne telefonije da prestanu da napalaćuju roming u okviru članica Unije.


Slika

Obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu, Krus je rekla da bi sa tom praksom trebalo prekinuti već od 2014. godine.

Evropska komisija ranije je kritikovala operatore mobilne telefonije u EU zbog visokih cena rominga za medjunarodne pozive, a takodje je postavljen i maksimalni limit koliko operatori mogu da naplate korisnicima za protok interneta u romingu.

Krus kaže da je sledeći korak ukidanje naplaćivanja prenosa podataka po roming cenama, jer je EU jedinstveno tržište te stoga nema razloga da se izmedju članica naplaćuju cene kao da je reč o drugim državama.

To će značajno smanjiti troškove gradjanima, ali i zaradu mobilnim operatorima.
Predizborna obecanja ili nesto vise? :) Ne verujem da je moguce ukinuti ga u bukvalnom smislu, vec ce to biti na onom principu opisanom u postovima iznad. Ako se "roming prenos broja" omoguci 2014. vrlo je moguce da vec 2015. razlika izmedju cena u romingu i nacionalnom saobracaju bude prakticno nula. Vidim ovi su optimisti i ocekuju to odmah 2014. Izgleda da na ovom svetu zaista ne postoji "ne mogu", vec samo "necu" i "ne zelim".
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

janka_88
Expert
Expert
Postovi: 3347
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G
Lokacija: Banja Luka

Post od janka_88 »

Zaista je nevjerovatno jeftin roaming u EU. Ja sam koristio italijanski broj u zemljama EU i npr. sms poruka upućena ovamo me je jeftinije koštala nego iz matične mreže. :D Naravno ne može se imazi sve flat ali recimo poziv dođe oko 0,40 eur a sms oko 0,15eur što zavisi od mreže do mreže ali je opet izuzetno prihvatljivo za njihove standarde. Istina da nije isplativo kad si na pretplati pa imaš sve flat za 30eur u svojoj mreži aali je sigurno sasvim povoljno i sad, a biće još jeftinije. :)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

politika.rs napisao:Ništa od jeftinijeg rominga ovog leta

objavljeno: 01.07.2013.

Poruku u romingu plaćamo i do četiri puta više od korisnika u EU koji od danas i zvanično još jeftinije telefoniraju iz inostranstva

Slika
Sniženje cena rominga tek kad Srbija postane član EU (Foto A. Vasiljević)


Građani zemalja članica Evropske unije od danas su dobili znatno jeftiniji roming, dok će korisnici iz Srbije na to još morati da čekaju.

Kako je saopštila Evropska komisija, a prenosi Beta, skidanje podataka preko mobilnog telefona u romingu među članicama Evropske unije od danas je jeftinije za 36 odsto. Osim toga, mobilni operateri u EU će morati da smanje cene i drugih usluga u romingu, od kojih će najviše pojeftiniti pozivi – za 17 odsto. Pozivi će se naplaćivati 24 centi po minutu, plus porez na dodatu vrednost. Primanje poziva će koštati sedam centi po minutu, plus porez na dodatu vrednost (umanjenje od 12,5 odsto), dok će slanje SMS-a koštati najviše osam centi, plus porez na dodatu vrednost (11 odsto).Skidanje podataka ili pretraga internetom sada će moći da košta najviše 45 evrocenti, plus porez na dodatu vrednost.

– Roming podataka će sada u 2013. biti 91 odsto jeftiniji u odnosu na 2007. Tokom ovog perioda količina podataka u romingu je povećana za 630 odsto – navodi se u saopštenju.

Mobilnim operaterima je ostavljena mogućnost da naplaćuju i manje ili da ukinu posebne cene za roming.

I pored toga što su naše ministarstvo trgovine i Ratel pre nekoliko meseci uputili inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize ili bar približe onima koji plaćaju građani EU, to je malo verovatno sve dok Srbija ne postane članica EU.

Do tada, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i četiri puta skuplje (od 25 do 45 dinara, a Evropljani u romingu desetak dinara), dok pozivi iz inostranstva, u nekim slučajevima, mogu da ih koštaju i desetostruko višeod maksimalnih cena koje su ograničene u Evropskoj uniji (minut kod domaćih operatera je od 100 do gotovo 400 dinara u zavisnosti od zone).

