Xperia XZ2 Premium Dual SIM2018
2018. godina
5.8" LCD, 72.4% body
34% 845, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 3540 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 19MP
 
 
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ2 Premium Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ2 Premium Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ2 Premium Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia XZ2 Premium

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl
  • Type-C adapter 3.5 mm

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzijei masa 158 x 80 x 11.9 mm, 236 grama
Materijali kućišta Aluminijum i staklo
Ekran 5.8 inča, 3840 x 2160 piksela, IPS, PPI 765, zaštitno staklo, olefobni sloj
Operativni sistem Android 8.1 + Sony Xperia UI
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Wi-Fi Calling and VoLTE
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 845, 8-jezgra, 4x2.7 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630
Memorija 6 + 64 GB, dostupan je slot microSD kartice (hibridni)
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0 LE, aptX HD + LDAC, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor
Glavna kamera 19MP, f / 1.8, 25 mm, 1 / 2.3 ", 1.22 mikrona
12 MP, B & W, f / 1.6, 1 / 2.3 ", 1.55 mikrona
Prednja kamera 13 MP, f / 2.0, 22 mm, 1/3 ", 1.12 mikrona
Baterija 3540 mAh, podrška za Qualcomm Quick Charge 3.0, podrška za bežično i brzo bežično punjenje

Pozicioniranje

Govoreći o XZ2 Premium, Sony podseća da u svim područjima postoje uređaji za profesionalce: profesionalne kamere, video kamere i još mnogo toga. Ali pametni telefon za profesionalce – ne postoji. Koje profesionalne zadatke treba da izvede pametni telefon? Sony veruje da bi trebalo da preuzme ulogu prenosive profesionalne kamere, koja će biti korisna novinarima, blogerima i fotografima. Kao i svaka profesionalna oprema, ovaj pametni telefon ima vrhunske karakteristike, tako da je opremljen i vrhunskim Sony tehnologijama: 4K-ekranom, vrhunskim čipsetom, uz to je prvi Sony model sa modulom dvostruke kamere, omogućava snimanje i gledanje 4K HDR sadržaja i mnogo toga više. Ali, da li je to dovoljno da opravda novac koji treba izdvojiti?

Dizajn, dimenzije, kontrole

Od modela Xperia XZ2 kompanije je prešla na novi dizajn, nazvan Ambient Flow, zasnovan je na glatkim licima i prekrasnim glatkim prelazima između njih. Kao i svaka inovacija, ovaj dizajn je izazvao puno kontroverze među ljubiteljima brenda: nekome se dopalo, nekome nije. Ovu promenu ne treba uzimati kao nešto drastično: istina, to nije isti više kockasti dizajn na koji smo navikli od kompanije Sony, ali sa druge strane smatramo da je vreme da se dizajn osveži što je kompanija i uradila.

Kompanija koristi kombinaciju staklenog panela i metalnog okvira. Panel ima olefobni premaz, brzo se prlja, ali se otisci lako brišu bilo kojom tkaninom.

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera, senzori blizine i ambijentalnog osvetljenja i svetlosni indikator. Navigacioni tasteri su na ekranu, tako da ispod ekrana možete videti samo Sony logo. Ali ako pogledate pažljivo, primetićete tanak prorez glavnog zvučnika, skoro je nevidljiv, ali dobro zvuči, stvarajući stereo par sa govornim zvučnikom.

Na desnoj strani nalazi se taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka i fizički dvosmerni taster kamere, blagi dodir ovog tastera omogućava vam da fokusirate, a jači - da snimite kadar.

Sa donje strane nalazi se Type-C port i otvor mikrofona, a na sa gornje strane se nalazi drugi mikrofon i ležište za dve nanoSIM i microSD karticu. Slot je hibridni, pa morate izabrati između SIM i memorijske kartice.

Na zadnjem panelu je modul sa dvostrukom kamerom, kao i skener otisaka prstiju. Simetrija je još jedna od karakteristika Ambient Flow dizajna, tako da je skener tačno na sredini panela. Ovako nisko postavljanje zahteva navikavanje, u početku smo ga stalno promašivali. U Sony-ju objašnjavaju ovaj raspored činjenicom da tokom kucanja vaš kažiprst prst leži na skeneru, druga stvar je to što kada izvučemo uređaj iz džepa, isti kažiprst prst leži iznad skenera.

Dimenzije pametnog telefona su 158 x 80 x 11.9 mm, težina - 236 grama. Trenutno je jedan od najdebljih i najtežih modela među trenutnim glavnim modelima. Debljina i težina uređaja su posledica masivnog dvostrukog modula kamere, u svakom slučaju, ovako proizvođač objašnjava ovaj detalj. Kada smo izvadili uređaj iz kutije, bili smo malo zbunjeni, činilo nam se da će period testiranja biti vrlo neprijatan, čitav uređaj izgledao je veoma masivno. Ali, zahvaljujući oborenim ivicama, zgodno je držati uređaj a na njegovu masu se naviknete za nekoliko dana.

