E sad pre nekog vremena se desilo da sam obrisao sadrzaj svog flasha pa sam morao da to spasavam kako znam i umem, tako da imam (skromno) prakticno iskustvo sa vracanjem obrisanih podataka, dve stvari su interesantne za pricu.
Prva program mi je ponudio da povrati i neke fajlove koje sam i zaboravio da sam imao na flesu

prakticno mi je ispisao spisak svih fajlova koji su na istome bili snimljeni pa mi je najveci problem bio da proberem ceo spisak i da odeberem sta od podataka da vrati....dakle nikakve specijalne masine samo fles povezan na USB i softver.
Druga stvar je da svi takvi programi imaju ogranicen skup tipova fajlova koje mogu da spasavaju, u mom primeru nije bilo sanse da povratim neke od potpuno nestandardnih tipova koji su specificni za odredjeni softver koji ih jedini koristi, najlakse se naravno vade jpeg i slicni formati...
E sada kao sto postoji i sfotver za vracanje podatkaka tako postoji i softver za trajno unistavanje podataka koji tako temeljno ociste zapise ko da nikada nista nije ni snimano, tako da je kupovina nove kartice suludo rasipanje para ali ko i ma para na bacanje
He he a sto se tice CIA, NSA i ostale bratije i njihove ozbiljnosti kad su podaci u pitanju paaaa secam se par incidenata koji su postali javni (a kod takvih "firmi" uvek se postavlja pitanje sta nije procurelo) da se zadrzim na dva, pre vise godina je bila strka kada su prodali gomilu starih laptop racunara nakojima diskove nisu ni obrisali a kamoli formatirali, pa su jurili kupce i besplatno im menjali hardove u racunarima novim jedini problem nisu pronasli samo jednog kupca koji je kupio nekih 70-tak racunara i poslao ih u inostranstvo

drugi skandal je bio kada je otkriveno da su Dzonu Dojcu tadasnjem direktoru CIA sa kucnog racunara pored brojeva kreditnih kartica i lozinki pokupljena i neka osetljiva dokumenta a sve to za vreme dok je doticni bio na Netu i posecivao sajtove za "odrasle"

jos

ili

covek nije smenjen zbog toga vec nekoliko godina kasnije zbog izjave da CIA nikada nije prestala da upotrebljava razne humanitarne i nevladine organizacije kao svoj paravan u inostranstvu iako je sezdesetih godina potpisan protokol koji takve stvari izricito zabranjuje .....