Zbog čega kompanije koje dolaze iz država koje su van EU ne moguda postignu bolje cene za svoje korisnike? Kao i do sada ističu da njihove cene zavise od cena koje im naplaćuju roming partneri kako bi korisnicima iz Srbije omogućili da koriste usluge mobilne telefonije i prilikom boravka u inostranstvu.

Prema ranijem pisanju „Politikinog” „Potrošača”, kada je Evropska komisija uvela regulisane cene rominga za EU operatore, koje važe samo na toj teritoriji, to je predstavljalo ogroman finansijski udarac za njih. Da bi to koliko-toliko kompenzovali, gotovo svi oni su praktično preko noći znatno podigli cene. U nekim slučajevima i udvostručili, naravno za zemlje koje su van EU. Tako je ova regulativa zapravo imala negativan uticaj na korisnike koji dolaze iz zemalja van EU.

E. P.
Nece nas, pa to ti je :lol:
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

b92.net napisao:Jeftiniji roming i za Srbiju?

SRBIJA | UTORAK 2.07.2013. | 15:37

Beograd -- Regionalni ministri će Evropskoj komisiji predložiti mogućnost proširenja primene EU Uredbe o romingu i na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, zajedno sa ministrom informacionog društva i državne uprave u Vladi Republike Makedonije Ivom Ivanovskim i potpredsednikom Blade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo Vujicom Lazovićem, potpisaće zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji kojim se predlaže mogućnost proširenja primene EU Uredbe o romingu i na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru u sredu, 3. jula 2013. godine u Skoplju.
Oce kaki, nece kaki? :D

Ako mene pitate, ovo bi trebalo da ide u paketu sa "belim sengenom". Jer ko jos kad putuje mobilni ostavlja kod kuce? :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

fannY
Expert
Expert
Postovi: 2534
Pridružio se: Pon, 01. Jun 2009. 21:31
:: Redmi Note 7

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od fannY »

Ne znam zasto,ali mislim da od ovoga nema nista.I beli sengen smo jedva dobili.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

Ovo ce biti interesantno za gledati... Kad vec ne mozemo da ucestvujemo. :chytry:
b92.net napisao:
Telekomi za jedan SMS naplaćuju i do 1000% profita

Brisel -- Jedinstveno telekomunikaciono tržište u EU značajno će poboljšati i pojeftiniti usluge, smatra poverenica Europske komisija Neli Kroes.


Nakon što je noć pre Europske komisija usvojila paket o stvaranju jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, poverenica Neli Kroes iznijela je argumente u korist tog prijedloga i kritikovala sadašnje stanje telekokomunikacionog tržišta u EU.

Kroes, poznata iz predthodnog mandata EK po oštrom suprotstavljanju velikim međunarodnim korporacijama, upozorila je kako je nedopustivo da je čak 200 miliona Evropljana žrtva neke vrste blokade pristupa internetu, a da o tome ne odlučuje korisnik nego država ili onaj ko uslugu pruža.

Upozorila je da EU, kao najveće tržište na svetu, zaostaje za ostatkom sveta, pa čak i za nekim državama u razvoju. Južna Koreja, na primer, ima sto puta bolju digitalnu povezanost od Nemačke. Afrički Lagos ima 4G, a glavni grad Europske unije Brisel nema.

Kroes je rekla da će ovaj predlog, kada se ostvari, stvoriti nova radna mesta, značajno poboljšati i pojeftiniti usluge, pojednostaviti ugovore, omogućiti lakši prelazak od jednog operatera drugom, ukinuti sve tarife za roming, sve pozive unutar EU na fiksnoj telefoniji računati kao domaće pozive, odnosno međugradske. Prema njenoj računici, ovaj paket, nazvan “Povezani kontinent”, omogućio bi porast BDP-a u EU od jedan odsto godišnje.

Kroes je odbacila upozorenja telekomunikacijskih kompanija da će nove mere smanjiti njihovu zaradu i ostaviti znatno manje novca za investiranje u razvoj.

Kroes navodi da, ako postoji jedinstveno tržište u EU, zašto ne bi postojalo i takvo telekomunikacijsko tržište u kojem bi se dodeljivale jedinstvene licence EU kako ih ne bi bilo 28, koliko EU ima država.

To će olakšati investicije jer će kompanijama biti lakše predvideti poslovanje, a investicije unutar EU ne bi se tretirale kao strane.

