iPhone SE 64GB2016
2016. godina
4" LCD, 60.8% body
12% A9, iOS 13
RAM 2 GB, INT 64GB, EXT nema
1624 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone SE 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone SE 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone SE 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Apple iPhone SE

Bilo koja najava kompanije Apple pokreće veliku diskusiju, od najpozitivnijih do najnegativnijih komentara. Isto je bilo i sa iPhone SE: jedni su mu predviđali odličnu prodaju budući da je reč o telefonu atraktivnog izgleda i unapređenih mogućnosti, dok su se drugi pitali kako je nekome palo na pamet da predstavi ovako zastareo uređaj u novom pakovanju i kome će se tako nešto dopasti? Naravno, istina je negde između.

Karakteristike

Specifiakcije
Klasa Model srednjeg opsega
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Aluminijum
Operativni sistem iOS 9.x
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), nanoSIM
Platforma Apple A9
Procesor Dual-Core, 1.84 GHz
Grafička obradna jedinica PowerVR GT7600
Interna memorija 16/64 GB
RAM 2 GB
Slot memorijske kartice Nema
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Da, samo za Apple Pay
Dijagonala ekrana 4 inča
Rezolucija ekrana 1136x640 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Glavna kamera 12MP, f / 2.2, autofokus faznog detektovanja, dual LED-blic, video snimanje 4k, slow-mo
Prednja kamera 1.2MP, f / 2.4
Navigacija GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
Baterija Ne ukloniva, Li-Pol, 1624 mAh
Dimenzije 123.8 x 58.5 x 7.6 mm
Masa 113 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom, takođe deo punjača
  • Žične slušalice
  • Alat za izvlačenje kartice
  • Dokumentacija

Pametni telefon se isporučuje u tradicionalno kompaktnom pakovanju kompanije Apple koji se godinama nije menjao. Treba naglasiti i činjenicu da je otpakivanje Apple uređaja uvek estetsko zadovoljstvo – sve je lepo upakovano, svaki deo se može jednostavno ukloniti i sve je odmah spremno za upotrebu.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Nikakve izmene po pitanju dizajna u odnosu na iPhone SE 5s nisu vršene, osim toga što je ovaj model dostupan i u pink boji. Treba naglasiti da Apple nema nikakvih problema sa dizajnom svojih pametnih telefona pa svi modeli počevši sa iPhone 4 zaista odlično izgledaju.

Fantastičan osećaj koji pruža aluminijum, stakleni umeci sa strane i staklo sa prednje strane odlično su ukombinovani sa tasterima za kontrolu jačine zvuka. „Peticu“ karakteriše fantastičan dizajn, što je nastavljeno i kod SE verzije. Setimo se samo koliko godina Apple koristi dobar izgled MacBook modela.

Kada je reč o kontrolnim elementima, ništa nije izmenjeno u poređenju sa originalnim modelom 5S.

Prednja strana. Gornja zona - mreža zvučnika, prednja kamera, senzori svetlosti i blizine.

Ispod ekrana je skener otiska prsta.

Sa leve strane su tasteri za regulaciju jačine zvuka i taster za isključenje zvuka.

Sa gornje strane je taster za uključivanje.

Sa donje strane se nalaze zvučnik, 3.5mm priključak i Lightning port.

Fioka nanoSIM kartice

Zadnji poklopac. Glava kamera i dual LED blic dva su odvojena elementa a ne kao kod modela 5s.

Nekoliko bitnih razjašnjenja. Nigde nije jasno naglašeno ali iPhone SE koristi generaciju Touch ID koja je sporija nego ona kod 6s/6s Plus modela, ali je i daleko brža u poređenju sa iPhone 6, što je veliki paradoks. Dinamika zvuka je odlična, kao i jačina zvuka, a ovaj pametni telefon bez problema se može koristiti kao portabl zvučnik. Kućište iPhone SE modela izrađeno je od matiranog metala koji je otporniji na ogrebotine dok originalni model odlikuje metal visokog sjaja. Kada je reč o načinu izrade, kod iPhone 5s modela donekle je problematičan On/Off taster, a taj problem je očigledno nasledio i SE.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Apple iPhone SE 123.8 58.6 7.6 113
Apple iPhone 5s 123.8 58.6 7.6 112
Apple iPhone 6s 138.3 67.1 7.1 143
Sony Xperia Z5 Compact 127 65 8.9 138

Dimenzije novog iPhone SE modela možda su najzanimljiviji deo diskusije o ovom modelu. Sigurno je da veliki broj korisnika nije navikao na ovako kompaktne uređaje, ali za ovaj model se slobodno može reči da je zgodan za upotrebu jednom rukom kao i da je daleko lakši u poređenju sa uobičajenim 5-inčnim modelima.

Poređenje sa modelom iPhone 6

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 4 inča
Rezolucija ekrana 1136 x 640 piksela
Vrednost PPI 326
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, za do deset istovremenih pritisaka

Hajde da krenemo od pozitivnih aspekata. Ekran nudi odlične uglove vidljivosti, opseg osvetljenja a karakteriše ga i odlično ponašanje pri direktnim sunčevim zracima. Pohvalu zaslužuje i kontrola automatskog osvetljenja koja je ponos svih iPhone uređaja. Naravno, postoji veći broj ekrana visokog kvaliteta ali opcije koje nudi iPhone SE ekrana su sasvim dovoljne za većinu korisnika.

