Ma ja mislim da i ti ostali operateri ko zna kako rade . Ne znam stvarno ali privatan korisnik sada ima toliko mogucnosti da dopuni kredit na raznorazne nacine i stvarno mi nije jasan razlog sto neko voli post paid .
Ja sam svoj prvi post paid broj uzeo jos na pocetku mobilne telefonije kod nas kad nije bilo niceg drugog . Svoj drugi i treci sam bio uzeo kad sam dosta putovao , jer sam vozac , i nije bilo takvih raznih mogucnosti za dopunu kredita i morao sam da imam post paid . Ali sada , mislim da cak i covek koji je stalno na putu i stalno van mesta zivljenja , ima mnogo nacina da dopuni kredit i stvarno cak i u Mozambiku mozes da dopunis kredit za pre paid nasih operatera ako treba , pa mi pre paid ispadne najbolja moguca kombinacija . A glavni razlog je , sto je covek tada mnogo opusteniji i stvarno potrosi ono sto i plati .Cak i da ti maznu telefon , maznuce ti vrednost telefona , i maznuce ti taj kredit sto si imao na kartici i nista vise . A sa post paidom ti maznjava pored telefona i zivce

Jer je u mogucnosti da ti nakalemi racun pa da imas velike glavobolje kao na primer Bracko ranije ili slicno . To je jedna stvar . A druga je , sto covek ima mnogo vecu kontrolu sa pre paidom jer , to sam vec ovde pisao nekoliko puta , odmah mozes da vidis koliko te je razgovor ili sms ili surfovanje netom , kostalo . A na post paidu si u neznanju i trosis li trosis , pa kad dodje racun , treba da imas diplomu Matematickog fakulteta da ih pohvatas sa raznim popustima , besplatnim minutima , jeftinijim i skupljim razgovorima , porezima , preostalim ili prebacenim minutima i porukama itd .Aman bre ljudi . Treba da zaposlim privatnog racunovodju da bi mi racun sveo na nulu na kraju obracuna . E toga mi je stvarno bilo dosta i zato sam presao sa osmehom na pre paid u avgustu .
Dok ne uvedu mogucnost da na post paidu vidis odmah posle razgovora ili sms-a ili surfovanja , koliko te je to kostalo , ovakvih raznih fora i forica ce se pojavljivati sigurno . Ali to niko ne pominje iz Telenora jer im garantovano ne odgovara . Po meni , to je jedina stvar da korisnik moze da ima kontrolu svog trosenja i ako cemo posteni , i rada operatera . Jer ako se odmah posle razgovora vidi da me je razgovor u odredjenom paketu i u odredjenom dobu dana , od 2 minuta , kostao vise nego sto treba , imao bih mogucnost odmah da ih pozovem da to poprave ili provere i ne bi bilo ovakvih manipulacija . Dovoljno je i to neznanje u kom se drze korisnici post paid racuna , pa je to vec dovoljno da im ne verujes da ce posteno obracunati tvoj listing na kraju meseca .
Pa sad u Srbiji jedino covek moze sebi da veruje ako cemo posteno , a kamoli operateru . Svi koriste razne fore da nas opljackaju i da ne bih ulazio u mnogo siru temu ,samo da napomenem , pljackanje moze da se odradi na mnogo nacina .Dovoljno je da ti neko ne kaze sta mozes ili sta su ti mogucnosti , tj. da ti zakine informaciju , pa si vec opljakcan u pravom smislu te reci .Znaci danas se najvise tako i radi . Ne tako sto cu ja nekom da stavim ruku u dzep i da mu ukradem 100 ili 1000 dinara ili novcanik , nego tako sto cu ga drzati u neznanju sta moze da uradi ili tako sto ga necu obavestiti o necemu . Vec si zakinut i neinformisan tada . A neinformisanost znaci , da ne znas , a to sto ne znas znaci , da si u "vlasti" drugih koji ce to tvoje neznanje moguce da iskoriste protiv tebe i da ti na taj nacin stvarno stave ruku u dzep i lishe te odredjene sume novca .
Ali posto nasim operaterima i dalje odgovara da nas drze u neznanju i da imaju mutno stanje trosenja racuna , tj. nepravovremeno obavestavanje o trosenju racuna , onda mogu slobodno da kazem , nama stavljaju ruku u dzep jer ne igraju fer . To je slicno kao sto je u doba '90-tih , mogao svako ko hoce da se bavi mutnim poslovima ovde u Srbiji i ko je imao smelosti , da zaradi basnoslovne milione i milijarde na raznim malverzacijama i bavljenju sumnjivim i najcesce nepostenim poslovima . Jer je mutno stanje dozvoljavalo da se ne otkriju razne kradje i marifetluci . Pa zasto su mnogi belosvetski lopovi i sumnjivi tipovi tada harali Srbijom ? Jer oni samo u tako mutnom stanju i mogu svoje nepostene rabote da obavljaju i da prodju nekaznjeno . A hajde da tako rade u Svajcarskoj ? Malo sutra . Pa tamo , cim kupis stan ili kola , koja su neprimerena tvojim prihodima , zakuca ti inspekcija na vrata , da vidi , odakle ti tolike pare . ITD ITD .
Znaci , bez obzira sto sam odlucio da vise ne uzimam post paid ( 99 % mogu da kazem nikada ) , za ostale korisnike pricam i za Telenor kao maticnu firmu , dok ne uvedu konstantnu , pravovremenu - momentalnu kontrolu potrosnje post paid racuna , imace jos ovakvih situacija sigurno .