Poređenje sa modelom Sony Xperia XZ3

Pametni telefon karakteriše standard IP65 - zaštita od vlage. Na zvaničnom sajtu kompanije Sony piše standard zaštite IP65 / 68, ali u stvari on odgovara IP65. Evo šta je napisano o karakteristikama modela:

Sony Xperia XZ2 Premium je zaštićen od vode i prašine, tako da se ne treba plašiti kiše ili pranja ispod slavine (ali zapamtite svi portovi i zatvarači moraju biti sigurno zatvoreni). Uređaj ne bi trebalo da bude potpuno uronjen u vodu, niti izložen morskoj vodi, soli, hlorisanoj vodi i alkoholnim napicima. Nepravilna ili neovlašćena upotreba uređaja podrazumeva gubljenje garancije. Uređaju je dodeljena klasa zaštite IP65 / 68.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.8 inča
Rezolucija ekrana 3840 x 2160 piksela
Gustina ekrana 765
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Prisustvo 4K rezolucije na pametnom telefonu je vrlo kontroverzna odluka, jer većina korisnika neće videti mnogo razlike, a potrošnja baterije za rad ekrana visoke rezolucije definitivno će se osetiti. Zato Sony koristi standardnu FHD rezoluciju za rad u standardnom interfejsu i većini aplikacija, a prebacivanje na pravu 4K je u aplikacijama za gledanje fotografija i videa.

Takođe, moramo naglasiti da ekran pametnog telefona ima odnos stranica 16: 9, tako da će prilikom reprodukcije većine video snimaka koristiti celu oblast prikaza.

Pametni telefon podržava reprodukciju 4K HDR-a, a takođe može da snima takve video zapise, tako da možete uživati u 4K video snimcima na samom telefonu.

Na samom ekranu nam se najviše dopala izvrsna prirodna reprodukcija boja, širok spektar osvetljenja, informacije su vidljive čak kada je sunčan dan, a noću minimalna osvetljenost neće smetati očima.

Tradicionalno u svim novim pametnim telefonima kompanije Sony može prilagoditi boju i ravnotežu bele boje prema vašem ukusu, iako, po našem mišljenju, ekran je već savršeno kalibrisan.

Baterija

Karakteristika Vrednost
Kapacitet baterije 3540 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 9 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, ekran isključen, WiFi uključen) 3%

Kapacitet baterije je standardni za vodeće modele. Da, baterija nema impresivnih 4000 mAh, ali uređaj radi na energetski efikasnom čipsetu, a takođe podržava Stamina režim, koji omogućava značajno produženje vremena rada, ograničavajući pozadinski rad aplikacija. U našem načinu korišćenja, pametni telefon je mogao da obezbedi oko 4-5 sati rada ekrana, uključujući poštu, društvene mreže, mobilni Internet, web surfovanje i malo video zapisa.

Uređaj podržava brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0 i brzo bežično punjenje. U oba slučaja, punjenje traje 90-100 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
Procesor Osam jezgara, 4x2.7 GHz Kryo 385 Gold o 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver
Video akcelerator Adreno 630
Količina RAM-a 6 GB
Interni skladišteni kapacitet 64 GB, UFS 2.1
Slot memorijske kartice Da, kombinovani

Pametni telefon radi na jednom od najboljih čipseta danas dostupnih. Qualcomm Snapdragon 845 besprekorno pokriva sve scenarije korišćenja uređaja, od jednostavnog web surfovanja do pokretanja zahtevnih igara pri maksimalnim podešavanjima. U toku testiranja ili u igrama, kućište uređaja se zagreva, ali ne mnogo. Rezultati za većinu testova su blizu maksimuma, međutim, to nije iznenađujuće.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0 LE, A2DP, AptX HD, LDAC
GPS Prvo pokretanje oko 2 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared Port Ne

Dopada nam se kada kompanija ne štedi na bežičnim interfejsima, a Sony je odličan primer. Pametni telefon podržava Wi-Fi Calling, VoLTE, bežične kodeke AptX HD i LDAC, i naravno ima NFC-modul. Nije dostupan infracrveni port, ali sa izuzetkom kompanije Xiaomi nijedan proizvođač ga više ne ugrađuje.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 19 MP, f / 1.8, 25 mm, 1 / 2.3 ", 1.22 mikrona
12 MP, B & W, f / 1.6, 1 / 2.3 ", 1.55 mikrona
Prednja kamera 13 MP, f / 2.0, 22 mm, 1/3 ", 1.12 mikrona

Prelazimo na najvažniji deo pametnog telefona - kameru. Zašto je ona najvažnija? Zato što je bila fokusirana na pozicioniranje pametnog telefona. Recimo, korisna je za profesionalce kojima je potrebna kompaktna, ali kvalitetna kamera. Podsetićemo vas da je ovo prvi Sony model sa modulom dvostruke kamere. Drugi, crno-beli modul se koristi za širi dinamički opseg, a takođe vam omogućava da pravite bolje fotografije u uslovima o slabog svetljenja, pri čemu je potrebno dosta vežbe.

