Galaxy Note10 Lite Dual SIM2020
2020. godina
6.7" OLED, 86.6% body
30% 9810 Octa, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SD
25W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 32MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note10 Lite Dual SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note10 Lite Dual SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note10 Lite Dual SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy Note10 Lite (SM-N770F)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB Type C punjač
  • Žične stereo slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 163.7 x 76.1 x 8.7 mm, 198 grama
Materijali kućišta Staklo plastika, aluminijumski okvir
Ekran 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 392 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Exynos 9810 čipset, 8 jezgara (4 jezgra na 2.35 GHz, 4 jezgra na 1.9 GHz), 64 bita, 10 nm
Memorija 6 / 128GB, memorijske kartice kapaciteta do 1 TB (kombinovani slot)
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže
Dual SIM, nanoSIM (kombinovani slot)
Navigacija GPS / Beidou / Galileo - Dual Band GPS
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0)
Akcelerometar, senzor blizine, snezor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor
Skener otiska prsta integrisan u ekran
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera Primarna: kamera sa tri modula
- Sočivo ultra širokog ugla: 12 MP F / 2.2 (123 stepena)
- Sočivo širokog ugla: 12 MP, DualPixel autofokus, F / 1.7 OIS (77 stepeni;)
- Telefoto sočivo: 12MP F / 2.4 OIS (45 stepeni;)
Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), efekat zamagljenja pozadine. razliti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 4500 mAh, vreme razgovora 14 časova, video reprodukcija do 18 sati, LTE do 11 sati
15W brzo punjenje uključeno, 100% za 95 minuta
Stepen zaštite Nema
Boje Crna, crvena, bela
Zvuk Dolby Atmos, dva zvučnika
sistem plaćanja Google Pay, Samsung Pay
Karakteristike S Pen, daljinsko upravljanje pomoću S Pen na primer korišćenje daljinskog upravljača za prezentaciju ili kontrolu kamere. Plus tradicionalne S Pen karakteristike.

Pozicioniranje

Pokazalo se da je linija Note jedinstvena pojava na tržištu koja je postavila trend razvoja fableta, uređaja velikih dijagonala. Sama reč "fablet" postala je zastarela, jer se danas dijagonala 5,5 inča doživljava kao standardna veličina ekrana, a velika dijagonala je 6,2-6,7 inča. Ali pored velike dijagonale ekrana, Note je uvek imao i S Pen, pri čemu je olovka sa svakom generacijom dobijala je sve više i više karakteristika, bila je vrlo zgodan dodatak za one koji su savladali rad sa njom. Niko na tržištu nije uspeo da ponovi uspeh Note linije, iako su se takvi pokušaji ponavljali više puta, na primer, Apple već nekoliko godina neuspešno pokušava da stvori sopstvenu verziju Note linije, ali ne uspeva. Da, i pojavu Apple Pencil, dugujemo liniji Note i činjenici da je S Pen stigao na tablete.

Do 2019. godine, oni koji su želeli da isprobaju S Pen i njene mogućnosti imali su malo izbora - da plate za model vodeće linije ili kupe model od prethodne godine. Sa izdanjem desete generacije, Samsung je predložio alternativu - oslabljeni Note10 sa pojednostavljenim karakteristikama, na primer, ekran rezolucije koja nije tipična za glavni model, ili Note10 +, koji je bio nastavak istorije vodećih modela. Dva modela su jasan pokušaj kreiranja različitih cenovnih ponuda, popularizacije S Pen i onoga što možete učiniti sa njom.

