Ajmo ovako. Recimo da sam svojevremeno bio angazovan u preduzecu koje je proizvodilo odredjene proizvode koji su bili podlozni garanciji, plus recimo da mi je struka u bliskoj vezi sa gorepomenutim problemom, pa verujem da mogu da pomognem (ovaj put besplatno

)
Zato,
Slucajni prolaznice,
1. Nije besmisleno obracati se Telenoru, sklopivsi ugovor sa njima, ti si u obligacionom odnosu i sa njima i sa Mobisom, kao serviserom/dobavljacem, pa prema Zakonu o obligacionim odnosima svoja prava po osnovu garancije za proizvod koji se kvari u garantnom roku ostvarujes i sa Telenorom, i sa Mobisom, alternativno, ili sukcesivno. Prema tome, mozes da se obratis bilo kome od njih da ti resi problem (osim ako je Telenor ugovorom iskljucio svoju odgovornost, sto najverovatnije i jeste).
2. Korak br. 2: zaboravi na Zakon o zastiti potrosaca, fokusiraj se na Zakon o obligacionim odnosima, cije odredbe ces da referises u slucaju spora.
3. Prikupi svu pismenu dokumentaciju koju ti je eventualno Mobis davao prilikom svakog neuspesnog otklanjanja kvara, da bi u slucaju spora imao relevantna dokazna sredstva.
4. Ako odlucis da jos koji put ides u Mobis, savetujem da povedes nekog prijatelja koga ces u slucaju spora navesti kao svedoka, a istovremeno zapamti kako se zovu serviseri, jer ces svakako i njih predloziti za svedoke, u kom slucaju ce morati da se odazovu.
5. Vrlo bitna stvar, pre podnosenja tuzbe: napisi pismo i Telenoru i Mobisu koje ce biti u formi opomene pred tuzbu, u kom navodis hronoloski kako su se stvari desavale, i kako su te zavlacili (sluzbenim tonom, iskljucivo). Mislim da ce ovo biti presudno, jer svako preduzece drzi do svoje reputacije, i po pravilu nijedno nece da prvo - ugrozava reputaciju zbog tako beznacajne stvari kakav je jedan telefonski aparat, i drugo - mnogo vece troskove bi izazvao sudski postupak, nego prosto uvazavanje reklamacije i davanje novog telefona.
Ovo govorim iz iskustva, a znajuci da je Telenoru i Mobisu vise nego stalo da (steknu) i odrze reputaciju, prognozoram ti uspeh i novi telefon brze nego sto si se nadao.
Dakle, napisi, ili neka ti neko ko zna kako, napise opomenu pred tuzbu (ako se odlucis za to, a ja ti savetujem) obema firmama, naslovi je na komercijalne sluzbe, ili kako su vec podeljene nadleznosti, i javi da li se novi aparat kvari ili ne.
Nadam se da sam pomogao,
Pozdrav.