Kroes je kritikovla telekom-operatere i zbog nedopustivo velike razlike u cenama usluga. Profit za naplatu SMS-a je ponekad čak i hiljadu odsto.

Zapravo, smatraju u Komisiji, kompanije su do sada pelješile klijente, pogotovo u roamingu. Cene poziva po minuti unutar EU i dalje su previsoke.

Kroes kaže da internet u Evropi mora biti brz, EU mora biti lider u svetu, a nedopustivo je da 94 posto provajdera na svom sajtu ne daje nikakve informacije o tome koje su usluge blokirane.

Najčešće se blokiraju Skajp, Vats ap, Viber i druge usluge koje pružaju mogućnost besplatnog komuniciranja.
Evropska mobilna telefonija definitivno ulazi u novu eru. A brate dobro su se i setili, jer koliko god potencirali jedinstveno trziste i slobodu kretanja, deracina u romingu te uvek podseti da prelazis iz jedne u drugu drzavu i da je daleko od onoga "osecaj se kao kod kuce". Dobro je da se nesto sustinski menja, a ne samo iznova da padaju cene jer se to kod njih, u principu, vec desava godinama u nazad.
A mi kad dodjemo - dobro dosli. :|
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1931
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Fox »

Slazem se,kada bi ovo bilo primenjeno i na nase operatore,odmah bih se oslobodio kartica koje sam nabavio 'bezeci' od roaming tarifa nasih operatora.
Nazalost,s nase strane,kao po starom dobrom obicaju...
- Rečeno nam je da postoje formalno pravni razlozi zašto ne može da se primeni ova uredba, jer bi to značilo pokretanje procedure u svim zemljama EU. Ali oni su spremni da ohrabre i pomognu naše operatere da snize cenu rominga - kaže za “Blic” Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija.
I naravno vec spreman odgovor...
- Srbija još uvek nije članica Evropske unije, tako da ne postoje mogućnosti da se taj zakonski okvir primeni na nas, mobilne operatore izvan EU. Drugim rečima, mobilni operatori u EU će i dalje naplaćivati značajne veleprodajne cene mobilnim operatorima izvan EU kao troškove za uspostavu i primanje poziva njihovih krajnjih korisnika koji borave u tim EU zemljama - kažu za “Blic” u Telenoru.
Vise o ovome blic.rs
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

Bilo bi dobro kada bi nekako "region" izdejstvovao da ovo pocne da vazi i za kandidate a ne samo za punopravne clanice EU, sto bi imalo cak i logike.
Plus, ova regulativa vazi i za Norvesku i Island, koji doduse imaju povlascene odnose sa EU, ali opet, nisu njene clanice, a to je naveden kao neophodni uslov na koji se evropska unija poziva da bi nam roming bio ukinut. Tako da nadam se da cemo ih u narednih par godina nekako ubediti u znacaj povezivanja cele evrope u jednu mrezu, jer kazem, malo je bezveze da su se "otvorili" za sengen, a ovamo se kao "stekaju" za roming. Nema logike. Ima, ali to je onda licemerje (sto ne bi bilo prvi put, realno).
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Postovi: 11662
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od miodrage »

Lobachewsky, nemaju neki preteran interes da nam daju povlastice u telefoniji, dok za Island i Norvesku, ali i Svajcarsku i te kako imaju. Drugo te zemlje su bogate, na nivou najjacih zemalja clanica, neke cak i jace (Norveska citam pre par dana ne zna sta da radi sa novcima koje ima - imam ja par ideja - prim.aut.), a posto su migracije sa tim drzavama ceste, onda se isplati i telefonija. Ko dolazi ovde? Samo onaj ko mora, ili kad dolaze na neko ludovanje, ali ih onda i zabole za telefon.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 590
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od sigi »

EUROPSKI PARLAMENT danas je izglasao je ukidanje roaminga!

Naplata roaminga za pozive, tekstualne poruke i mobilni podatkovni promet unutar EU-a bit će ukinuta sljedeće godine.

Od 15. prosinca 2015. zvanje i slanje poruka mobilnim telefonom trebalo bi koštati u drugim državama članicama Europske unije jednako kao što košta doma, poručili su zastupnici Odbora za industriju još 18. ožujka. Njihov stav danas je potvrdio i Europski parlament.

EU je već značajno ograničila troškove roaminga od 2007.

