Na jednom mestu obilje informacija, sto me je izmedju ostalog i privuklo.
Do sada sam najvise citao, medjutim dosao je trenutak kada mi treba pomoc u izboru telefona, najvise kroz licna iskustva.
Mozda ce ovaj prvi post biti opsirniji, ali mislim da ce Vama pomoci da pomognete meni!

Poslednje 3.5 godine koristim N82. Misljenja sam da je ovo jedan od najkvalitetnijih monoblok telefona ikada napravljenih.
Life timer pokazuje 000736:22, i za svo ovo vreme telefon ni jednom nije bio flesovan ili na servisu. Pre njega sam imao N73, a pre nje cuveni "sapun" tj 6600.
Tokom upotrebe N82 nekih godinu dana sam imao paralelno i HTC Tattoo, koji sam prodao kad sam sveo sve poslove na jednu karticu.
Moze se reci da sam fan i postovalac Nokia telefona, sto je u najvecoj meri zasnovano na jako pozitivnim iskustvima sa pobrojanim telefonima.
Korisnik sam Vip-a, najviseg paketa postpaid 2000 nepune 2 godine.
Meni koji obnavljam ugovor Vip nudi takve povoljnosti da me nove 2 godine ugovora u najvisem paketu kostaju:
- sa telefonom oko 810e ili 34e mesecno
- bez telefona oko 570e ili 24e mesecno
Razlika je 10e mesecno, sa i bez telefona, tako da ako bi uzimao novi telefon preko operatera gledao bi da bude jedan od skupljih.

Tako da je na neki nacin budzet za telefon oko 300e, bilo da ga platim 1din i da opravda razliku u ceni pretplate, bilo da ga uzmem za 1din i "unovcim" za 300e koje bi iskoristio za kupovinu drugog modela.
U najuzem izboru su:
- SE Arc S, koji me kosta 1din uz ugovor. Vidim da mu je cena u slobodnoj prodaji oko 500e, sto bi ga izdvojilo kao "trenutno najbolji SE model".
- N8 koji bi kupio prodajom Arc S-a [ili za 260e na crno, ili za 300e sa 2 godine garancije]. Nema ga, niti je ikad bio u Vip ponudi. Ima samo E7, ali se on doplacuje neverovatnih 25000din.
- Galaxy S2, koji bi kupio ako Vip smanji doplatu za njega, ili prodajom Arc S-a uz moju doplatu [vidim da se nudi za oko 360e na oglasima]. Galaxy S2 se doplacuje 17000din. Posto je u julu S2 u Vipu bio 1din, a sada je ovoliko ne pada mi na pamet da ga toliko doplatim!
Dakle: SE Arc S vs. N8 vs. Galaxy S II
Unazad godinu dana, kada nisam razmisljao o uzimanju novog telefona, cuo sam-video N8 i malo je reci da sam se odusevio. Dizajn, kvalitet izrade, osecaj u ruci i kamera su ucinili da mi telefon bude #1 kao izbor za sledeci.
U medjuvremenu su se desile neke promene poput explozije Androida, Galaxy S II, zalbi na Simbijan 3 ...
Moje potrebe za telefonom su sledece:
- prosecno 60 minuta razgovora na dan
- prosecno 20-30 sms i mms poruka na dan
- prosecno 50Mb interneta na dan
- 3-4x nedeljno povezivanje sa racunarom za prebacivanje slika zbog posla
- imam digitalni aparat ali nisam voljan da ga nosim, te mi treba "sto bolja kamera"
- navigacija mi za svaki dan ne treba, ali dobro dodje za putovanja kroz okolne zemlje
- N82 sam mogao povezivati sa tv-om, tako da mi to treba i od buduceg telefona
- cesto koristim spikerfon [stomatolog sam pa mi cesto ruke budu zauzete], i bitno mi je da je kvalitetan. On me je na HTC Tattoo-u izludjivao.
- obzirom da ovi telefoni imaju veliku memoriju, i da se ona moze prosirivati, dobar mp3 plejer nije na odmet
- igrice slabo igram, na N82 imam neke 2 fabricke [automobil i jos neka nikad upaljena] i jedinu novu pridodatu - sudoku. Mogu reci da mi nisu prioritet.
- cesto sam na internetu, pa mi je dobar, pregledan browser neophodan. Na N82 imam Operu mini kojom sam jako zadovoljan.
- kalendar-organizer mi je takodje bitan, i znacilo bi mi da bude brz, lak za unosenje podataka
Slazem se sa na forumu napisanim da je N8 sa Simbijanom 3 inferioran u odnosu na Android iz Galaxy S2. Ne znam da li sam realan, ili se kao Nokia fan tesim time da mi je ok brzina [sporina] Simbijana posto je stabilan, i da mi pola Android aplikacija ne treba, te da mi je najbitniji elegantni browser, kvalitetan mp3 plejer, tv izlaz, i kamera.
Odluku ne moram hitno doneti, "imam fore" do januara.
Pitanja:
- koliko bi se N8 sa apdejtom u vidu Belle OS ubrzao, i donekle priblizo Arc S-u i S2?
- da li ima rezona prodati Arc S i za iste ili manje pare kupiti N8?
- u slucaju da se kojim slucajem Vip predomisli i spusti cenu za S2, sva logika kaze da onda dileme ne bi trebao imati, i da S2 pobedjuje Arc S i N8?
- ima li nesto sto posebno izdvaja neki od ovih telefona spram mojih potreba?
- sta bi bila prednost N8 u odnosu na Arc S osim kamere i memorije, a sta mana-nedostatak?
Procitao sam teme "SE Xperia Neo vs Nokia N8" i "E7 vs. Galaxy S II", kao i "svezu" temu o Arc S-u. Medjutim, zbog specificnosti izbora i kupovine telefona odlucio sam se za posebnu temu.
Svaki savet, misljenje, licno iskustvo je vise nego dobro doslo, i da ne bi pojedinacno svakom zahvaljivao na svakom postu, unapred cu to uraditi - HVALA!