Nakon nekoliko meseci, jasno je da je Samsungov pokušaj bio uspešan, iako obični Note10 nije postao bestseler, ali niko to nije očekivao. Kombinovana prodaja dva modela premašila je za nekoliko desetina procenata prodaju Note9 koji je izašao godinu dana ranije. Sada kompanija pravi još jedan korak i lansira Note10 Lite, ovaj uređaj postaje najpovoljniji Note na tržištu. Štaviše, Note se prvi put u istoriji pojavljuje u takvoj cenovnoj grupi. A ako se za S10 Lite pozicioniranje na neki način čini neobičnim, budući da ovaj model ima malo zajedničkog sa vodećim modelom, onda je za Note10 Lite sasvim drugačija priča obzirom da je u pitanju uređaj koji je stvoren kao atraktivno rešenje za široku publiku i njegov zadatak je bio potpuno isti kao i ranije: popularizovati upotrebu S Pen i ukloniti najveće ograničenje - početnu cenu uređaja.

Imamo osećaj da će Note10 Lite postati popularan, jer je zanimljivo rešenje, jer je jedinstven na tržištu zahvaljujući mogućnostima S Pen, dok ima dobre opcije kada je reč o fotografisanju na nivou prethodnih vodećih modela. Pogledajmo pažljivo ovaj uređaj.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Izuzetno je teško nazvati dizajn savremenih pametnih telefona jedinstvenim ili upečatljivim, u pitanju su uobičajeni pravougaoni telefoni u kojima se veličina kućišta razlikuje zavisno od dijagonale ekrana. Stoga, gledajući Note10 Lite, vidimo istovremeno i mnogo drugih modela, ništa neobično po pitanju izgleda ovaj model ne donosi.

Poređenje sa Galaxy Note 10+

Model je dostupan u crnoj, crvenoj i beloj boji. Imali smo dva uređaja - crni i beli, drugi je malo ukrašen bojom zlata i dobro izgleda na svetlosti.

Dimenzije uređaja su 163,7 x 76,1 x 8,7 mm, a njegova masa je - 198 grama. Leži dobro u ruci, iako je masivan. Okvir je izrađen od aluminijuma, kućište je isto kao u A-seriji, to je materijal nazvan Glasstic (veoma izdržljiva plastika sa efektom stakla). Crno kućište se vrlo lako zaprlja, otisci prstiju su jasno vidljivi, što na beloj boji nije slučaj.

Glavni blok kamere je pravougaonog oblika, lagano štrči u odnosu na kućite.

Na levoj bočnoj strani se nalazi slot nanoSIM kartice, kao i memorijske kartice, koji je kombinovan, nemoguće je koristiti memorijsku karticu i dve SIM kartice istovremeno. Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Na dnu se nalazi zvučnik, kao i USB Type C konektor. Mikrofoni se nalaze na dva kraja, sistem za smanjenje šuma dobro funkcioniše.

Uređaju nedostaje zaštita od vode, ne vredi ga bacati u vodu. Konektor za S Pen se nalazi sa donje strane, olovka se razlikuje od boje kućišta (boje se ne poklapaju).

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće - 6,7 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 392 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Ekran nije zaobljen, odnosno u pitanju je obična, ravna matrica. Oleofobni premaz je dobar, nema se na šta žaliti.

Prednja kamera je ugrađena u ekran, nalazi se u O-izrezu, isti kao na vodećim modelima. Imajte na umu da je ovde uvek podržan AlwaysOn Display, što je lepo za uređaj ovog nivoa.

Uvek imate priliku da birate zasićene boje, obzirom da je takva postavka prisutna.

Za razliku od najnovije Note linije, nešto je drugačiji prikaz boja na ekranu: on je vrlo svetao, bela boja upada u oči - ekran je bliži podešavanjima A seriji i ukusima kupaca u ovom cenovnom segmentu. Upravo je ovo podešavanje jasno vidljivo u poređenju sa S10 Lite ili uobičajenim Note10 +.

Nemoguće je reći koji je ekran bolji, razlika se oseća samo direktnim poređenjem, u svakodnevnom životu ekran se doživljava kao odličan.

Senzor otiska prsta ugrađen u ekran razlikuje se od onog koji vidimo u seriji A, uporediv je sa onim kod originalnog S10 - radi brzo, reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran zaključan. U pitanju je dobar senzor otiska prsta, nema nikakvih problema.