Sa dnevnim snimcima tradicionalno nema problema: dovoljno su detaljni, karakteriše ih precizan balans belog. Pod veštačkim svetlom, situacija se pogoršava, ali, po našem mišljenju, pametni telefon i dalje radi veoma dobro. Ali noću, počeli su problemi koji su prisutni u kamerama mnogih Sony pametnih telefona. Uređaj ocenjuje vrednosti ISO, zbog čega se slika previše izoštri. Ali čak i ako ručno smanjite ovaj parametar, krajnja oštrina slike je i dalje na relativno niskom nivou.

Pametni telefon ima elektronsku stabilizaciju slike, ali nažalost nema optičke stabilizacije, a ovo je jasno vidljivo kako tokom noćnog snimanja tako i prilikom snimanja video zapisa.

Da vas podsetimo da je glavni modul kamere dobar stari Motion Eye, koji je dobio sve ključne dodatke. Tu su opcije snimanja 3D objekata, i superslomo snimanje uz 960 fps. Uzgred, u FHD ovakva vrsta snimanja je i dalje dostupna samo kod uređaja kompanije Sony. Međutim, imajte na umu da su ovi kadrovi veoma osetljivi na svetlost, čak i kod kuće da snimite dobar video treba vam veštine jer ako uslovi nisu idealni odmah će biti puno šuma. Zbog toga preporučujem da isprobate superslomo na ulici po lepom sunčanom danu.

Multimedijalne karakteristike

Sony postepeno napušta minijack u svojim pametnim telefonima, paralelno stavlja odgovarajući adapter u komplet i započinje proizvodnju slušalica sa Type-C portom. Kvalitet zvuka direktno zavisi od korišćenih slušalica, ali u poređenju sa drugim pametnim telefonima, XZ2 Premium zvuči uporedivo sa glavnim modelima drugih kompanija.

Uređaj ima dva stereo zvučnika, jedan na donjoj ivici, drugi je i govorni zvučnik. Karakteriše ih odličan kvalitet zvuka, možete ga koristiti kao mali prenosivi zvučnik. Kompanija koristi Dynamic Vibration Sistem. Kada ga uključite, pametni telefon počinje da vibrira sa muzikom, što stvara veći imerzivni efekat i namenjeno je ljubiteljima igara ili onima koji gledaju spektakularne filmove na pametnom telefonu. DVS je konfigurisan za svaku aplikaciju pojedinačno i ima četiri nivoa snage, od jedva primetnih do jakih vibracija.

I nekoliko reči o pregledu 4K HDR sadržaja. Pored ugrađenih aplikacija, ovakve video zapise možete gledati i na popularnim servisima, uključujući Netflix, Amazon Prime i YouTube.

Tokom govornih poziva na kvalitet prenosa glasa, nema pritužbi, vi i vaš sagovornik savršeno dobro čujete jedno drugo, a Wi-Fi Calling i VoLTE dodatno poboljšavaju ovu komponentu.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 8.0 i Xperia UI. Sa svakom novom nadogradnjom, interfejs gubi sve više svojih funkcija u odnosu na Android, a sada Xperia UI snažno liči na proizvode bazirane na fabričkom Androidu sa samo nekoliko promena, pa je Sony napustio svoje audio i video plejere, postavke izgleda. Međutim, sve ove aplikacije se ažuriraju preko Google Play.

Redukovanje sopstvenih softverskih funkcija omogućava kompaniji da brže ažurira svoje uređaje ili ih odmah prebaci na novu verziju Android-a. Dakle, Xperia XZ3 odmah radi na Androidu 9.0, a XZ2 Premium, najverovatnije, dobiće ovo ažuriranje pre kraja godine.

Utisci

Ovaj model se proizvodi u relativno maloj seriji. Telefon ima mnogo snage: potpunu podršku za bežične interfejse, snimanje i reprodukciju 4K HDR-a, zanimljive kamere, superslomo i 3D-skeniranje, kao i Dynamic Vibration System.

Međutim, uređaj ima i nekih nedostataka, pri čemu ćemo navesti veliku težinu i debljinu pametnog telefona. Ako uporedite njegove dimenzije sa trenutnim vodećim modelima, onda će biti jasno da XZ2 Premium gubi po ovim parametrima. Kamera u pametnom telefonu, uopšte, nije loša, ali što se tiče noćnog snimanja, postoji mnogo jači konkurent, Huawei P20 Pro.

Mislimo da je ovaj pametni telefon dizajniran za lojalne korisnike Sony-ja koji dugo nisu imali vremena da prate aktuelne trendove na tržištu, ali imaju novca. Za ovu lojalnu publiku je dizajniran Xperia XZ2 Premium.

Ako ga smatrate normalnim pametnim telefonom, onda postoje snažni konkurenti drugih kompanija: tu su i Galaxy Note 9 i Apple iPhone XS Max i Huawei P20 Pro. Da, čak i Xperia XZ3, po našem mišljenju, izgleda zanimljivije od XZ2 Premium.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024