Kao rezultat europskih mjera za ograničavanje troškova roaminga, potrošači danas plaćaju 80 posto jeftinije pozive i SMS poruke te 91 posto jeftiniji prijenos podataka, nego što su plaćali 2007. godine.

Unatoč tome, danas 28 posto putnika unutar EU i dalje gasi telefone dok se nalazi u drugoj državi članici, pokazala je anketa Europske komisije.

IZVOR. INDEX.HR http://www.index.hr/vijesti/clanak/euro ... 37707.aspx

za nase no coment posebno za vip

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

Jedino sto ce idalje ostati skupo tarifiranje medjunarodnih poziva, euro long-distance calling fazon, ali i ovo je veliki korak, do pre samo nekoliko godina maltene nezamisliv. Ali vec sada su minuti ka celoj EU deo standardne ponude mnogih evropskih operatera, tako da to ne mora biti strasno kao sto izgleda.
Nadam se da ce se uskoro nesto promeniti i da ce za 2-3 godine ubaciti i nas (jer smo kandidati npr). Ako cekamo da udjemo prvo u EU, nacekacemo se.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i za Srbe u romingu?

Post od Lobachewsky »

1. JUL 2014. Telekom Srbije povecao pretplatu za fiksnu, a EU od danas (jos vise) smanjila cene rominga izmedju clanica! Nek ostane zabelezeno. A do 2016. ce ga potpuno ukinuti...
Nove cene koje ce vaziti ove i sledece godine mozete videti u prvom postu ove teme, da ne dupliram.

Inace, Evropi fiksna sluzi za pozive ka inostranstvu jer u okviru pretplate svoje minute mogu ravnopravno koristiti za nacionalne i internacionalne pozive. A nama sluzi kao "tehnicki uslov" za ADSL. Iako niko osim telekoma ne razume tu dublju vezu izmedju fiksnog telefona i ADSL-a... Ali zar je vazno sto niko ne razume, za dranje je dovoljno da samo oni kapiraju.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i ukidanje rominga unutar EU

Post od Lobachewsky »

Izgleda da nema nista od ukidanja rominga do kraja 2015, vec ga odlazu za 2018.
Roaming fees in Europe to remain until 2018

While many were hopeful that the European Parliament's moves to eradicate roaming fees by the end of 2015 are coming to fruition it seems that a roaming-free European Union is still some ways off.
Despite the European Parliament's agenda to outlaw roaming charges member states have backed carriers who say they need to charge customers for the space on foreign carriers' networks. This is despite the fact that many of the European telecoms have networks in more than one country - Vodafone, T-Mobile, Telefonica, Telenor and others.

Roaming fees in Europe have been coming down in price steadily for the past couple of years and currently carriers all over Europe have tariffs in place to reduce the price even further but a downright removal of fees isn't likely to happen until 2018.
The European Commission has argued that removing roaming fees would be in consumers' best interest but it seems it will have to work harder for a fee-free roaming in the Union.
Izvor

Nema prave integracije izmedju drzava evrope, niti slobode kretanja (sengena, belog sengena) bez ukidanja rominga...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

bata bogdan
Banned
Postovi: 4049
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE
Lokacija: Tamo daleko...

Re: Eurotarifa i ukidanje rominga unutar EU

Post od bata bogdan »

Da tačno je da nema ukidanja rominga za sada, odloženo za 2018,ali će biti pojeftinjenje odlazecih i dolazecih poziva.
Negde sam bio pročitao ali zaboravih gde, na nekom nemačkom sajtu.
Huawei

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 590
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Re: Nize cene rominga u Regionu?

Post od sigi »

O čemu mi ima više da pričamo u ovoj i svim sličnim temama
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=828098

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Postovi: 3758
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS
Lokacija: Dunavska obala

Re: Eurotarifa i ukidanje rominga u EU

Post od Lobachewsky »

Od 1. maja 2016. docice do dodatnog snizavanja cena, kao neka vrsta kompenzacije sto romimg nece biti ukinut krajem ove godine.

1 min umesto 19 centi -> 5 centi!
1 sms umesto 6 centi -> 2 centa.
1 mb umesto 20 centi -> 5 centi!!

Ovo vec postaje ozbiljno jeftinije od naseg regularnog prepaida! Internet posebno, skoro 10 puta!
Nemerljiva steta sto i mi nismo ukljuceni u taj projekat, kao kandidati ili kao clanovi belog sengena. :|
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Odgovori