Da li vam je kamera bitna na telefonu?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima

Da li vam je bitno da na telefonu imate kameru?

Da
40
63%
Ne
23
37%

Ukupno glasova: 63

Laki024
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 06. Nov 2007. 19:53

Post od Laki024 »

kamera mi nije bitna uopste i licno vse volim tel bez kamere nego sa kamerom....
Kako citam vase postove ja nemogu da verujem koliko jos ljudi ima koji nisu svesni toga da kamera sa fona ni za sta nemoze da se upotrebi ako hocemo da imamo dobru sliku.....
Kao primer za ovo cu dati pa ako mi neverujete vi probajte,,,
Uzmite bilo koji mobilni telefon i slikajte sa 3 mpx kamerom i posle prebacite na komp sliku ili je razvite, i to isto uradite sa jednim digitalnim fotoaparatom npr sony u mnogo slabijem kvalitetu VGA slici (0.3mpx sto je 10 puta manje pixela nego ona slika sa mobilnog 3mpx)
Razvite takodje i tu sliku i prebacite na kompijuter i videcete da je slika sa digitalnog fotoaparata mnogo kvalitetnija iako ima 10 puta manje pixela.
Odnosno broj pixela je samo broj tacaka, sko kod velicina slika koje su preko 1mpx nije presudno za kvalitet posto je 1,000.000 tacaka vec sasvim dovoljno da se ima slika prosecnog kvalitata ( kakvu slike slikane sa mobilnog telefona neverjem da ce imati u narednih 5 godina ) , pa tu vise i nije presudno toliko da li je slika 1,2,3,5, ili 8mpx posto je to vec prilican broj tacaka ( naravno ako gledamo nijanse sigurno da i to igra ulogu ).
Vec je za dobru sliku iskljucivo bitno da imate dobar objektiv i optika, nemoze se dobra slika napraviti ni sa amaterskih digitalnih foto aparata koji imaju male objektive , a da nepricam o mobilnim telefonima koji u 90% slucajeva imaju losu optiku , i skoro u svim slucajevima objektiv koji nema precnik ni kao mali prst na ruci.
Ali postoji ovde i naravno druga strana price a to je marketing, i to kao kod mobilnih telefona tako i kod fotoaparata broj mpx pospesuje prodaju posto su 90% potrosaca a i vise neinformisani pa proizvodjaci trljaju ruke.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Telefon mora da ima kamericu... 2Mpix i vise. To bi bio jedan od uslova za kupovinu telefona.
Ali njen kvalitet i pixeli uopste ne uticu na izbor telefona, ostale osobine telefona presudjuju.
Kamerica samo da postoji..
btw. Medju najboljim modelima trenutno mi je i N95 8, ali njegova kamera od 5 Mpix sa tim nema nikakve veze. Meni cak i smetaju toliki pixeli :) Ne, ozbiljno. Bacam silne pare na pixele i karlovu optiku, a
sta fali k750, npr. :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Pa meni je do sad prilikom kupovine telefona bilo bitno da ima kameru jer telefon uvek nosis sa sobom i moze da koristi,ali obzirom da planiram da kupim neki dobar digitalac,prilom sledece kupovine mob. telefona kamera nece imati presudan faktor :wink:
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Super Sayian
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 22. Maj 2007. 08:40

Post od Super Sayian »

Naravno da mi je bitno da fon ima kameru...parkira se neki Ferrari ja imam fon pa uslikam,neko se pobije u skoli ali ja imam video da snjimim znaci kamera mi je skoro na prvom mestu :D vazno mi je samo da je 2mpx ili vise a najmanja rezolucia videa 320x240piksela...
Nokia 6220+1G MircoSD Symbian ruleeezzz!Ali se plasi da hakuje svoj mob

vostezmaj
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 11. Sep 2006. 01:20
Kontakt:

Post od vostezmaj »

Laki024, -Kako ne razumes da ovde nije poenta price dali mobilni telefon moze da zameni fotoaparat,vec dali vam treba kamera na mobilnom telefonu.Moze svako da se napravi pametan i da kaze da mu netreba,ali znam da u vecini slucajeva je barem pozeljna kamera.

Naravno da necu raditi profesionalne slike sa mobilnog,jednostavno mi kamera treba cisto ako nekad nesto iskrsne da slikam,a nije mi tu digitalac...Niko nije rekao da ce imati kameru na mobu i koristiti je da slika i radi profi slike,jednostavno je to tu cisto radi preventive

Kao sto je rekao Super Sayian, zamisli da ides ulicom i vidis nekog ferarija,ili nesto sto ti se puno svidi,a digitalac ti nije pri ruci,sta bi radio???Mobilni svako od nas uvek nosi sa sobom,to je cinjenica...
Opel Klub Serbia
Nokia X6 16gb

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

laki024,normalno da digitalac i sa 10 puta manjom pikselazom ima bolju sliku zbog sociva,softvera,cipova i svih ostalih stvari koje se trpaju u digitalac... a zato i 99% ljudi kaze da im sluzi kad nesto u trku u gradu,u kaficu itd slikaju,a kao sto sam rekao,kad idem na ekskurziju naprimer,uvek nosim digitalac,a fon sluzi samo ako aparatu ode baterija...
Nokia E71... Elegant, but deadly