Baterija

Note 10 Lite koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 4.500 mAh. U proseku smo na raspolaganju imali dan aktivnog rada pod opterećenjem pri 5,5-6,5 sati rada ekrana i sa velikom količinom prenesenih podataka (oko 1,5-2 GB dnevno).

Uređaj ima režim uštede energije u kojem možete da podesite rad pametnog telefona na takav način da maksimalizuje vreme rada, koje se može značajno povećati.

Dostupno je brzo punjenje na 15W, vreme potpunog punjenja - 95 minuta, dok 50% napunjenosti dobijete za 20 minuta. Nažalost, ovaj uređaj nema bežično punjenje, jednostavno ne postoji.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj koristi Exynos 9810 čipset, sa 8 jezgara (4 jezgra takta do 2,35 GHz, 4 jezgra takta do 1,9 GHz), 64 bita, 10 nm. Isti čipset je korišćen i u okviru modela Note 9, pošto pre skoro godinu i po dana ovaj glavni model ne poznaje nedostatke u performansama, a tačno ista priča je i ovde. Interfejs je gladak i brz, brzina otvaranja aplikacija je odlična.

Količina dostupne memorije kod ovog modela je 6/128 GB, što je nešto manje od onoga što nudi S10 +, koji ima 8 GB RAM-a.

Obzirom da možete da instalirate karticu kapaciteta do 1 TB u slot za memorijsku karticu, jednostavno neće biti problema sa kapacitetom memorije, ovo su maksimalne vrednosti koje su dostupne korisnicima na tržištu.

Opcije povezivanja

Podrška za LTE cat.20 zavisi od operatora, a u teoriji to omogućava brzinu prenosa brzinama do 2 Gb / s.

Podržan je USB 2.0 (tip C), u pametnom telefonu možete pronaći Bluetooth 5.0, aptX i druge kodeke za zvuk.

Uređaj u potpunosti podržava NFC i plaćanja putem ove tehnologije, tu su i Samsung Pay i Google Pay.

Kamera

Prednja kamera ima sledeće parametre: 32 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, razne dodatne efekte, nema autofokus. Slike su dovoljno oštre, prisutan je veliki broj efekata, postoji širok ugao.

Interfejs kamere je dobro poznat sa ostalih Samsung uređaja baziranih na istoj verziji OneUI 2.0, a postoje i inteligentni režimi.

Glavna kamera ima nekoliko modula - koji su dobro poznati sa glavnih modela za prošlu godinu. Iznenađenje je da je u pitanju uređaj kod kojeg kvalitet snimaka nije smanjen i on predstavlja alternativu glavnim modelima prethodne godine.

Ovde je i poređenje snimaka u odnosu na one nastale modelom S10 Lite.

S10 Lite, Note10 Lite

Kada snimate video tu je stabilizacija slike, maksimalna rezolucija je 4K, 60fps.

Odličan uređaj, veoma interesantan u svom cenovnom opsegu.

S Pen - karakteristike Samsung olovke

Ključna karakteristika čitave Note linije je prisustvo S Pen-a, koji je skriven u kućištu. Laganim klikom vadite olovku iz kućišta i možete odmah da pišete na ekranu ili crtate. Napomena o isključenom ekranu je odlična stvar.

S Pen dobio je novu vrstu baterije, puni se za manje od jednog minuta, nakon čega možete koristiti olovku otprilike 10 sati za Bluetooth komande. Kontrolni gestovi još su bili u Note9, ali sada ih ima više. Note 10 ima opciju kontrole gestovima u vazduhu, dok je kod Lite verzije ova opcija uklonjena. .

