Velika sramota srpskih operatera

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Re: Velika sramota srpskih operatera

Post od m@c|-|oR »

miodrage, slažem se za prepaid, ali za postpaid ne mogu. 8) :uhuh: :uhuh:
Usluga u postpaidu se ne zove slučajno "paket" - usluge se kupuju u paketu i nema posebnih cena za jedinicu ove ili one usluge. Ima, ali kad se izađe iz okvira paketa.
Malo je drugačija situacija sa SMART paketima, gde cena paketa može podeliti sa brojem SMART-ova i onda za svaki potrošen na data saobraćaj da se računa. :blinky: :o
To me sve dovodi u ozbiljnu sumnju da stvari funkcionišu kako si ti opisao. :D
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ja ne pisem nista napamet. Dovoljno sam upucen u razne stvari, dovoljno citam i obavestavam se iz raznih izvora, i jos poznajem poprilican broj ljudi, poneke i na relevantnim mestima.
Slazem se ja za paket usluga, ali svaka pojedinacna jedinica tog paketa ima svoju podcenu na osnovu koje se formira konacna cena.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Okej. I ko odredjuje tu 'podcenu'? Ko odredjuje 'podcenu' npr. sms-a, kada svi znamo da je ona u osnovi za operatora besplatna? I sta sprecava recimo vip da napravi nove smart pakete 1 min = 1 sms = 1 mms, a megabajti bi se dobijali uokviru dodataka, gde bi 10GB kostalo 500 din npr. a 50GB 1000 din jer njima ni iz dzepa ni u dzep. Kad vec pare ne idu njima, onda bar da se ovajde preko navale novih korisnika. A prihod im ne bi opao jer bi im cena osnovnih paketa ostala ista (samo sto bi preko tih paketa jedino mogao da pricas i saljes poruke).
"Samo uz iPhone, uzmi ovaj super paket, jedini paket koji vam omogucava da uz njega dokupite dodatak za samo 500 dinara 10GB! Navali narode!".
Malo mi to... pa u najmanju ruku cudno. Jer na kraju krajeva, zasto bi operater izdvajao milione evra za unapredjenje i prosirenje (prvo 3G, pa HSPA, pa HSPA+, pa LTE), ako nema nikakav prihod od toga. A maltene sva ozbiljna ulaganja (opticka mreza sirom zemlje, NGN bazne stanice) su zbog neta. Pozivi i sms rade lepo i na GSM, na repetitorima od pre 10 god.
Kazem, ne deluje mi realno jer za koju godinu glavni prihod operatera bice od neta, dok ce cene "2G" usluga vrtoglavo padati - evo vec sada imas trend po evropi da su razgovori i sms unlimited, a da cenu (i naziv) paketa odredjuje kolicina gigabajta u njima.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
:: iPhone 6 64gb SG
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

m@c|-|oR, kako ne postoji poslebnih cena za jedinicu ove ili one usloge... NAravno da postoji... Od ukupnog racuna, oduzme se "besplatni" deo i dobije se racun... Kako ne kapiras...
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
-- iPhone 6 space gray, 64 GB --

Chobby88
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 12. Jun 2012. 22:27
:: LG Nexus 5X

Post od Chobby88 »

Meni je racun 550 din i dobijam besplatno 300 min/600sms/600mb.
Koliko onda kosta 1mb?

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Re: Одг: Velika sramota srpskih operatera

Post od m@c|-|oR »

+1
(Samo, račun je 570 dinara)
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Layne_Staley, od ukupnog racuna koji je 14 000, oduzme se besplatni sadrzaj koji je 13 850? I ta razlika se doda na pretplatu. A pretplata dve ipo hiljade.
Znaci appleu ide npr. osam hiljada od interneta iz besplatnog dela sto smo obracunavali iznad? A pretplata dve ipo hiljade.