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Kamera je pozeljna ali nije neophodna :wink: PS:Laki024 mnogo si konfuzan :dry:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Ne on je mislio da mi nikad nismo videli slike sa digitalaca i da mislimo da telefoni prave najbolje slike :|
Ovde se nije uopste pricalo o tome kakve telefoni slike prave, niti o socivima i o raznim drugim mogucnostima.Pitanje je bilo da li vam je kamera bitna ili ne...
Telefoni su dosta napredovali neki prave odlicne slike, tu je n95, k850, k800, sharp 903... Evo sad su krenuli da ugradjuju i xenon flash u telefone, dosta se telefoni pribilizavaju dig. aparatima.
Dalje ako i dalje tvrdis da su slike lose pogledaj neke galerije na internetu pa sam oceni, a preporucujem ti da pogledas i mobile 902 koji ima CCD cip i koji ima 5mpx i telefon pravi odlicne slike, kao pravi aparat.
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

VladaII
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Ned, 14. Jan 2007. 09:20

Post od VladaII »

Dadoh glas da je pozeljna. Sta znam , slucajno se nadje neka situacija kada canon nije sa mnom, iako je mali ne vuchem ga bas uvek sa sobom. Tako da za neocekivane trenutke 2mpix i vise nego radi poso :)
Mada kada se pazari telefon, kamera ima sporednu ulogu....znaci ne obraca se toliko paznja na kameru koliko na glavne stvari tipa, interfejs, baterija, dizajn, velicina, itd....
Apple Iphone 4S, Nexus S 16gb, Nokia E71, Nokia 7110

markog
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 18. Mar 2006. 18:45

Post od markog »

vostezmaj napisao: Kao sto je rekao Super Sayian, zamisli da ides ulicom i vidis nekog ferarija,ili nesto sto ti se puno svidi,a digitalac ti nije pri ruci,sta bi radio???Mobilni svako od nas uvek nosi sa sobom,to je cinjenica...
E bas to je velika prednost telefona, tj. njegove kamere. Uslikao sam najvise "spontanih" slika sa telefonima, vise nego planiranih sa digitalcem.

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

Poprilicno mi je bitna kamera na telefonu,iako sam do skoro imao W950! :D

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

NE,uopste mi nije bitno da telefon ima kameru nije da izbegavam sada telefone sa kamerom ako ima OK ako ne nikom nista,uglavnom se pri kupovini ne rukovodim tim ima li kameru iii ne.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

sssikisss
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 27. Mar 2006. 14:04

Post od sssikisss »

Pa i nije bas toliko,imam n73 na kome je po meni pristojna kamera ali sam je ja mozda tri,cetiri puta ukljucio za sest meseci...

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

I ja sam par puta razmisljao o telefonima koji nemaju kameru ali jednostavno ne mogu bez nje!
Imam na stotine i stotine slika pravljenih sa raznim mobilnim telefonima i neke od njih mi izuzetno mnogo znace!
Sve te slike su naravno spontano nastale, nikako planirano pa da sam mogao da nosim digitalac sa sobom.
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

vostezmaj
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 11. Sep 2006. 01:20
Kontakt:

Post od vostezmaj »

Sensei napisao:....Sve te slike su naravno spontano nastale, nikako planirano pa da sam mogao da nosim digitalac sa sobom.
Napokon neko da shvati sustinu i teme i kamere na mobilnom telefonu :P 8)
Opel Klub Serbia
Nokia X6 16gb

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Kamera mi je bitna samo toliko da je pozeljno da je telefon ima i da nije bas 0.3 MPix. Medjutim "kvalitet kamere" (sumnjiva kategorija kod mobilnih telefona) mi nije bitna stavka. Za retke situacije kada mobilna kamera posluzi za hvatanje nekog prizora ne zelim da placam koju stotinu evra vise da bih imao X-megapiksela i "Karl Cajs optiku" (koju uzgred za mobilne telefone ne proizvodi Karl Cajs vec proizvodjacima mobilnih prodaje pravo da stave natpis!?)

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

pa dobro za spontanu sliku,sta fali kameri na N73 ili k800i? nista... da slikas neki grafit extra ili neka dobra kola je savrsena...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Tek vidis koliko ti je kamera potrebna na telefonu ,ako je nemas ili po narodnoj vidis koliko ti je neko znacio tek kad ga izgubis :oops: . Meni bar na telefonu treba max. kamera 2 mph i to neka prosecna da ako je nesto u trenutku zanimljivo uhvatim,ali nizasta vise kao tipa idem na rodjendan pa cu da se slikam kamerom sa telefona, :uhuh: ,za takve stvari tu je moj olimpys m700 7.1mph koji kosta oko 220e,a kad takvu kameru ubace u mob,to ce biti za neku godinu ili ce mob kostati 1000e,tako da me to ne zanima.Evo na mom iphone-u sam do sad za ova 2meseca napravio max desetak slika od toga pola u stanu da probam kakva je kamera,ali za onaj statak os=d nekoliko slika bi mi bas bilo krivo da iphone nije imaop kameru :D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

Andrijano napisao:moj olimpys m700 7.1mph koji kosta oko 220e,a kad takvu kameru ubace u mob,
To je nemoguce ne moze takav objektiv da se smesti u fon samsung je to pokusao i cak u maticnoj zemlji je pukao sa 7 i 10 mpx telefonima jer su digitalci iste kategorije bili jeftiniji....svi znate na koji fon mislim
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Meni je izuzetno potrebna,boze zato sam i uzeo e61 :lol:
Moj zivot je suvise dosadan i nije dostojan jedne velicanstvene 3mpx kamere na telefonu,ne zasluzujem da se slikam,neponovljivi trenuci prolaze pored mene zaboravljeni :D
Znate zasto nikada ne koristim kameru,bar ne na brzinu za sta se obicno koristi kamera na telefonu?
Zato sto mi je draze da dozivim trenutak i zapamtim ga,nego da ga propustim pokusavsi da upalim kameru i podesim balans bele boje.
Kad sam bio u Egiptu,sve zivo sam snimao i sada imam samo taj snimak,ne secam se niceg,sve sam gledao kroz kameru :roll:

Odgovori