Vrhunac paranoje

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Vrhunac paranoje

Post od gargamel4 »

Jedan kolega s posla je pozajmio neki službeni fotoaparat na nekoliko dana (šta je njime slikao ne znam, ali nije ni važno). Kad se vratio s odmora, a relativno je kompjuterski pismen pa je čuo da podaci mogu da se pročitaju sa medija i nakon brisanja, formatiranja, prepisivanja starog sadržaja novim i sl. rešio je da za taj foto-aparat kupi novu karticu jer neće da razmišlja do koga sve jednog dana ta kartica može da dođe, i ko tu i kako sa nje može da iščita podatke. Šta ja o tome mislim vidi se iz naslova teme, a na moje možda pomalo laičko pitanje kako misli da sa kartice od 512MB pročita svih 20-30 GB koliko je na njog u zbiru sigurno bilo, nije znao da mi da odgovor nego je samo rekao da neće da razmišlja. Inače cena kartice je oko 10€ što realno i nije neka suma, ali ne zanima ko je ovde naivniji.
Ako neko ima ideju za bolji naslov, dajte predloge i nema problema.

:)

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Post od Igoritza »

pa dobro sad, evo moj predlog - josh vishe se opismeni kompjuterski, i sazna da se povracanje informacija sa nosacha koji radi po magnetnom principu (pozitivan bit je plus na celiji, nulti bit je minus na celiji) moze izvesti SAMO do drugog formata. u prevodu - imate shkakljive slike - format, posle toga, random punjenje, pa ponovo format, i posle toga random punjenje, i vishe se NIKAKO ne moze pristupiti prvom sadrzaju. kako - pa, svaki fajl ima standard, i naelektrisanje celije ostaje memorisano, ali samo do sledece magnetizacije, odnosno, dvaput prepisana 0 se ne moze zadrzati. pa sve i da su nule posle toga, on ne moze povezati fajl u celinu, jer kako rekoh, svaka je standardizovana, a i memorija je otishla u qrc.

cak sam ubedjen i u to da je ne moze pokrenuti nikako (osim ako nije pripadnik neke tajne organizacije) ako mu je jedan jedini bit pogreshan na pocetku svakog file-a (primer za to je audio file, koji u prva 34 bajta ima opis standarda i bez njih je fajl beskorisan, osim ako je programer vrhunski, da sam medituje zapis
There is no knowledge that is not power

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

znam samo da velike i tajne organizacije tipa nasa, fbi, cia itd itd nako koristenja HDD pre bacanja oni 30 ili 40 puta ne znam tacno, formatiraju dik pa onda preko njega ispisu nule i jedinice 11001010101 ali bukvalno brojevima pa opet format pa opet punjenje i tako tridesetak puta i onda ga bacaju.. moj odgovor je na to da ga je lakse zapalit stucat il sta vec a ne ta dosada

sto se tice kartica, lepo je Igoritza, opisao kako to radi ali u kracem smislu.. kada se brise trag sa kartice istim putem kojim se pisala neka slika tako se i brise pa opet ostane potpuno indentican trag fajla gde se pomocu nekih programa to moze vratit ali samo do sledeceg punjenja jer preko toga ide novi trag, novi zapis itd itd

sto se tice slucaja kod gargamel4, rekao bi samo da se nekad sa tih kartica koje koristimo ne mogu spasit ni sigurni ne obrisani fajlovi a kamoli vise puta brisani,.. i dobro si ga pitao to: a na moje možda pomalo laičko pitanje kako misli da sa kartice od 512MB pročita svih 20-30 GB koliko je na njog u zbiru sigurno bilo, nije znao da mi da odgovor.. sto je naravno naprosto nemoguce..

al ako on misli tako neka misli tako :wink:

korki
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 12. Apr 2006. 12:29

Post od korki »

Ja koliko znam mogu da se povrate podaci nakon formatitanja samo u slucaju da posle formatiranja nije nista upisano, ako jeste nema sanse da se vrati ono prvo! :chytry:
RENAULT F1 TEAM...............RENAULT F1 TEAM

Angel_Of_Darkness
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Mar 2007. 15:46

Post od Angel_Of_Darkness »

Tačno. Može se pobrisati, formatirati.... i može se vratiti, ali ako se ponovo nešto snimi NEMA NIKAKVE ŠANSE!
I Bog je Srbin...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ako je stvarno moguce tako vracati podatke posle 2, 3 ili 30 puta pisanja-brisanja... Zasto moj hard disk od 100GB, ne bih koristio kao da ima 200, 300GB ili 3TB (3000GB).
Nabavim taj NASIN program (uredjaj) i to je to.
I zasto ni jedan proizvodjac memorije ne iskoristi tu osobinu i omoguci nam da to postane regularna eksploatacija memorije, a ne nesto tajanstveno.
Zvuci malo cudno- cudno je jer ipak ne moze...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Angel_Of_Darkness
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Mar 2007. 15:46

Post od Angel_Of_Darkness »

3TB=3x1024GB=3072GB 8) 8)

I Bog je Srbin...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

@AOD, gledam ja da li da napisem 3072GB ili da pojednostavim na 3000GB. Odlucio sam se za ovo drugo, iako je internet pun provokatora i pametnjakovica. A da nisi ti, nasao bi se neko drugi... A ima vas pun Q.