Inace, u paketima gde je net neogranicen/ne moze da se probije (telenor), ukupna cena neta u besplatnom sadrzaju kod obracuna racuna je 0.00 din. Znaci Appleu ide nula?
Ali dobro, ista prica moze da bude za minute ili sms kad pokusas da vidis koliki je njihov udeo u pretplati. Kod njih eto na racunu pise koliko se oduzima od ukupnog racuna na osnovu cena svakog od njih.
Komplikuje se jos vise ako znas da operater ima mnogo veci profit od 1 smarta = 1 sms, nego kada se 1 smart potrosi na 1 min ka telenoru, npr. I kako sada racunati?
Da li su to pojedinacne usluge ili jednostavno - paket.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Re: Одг: Velika sramota srpskih operatera

Post od tomas.hokenberi »

Miodrage širiš teške dezinformacije. Nigde Apple ne traži prihod od neta u smislu da njemu "ide prihod od prepaid/potspaid korisnika na bazi gprs/3g saobraćaja". Prvi koji bi odbili takav idiotski zahtev su upravo američki operateri. Osnovni prihod Applea je prihod sa Itunesa i sličnih servisa. Ono što oni traže od operatera je da im obezbede infrastrukturu za pristup i naplatu usluga vezanih za itunes (i tu oni zadržavaju 100% prihoda od svakog legalno skinutog mp3). Jedino što mogu da traže jeste da npr. sam prenos fajla sa Itunesa ne košta ništa (tj. da operator ne naplati gprs troškove).
Glavni problem u Srbiji uopšte nisu operateri već naši fiskalni propisi vezani za online plaćanja i "trgovinu sa inostranstvom". Zato smo tako dugo čekali i na PayPal ( a i tu još uvek nemamo 100% uslugu).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

tomas.hokenberi, iskreno, ja sam tako cuo na jednom drugom forumu, i nemam neki razlog da ne verujem, momak koji je to napisao, je prilicno potkovan i obavesten.
Ono sto nadalje kazu je da se operatori sirom sveta bore da zarade pored Apple-ovih nemogucih uslova (kvota prodaje, procenti...)
Koga zanima nesto vise evo link

Naravno, posto je ovo sve stroga poslovna tajna nigde se nece videti gde Apple uzima, ali msilim da uopste nisam daleko od istine kada kazem da je od prodaje paketa uz telefon (nazovimo to da samo Internet deo uzima), ali ako net ide u paketu, uzima procenat paketa.
iTunes je inace samo dodatni profit, osnovni je ipak prodaja uredjaja.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

miodrage napisao: Slazem se ja za paket usluga, ali svaka pojedinacna jedinica tog paketa ima svoju podcenu na osnovu koje se formira konacna cena.
Pitam se samo kako ce onda u Smart paketima izracunati 'svoj' deo...
Ne radi se tu o kompletnom internet saobracaju,njih interesuje saobracaj nacinjen da bi se pristupilo njihovim servisima.
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Fox, moguce da je bas tako kako ti kazes. Uglavnom, imaju uslove kakve niko drugi nema, ali za sada im se moze. Videcemo dokle. Iskreno, pod tim uslovima, ne bih primio nikoga, ali ni ovo sto nasi operatori rade nije u redu, da telefone naplacuiju po visestrukim cenama, i to dugo vremena nakon sto se taj uredjaj izbacen. Primer je recimo 808PV, ili Omnia7...

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

miodrage,vec smo dosta pisali o tome,nisu samo primer ta dva uredjaja,mada sam saglasan da je njihova cena cist BEZOBRAZLUK!
Evo na primer cena Nokia 920 i LG G2 u VIP-u (za oba sam zainteresovan).
Na zapadu se vecina (90%) modela uz pretplatu od ~30e dobija na poklon.
Kod nas,doplata za te uredjaje uz paket od 4,5 KDinara (40e), 5 KDinara(L920) i 10 KDinara(G2).
Svaki komentar je suvisan. :disgust: :chytry:

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Samo da se ubacim.na kratko sto se tice cena evo konkretno u Nemackoj,drug pre tri nedelje uzeo LG G2,platio 1e...i mesecna pretplata 34e...i sve flat...
Cak i u vodafone su naoravili akciju iphone 5s za 1e i.mislim pretplata oko 40e...nisam bas sto posto siguran...a ove nokie,sve su za 1e...sve...samo zavisi koju ces tarifu mesecnu...
Huawei

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

PA naravno - bezobrazluk nasih operatora, dobavljaca (ne zaboravimo tek njihove marze), drzave (je**la ih carina i PDV).... MA necu dalje ni da komentarisem, samo cu da nabijem sebi pritisak na 300.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

bata bogdan, i sta je tu tako specijalno? 34 evra je nesto vise od 3800 din.