U podešavanjima S Pen možete da dodelite pokrete, birate svoje radnje, dok su standardne aplikacije i Chrome pregledač podržani, ali to je sasvim dovoljno. Daljinski upravljač je zanimljiv tokom prezentacija, tako da možete prelistavati slajdove. Pored toga, zanimljivo je slikati kada imate instalirani tablet, a ne želite da slike uzimate sa ekrana. Možete pronaći puno načina korišćena, ali do sada je ovo dodatna funkcija, koja nije toliko bitna kao i sve ostalo.

Za razliku od klasičnih uređaja, svi Samsung modeli koji podržavaju S Pen imaju dodatni dodirni sloj. Olovka podržava 4096 stepeni depresije, različite vrste pisanja. Pogledajmo šta možete učiniti sa S Pen-om.

Čim uzmete S Pen u ruke kada je ekran zaključan, možete da kreirate brzu belešku, na crnoj pozadini možete nešto da napišete ili nacrtate i odmah to sačuvate u Samsung Notes-u.

U podešavanjima je moguće naznačiti da će vas uređaj obavestiti kada se odmaknete od olovke, dobro je ako negde zaboravite olovku i odete. Ali glavna stvar je da možete opcionalno otključati uređaj pritiskom na taster na S Pen. Ako se ne plašite za sigurnost, onda možete tako podesiti uređaj.

Da ne ponavljamo ono što je već rečeno, predlažemo vam da pogledate video o Note10 modelu i radu S Pen, zapamtite da je jedina razlika u tome što ne postoji kontrola gestova u vazduhu. Sve ostalo je isto.

Softverske karakteristike

Model je baziran na OneUI 2.0, odličnom softveru o kojem će reči biti u zasebnom članku.

Postoji standardni set dodatnih programa, na primer, postoji diktafon koji može odmah pretvoriti snimljene delove u tekst.

Microsoftov Cluoud se takođe koristi umesto Samsung Cloud-a (na raspolaganju vam je 15 GB slobodnog prostora). Menadžer datoteka je zgodan i poznat.

Uređaj poseduje FM radio što ga razlikuje u odnosu na S10 Lite.

Utisci

Kvalitet prenosa zvuka, rad sa mrežom je bez ikakvih nedostataka ili problema, ovde je sve u redu. Uređaj je vrlo univerzalan, podržava agregaciju LTE frekvencija, što takođe nije loše. U bučnim uslovima je prijatno razgovarati.

Uređaj se pojavio u prodaji početkom februara, po veoma atraktivnoj ceni, jer Note10 ima manju dijagonalu ekrana od 6,3 inča, dok je ovde dijagonala 6,7 inča. Ali što je najvažnije, cena Note10 je dosta viša (gotovo 60 odsto), dok Note10 + dva ipo puta skuplji od Note 10 Lite. U običnom Note10 nema podrške za memorijske kartice, ali kod Lite verzije je ona dostupna. Ali Note 10 ima dvostruko više interne memorije, što je takođe važno. Ali što je najvažnije, Note10 Lite nema ograničenja kada je reč o S Pen, to su potpuno iste karakteristike (ne računamo gestove u vazduhu). A ovo čini uređaj izuzetno zanimljivim, po prvi put su mogućnosti Note linije dostupne za manji novac. Sigurni smo da će Note10 Lite brzo pronaći svoje kupce, a dinamika cena za njega neće biti toliko agresivna kao za S10 Lite, budući da do nove Note linije ima više od šest meseci.

Iznenadilo nas je što se Note10 Lite pokazao kao vodeći model u kojem su uklonjene brojne funkcije, ali osnova modela se i dalje oseća - brz, zabavan, sa dobrim kamerama i S Pen. Ovo je očigledno jedan od najmoćnijih modela za 2020. godinu, pravi kandidat za kupovinu. A što je još čudnije S10 Lite, se pokazao mnogo slabijim i manje zanimljivim. Polazeći od Note10 Lite, karakteristike S Pen će biti dostupne mnogo većem broju korisnika, jer će se model prodavati u dobroj, uočljivoj količini. Preporučujemo da na ovaj model obratite pažnju jer je reč o veoma interesantnom uređaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024