Među manama koje su neki korisnici primetili jeste žućkasta nijansa ekrana. Ukoliko izvršite direktno poređenje sa iPhone 6 modelom, sigurno je da ćete to isto primetiti i vi kod SE ali ako ne obraćate pažnju na to, sigurno je da vam neće smetati.

Da li uređaj sa 4-inčnim ekranom prikladan za 2016. godinu? Sa jedne strane, Apple je uradio najbolje što je mogao da unapredi interakciju sa ekranom – ikone su aranžirane na najbolji mogući način, aplikacioni interfejs je prilagođen Android-u sa ciljem prikazivanja većeg broja informacija na ekranu, itd. SE se sasvim komforno može koristi jednom rukom.

Mana koja se odnosi na veličinu u potpunosti je izražena prilikom čitanja članaka preko pretraživača (kada ne postoji zaseban režim čitanja sajtova u Landscape režimu) i kucanja. Jedan od nedostataka iPhone 5s modela jeste mala širina ekrana jer će oni koji kucaju sa dva palca sigurno imati problema zbog preplitanja prstiju.

Operativni sistem

Uređaj pokreće iOS 9.3 koji se stalno unapređuje na najnoviju verziju.

Zanimljivo je da novije iOS verzije rade lošije na uređajima starijim od godinu dana ali ne postoje problemi po pitanju brzine i stabilnosti kada je reč o iPhone SE aparatu.

Performanse

Karakteristika Vrednost
Čipset Apple A9
CPU Dual-Core, 1.84 GHz
GPU PowerVR GT7600
Količina RAM-a 2 GB
Interni skaldištnei kapacitet 16/64 GB
Prisustvo memorijske kartice Ne

Pored toga što iPhone SE izgleda kao kompletna kopija 5s, unutar telefona nalazi se isti čipset kao i kod najnovijeg iPhone 6s kao i 2GB RAM memorije, što ima značajan uticaj na performanse telefona. Pored činjenice da je SE daleko brži po pitanju interfejsa, ima i daleko bolje mogućnosti pokretanja i najzahtevnijih igara. Međutim, SE se prilikom dugog igranja igara prilično zagreva.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 1624 mAh
Tip baterije Fiksna

Ono što je većinu nerviralo kod iPhone 5s modela jesu dve stvari: mali ekran zbog kojeg se često dešavaju greške pri kucanju teksta i kratko trajanje baterije zbog čega se telefon isprazni do polovine dana.

U slučaju SE modela, sigurno ćete biti prijatno iznenađeni baterijom koja omogućava duži period rada nego ona kod iPhone 6 modela, a razlika je čak do 10 odsto. Možete dobiti do tri sata rada ekrana pri maksimalnom osvetljenju i omogućenoj sinhronizaciji.

Kamera

Karakteristika Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 MP
Rezolucija prednje kamere 1.2 MP
Vrednost otvora blende 2.2
Rezolucija pri snimanju videa 4k (uključemno u podešavanjima)
Broj frejmova po sekundi Do 240 fps (720p)
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Ovaj pametni telefon je od iPhone 6s nasledio ne samo performanse već i istu kameru koja je postavljena u ravni sa kućištem. Kvalitet fotografija može se porediti sa fotografijama 6s; fotografije su vrlo dobrog kvaliteta ali su inferiornije u odnosu na fotografije snimljene modelima Galaxy S7 ili LG G4. Ono što odlikuje kamere iPhone modela jeste njihova jednostavnost. Nije potrebno da se nešto posebno trudite da snimite dobru fotografiju pa je dovoljno samo usmeriti kameru i okinuti. Međutim, prednja kamera nudi 1.2MP, što je za većinu korisnika mana ovog modela. Ipak, karakteriše je Retina Flash kada sâm ekran ima ulogu blica. Niže možete videti fotografije i video sadržaje snimljene iPhone SE modelom i iPhone 6 radi poređenja.

iPhone 6, iPhone SE

Prednja kamera

Primer video klipa (MOV, 254 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podrška za Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan,LE verzija 4.2, podrška za sve popularne profile, uključujući A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko dve sekunde
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, nanoSIM
USB On-The-Go Ne
NFC Da, samo za Apple Pay

Model nudi podršku za sve nove Wi-Fi standarde i većinu LTE opsega pa ćete svuda biti u prilici da uživate u brzom internetu.

Zaključak

Na kvalitet glasa nema nikakvih primedbi, sigurno je da ćete svog sagovornika čuti jasno i glasno čak i u bučnom okruženju.

Po ceni po kojoj se prodaje, iPhone SE nudi izgled iPhone 5s i unutrašnjost iPhone 6s modela. U suštini, to je ispunjenje sna za veliki broj korisnika. Ukoliko spadate u ovu grupu, onda je iPhone SE pravi model za vas.

Korišćenje iPhone 5s modela bilo je nezgodno zbog male dijagonale ekrana, pa je veoma zanimljivo koliko smo se brže navikli na SE.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024