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

Lobachewsky to se ne radi, jer nije HD u stanju da cita prepisan bit, vec je ta NASA-ina sprava, kako ND reche, ali cisto cu ga ispraviti, u pitanju je NSA (inace najjacha org na svetu al ne o tome ovde). e sad - shto ne kupiti, i utrostruciti hard ? zato shto koshta brda evra, i ne prodaje se obicnima, a moze da cita samo prvi format, a kad smo vec kod toga kako se cita 15 format, e pa -

sprava meri fotonsku sliku jedne ploche, i onda se specijalnim metodama cita shta je bilo upisano, a kako odrediti koji je format - e pa , to zavisi od jacine emitovanih fotona, svi na odredjenoj frekvenciji pripadaju jednom formatu, odnosno zapisu pre formatiranja

e sad - normalnim ljudima koji su imali petice u gimnaziji, iz fizike ovo nece biti jasno, ali napomenuo bih da ono shto mi ucimo kao opshte obrazovanje iz fizike, to je ono do 1920, kad je josh i mogao jedan covek da otkrije neshto .. ovi shto sada dobijaju nobelove iz fizike, to su ljudi koji su koordinatori tima od 3000 clanova, oni samo pokupe slavu za otkrice .. e ti likovi su otkrili citanje "fotonske slike" i teoretski je moguce citati i milion formata, a ne jedan :D

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Znači naslov je dobar :D :wink:

Sve ovo što ste vi napisali je meni generalno jasno, nego sam samo hteo da navedem primer kako neko iako "zna neke stvari" uspeva da bude missguided. A ideja Lobachewskog da disk određenog kapaciteta koristimo kao 20-30 puta veći medij mi se zaista dopala (toga se ni Zaphod Biblbrox ne bi setio :lol: :lol: ).

A inače još dva slučaja paranoje su tzv. shreader za seckanje dokumenata, mislim ok možda bi neko i uspeo da poveže neku priču sa gomilama dokumantacije, ali oni veliki koji imaju razloga da se neke stvari nikada ne saznaju to rade u saradnji sa TE Obrenovac. A drugi je da MI5 i MI6 svoje stare diskove ne brišu više puta nego ih ubacuju u mašine slične malopre pomenutim, ali specijalno konstruisanim da mogu da sažvaću i disk i opklop :wink: :P 8) :wacko:

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Igoritza, slazem se sa tobom. Najrazvijenijim organizacijama taj citac je samo jedan deo beskrajno velikog arsenala.
Ali o tim stvarima ne treba da razmislja prosecan covek- tipa, neko trece lice u kucnoj radionici sa pristupacnim alatima i programima sazna sta je bilo na disku ili kartici pre 5 formata.
Pustimo mi CIA, NSA, KGB i ostale. Oni ako mora da saznaju sta ima na kartici, saznace i bez tog fotonskog citaca i bez kartice :)

megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Post od megatron »

"Ne znam!!!Kunem se ,ja ne znam ni kako tastatura izgleda!!!!!" :D :lol: :D :lol:

Evo najjednostavnijeg primjera za to: Paskal-u (jednom od najlaksih programskih jezika) ako se ne
zada pocetna vrijednost neke promenjive on sam moze da uzme "bilo koju" vrijednost (ako nije odredjena default-om) jer je u memoriji postojala prije neka vrijednost koja nije prepisana novom.

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

E sad pre nekog vremena se desilo da sam obrisao sadrzaj svog flasha pa sam morao da to spasavam kako znam i umem, tako da imam (skromno) prakticno iskustvo sa vracanjem obrisanih podataka, dve stvari su interesantne za pricu.

Prva program mi je ponudio da povrati i neke fajlove koje sam i zaboravio da sam imao na flesu :o prakticno mi je ispisao spisak svih fajlova koji su na istome bili snimljeni pa mi je najveci problem bio da proberem ceo spisak i da odeberem sta od podataka da vrati....dakle nikakve specijalne masine samo fles povezan na USB i softver.

Druga stvar je da svi takvi programi imaju ogranicen skup tipova fajlova koje mogu da spasavaju, u mom primeru nije bilo sanse da povratim neke od potpuno nestandardnih tipova koji su specificni za odredjeni softver koji ih jedini koristi, najlakse se naravno vade jpeg i slicni formati...