Kod telekoma je najpriblizniji paket Mix Net XXL gde je pretplata oko 41 evro i LG G2 se dobija za 1 din. Nije flat vec 2000 minuta + 10.000 poruka + 10 GB (+ flat na gprs brzini) sto je za svaku normalnu upotrebu prakticno flat. Jeste skuplje, ali ne mnogo.

Jedina zackoljica je da je ugovor na 36 meseci.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

tomas.hokenberi, pa to je sustinska zackoljica zbog koje je ova tema uopste i pokrenuta. Sto nesto sto na zapadu ljudi isplate za dve godine, mi treba da isplacujemo tri, odnosno 50% skuplje u prevodu. :chytry:

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

tomas.hokenberi,upravo ta stavka od 36 meseci i jeste problem,ako je vec pretplata veca za tih 6-7 e onda neka duzina ugovora bude ista,odnosno 24 meseca.Ipak nije tako mala razlika u pitanju.
Bezobrazluk,moze im se.

bata bogdan
Banned

Post od bata bogdan »

tomas.hokenberi napisao:...
Poenta mog posta je,ovde npr u Nemackoj,je lakse platiti i 50e pretplatu...em se jeftinije dobiju telefoni...em imas sve flat za 30-tak i kusur eura...em ee ovde vise u proseku zaradjuje....ne razumem te kako uopste mozes da skoro pa da kazes da je to isto ovde i kod nas???
Imao sam ugovor i kod Telenora,6god sam bio njihov pretplatnik...nikad nista dobio nisam ....mislim na neke povoljnosti....i kad sam dosao ovde...vrlo prijatno iznenadjenje sto se tice samih operatora...
Znaci,kod nas bukvalnu deru kozu da to nije normalno...te neke rate za tel...te skupe mesecne pretplate za nas standard....a da jos ne govorim o kucnom internetu itd itd...koja je razlika cena u scemu ovde i kod nas.. sramota i bruka nasih operatora i internet provajdera....
PS: ovde je vec normalno postalo u vecini paketa da imas flat sms...jer koliko ljudi jos danas koristi kao prvu opciju sms??/ svi vecinom koriste whatsapp,viber itd itd....
Koja je to fora...daju ti 10000sms free...to im daje samo kao povod eto mi dajemo toliko i toliko hiljada sms-a....svasta...
Moj Otac...koji je ovde u t-mobile vec 6god na ugovoru...do sada je dobio dva telefona kao poklon od njih...poslali mu postom...nisu bili neki telefoni al jbg...bar su dali nesto...ne znam koji je orvi bio zaboravio sam,drugi na poklon.je bio nokia 6300...
pre dve godine tako nesto...
Sta kod nas moze da dobijes,samo neku doplatu itd itd...
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Sub, 23. Nov 2013. 23:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Ne citiraj cele poruke
Huawei

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Jedan argument ipak moras da zanemaris - prosecna zarada nije faktor koji utice na cenu telefona. Proizvodjaci telefona ne prodaju svoje uredjaje jeftinije nasim operaterima zato sto su nase zarade male.

I daj batali te "...". Nisu "..." postapalica kada imas problem da sredis misli i zavrsis recenicu.

bata bogdan
Banned

Post od bata bogdan »

Zarade male a sve skuplje od telefona do mesecnih pretplata....kako to onda objasnjavas??? Ja sam sam pokusao da poredim razliku...a tebi ako je to posteno sto nasi operatori deru za pretplate,mobilne telefone i ugovore od 36meseci...onda ok....
Huawei

Odgovori