E sada kao sto postoji i sfotver za vracanje podatkaka tako postoji i softver za trajno unistavanje podataka koji tako temeljno ociste zapise ko da nikada nista nije ni snimano, tako da je kupovina nove kartice suludo rasipanje para ali ko i ma para na bacanje 8)

He he a sto se tice CIA, NSA i ostale bratije i njihove ozbiljnosti kad su podaci u pitanju paaaa secam se par incidenata koji su postali javni (a kod takvih "firmi" uvek se postavlja pitanje sta nije procurelo) da se zadrzim na dva, pre vise godina je bila strka kada su prodali gomilu starih laptop racunara nakojima diskove nisu ni obrisali a kamoli formatirali, pa su jurili kupce i besplatno im menjali hardove u racunarima novim jedini problem nisu pronasli samo jednog kupca koji je kupio nekih 70-tak racunara i poslao ih u inostranstvo :lol: :lol: drugi skandal je bio kada je otkriveno da su Dzonu Dojcu tadasnjem direktoru CIA sa kucnog racunara pored brojeva kreditnih kartica i lozinki pokupljena i neka osetljiva dokumenta a sve to za vreme dok je doticni bio na Netu i posecivao sajtove za "odrasle" :lol: :lol: :lol: jos :lol: ili :smutny: covek nije smenjen zbog toga vec nekoliko godina kasnije zbog izjave da CIA nikada nije prestala da upotrebljava razne humanitarne i nevladine organizacije kao svoj paravan u inostranstvu iako je sezdesetih godina potpisan protokol koji takve stvari izricito zabranjuje .....

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

posto nemam nikakvog iskustva sa tim stvarima , da li moze neko da mi predlozi neki software koji je najlakse da se koristi a koji je pristojnog kvaliteta , za vadjenje jpeg slika i nekih video fajlova ( avi,mpeg,wmv,mp3,mp4,rm,asf i 3gp formata na primer ) ?

hvala unapred .Vlada 8)

p.s. hteo bih da vidim kako rade ti programi tako sto bih na flashu nesto snimio pa izbrisao .

i jos nesto , da li takav neki software moze da se koristi i za hard disk , za flash i za memorijsku na primer micro SD , ili za svaki medij ima poseban software ?
8)

morsel
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sub, 18. Nov 2006. 23:49
Kontakt:

Post od morsel »

nisam nikad vracao fajlova sa usb-a ali sam zato vracao neku muziku nakon reistaliranja sistema.. koristio sam "NTFS recovery data" odnosno "FAT recovery data". ali zato mi se desavalo da su fajlovi ostali pod istim imenom ali kad pustim pesmu "Papa Roach - i devise" ono ide "Alice Cooper - poison". ovo mi se desava na oko 10 % vracenih pesama pesama.valjda ste me shvatili sta sam hteo da kazem. E sad moje pitanje je zbog cega dolazi do toga?

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

morsel, teshko da bi bilo ko mogao da ti da odgovor, pogotovo shto verujem da je to u nachinu, odnosno FAT ili NTFS, a ne verujem da iko ko nije vrhunski "nerd" zna bilo shta o tim sistemima :D

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Znači dečko i nije baš toliki paranoik bez razloga :wink: Tj. u teoriji može, ali u praksi su mnogo veće šanse da memorija rikne pre nego što završi radni vek kod poštenog vlasnika, a ne još i da dospe do nekog ko će da razmišlja o povraćaju 2 godine starih inforamcija.

skeptichni chicha, poo tvojoj skromnoj proceni koliko je moglo da bude brisanja posle najstarijeg fajla koji si iskopao? Onako čisto informativno.

A kako bi recovery radio posle pucanja tabele particija? Verovatno loše.

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Evo jacu da ti kazem u cicino ime :) Fajl moze da bude povracen i posle 100 brisanja-pisanja i posle 5 godina, ako je uspeo da se "provuce" da nista ne bude upisano preko njega. Iz tog razloga, veci fajlovi se teze vracaju nego manji.
Dakle, kada se fajl obrise- on je obrisan za sistem (sistemu se kaze da je to mesto slobodno), ali je fizicki prisutan. Kada sistem preko toga snimi nesto novo- to novo fizicki zameni staro i nema povratka.

megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Post od megatron »

Lobachewsky, to je jedino pravo i najjednostavnije objasnjenje :)

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

Pazi kad neznam ali bilo je tu stvarno starih stvari pa najmanje godinu dana starih stvari e sad to bas i nisam pokusavao da vratim ali me je najblaze receno iznenadilo da je uopste provalio da je tu bilo necega toliko starog, mislim ipak je disk bio vise puta i formatiran i punjen i praznjen i generalno puno koristen. Kao sto rekoh nisam ni pokusao da vratim bilo sta starije sem onog zadnjeg sto je bilo obrisano ajd mislim da imam negde badcopy, jeste da mu to nije osnovna namena al probacu da uradim neki test pa da budem konkretniji....

@morsel ti si jos imao srece meni je badcopy pri spasavanju diska koji je nero unakazio fajlove uredno imenovao sa file1.*, file2.*......(naravno svaki sa svojom odgovarajucom ekstenzijom) :D

Odgovori